ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι ταξιτζήδες προειδοποιούν για απεργίες διαρκείας

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΤΑΞΙ

Την έντονη αντί­δραση των ιδιο­κτη­τών οδηγών ταξί της Ρόδου, έχει προ­κα­λέ­σει η τρο­πο­λο­γία, η οποία προ­βλέ­πει την κατάρ­γηση της ελά­χι­στης διάρ­κειας μίσθω­σης οχή­μα­τος με οδηγό, η οποία μέχρι πρό­τι­νος ορι­ζό­ταν στις 3 ώρες. Πλέον, με την πρό­βλεψη που περι­λαμ­βά­νε­ται στο πολυ­νο­μο­σχέ­διο θα μπορεί κανείς να προχωρά στη μίσθωση αυτο­κι­νή­του με οδηγό χωρίς κανέναν χρονικό περιο­ρι­σμό, ανοί­γο­ντας πρα­κτικά τον δρόμο στη δρα­στη­ριο­ποί­ηση μη αδειο­δο­τη­μέ­νων ταξί στην αγορά μετα­φο­ρών.

Η σχετική τρο­πο­λο­γία πυρο­δό­τησε ανα­στά­τωση μεταξύ των αυτο­κι­νη­τι­στών ταξί, οι οποίοι προει­δο­ποιούν πλέον και στα Δωδε­κά­νησα ότι θα τρα­βή­ξουν χει­ρό­φρενο με επα­να­λαμ­βα­νό­με­νες κινη­το­ποι­ή­σεις.

Αυτό υπο­γράμ­μισε χτες μεταξύ άλλων, σε συνέ­ντευξη Τύπου ο πρό­ε­δρος του Συν­δέ­σμου Ιδιο­κτη­τών Ταξί Ρόδου κ. Θεο­δό­σης Καστα­νί­δης, ξεκα­θα­ρί­ζο­ντας πως δεν πρό­κει­ται να μείνει ο κλάδος με ‘σταυρωμένα’ τα χέρια, την ώρα που η κατά­σταση τείνει να τεθεί εκτός ελέγχου:

«Επι­σκε­φθή­καμε σήμερα, όλες τις τοπικές αρχές προ­κει­μέ­νου να ενη­με­ρώ­σουμε και να γνω­ρί­ζουν σχετικά με τις κινη­το­ποι­ή­σεις στις οποίες προ­χω­ρή­σαμε, με αιτία το τρίωρο που καταρ­γεί­ται στα μίνι – βαν. Αυτή είναι η αιτία της κατα­στρο­φής και της διά­λυ­σης του ταξί. Έχουν προη­γη­θεί μια σειρά από γεγο­νότα τα οποία μάς ανά­γκα­σαν να προ­χω­ρή­σουμε κι εμείς σε απεργία. Μετά από τηλε­φώ­νημα του προ­έ­δρου της Ομο­σπον­δίας του κλάδου μας, απο­φα­σί­σαμε να συμ­με­τέ­χουμε κι εμείς στην Ρόδο στην πανελ­λα­δική απερ­γιακή κινη­το­ποί­ηση. Το πρώτο πράγμα που σκε­φτή­καμε ήταν ότι θα κάνουμε ζημιά στο νησί από την στιγμή που υπάρχει πολύ μεγάλη του­ρι­στική κίνηση –αφού η απόφαση που πάρθηκε έπρεπε να υλο­ποι­η­θεί μέσα σε έξι ώρες. Επι­κοι­νώ­νησα με τους φορείς που έχουν σχέση με τα πρα­κτο­ρεία και τον του­ρι­σμό, και με ενη­μέ­ρω­σαν ότι έχουμε περί τις 1.400 μετα­φο­ρές από και προς το αερο­δρό­μιο της Ρόδου και από και προς το λιμάνι. Με παρα­κά­λε­σαν να μην κάνουμε απεργία, διότι οι συμ­βά­σεις που υπάρ­χουν με τα πρα­κτο­ρεία, τους υπο­χρε­ώ­νουν να ενη­με­ρώ­σουν τους πελάτες τους σε περί­πτωση απερ­γίας, 24 ώρες νωρί­τερα. Η ζημιά λοιπόν, θα ήταν από 300.000 έως 400.000 ευρώ. Ένα σοβαρό διοι­κη­τικό συμ­βού­λιο έπρεπε να κοι­τά­ξει τα μέλη του και φυσικά, να κοι­τά­ξει τον τόπο και την ζημιά που θα προ­κα­λούσε στο νησί. Εμείς απο­φα­σί­σαμε να μην συμ­με­τέ­χουμε στην απεργία –αν και στην υπό­λοιπη Ελλάδα συμ­με­τεί­χαν όλοι. Θα μπο­ρού­σαμε να είχαμε οργα­νω­θεί χωρίς προ­βλή­ματα. Ωστόσο, ο ίδιος ο περι­φε­ρειάρ­χης, μας ευχα­ρί­στησε αφού κοι­τά­ξαμε το καλό του τόπου –αλλά δυστυ­χώς, αυτό ήταν σε βάρος μας. Πάθαμε μεγάλη ζημιά. Ενώ στα άλλα μέρη της Ελλάδας παρέ­μεινε το τρίωρο στα μίνι – βαν, στα Δωδε­κά­νησα (και σε μερικά άλλα μέρη) έγινε μισάωρο. Αυτό σημαί­νει ότι οποιοσ­δή­ποτε έχει πρα­κτο­ρείο, ή ενοι­κια­ζό­μενα αυτο­κί­νητα ή δια­θέ­τει μίνι – βαν μπορεί να κάνει την δική μας δουλειά. Εμείς έχουμε απο­φα­σί­σει να προ­στα­τέ­ψουμε τα μέλη μας. Γι αυτό προ­χω­ρή­σαμε σε δύο τρίωρες στάσεις εργα­σίας –και με προη­γού­μενη προει­δο­ποί­ηση. Εμείς θα εξυ­πη­ρε­τούμε όσους έχουν ανάγκη για να μην δημιουρ­γή­σουμε περαι­τέρω προ­βλή­ματα», όπως τόνισε χαρα­κτη­ρι­στικά.

Ξεκα­θά­ρισε πάντως ότι την προσεχή Δευτέρα 25 Ιουνίου θα έχουν συνά­ντηση με τον αρμόδιο υπουργό Υπο­δο­μών Χρήστο Σπίρτζη για να θέσουν το ζήτημα όπως έχει δημιουρ­γη­θεί στην περιοχή της Δωδε­κα­νή­σου, για να βρεθεί λύση.

«Ευελ­πι­στούμε ότι θα πάρει το μέτρο πίσω. Ειδάλ­λως, θα ξεκι­νή­σουμε 24ωρες απερ­γίες κατ’ επα­νά­ληψη. Ζητάμε μεγάλη συγ­γνώμη από το κοινό και από τους Ροδίτες, δεν θα κάνουμε ποτέ κακό στον τόπο μας, αλλά πρέπει να προ­στα­τέ­ψουμε τα μέλη μας και τον κλάδο» τόνισε ο κ. Καστα­νί­δης.

Σε ερώτηση σχετικά με την πορεία της σεζόν, ξεκα­θά­ρισε πως τα προ­βλή­ματα υπάρ­χουν και λει­τουρ­γούν εις βάρος του κλάδου, επι­κε­ντρώ­νο­ντας στους ελέγ­χους που απαι­τού­νται για την λει­τουρ­γία των μίνι – μπας: «Σε όλους τους ελέγ­χους που γίνο­νται, η συντρι­πτική πλειο­ψη­φία είναι παρά­νο­μοι. Η δουλειά μας έχει πέσει στο 70% και τα μερο­κά­ματα είναι μείον 50% σε σχέση με άλλες εποχές. Κοντεύ­ουμε να μην μπο­ρούμε να επι­βιώ­σουμε, γι αυτό και ξεκι­νάμε δυνα­μι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις. Πρέπει να σώσουμε τον κλάδο μας».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.

Πρόσφατα άρθρα

ΚΟΝΣΟΛΑΣ

Μάνος Κόνσολας: «Νέα ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία» Η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, αναγνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και τους διευκολύνει με μια νέα ρύθμιση οφειλών για χρέη προς το δημόσιο σε 120 δόσεις και ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 30 ευρώ. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν βεβαιωμένες οφειλές προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Το σχετικό νομοσχέδιο πήρε ήδη το δρόμο για τη Βουλή και τις επόμενες μέρες θα ψηφιστεί. Παράλληλα, το ίδιο νομοσχέδιο καθιερώνει αυστηρούς κανόνες για τους servicers και τα funds, ενισχύοντας την προστασία των συνεπών δανειοληπτών.