ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολες οι νέες αντικειμενικές τιμές στα Δωδεκάνησα

news room 4 λεπτά ανάγνωση
Σπιτια

Με διεύ­ρυνση του πρώτου και του τρίτου κλι­μα­κίου ΕΝΦΙΑ αλλά και αύξηση του αφο­ρο­λο­γή­του στον συμπλη­ρω­μα­τικό φόρο από τα 200.000 στα 250.000 ευρώ, το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών επι­χει­ρεί να περιο­ρί­σει τις επι­βα­ρύν­σεις στα εκκα­θα­ρι­στικά του Αυγού­στου μετά την προ­σαρ­μογή των αντι­κει­με­νι­κών αξιών.

Οι νέες τιμές ζώνης δημο­σιεύ­τη­καν στο ΦΕΚ και επη­ρε­ά­ζουν τον ΕΝΦΙΑ. Η αρμόδια υφυ­πουρ­γός Κατε­ρίνα Παπα­νά­τσιου έσπευσε να δώσει στη δημο­σιό­τητα ορι­σμένα παρα­δείγ­ματα. Σύμφωνα με την υφυ­πουργό σε ότι αφορά τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ σε επτά περιο­χές ισχύουν τα εξής:

* Στον Κορυ­δαλλό, στον Βύρωνα και στην Και­σα­ριανή, δεν υπάρχει καμία αλλαγή.

* Στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη σε επτά ζώνες ο ΕΝΦΙΑ παρα­μέ­νει ο ίδιος και σε μία ζώνη πέφτει, ενώ οι αντι­κει­με­νι­κές αξίες μειώ­νο­νται σε δύο ζώνες, μένουν στα­θε­ρές σε δύο ζώνες και σε τέσ­σε­ρις αυξά­νο­νται κατά 50 ευρώ.

* Στη Νίκαια σε εννέα ζώνες οι αντι­κει­με­νι­κές αυξά­νο­νται κατά 50 ευρώ, σε δύο κατά 100 ευρώ και σε τέσ­σε­ρις δεν υπάρ­χουν αλλαγές, ενώ δεν υπάρ­χουν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.

* Στο Περι­στέρι, οι αντι­κει­με­νι­κές αξίες αυξά­νο­νται κατά 50 ευρώ σε τέσ­σε­ρις ζώνες και κατά 100 ευρώ σε 13, ενώ ο ΕΝΦΙΑ αυξά­νε­ται ελαφρά σε πέντε ζώνες.

* Στην Καλ­λι­θέα σε μία ζώνη οι αντι­κει­με­νι­κές αξίες μειώ­νο­νται κατά 300 ευρώ, σε τέσ­σε­ρις παρα­μέ­νουν στα­θε­ρές, σε επτά ζώνες αυξά­νο­νται κατά 50 ευρώ, σε μία κατά 100 ευρώ και σε μία κατά 500 ευρώ. Ο ΕΝΦΙΑ εδώ, μειώ­νε­ται σε μία ζώνη κι αυξά­νε­ται σε μία ζώνη.

Ο λογα­ρια­σμός

Ο νέος λογα­ρια­σμός δεν είναι αμε­λη­τέος για περίπου ένα εκα­τομ­μύ­ριο φορο­λο­γού­με­νους : 737.709 θα κληθούν να πλη­ρώ­σουν παρα­πάνω ΕΝΦΙΑ έως και 50 ευρώ, για 160.001 οι επι­βα­ρύν­σεις ξεπερ­νούν τα 50 και φτάνουν έως και τα 200 ευρώ ενώ για 48.961 φορο­λο­γού­με­νους η καμπάνα του ΕΝΦΙΑ είναι μεγάλη με επι­βα­ρύν­σεις άνω των 200 ευρώ.

Τυχεροί είναι από την άλλη πλευρά περίπου 4 εκα­τομ­μύ­ρια φορο­λο­γού­με­νοι με αμε­τά­βλητο εκκα­θα­ρι­στικό και ακόμα πιο τυχεροί περίπου 1,5 εκα­τομ­μύ­ριο φυσικών προ­σώ­πων με μειω­μένο φόρο.

Η υπουρ­γική απόφαση με τις νέες τιμές εστάλη για δημο­σί­ευση στην Εφη­με­ρίδα της Κυβέρ­νη­σης και όπως ανα­κοί­νωσε το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών σε σύνολο 10.216 ζωνών προ­κύ­πτουν αυξή­σεις για 3.792 περιο­χές, μειώ­σεις για 2.122 ενώ σε 4.302 περιο­χές οι τιμές έμειναν στα­θε­ρές.

Μετά την έκδοση της υπουρ­γι­κής από­φα­σης, έως αύριο κατα­τί­θε­ται η τρο­πο­λο­γία για τον ΕΝΦΙΑ με την οποία διευ­ρύ­νε­ται το άνω όριο του πρώτου κλι­μα­κίου του κύριου φόρου από τα 500 στα 550 ευρώ και του τρίτου από τα 1000 στα 1050 ευρώ. Επι­πλέον αυξά­νε­ται το αφο­ρο­λό­γητο όριο για το συμπλη­ρω­μα­τικό φόρο από τα 200.000 ευρώ στα 250.000 ευρώ.

Το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών με βάση τις νέες τιμές και τις παρα­πάνω αλλαγές έκανε προ­σο­μοί­ωση της εκκα­θά­ρι­σης του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2018 από την οποία όπως ανα­κοί­νωσε προ­κύ­πτει ότι :

• Μειω­μένα θα είναι τα εκκα­θα­ρι­στικά για 1.470.962 ή το 23% των φυσικών προ­σώ­πων.

• Αμε­τά­βλητα για 3.995.181 ή το 62%.

• «Ελά­χι­στη αύξηση» από ένα έως 50 ευρώ (12 ευρώ κατά μέσο όρο) θα έχουν τα εκκα­θα­ρι­στικά για 737.709 ή το 12%.

• Αύξηση από 50 έως 200 ευρώ, θα έχουν τα εκκα­θα­ρι­στικά 160.001 φυσικών προ­σώ­πων ή το 2,3%.

• Μόνο για το 0,7% ή 48.961 φορο­λο­γού­με­νους θα προ­κύ­ψει αύξηση πάνω από 200 ευρώ.

Σύμφωνα με την ανα­κοί­νωση του υπουρ­γείου από τα παρα­πάνω στοι­χεία προ­κύ­πτει ότι το 97% των φυσικών προ­σώ­πων θα έχουν εκκα­θα­ρι­στικά μειω­μένα, αμε­τά­βλητα ή με οριακή αύξηση σε σχέση με πέρυσι.

Αντί­στοιχη είναι η εικόνα για τα νομικά πρόσωπα, καθώς το 91% θα δει εκκα­θα­ρι­στικά μειω­μένα (61%), σταθερά (25%) ή αυξη­μένα έως 50 ευρώ (5%).

Τέλος, επι­ση­μαί­νε­ται ότι με την ίδια τρο­πο­λο­γία ορί­ζε­ται ως ημε­ρο­μη­νία της τελευ­ταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ το τέλος Ιανουα­ρίου, αντί του Δεκεμ­βρίου που ίσχυε από την έκδοση του νόμου και ότι η πρώτη δόση θα κατα­βλη­θεί το Σεπτέμ­βριο.

Σε δυο φάσεις

Σε δύο φάσεις θα επη­ρε­ά­σουν οι αυξο­μειώ­σεις στις αντι­κει­με­νι­κές αξίες τους φόρους. Σε πρώτη φάση, τα εκκα­θα­ρι­στικά του ΕΝΦΙΑ τον ερχό­μενο Αύγου­στο θα εκδο­θούν με τις νέες τιμές ενώ από την 1η Ιανουα­ρίου 2019 οι νέες τιμές θα αρχί­σουν να εφαρ­μό­ζο­νται σε όλους τους φόρους και τέλη που υπο­λο­γί­ζο­νται σε συνάρ­τηση με αυτές, μεταξύ των οποίων οι φόροι μετα­βί­βα­σης ακι­νή­των, τα τεκ­μή­ρια αλλά και τα δημο­τικά τέλη.

Η υφυ­πουρ­γός Οικο­νο­μι­κών Κατε­ρίνα Παπα­νά­τσιου δήλωσε σήμερα (στο Κόκκινο ) ότι «μέχρι το τέλος του 2018 δεν θα γίνει εφαρ­μογή των νέων αντι­κει­με­νι­κών αξιών για τους υπό­λοι­πους φόρους, η εφαρ­μογή είναι μόνο για τον ΕΝΦΙΑ. Σε άλλες περι­πτώ­σεις θα αρχί­σουν να ισχύουν από την 1η Ιανουα­ρίου του 2019».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.