ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρεις θαλάσσιες διακομιδές την μέρα με… καΐκια

news room 4 λεπτά ανάγνωση
καίκι

Τρεις δια­κο­μι­δές ασθενών μέσω θαλάσ­σης τη μέρα έγιναν κατά μέσο όρο το 2017 με τη συν­δρομή του Λιμε­νι­κού Σώματος.

Το περσινό έτος απο­τέ­λεσε χρονιά-ρεκόρ, με τις δια­κο­μι­δές να είναι αρκετά αυξη­μέ­νες σε σχέση με τα προη­γού­μενα έτη. Στο πλαίσιο προ­γράμ­μα­τος μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, η χώρα θα προ­μη­θευ­τεί με τρία πλωτά ασθε­νο­φόρα που θα έχουν ως βάση τη Νάξο, τη Λέρο και τη Ρόδο, ώστε να αντι­με­τω­πι­στούν οι μεγάλες ανάγκες της χώρας λόγω της πολυ­νη­σιω­τι­κό­τη­τας και της μεγάλης υπο­στε­λέ­χω­σης σε ιατρικό προ­σω­πικό.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κός είναι ο περ­σι­νός χάρτης μετα­φο­ράς των ασθενών. Οι δια­κο­μι­δές σε όλες τις Κυκλά­δες κατα­λή­γουν στη Σύρο, τα μικρά νησιά των Δωδε­κα­νή­σων σε Σάμο, Τουρκία και Ρόδο, ενώ αρκετές δια­κο­μι­δές πραγ­μα­το­ποιού­νται από τις Σπο­ρά­δες προς τον Βόλο. Για ακόμα μία χρονιά οι περισ­σό­τε­ρες μετα­φο­ρές ασθενών από μικρά νησιά προς τα μεγα­λύ­τερα έγιναν με ιδιω­τικά καΐκια ή πλοία της γραμμής με το κόστος για το Ελλη­νικό Δημόσιο να είναι αρκετά ψηλό.

Από τις 866 δια­κο­μι­δές που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν το 2017, η συντρι­πτική τους πλειο­ψη­φία, δηλαδή οι 604, έγινε από ιδιω­τικά σκάφη και οι 262 από τα ναυα­γο­σω­στικά ή πλωτά σκάφη του Λιμε­νι­κού. Ακόμα όμως και τις δια­κο­μι­δές που έγιναν από τα ιδιω­τικά σκάφη τις δια­χει­ρί­στη­καν τοπικά οι εμπλε­κό­με­νες Λιμε­νι­κές Αρχές. Σε κάθε περί­πτωση, η τελική απόφαση χρήσης ή μη του υπό διάθεση πλωτού μέσου ανήκε στην απο­κλει­στική αρμο­διό­τητα του ΕΚΑΒ.

Ολοένα και περισ­σό­τερα είναι τα ιατρικά περι­στα­τικά που χρήζουν μετα­φο­ράς από τα νησιά της χώρας προς τα μεγάλα νοσο­κο­μειακά κέντρα. Η υπο­στε­λέ­χωση των νησιών από ιατρικό προ­σω­πικό, τα νοσο­κο­μεία και τα ιατρικά κέντρα που υπο­λει­τουρ­γούν οδηγούν εκα­το­ντά­δες νησιώ­τες τη δύσκολη στιγμή να μετα­φερ­θούν συνήθως με τη συν­δρομή του Λιμε­νι­κού Σώματος. Η ανάγκη αυτή οδήγησε αρχικά ένα στέ­λε­χος του ΕΚΑΒ να προ­τεί­νει στο υπουρ­γείο Υγείας την ανάγκη να προ­μη­θευ­τεί το κράτος ειδικά πλωτά ασθε­νο­φόρα τα οποία θα μοι­ρα­στούν στα νησιά-κόμβους.

Ο ειδικός εξο­πλι­σμός τους αλλά και το ιατρικό προ­σω­πικό που θα δου­λεύει εκεί θα ελα­χι­στο­ποι­ή­σει τους κιν­δύ­νους για τις κρί­σι­μες ώρες που περνούν οι ασθε­νείς στα πλωτά του Λιμε­νι­κού και τα ιδιω­τικά σκάφη, δίνο­ντάς τους παράλ­ληλα τις πρώτες βοή­θειες.

Το υπουρ­γείο Υγείας ανα­ζη­τώ­ντας κον­δύ­λια για την υλο­ποί­ηση της ιδέας επι­κοι­νώ­νησε με το υπουρ­γείο Ναυ­τι­λίας. Την περα­σμένη Παρα­σκευή, στη Ρόδο η ηγεσία του υπουρ­γείου Ναυ­τι­λίας υπέ­γραψε την αγορά πλωτών ασθε­νο­φό­ρων και δέκα οχη­μά­των τύπου pick up στο πλαίσιο του προ­γράμ­μα­τος με τίτλο «Περί­θαλψη αδύ­να­μων προ­σφύ­γων και δια­κο­μι­δές ασθενών μέσω θάλασ­σας» (ΠΑΙΩΝΑΣ), τα οποία θα έχουν αρχικά ως βάση τη Νάξο, τη Λέρο και τη Ρόδο.

Το πρό­γραμμα ΠΑΙΩΝΑΣ είναι ένα στρα­τη­γικό έργο δια­συ­νο­ρια­κής συνερ­γα­σίας στο πρό­γραμμα «ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ», έχει ύψος 1.288.000 ευρώ και είναι ένα έργο που, πέρα από την υλι­κο­τε­χνική υποδομή που φέρνει στη χώρα, θα έχει και κοι­νω­νικό αντί­κτυπο.

Τα τρία πλωτά ασθε­νο­φόρα θα ανα­πτυ­χθούν σε Νάξο, Λέρο και Ρόδο, θα καλύ­πτουν και τα γει­το­νικά νησιά και θα μετα­φέ­ρουν κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη ιατρι­κής περί­θαλ­ψης, ακόμα και σε περι­πτώ­σεις που πρό­κει­ται για βαριά περι­στα­τικά υγείας. Τα οχήματα θα ανα­πτυ­χθούν κυρίως σε νησιά του Βορείου Αιγαίου με στόχο να φτάνουν οι αρμό­διες υπη­ρε­σίες σε κάθε από­κρη­μνη περιοχή όπου απο­βι­βά­ζο­νται μετα­νά­στες.

Οι επι­χει­ρή­σεις τα τελευ­ταία επτά χρόνια

2010: 695 δια­κο­μι­δές ασθενών, 518 πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν από ιδιω­τικά σκάφη και πλοία και 177 εκτε­λέ­στη­καν με περι­πο­λικό ή ναυα­γο­σω­στικό σκάφος Λ.Σ.

2011: 667 δια­κο­μι­δές ασθενών, 412 από ιδιω­τικά σκάφη και 255 από σκάφος του Λιμε­νι­κού Σώματος

2012: 678 δια­κο­μι­δές, 377 από ιδιω­τικά σκάφη και 301 από πλωτά του Λιμε­νι­κού

2013: 688 διακομιδές-453 από ιδιω­τικά σκάφη και 235 από πλωτά του Λιμε­νι­κού

2016: 576 δια­κο­μι­δές ασθενών, 407 από ιδιω­τικά σκάφη και 169 από σκάφος του Λιμε­νι­κού Σώματος

2017: 866 δια­κο­μι­δές ασθενών, 604 από ιδιω­τικά σκάφη και 262 από σκάφος του Λιμε­νι­κού Σώματος

Ανα­στα­σία Βαμβακά

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύ­θε­ρου Τύπου

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

SPORTS

12/03/18 10:16 | UPD 12/03/18 • 10:26

Ένταλμα σύλ­λη­ψης για τον Ιβάν Σαββίδη για την εισβολή με όπλο στην Τούμπα

SPORTS

12/03/18 08:41 | UPD 12/03/18 • 08:48

Τι έγραψε ο Κομίνης στο φύλλο αγώνα για τον Σαββίδη, το όπλο και το γκολ του ΠΑΟΚ

TECH & SCIENCE

12/03/18 09:39 | UPD 12/03/18 • 09:39

Έλον Μασκ: Ο πλα­νή­της Άρης θα μας σώσει από… έναν Γ’ Παγκό­σμιο Πόλεμο

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.