ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γύρος και ντονέρ «δικαιώθηκαν» στο ευρωκοινοβούλιο

news room 2 λεπτά ανάγνωση
γύρος

Οι ευρω­βου­λευ­τές δεν κατά­φε­ραν να θέσουν εκτός νόμου τα φωσφο­ρικά άλατα

Οι πωλητές κεμπάπ και ντονέρ στην Ευρώπη, πέτυχαν μια σημα­ντική – αν και οριακή- νίκη στο ευρω­κοι­νο­βού­λιο, καθώς οι ευρω­βου­λευ­τές δεν κατά­φε­ραν να θέσουν «εκτός νόμου» ένα πρό­σθετο που χρη­σι­μο­ποιεί­ται ευρέως για τη δια­τή­ρηση της γεύσης και της υγρα­σίας του κρέατος.

Η Ευρω­παϊκή Επι­τροπή είχε προ­τεί­νει να επι­τρα­πεί η χρήση του φωσφο­ρι­κού άλατος στο κατε­ψυγ­μένο κρέας κεμπάμπ, για να εναρ­μο­νι­στεί με την τρέ­χουσα πρα­κτική.

Αυτή η χημική ουσία θεω­ρη­τικά απα­γο­ρεύ­ε­ται να χρη­σι­μο­ποιεί­ται στο κεμπάμπ αλλά ο κανόνας σπανίως εφαρ­μό­ζε­ται. Τα φωσφο­ρικά άλατα επι­τρέ­πο­νται σε ορι­σμένα είδη λου­κά­νι­κων. Φυσικές πηγές φωσφο­ρι­κών αλάτων είναι ορι­σμένα τρόφιμα πλούσια σε πρω­τε­ΐ­νες, όπως τα κρέατα, οι ξηροί καρποί και τα γαλα­κτο­κο­μικά προ­ϊ­ό­ντα.

Οι Πρά­σι­νοι και οι Σοσια­λι­στές προ­σπά­θη­σαν να μπλο­κά­ρουν την πρόταση της Επι­τρο­πής, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι τα πρό­σθετα αυτά μπορεί να αυξά­νουν τον κίνδυνο καρ­διο­πα­θειών και να προ­κα­λούν βλάβες στα οστά. Επι­σή­μα­ναν επίσης ότι δεν επι­τρέ­πε­ται γενικά η χρήση τους σε κρέατα. “Εκτός και αν απο­δεί­ξουν πέραν πάσης αμφι­βο­λίας ότι τα πρό­σθετα φωσφο­ρικά άλατα δεν είναι επι­βλαβή, η χρήση τους σε όλα τα τρόφιμα πρέπει να επα­νε­ξε­τα­στεί αμέσως από την Επι­τροπή”, τόνισε ο Μπαρτ Στάες, ο Βέλγος ευρω­βου­λευ­τής των Πρα­σί­νων που ειση­γή­θηκε την απα­γό­ρευση.

Οι ευρω­βου­λευ­τές που ήταν παρό­ντες στο Ευρω­παϊκό Κοι­νο­βού­λιο υπερ­ψή­φι­σαν την πρόταση του συνα­δέλ­φου τους, με ψήφους 373 έναντι 272 κατά. Όμως για να μπλο­κά­ρουν την απόφαση της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής χρεια­ζό­ταν η απόλυτη πλειο­ψη­φία, δηλαδή 376 ψήφοι.

Το Ευρω­παϊκό Λαϊκό Κόμμα, που απο­τε­λεί τη μεγα­λύ­τερη ομάδα στο Ευρω­παϊκό Κοι­νο­βού­λιο, τόνισε ότι αν απα­γο­ρευ­τεί η χρήση φωσφο­ρι­κών αλάτων μπορεί να χαθούν 200.000 θέσεις εργα­σίας σε όλη την Ευρώπη – περισ­σό­τε­ρες από τις μισές στη Γερ­μα­νία. Υπο­στη­ρί­ζει επίσης ότι δεν υπάρχει κάποιος κίν­δυ­νος για την υγεία των κατα­να­λω­τών.

Η Ευρω­παϊκή Αρχή για την Ασφά­λεια των Τρο­φί­μων σχε­διά­ζει να επα­νε­κτι­μή­σει την ασφά­λεια των φωσφο­ρι­κών αλάτων μέχρι τα τέλη του 2018.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.