ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Σ. Kεδίκογλου: «Το νέο συντομότερο ανέκδοτο είναι το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

Συ­νέ­ντευ­ξη στην

Πέγκυ Ντό­κου

Την πε­ποί­θη­ση ότι η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ ΑΝΕΛ εξά­λει­ψε κάθε έν­νοια ηθι­κού πλε­ο­νε­κτή­μα­τος, με αφορ­μή την πο­λύ­κρο­τη υπό­θε­ση με τα δά­νεια της οι­κο­γέ­νειας Τσί­πρα, εκ­φρά­ζει σε συ­νέ­ντευ­ξή του στην “δη­μο­κρα­τι­κή” ο βου­λευ­τής Ευ­βοί­ας της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας κ. Σίμος Κε­δί­κο­γλου.

Ει­δι­κά σε ό,τι αφορά την υπό­θε­ση με την απέ­λα­ση των Ρώσων δι­πλω­μα­τών, ο κ. Κε­δί­κο­γλου δη­λώ­νει πως ‘Είναι του­λά­χι­στον κω­μι­κό να επι­χει­ρεί­ται από κυ­βερ­νη­τι­κούς πα­ρά­γο­ντες η συ­σχέ­τι­ση της πα­ρά­νο­μης δρά­σης των Ρώσων δι­πλω­μα­τών με την κα­θο­λι­κή απο­δο­κι­μα­σία της συμ­φω­νί­ας που υπέ­γρα­ψαν οι Τσί­πρας και Ζάεφ’ εκτι­μώ­ντας πως οι συ­νέ­πειες από την δη­μιουρ­γη­θεί­σα κρίση με την Ρωσία, θα είναι πολύ σο­βα­ρές για την χώρα μας.

Σχε­τι­κά με τις δη­μο­σκο­πή­σεις που φέρ­νουν στα­θε­ρά μπρο­στά τη Νέα Δη­μο­κρα­τία, ο κ. Κε­δί­κο­γλου απα­ντά­ει πως “οι πο­λί­τες έχουν κα­τα­λά­βει πια τα ψέ­μα­τα του κ. Τσί­πρα και της κυ­βέρ­νη­σής του – η πα­γί­ω­ση της με­γά­λης δια­φο­ράς από το ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ δεί­χνει πως οι πο­λί­τες θε­ω­ρούν, ότι η κυ­βέρ­νη­ση του Κυ­ριά­κου Μη­τσο­τά­κη θα είναι η τε­λευ­ταία τους ελ­πί­δα για να σω­θούν από την κα­τα­στρο­φή που συσ­σω­ρεύ­ε­ται τα τε­λευ­ταία χρό­νια”.

Τέλος, δη­λώ­νει βέ­βαιος πως ότι η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ – ΑΝΕΛ δεν θα μπο­ρέ­σει σε καμία πε­ρί­πτω­ση να ολο­κλη­ρώ­σει τη θη­τεία της -κάτι που απο­δει­κνύ­ε­ται και από τις πα­λι­νω­δί­ες στις ημε­ρο­μη­νί­ες των εκλο­γών για την αυ­το­διοί­κη­ση…..

Η συ­νέ­ντευ­ξη ανα­λυ­τι­κά:

• Κύριε Κε­δί­κο­γλου, θα ήθελα να ξε­κι­νή­σου­με ζη­τώ­ντας από εσάς ένα σχό­λιο για την πο­λύ­κρο­τη υπό­θε­ση με τα δά­νεια της οι­κο­γέ­νειας Τσί­πρα την ώρα που εκα­το­ντά­δες πο­λί­τες δεν μπο­ρούν να πλη­ρώ­σουν ούτε τα δικά τους, ούτε βέ­βαια και τις υπο­χρε­ώ­σεις τους.

Απο­δει­κνύ­ε­ται, πλέον, ότι εξα­λεί­ψα­νε κάθε έν­νοια ηθι­κού πλε­ο­νε­κτή­μα­τος, που επί σει­ράν ετών ευαγ­γε­λί­ζο­νταν. Εμείς λέμε ότι πα­ρου­σί­α­σαν πλα­στή ασφα­λι­στι­κή ενη­με­ρό­τη­τα, κάτι που δεν αμ­φι­σβη­τεί­ται από κα­νέ­ναν, ενώ η δική τους απά­ντη­ση είναι, ότι με νο­μο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση έγινε άρση του αξιό­ποι­νου. Το νέο συ­ντο­μό­τε­ρο ανέκ­δο­το είναι το ηθικό πλε­ο­νέ­κτη­μα της Αρι­στε­ράς. Αυτά που κά­νουν είναι ανή­κου­στα, «κα­θα­ρί­ζουν» νυ­χτιά­τι­κα στη Βουλή τα «βρώ­μι­κα» των συγ­γε­νών τους, έχο­ντας, ταυ­τό­χρο­να, το θρά­σος να κα­τη­γο­ρούν την αντι­πο­λί­τευ­ση, ότι τα ορ­γά­νω­σε όλα αυτά. Δυ­στυ­χώς, οι θε­ω­ρί­ες συ­νω­μο­σί­ας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ δεν έχουν πάτο. Με­τα­τρέ­ψα­νε τη Βουλή σε «πλυ­ντή­ριο» της εται­ρεί­ας Τσί­πρα και όχι μόνο ρυθ­μί­σα­νε τα χρέη της με τον πλέον χα­ρι­στι­κό τρόπο, αλλά φρό­ντι­σαν, επί­σης, να υπάρ­χουν οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις για να πάρει και άλλα έργα του Δη­μο­σί­ου με το πλα­στό πι­στο­ποι­η­τι­κό. Η ρύθ­μι­ση του δα­νεί­ου της οι­κο­γέ­νειας Τσί­πρα απο­τε­λεί σκάν­δα­λο, γιατί για ένα χρέος ύψους 240.000 πε­ρί­που ευρώ πλη­ρώ­νουν δόση μόλις 300 ευρώ το μήνα, δη­λα­δή, το ένα χι­λιο­στό του δα­νεί­ου. Ας εξη­γή­σουν στους χι­λιά­δες Ελ­λη­νες πο­λί­τες και στις επι­χει­ρή­σεις, αν μπο­ρούν και με ποιό τρόπο να δια­σφα­λί­σουν προ­νο­μια­κές ρυθ­μί­σεις για τα τρα­πε­ζι­κά δά­νεια που έχουν πάρει, όπως η οι­κο­γέ­νεια Τσί­πρα!

• Η κυ­βέρ­νη­ση και ο κ. Τσί­πρας, μας δια­βε­βαιώ­νουν ότι θα κα­τα­φέ­ρει η χώρα να στα­θεί στα πόδια της και να βγει από τα Μνη­μό­νια ενώ διορ­γα­νώ­νει φιέ­στες στο Κα­στε­λό­ριζo. Με τα ση­με­ρι­νά δε­δο­μέ­να είναι αυτό εφι­κτό κατά την άποψή σας;

Οι πι­θα­νό­τη­τες να μπο­ρέ­σου­με να ξε­πε­ρά­σου­με τη ση­με­ρι­νή κα­τά­στα­ση μειώ­νο­νται όσο πα­ρα­μέ­νει αυτή η κυ­βέρ­νη­ση. Οσες φιέ­στες και αν διορ­γα­νώ­νει ο κ. Τσί­πρας δεν μπο­ρεί να αλ­λά­ξει την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα. Αλ­λω­στε, και μετά τη λήξη του προ­γράμ­μα­τος η επι­τή­ρη­ση της Ελ­λά­δας θα συ­νε­χι­στεί από τους πι­στω­τές.

• Πώς κρί­νε­τε τις “διαρ­ρο­ές” της κυ­βέρ­νη­σης για την δράση και απέ­λα­ση των Ρώσων δι­πλω­μα­τών από την χώρα μας, και τι κρα­δα­σμούς θα πρέ­πει να πε­ρι­μέ­νου­με στις σχέ­σεις μας με την Ρωσία;

Είναι του­λά­χι­στον κω­μι­κό να επι­χει­ρεί­ται από κυ­βερ­νη­τι­κούς πα­ρά­γο­ντες η συ­σχέ­τι­ση της πα­ρά­νο­μης δρά­σης των Ρώσων δι­πλω­μα­τών με την κα­θο­λι­κή απο­δο­κι­μα­σία της συμ­φω­νί­ας που υπέ­γρα­ψαν οι Τσί­πρας και Ζάεφ. Ακόμη πιο αστείο είναι να ισχυ­ρί­ζο­νται, ότι οι εκα­το­ντά­δες χι­λιά­δες Ελ­λη­νες που με­τεί­χαν και με­τέ­χουν στα συλ­λα­λη­τή­ρια κατά της συμ­φω­νί­ας των Πρε­σπών έχουν τάχα υπο­κι­νη­θεί ή και… πλη­ρω­θεί από σκο­τει­νά ρω­σι­κά συμ­φέ­ρο­ντα. Είναι, απα­ρά­δε­κτο για ένα τόσο σο­βα­ρό ζή­τη­μα, η κυ­βέρ­νη­ση να αρ­κεί­ται σε διαρ­ρο­ές και η μόνη πλη­ρο­φό­ρη­ση να προ­κύ­πτει από πλη­ρο­φο­ρί­ες των ΜΜΕ και από διαρ­ρο­ές. Είναι προ­φα­νές ότι κάθε από­πει­ρα πα­ρέμ­βα­σης στις εσω­τε­ρι­κές υπο­θέ­σεις της χώρας είναι κα­τα­δι­κα­στέα και απα­ρά­δε­κτη. Και για αυτό πρέ­πει να αντι­με­τω­πί­ζε­ται με την ανά­λο­γη απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα και αυ­στη­ρό­τη­τα. Εκτι­μώ, ότι οι συ­νέ­πειες θα είναι πολύ σο­βα­ρές, ωστό­σο, για τη ζημιά που έχει γίνει σή­με­ρα δεν μπο­ρού­με να έχου­με ακόμη πλήρη ει­κό­να.

• Τε­λι­κά έπρε­πε να υπο­γρα­φεί η συμ­φω­νία στις Πρέ­σπες και πώς εκτι­μά­τε πως θα εξε­λι­χθεί η κα­τά­στα­ση;

Με την υπο­γρα­φή της συμ­φω­νί­ας των Πρε­σπών η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ – ΑΝΕΛ άνοι­ξε διά­πλα­τα το δρόμο για την έντα­ξη των Σκο­πί­ων στο ΝΑΤΟ. Τους δώ­σα­νε μα­κε­δο­νι­κή εθνό­τη­τα και γλώσ­σα χωρίς να πά­ρουν τί­πο­τα. Καμία εξα­σφά­λι­ση! Τα Σκό­πια θα γί­νουν μέλος του ΝΑΤΟ ανε­ξαρ­τή­τως της επι­κύ­ρω­σης ή μη της συμ­φω­νί­ας από την ελ­λη­νι­κή Βουλή, αφού δεν φρό­ντι­σαν να υπάρ­χει σχε­τι­κός όρος. Για πρώτη φορά η ελ­λη­νι­κή Κυ­βέρ­νη­ση εκ­χώ­ρη­σε τη γλώσ­σα και την εθνό­τη­τα στη γει­το­νι­κή χώρα δί­νο­ντας ταυ­τό­χρο­να και το πρά­σι­νο φως για να εντα­χθεί αυτή στο ΝΑΤΟ. Αυτά συμ­βαί­νουν όταν ανα­τρέ­πουν την εθνι­κή γραμ­μή:«πρώτα λύση και μετά έναρ­ξη εντα­ξια­κής δια­δι­κα­σί­ας». Αυτή ήταν η γραμ­μή του Βου­κου­ρε­στί­ου που ψευ­δώς ισχυ­ρί­ζο­νταν,ότι ακο­λου­θούν.

• Πώς βλέ­πε­τε τις δη­μο­σκο­πή­σεις; Οι τε­λευ­ταί­ες φέρ­νουν στα­θε­ρά μπρο­στά τη Νέα Δη­μο­κρα­τία με μια κα­τα­γε­γραμ­μέ­νη τάση ‘πα­γί­ω­σης’ με­γά­λης δια­φο­ράς από τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.

Οι πο­λί­τες έχουν κα­τα­λά­βει πια τα ψέ­μα­τα του κ. Τσί­πρα και της κυ­βέρ­νη­σής του, που έδωσε τα πάντα χωρίς να πάρει τί­πο­τα. Εκανε 21 πε­ρι­κο­πές σε συ­ντά­ξεις στα 3,5 χρό­νια. Αυτή η κυ­βέρ­νη­ση οδη­γεί την οι­κο­νο­μία της χώρας στην κα­τα­στρο­φή, αδια­φο­ρώ­ντας για τα πραγ­μα­τι­κά προ­βλή­μα­τα των πο­λι­τών. Ο ελεύ­θε­ρος επαγ­γελ­μα­τί­ας, ο μι­κρός και με­σαί­ος επι­χει­ρη­μα­τί­ας δίνει το 80% του τζί­ρου του σε φό­ρους και ει­σφο­ρές.

Ο μέσος Ελ­λη­νας δου­λεύ­ει 200 μέρες το χρόνο για το Κρά­τος. Αυτή την κα­τά­στα­ση απο­τυ­πώ­νουν οι δη­μο­σκο­πή­σεις. Η συ­ντρι­βή της κυ­βέρ­νη­σης ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ – ΑΝΕΛ θα είναι από­λυ­τη. Η πα­γί­ω­ση της με­γά­λης δια­φο­ράς από το ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ δεί­χνει πως οι πο­λί­τες θε­ω­ρούν, ότι η κυ­βέρ­νη­ση του Κυ­ριά­κου Μη­τσο­τά­κη θα είναι η τε­λευ­ταία τους ελ­πί­δα για να σω­θούν από την κα­τα­στρο­φή που συσ­σω­ρεύ­ε­ται τα τε­λευ­ταία χρό­νια.

• Η Νέα Δη­μο­κρα­τία είναι έτοι­μη για τις επό­με­νες εκλο­γι­κές ανα­με­τρή­σεις; Φαί­νε­ται πως ο κ. Τσί­πρας προ­σπα­θεί να το­πο­θε­τή­σει την διε­ξα­γω­γή των βου­λευ­τι­κών εκλο­γών προς το τέλος του 2019.

Πι­στεύω ότι η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ – ΑΝΕΛ δεν θα μπο­ρέ­σει σε καμία πε­ρί­πτω­ση να ολο­κλη­ρώ­σει τη θη­τεία της. Αυτό απο­δει­κνύ­ε­ται και από τις πα­λι­νω­δί­ες στις ημε­ρο­μη­νί­ες των εκλο­γών για την αυ­το­διοί­κη­ση. Οταν ακόμη πί­στευαν ότι θα μπο­ρού­σαν να εξα­ντλή­σουν την τε­τρα­ε­τία, είχαν με­τα­κι­νή­σει τις εκλο­γές για το φθι­νό­πω­ρο του 2019, τώρα που βλέ­πουν ότι δεν τους βγαί­νει τις με­τα­κι­νούν για τον Μάιο μαζί με τις ευ­ρω­ε­κλο­γές. Αλλά ούτε μέχρι εκεί δεν θα φτά­σουν.

Η επό­με­νη κυ­βέρ­νη­ση θα πρέ­πει να είναι έτοι­μη να αλ­λά­ξει το κλίμα της οι­κο­νο­μί­ας και το πλαί­σιο λει­τουρ­γί­ας των επι­χει­ρή­σε­ων μέσα σε χρόνο ρεκόρ, δη­μιουρ­γώ­ντας ταυ­τό­χρο­να τις κα­τάλ­λη­λες συν­θή­κες και ευ­και­ρί­ες, για να προ­σελ­κύ­σει τις απαι­τού­με­νες επεν­δύ­σεις. Και αύριο να γί­νουν εκλο­γές η Νέα Δη­μο­κρα­τία είναι έτοι­μη να αντα­πο­κρι­θεί στις προ­κλή­σεις και σε αυτό που θα είναι πραγ­μα­τι­κά η τε­λευ­ταία ελ­πί­δα της Ελ­λά­δας. Το σί­γου­ρο είναι ότι δια­θέ­του­με την πρό­τα­ση για την επα­νεκ­κί­νη­ση της οι­κο­νο­μί­ας της χώρας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.