ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκθεση της UNESCO: Παρωχημένο το ελληνικό εκπαιδευτικό μοντέλο

news room 5 λεπτά ανάγνωση
σχολείο
Μην κατη­γο­ρείς απλά τον δάσκαλο όταν ένα σύστημα απο­τυγ­χά­νει, λέει στη δεύτερη μεγάλη έκθεσή της για την εκπαί­δευση η UNESCO, που αναζητά την ερμη­νεία της λέξης «λογο­δο­σία» σε 26 χώρες ανά τον κόσμο, επι­λέ­γο­ντάς τες με δια­φο­ρε­τικά κρι­τή­ρια. Μοζαμ­βίκη, Βρα­ζι­λία και Ην. Βασί­λειο ήταν οι χώρες (κέντρα τριών ηπείρων) στις οποίες ανα­κοι­νώ­θη­καν τα απο­τε­λέ­σματα μιας έκθεσης που απο­τε­λεί παγκό­σμιο γεγονός και στην οποία η χώρα μας «κερ­δί­ζει» για μια ακόμη φορά  την… αρνη­τική βαθ­μο­λο­γία.
Η λέξη «λογο­δο­σία», που συν­δέ­ε­ται με τη λέξη «αξιο­λό­γηση», κατα­τάσ­σει την Ελλάδα στις χώρες με τα εκπαι­δευ­τικά παρά­δοξα: Η χώρα μας ξεχω­ρί­ζει διεθνώς γιατί δεν έχει εθνικό σύστημα αξιο­λό­γη­σης όλων των βαθ­μί­δων της εκπαί­δευ­σής της (ή άλλης μορφής λογο­δο­σίας), πλην εκείνου της αξιο­λό­γη­σης των πανε­πι­στη­μίων (ΑΔΙΠ), το οποίο το υπουρ­γείο Παι­δείας τής Ελλάδας θέτει τώρα σε αμφι­σβή­τηση. Ο υπουρ­γός Παι­δείας ανα­ρω­τή­θηκε μάλιστα πρό­σφατα στη Βουλή εάν «η αριθ­μο­λα­γνεία και η ποσο­τι­κο­ποί­ηση των πάντων βοηθάει στην κατα­νό­ηση της πραγ­μα­τι­κό­τη­τας», ενώ σε πρό­σφατη συνά­ντησή του με τους πρυ­τά­νεις των ΑΕΙ τούς κάλεσε να ανα­λο­γι­στούν «τι ΑΔΙΠ θέλουμε».
 
«Απο­κέ­ντρωση και εμπι­στο­σύνη»
Στην έκθεση της UNESCO κατα­γρά­φε­ται σε όλους τους τόνους ένα συμπέ­ρα­σμα: είναι ευθύνη των κυβερ­νή­σεων να παρέ­χουν καθο­λική εκπαί­δευση καλής ποιό­τη­τας στους πολίτες τους. Και εδώ η Ελλάδα μπαίνει στο «στό­χα­στρο» ως μια περί­πτωση που αξίζει να ερευ­νη­θεί (case study) καθώς στις χώρες του ανε­πτυγ­μέ­νου κόσμου το συγκε­ντρω­τικό μοντέλο διοί­κη­σης της εκπαί­δευ­σης που έχει η χώρα μας και η έλλειψη αξιο­λό­γη­σης και λογο­δο­σίας δεν είναι κάτι που συνη­θί­ζε­ται. Γιατί λοιπόν εδώ; Και γιατί έτσι;
Γ
ια τη χώρα μας τη σχετική έκθεση συνέ­τα­ξαν η ανα­πλη­ρώ­τρια καθη­γή­τρια του Πανε­πι­στη­μίου Αθηνών Βάσω Κιντή και ο διδά­κτωρ Εκπαι­δευ­τι­κής Πολι­τι­κής Απο­στό­λης Δημη­τρό­που­λος.
«Πρέπει να υπερ­βούμε το σημε­ρινό αδιέ­ξοδο. Παρά τις προ­σπά­θειες πολλών υπουρ­γών και κυβερ­νή­σεων, η Ελλάδα δεν έχει ακο­λου­θή­σει τις αλλαγές στην εκπαί­δευση που έχουν σημειω­θεί στις περισ­σό­τερο ανε­πτυγ­μέ­νες χώρες τις τελευ­ταίες 3 δεκα­ε­τίες» λέει ο κ. Δημη­τρό­που­λος μιλώ­ντας στο «Βήμα».
«Η ποιό­τητα της ελλη­νι­κής εκπαί­δευ­σης είναι, οπωσ­δή­ποτε, συλ­λο­γική ευθύνη. Απαι­τού­νται άμεσα μέτρα οικο­δό­μη­σης εμπι­στο­σύ­νης μεταξύ όλων των εμπλε­κο­μέ­νων, ιδιαί­τερα όμως μεταξύ πολι­τείας, κομ­μά­των, εκπαι­δευ­τι­κών συν­δι­κά­των και εκπαι­δευ­τι­κών. Η απο­κομ­μα­τι­κο­ποί­ηση της διοί­κη­σης της εκπαί­δευ­σης είναι ένα απα­ραί­τητο βήμα προς αυτή την κατεύ­θυνση. Κόμματα και συν­δι­κάτα πρέπει να αλλά­ξουν, περιο­ρί­ζο­ντας τον ρόλο τους στην εκπαί­δευση. Η εκπαί­δευση πρέπει να απο­κε­ντρω­θεί και οι τοπικές κοι­νω­νίες πρέπει να ανα­λά­βουν σημα­ντικό ρόλο στην παροχή της εκπαί­δευ­σης, ενώ το κεντρικό κράτος πρέπει να εστιά­σει στον έλεγχο της ποιό­τη­τας της εκπαί­δευ­σης» δηλώνει.
Η UNESCO καλεί επίσημα τις κυβερ­νή­σεις να σχε­διά­σουν συστή­ματα λογο­δο­σίας για τα σχολεία και τους εκπαι­δευ­τι­κούς που να είναι υπο­στη­ρι­κτικά και να απο­φεύ­γουν τους τιμω­ρη­τι­κούς μηχα­νι­σμούς. Σε κάθε περί­πτωση το ζητού­μενο, όπως ανα­φέ­ρει η έκθεση, είναι ένα: «Η εφαρ­μογή αξιο­κρα­τι­κού και δίκαιου συστή­μα­τος αξιο­λο­γή­σεων και αντα­μοι­βών για τους εκπαι­δευ­τι­κούς».
 
Τι ανα­φέ­ρει για την Ελλάδα
Η έκθεση περι­γρά­φει τη «μικρή ιστορία της αξιο­λό­γη­σης στη χώρα» και όλες τις προ­σπά­θειες που έγιναν κατά καιρούς για τη θεμε­λί­ωσή της, τα «πολι­τικά αντα­να­κλα­στικά» δασκά­λων και καθη­γη­τών που θεω­ρού­σαν πάντα ότι θα λει­τουρ­γή­σει ως μέσο πολι­τι­κής πίεσης, τις ενστά­σεις και τις αντι­πα­ρα­θέ­σεις.
Στην Ελλάδα, όπως περι­γρά­φε­ται, το σύστημα είναι συγκε­ντρω­τικό και ο υπουρ­γός Παι­δείας απο­φα­σί­ζει για όλα. «Οχι μόνο για τις κατευ­θυ­ντή­ριες γραμμές του γενικού προ­γράμ­μα­τος σπουδών αλλά και τις λεπτο­μέ­ρειες του τι διδά­σκο­νται οι μαθητές, πώς εξε­τά­ζο­νται, έως και το πώς συντάσ­σο­νται τα ωρο­λό­για προ­γράμ­ματα στα σχολεία (συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των σχο­λι­κών δια­λειμ­μά­των)» ανα­φέ­ρει χαρα­κτη­ρι­στικά η έκθεση.
«Η Ελλάδα είναι χώρα με χαμηλές επι­δό­σεις σε διε­θνείς δοκιμές (PISA, PIAAC) και παρ’ όλα αυτά, όπως ανα­φέ­ρει η πρό­σφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, η χώρα δεν ενεργεί για να απο­κα­τα­στή­σει τα πράγ­ματα καθώς δεν δια­θέ­τει τους μηχα­νι­σμούς αντι­με­τώ­πι­σης των προ­α­να­φερ­θέ­ντων προ­βλη­μά­των» σημειώ­νουν οι συντά­κτες του κει­μέ­νου.
Η εικόνα δε του ελλη­νι­κού εκπαι­δευ­τι­κού συστή­μα­τος μοιάζει απο­καρ­διω­τική: «Οι μαθητές κατευ­θύ­νο­νται για να προ­χω­ρή­σουν από επίπεδο σε επίπεδο χωρίς κανένα πραγ­μα­τικό έλεγχο σχετικά με αυτό που μαθαί­νουν ή τι έχουν επι­τύ­χει. Οι μόνες εξε­τά­σεις που οργα­νώ­νο­νται σε εθνικό επίπεδο και οι πιο σοβαρές στο εκπαι­δευ­τικό σύστημα, εκείνες που ρυθ­μί­ζουν την είσοδο σε ιδρύ­ματα Τρι­το­βάθ­μιας Εκπαί­δευ­σης, δεν ελέγ­χουν ακριβώς το επί­τευγμα, αλλά λει­τουρ­γούν ως λεπίδα που μειώνει τον αριθμό των σπου­δα­στών που υπερ­βαί­νει τον αριθμό των δια­θέ­σι­μων θέσεων.
Για να εξα­σφα­λι­στεί δε η αντι­κει­με­νι­κό­τητα της δοκιμής, δίνεται έμφαση, όπου είναι εφικτό, στην απο­μνη­μό­νευση που ενθαρ­ρύ­νει την εν λόγω δοκι­μα­σία – όχι στη γνώση, στην εκμά­θηση. Στην Τρι­το­βάθ­μια Εκπαί­δευση η παρα­κο­λού­θηση των μαθη­μά­των δεν απαι­τεί­ται και σε πολλά τμήματα που δεν δια­θέ­τουν υπο­χρε­ω­τι­κές ασκή­σεις εργα­στη­ρίου (π.χ. ιατρική, μηχα­νική), οι μαθητές εμφα­νί­ζο­νται μόνο σε εξε­τά­σεις».
Ειδική αναφορά γίνεται στην κομ­μα­τι­κο­ποί­ηση των πανε­πι­στη­μίων της Τρι­το­βάθ­μιας Εκπαί­δευ­σης μέσω πολι­τι­κών παρα­τά­ξεων.
Το παρά­δειγμα της Φιν­λαν­δίας
Αν η Ελλάδα απο­τυγ­χά­νει σε όλες τις εκδοχές αξιο­λό­γη­σης, η Φιν­λαν­δία θριαμ­βεύει. Ενα βαθιά δημο­κρα­τικό σύστημα, ανοικτό σε όλους τους πολίτες και διαρκώς αξιο­λο­γού­μενο ώστε να μην τους αφήνει ανι­κα­νο­ποί­η­τους, παρου­σιά­ζει η έκθεση που ανα­φέ­ρε­ται στην περί­πτωση της Φιν­λαν­δίας. Μαθαί­νουμε έτσι πως:
l Παρότι τα πανε­πι­στή­μια χρη­μα­το­δο­τού­νται από το κράτος, το κράτος δεν παρα­κο­λου­θεί, ούτε ελέγχει πώς τα δια­χει­ρί­ζο­νται.
l Υπό­κει­νται σε τρεις μορφές αξιο­λο­γή­σεων, ενώ τα μοντέλα χρη­μα­το­δό­τη­σής τους περι­λαμ­βά­νουν έναν δείκτη σχετικό με την ικα­νο­ποί­ηση των σπου­δα­στών, ο οποίος καθο­ρί­ζε­ται από εθνική «σχο­λα­στική» έρευνα σπου­δα­στών.
l Οι δάσκα­λοι και οι καθη­γη­τές των σχο­λείων θεω­ρού­νται από τους κύριους παρά­γο­ντες επι­τυ­χίας του φιν­λαν­δι­κού εκπαι­δευ­τι­κού μοντέ­λου. Απο­λαμ­βά­νουν υψηλό κοι­νω­νικό κύρος, το επάγ­γελμά τους προ­σελ­κύει τους καλύ­τε­ρους φοι­τη­τές, έχουν όλοι παι­δα­γω­γική κατάρ­τιση αλλά και απα­ραι­τή­τως μετα­πτυ­χια­κές σπουδές προτού προ­σλη­φθούν. Η κουλ­τούρα εμπι­στο­σύ­νης και αυτο­νο­μίας που περι­βάλ­λει τους εκπαι­δευ­τι­κούς στη Φιν­λαν­δία είναι με έναν τρόπο μια έξυπνη μορφή λογο­δο­σίας και αξιο­λό­γη­σης, αφού έχουν ισχυρό αίσθημα ευθύνης και συμ­με­τέ­χουν στη δια­μόρ­φωση της εθνικής εκπαι­δευ­τι­κής πολι­τι­κής της χώρας.
l Μόνο το 1,5% των μαθητών της χώρας παρα­κο­λου­θούν ιδιω­τικά σχολεία, καθώς στην πλειο­νό­τητά τους είναι απο­λύ­τως ικα­νο­ποι­η­μέ­νοι από τα δημόσια. Τα ιδιω­τικά σχολεία επίσης χρη­μα­το­δο­τού­νται από το Δημόσιο, δεδο­μέ­νου ότι «μόνο το 2% περίπου των χρη­μά­των που επεν­δύ­ο­νται στην εκπαί­δευση στη Φιν­λαν­δία είναι ιδιω­τικά κεφά­λαια, ο μικρό­τε­ρος αριθμός στον κόσμο»…
l Τα σχολεία δια­χει­ρί­ζο­νται οι τοπικές αρχές (δήμοι κ.λπ.) ενώ σε πολλές περι­πτώ­σεις χρη­μα­το­δό­τη­σης προ­γραμ­μά­των σπουδών απο­φα­σί­ζουν τα ίδια τα σχολεία.
Το ΒΗΜΑ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.