ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ένα κομμάτι της νεότερης ροδίτικης ιστορίας πλέει ολοζώντανο στα νερά της Σύμης

news room 2 λεπτά ανάγνωση
συμη

Ένα μέρος της ιστο­ρίας της Ρόδου ζωντά­νεψε ξανά στη Σύμη, εκεί όπου η οικο­γέ­νεια Φωτάρα επι­σκεύ­ασε πλήρως το σκάφος «Δια­γό­ρας», ένα ξύλινο σκαρί από τα συνο­λικά τέσσερα που είχαν κατα­σκευα­στεί τη δεκα­ε­τία του 1950, με εντολή του τότε δημάρ­χου Μιχαήλ Πετρίδη.

Το «Δια­γό­ρας», ως πατέρας με τους τρεις ολυ­μπιο­νί­κες γιους του, είχαν απο­τε­λέ­σει την τετράδα των σκαφών που ο ίδιος ο Μιχάλης Πετρί­δης ζήτησε να κατα­σκευα­στούν προ­κει­μέ­νου να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν ως λάντζες για την απο­βί­βαση και επι­βί­βαση των επι­βα­τών κρουα­ζιέ­ρας. Τότε η Ρόδος δεν είχε λιμάνι ικανό να εξυ­πη­ρε­τή­σει τα μεγάλα καράβια της εποχής.

Τα τέσσερα σκαριά έγιναν από τις καρδιές πεύκων, που δια­λέ­χτη­καν ένα προς ένα από την Ελεούσα και τον Προφήτη Ηλία. Την επιλογή έκαναν οι καρα­βο­μα­ρα­γκοί του ταρσανά της Ακα­ντιάς και μεταξύ εκείνων ήταν και ένα νεαρό παλι­κα­ράκι ονόματι Μιχάλης Χατζη­νι­κο­λάου, που αργό­τερα μετε­ξε­λί­χθηκε στο φημι­σμένο καρα­βο­μα­ρα­γκό Μαστρο­μι­χάλη Χατζη­νι­κο­λάου.

Τα ξύλινα σκαριά κατέ­βα­ζαν κάθε φορά δεκάδες επι­σκέ­πτες που μαγεύ­ο­νταν από τον τόπο, την ευγέ­νεια των κατοί­κων, την αυθε­ντι­κό­τητα της φιλο­ξε­νίας. Μάλιστα, στα τέλη της δεκα­ε­τίας του ’50 ο εμπνευ­σμέ­νος δήμαρ­χος Ρόδου επέβαλε να υπάρχει ενδυ­μα­το­λο­γι­κός κώδικας από τους απα­σχο­λού­με­νους στον του­ρι­σμό, τον οποίο μάλιστα ακο­λου­θού­σαν ακόμα και οι μικρο­πω­λη­τές με τους τρο­χή­λα­τους πάγκους τους. Ετσι χτί­στηκε ένα σημα­ντικό μέρος από το του­ρι­στικό θαύμα του νησιού.

Στο πέρασμα των δεκα­ε­τιών η εξέλιξη της τεχνο­λο­γίας και η ολο­κλή­ρωση των λιμε­νι­κών υπο­δο­μών, έθεσε στο περι­θώ­ριο τα τέσσερα σκαριά. Στα­διακά αυτά ξεχά­στη­καν και στο τέλος χάθηκαν.

«Ο πατέρας μου, ο καπετάν Γαβριήλ Μιχαήλ Φωτάρας βρήκε παρα­τη­μένο και σχεδόν κατε­στραμ­μένο το Διαγόρα. Το αγόρασε και σιγά σιγά άρχισε να το επι­σκευά­ζει» περιέ­γραψε προς τη «Δημο­κρα­τική» ο κ. Φώτης Φωτάρας, καπε­τά­νιος και ο ίδιος, από τους Συμια­κούς που οργώ­νουν τις θάλασ­σες όλου του κόσμου. «Η επι­σκευή του έγινε σύμφωνα με τη ναυτική μας παρά­δοση και σήμερα ο Δια­γό­ρας είναι ξανά περή­φα­νος κι έτοιμος να ξεκι­νή­σει ταξίδια».

Ο κ. Φώτης Φωτάρας θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σει το «Διαγόρα» για ημε­ρή­σιες εκδρο­μές στη Σύμη, από τον Γυαλό προς την Αγιά Μαρίνα, το Πέδι, τη Νανού, τη Μαρα­θού­ντα, τον Πανορ­μίτη και όπου αλλού τραβάει η ναυτική του καρδιά.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.