ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ετοιμάζει ρύθμιση για τα χρέη των ιδιωτών ο Μητσοτάκης;

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Μητσοτάκης

του Γιώργου Δ. Ευθυ­μίου

Αν και το Μέγαρο Μαξίμου έχει ανοίξει πάνω στο πολι­τικό τραπέζι μια βεντά­λια θεμάτων, από το Σκο­πιανό μέχρι και τη συνταγ­μα­τική ανα­θε­ώ­ρηση, στην οδό Πει­ραιώς εκτι­μούν ότι το παι­χνίδι που θα κρίνει τις επό­με­νες εκλογές θα είναι στο γήπεδο της οικο­νο­μίας. Σύμφωνα με τις πλη­ρο­φο­ρίες του newpost.gr, ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης γνω­ρί­ζει πως τερά­στιο μέρος της κυβερ­νη­τι­κής φθοράς προ­έρ­χε­ται από τη δυσα­ρέ­σκεια των πολιτών για τα εθνικά ή για ζητή­ματα της καθη­με­ρι­νό­τη­τας, όπως η ασφά­λεια, ωστόσο εκτιμά ότι στο τέλος θα μετρή­σει η «τσέπη» του καθενός.

Για αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας επι­μέ­νει στο αφήγημα της εξόδου από τα μνη­μό­νια. Η πραγ­μα­τι­κό­τητα όμως, τονί­ζουν από το γαλάζιο επι­τε­λείο, είναι τελείως δια­φο­ρε­τική: σε ενάμισι μήνα από τώρα, τελειώ­νει το τρίτο πρό­γραμμα προ­σαρ­μο­γής. Όπως υπεν­θυ­μί­ζουν από τη ΝΔ, αυτό σημαί­νει ότι λήγει ο ευνοϊ­κός δανει­σμός από ευρω­παϊκά κεφά­λαια και η χώρα καλεί­ται να απευ­θυν­θεί στις διε­θνείς αγορές.

Όμως, κάθε από­πειρα δανει­σμού της Ελλάδας θα συνο­δεύ­ε­ται από ειδικές εκθέ­σεις του Δ.Ν.Τ για το χρέος, ενώ ανά τρίμηνο, η ευρω­παϊκή επο­πτεία θα κάνει τη δική της έκθεση σχετικά με την εφαρ­μογή μέτρων τα οποία έχουν  ήδη συμ­φω­νη­θεί. Σύμφωνα με το γαλάζιο επι­τε­λείο, ανάλογα με αυτές τις εκθέ­σεις, θα δια­μορ­φώ­νο­νται και οι απαι­τή­σεις των κεφα­λαια­γο­ρών. «Αυτό ούτε «τέλος των μνη­μο­νίων» λέγεται, ούτε «κανο­νική» έξοδος στις αγορές μπορεί να ονο­μα­στεί», επε­σή­μαινε χαρα­κτη­ρι­στικά στην ιστο­σε­λίδα μας, στενός συνερ­γά­της του κ. Μητσο­τάκη.

Στο σημείο αυτό, «μπαίνει» η λεγό­μενη «ασφά­λεια» την οποία η κυβέρ­νηση υπο­στη­ρί­ζει ότι έχει εξα­σφα­λί­σει για τους επό­με­νους 22 μήνες. Με βάση τα όσα καταγ­γέλ­λουν από την οδό Πει­ραιώς, το κυβερ­νη­τικό επι­τε­λείο, την έχει εξα­σφα­λί­σει επειδή έχει φτιάξει ένα «μαξι­λάρι» από ορι­σμένα υπό­λοιπα παλαιών δανείων και από τη συσ­σώ­ρευση πολύ υψηλών πρω­το­γε­νών πλε­ο­να­σμά­των (που προ­έρ­χο­νται από το στραγ­γα­λι­σμό της πραγ­μα­τι­κής οικο­νο­μίας, την ανα­γκα­στική δέσμευση των απο­θε­μα­τι­κών των νοσο­κο­μείων, την παρα­κρά­τηση συντά­ξεων και τη μη απο­πλη­ρωμή οφειλών του Δημο­σίου προς ελλη­νι­κές επι­χει­ρή­σεις).

Για τον κ. Μητσο­τάκη οι ισχυ­ρι­σμοί Τσίπρα ότι η Ελλάδα ακο­λου­θεί την ίδια πορεία με τις άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνη­μό­νια, είναι απο­λύ­τως ψευδής για ακόμη ένα λόγο: ένας στους δύο Έλληνες χρω­στάει. Όχι μόνο στην εφορία, αλλά κυρίως στις τρά­πε­ζες και στα ασφα­λι­στικά ταμεία. Αυτό σημαί­νει ότι ο μισός πλη­θυ­σμός της Ελλάδας δεν μπορεί να έχει ένα κανο­νικό λογα­ρια­σμό σε κάποιο τρα­πε­ζικό ίδρυμα ή να δρα­στη­ριο­ποι­η­θεί επαγ­γελ­μα­τικά και επι­χει­ρη­μα­τικά.

Το ζήτημα του ιδιω­τι­κού χρέους είναι τερά­στιο και σύμφωνα με τους συνερ­γά­τες του, ο πρό­ε­δρος της ΝΔ το έχει αντι­λη­φθεί από την πρώτη στιγμή. Από το επι­τε­λείο του λένε πως πωλή­σεις των κόκ­κι­νων δανείων δεν λύνουν το πρό­βλημα, καθώς οι άνθρω­ποι που είχαν το πρό­βλημα συνε­χί­ζουν να οφεί­λουν, με τον αριθμό τους να αυξά­νε­ται κάθε χρόνο. Υπό τα δεδο­μένα αυτά, σύμφωνα με τις πλη­ρο­φο­ρίες του newpost.gr, ο κ. Μητσο­τά­κης έχει απο­φα­σί­σει να παρου­σιά­σει στο επόμενο διά­στημα, συγκε­κρι­μένη πρόταση.

«Ο κ. Τσίπρας πανη­γυ­ρί­ζει για το χρέος. Και δεν μιλά κανείς για τα χρέη τα δικά σας. Που σας παίρ­νουν οι τρά­πε­ζες ακόμη και το βράδυ τηλέ­φωνο», είπε την περα­σμένη Τετάρτη στους πολίτες της Λευ­κά­δας, μιλώ­ντας στα γραφεία της τοπικής ΝΟΔΕ. «Εμείς θα ασχο­λη­θούμε και με το ιδιω­τικό χρέος, που δεν έχει ασχο­λη­θεί κανείς», προ­α­νήγ­γειλε ο αρχηγός της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης, δεί­χνο­ντας απο­φα­σι­σμέ­νος να κερ­δί­σει τη μάχη για το κοι­νω­νικό πρόσημο, απέ­να­ντι στον Αλέξη Τσίπρα.

Πηγή newpost.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.