«Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει ερήμην της τοπικής κοινωνίας»

Την κατηγορηματική θέση ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει ερήμην του Δήμου Ρόδου και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα, σε θέματα αποκρατικοποίησης των λιμανιών, αλλά και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου μετέφερε στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου κ. Ανδρέα Ταπραντζή, ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Στη συνάντηση που είχε μαζί του στην Αθήνα, ο δήμαρχος (και πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Δωδεκανήσου) τον ενημέρωσε για την απόφαση του Λιμενικού Ταμείου να συνεχίσει τη διεξαγωγή του διεθνούς διαγωνισμού για τη δημοπράτηση του τουριστικού λιμένα Μανδρακίου. Εξήγησε ακόμη τους λόγους για τους οποίους ο Δήμος πρέπει να έχει άμεση συμμετοχή όταν διαμορφώνονται οι όροι ιδιωτικοποίησης των λιμανιών.
Ο κ. Κουσουρνάς διευκρίνισε επίσης ότι ο Δήμος Ρόδου δεν είναι αντίθετος στην προοπτική μακροχρόνιων παραχωρήσεων δημοσίων εκτάσεων σε ιδιώτες επενδυτές, πρέπει, όμως, απαραιτήτως, η όποια παραχώρηση να στοχεύει στις αναπτυξιακές επιδιώξεις του νησιού της Ρόδου και ο Δήμος να έχει άμεση συμμετοχή στους όρους που θα την διέπουν.
«Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα αντιδράσουμε», τόνισε ο δήμαρχος χαρακτηριστικά.
Μετά και την αναλυτική συζήτηση που διεξήχθη ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου αποδέχτηκε την πρόσκληση να έρθει στη Ρόδο, στο αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου οι συζητήσεις να συνεχιστούν.
Η απάντηση που έδωσε για την ιδιωτικοποίηση της Μαρίνας Μανδρακίου δεν ικανοποίησε το δήμαρχο κ. Κουσουρνά αφού τόνισε πως το ζήτημα είναι πολιτικό.
“Μας είπε πως στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν λάβει την εντολή να προχωρήσουν τις διαδικασίες για τις ιδιωτικοποιήσεις των μαρίνων και πως θα πρέπει για το θέμα αυτό να συνομιλήσουμε με τους αρμόδιους υπουργούς”, δήλωσε στη “δ” μετά τη συνάντηση του με τον κ. Ταπραντζή, ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Ειδικά για το Γκολφ Αφάντου ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, ενημέρωσε το δήμαρχο για τις αποφάσεις που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο την περασμένη Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου.
Επισημαίνεται πως το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ επέλεξε να περάσουν στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας οι ακόλουθες εταιρείες:
· ΑΤΛΑΝΤΙΚΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ
· LAMDA DEVELOPMENT SA,
· LONDON & REGIONAL PROPERTIES LTD
· MINOAN GROUP PLC,
· NCH CAPITAL INC
· Τ.Ε.ΜΕΣ ΑΕ.
Ο κ. Κουσουρνάς χθες το πρωί επισκέφθηκε την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών για την εφαρμογή του προγράμματος LIFE, που αφορά την αποκατάσταση πυρόπληκτων περιοχών. Σε ό,τι αφορά το νησί της Ρόδου πρόκειται για τέσσερις περιοχές και συγκεκριμένα για δύο περιοχές της δημοτικής ενότητας Νότιας Ρόδου και από μια στις δημοτικές ενότητες Αταβύρου και Λινδίων.
Κατόπιν ο δήμαρχος Ρόδου, με την ιδιότητα του προέδρου της ΠΕΔ, συμμετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ. Αντιιπροσωπεία της ΚΕΔΕ χθες είχε συναντήσεις στη Βουλή.
Το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, επεξεργάζονται όλα τα δεδομένα και σύντομα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων, που έχουν λάβει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων οι Δήμοι και χαμηλότερο επιτόκιο κατά την περίοδο χάριτος.Αυτό προανήγγειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών της Βουλής, τις οποίες ενημέρωσαν εκπρόσωποι φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ.
Ο κ. Σταϊκούρας, σημείωσε ότι η νομοθετική παρέμβαση θα λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους και τα δεδομένα της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που περνά η χώρα, αλλά και το μεγάλο κοινωνικό έργο που έχει επωμιστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αναφερόμενος, ειδικότερα, στα αιτήματα των δημάρχων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι έστειλε ήδη στο Ταμείο Παρακαταθηκών τις προτάσεις, προκειμένου να συνεκτιμήσει την περίοδο χάριτος κατά 1 με 2 χρόνια, την επιμήκυνση και τη μείωση του επιτοκίου κατά 0,5%.