Ρεπορτάζ

Νέες κινητοποιήσεις των μαθητών των ΕΠΑΛ

Πορεία διαμαρτυρίας και κινητοποίηση που κατέληξε μπροστά από την είσοδο του Δημαρχείου, πραγματοποίησαν χτες μαθητές από το 1ο ΕΠΑΛ, το 2ο ΕΠΑΛ, το ΕΠΑΛ Παραδεισίου, το ΕΠΑΛ Αρχαγγέλου και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Ρόδου.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των πανελλαδικών αντιδράσεων για τα αιτήματα των μαθητών, με πορείες κ.λπ.
Οι μαθητές μετέβησαν στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και αργότερα στο Δημαρχείο όπου ζήτησαν να συναντήσουν τον δήμαρχο –ο οποίος απουσίαζε, και τελικά συζήτησαν με τον αντιδήμαρχο κ. Σάββα Διακοσταματίου.
Σε δηλώσεις που έκαναν χτες, εκπρόσωποι των μαθητών από τα συγκεκριμένα σχολεία υπογράμμισαν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πολλά και δεν βρίσκουν λύσεις εδώ και χρόνια:
«Επόμενη κίνησή μας, είναι να προχωρήσουμε στην συγκρότηση Συντονιστικού Οργάνου με μαθητές από όλα τα σχολεία της περιοχής μας, και θα απαιτήσουμε πλέον συναντήσεις με όλους τους φορείς. Τα προβλήματα της Παιδείας, αφορούν όλους μας, τους γονείς, τους καθηγητές, την κοινωνία και όχι μόνον τους μαθητές. Γι αυτό είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας. Παλεύουμε για να αλλάξουν οι νόμοι, ξέρουμε ότι είναι δύσκολο, ότι θα συγκρουστούμε με ένα υπουργείο που δυστυχώς δεν ενδιαφέρεται για την Παιδεία αφού μέχρι στιγμής δεν έχουν καλυφθεί τα κενά όπως μας είχαν υποσχεθεί. Τι εξετάσεις θα πάμε να δώσουμε αργότερα; Σε ύλη που δεν θα έχουμε διδαχτεί; Δεν πρέπει να υπάρχουν καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων και βεβαίως να έχουμε βιβλία και καθηγητές», όπως είπαν.
Μάλιστα, υπογράμμισαν πως τα σχολεία έχουν πολλά λειτουργικά προβλήματα όπως η στατικότητα των κτηρίων αλλά και οι χώροι υγιεινής (τουαλέτες) και η καθαριότητα.
Οι μαθητές, δήλωσαν πως πολλοί δεν συμμετείχαν στην κινητοποίηση διότι φοβόντουσαν για τις απουσίες, ενώ ξεκαθάρισαν πως το επόμενο βήμα θα είναι οι καταλήψεις.

Μεταξύ των αιτημάτων τους περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα:
· Να μην καταργηθεί καμία ειδικότητα/τομέας στα ΕΠΑΛ. Κανένας μαθητής στο δρόμο.
· Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να λειτουργούν τα σχολεία μας κανονικά. Κανένα σχολείο χωρίς θέρμανση!
· Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών μας για τη λειτουργία των σχολείων μας.
· Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που κάνει χειρότερο το σχολείο μας.
· Άμεση κάλυψη όλων των κενών σε όλα τα σχολεία με μόνιμους διορισμούς. Βιβλία σε όλα τα σχολεία. Να μην πληρώνουμε για τα ξενόγλωσσα βιβλία.
· Να ξεκινήσει τώρα σε όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια η Ενισχυτική Διδασκαλία και η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη.
· Δωρεάν ασφαλής μεταφορά για όλους τους μαθητές, όλες τις ώρες της ημέρας. Ένα δωρεάν γεύμα για όλους τους μαθητές.
· Να μη μας στοιβάζουν στις τάξεις. 20 μαθητές/τμήμα για να μπορεί να γίνεται μάθημα.
· Τώρα έκτακτο κονδύλι για τις σχολικές εκδρομές μας. Να μπορούν όλοι οι μαθητές να συμμετέχουν χωρίς να αναγκάζονται να βάζουν το χέρι στην τσέπη.

· Δωρεάν είσοδος των μαθητών στα ΜΜΜ, σε κινηματογράφους και θέατρα.
· Να μπορούμε να δίνουμε εισαγωγικές εξετάσεις όσες φορές θέλουμε, κρατώντας βαθμολογία στα μαθήματα που επιθυμούμε.
· Με ευθύνη του κράτους να εξασφαλιστεί η ουσιαστική εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου