ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γερμανικός Τύπος: Καταστροφικές συνθήκες για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

news room 2 λεπτά ανάγνωση
μετανάστες

Ο γερ­μα­νι­κός Τύπος στη­λι­τεύει εκ νέου τις απάν­θρω­πες συν­θή­κες στους προ­σφυ­γι­κούς καταυ­λι­σμούς των ελλη­νι­κών νησιών

Ο γερ­μα­νι­κός Τύπος δημο­σιεύει νέα ρεπορ­τάζ για τις απελ­πι­στι­κές συν­θή­κες ζωής των προ­σφύ­γων και μετα­να­στών στους προ­σφυ­γι­κούς καταυ­λι­σμούς των ελλη­νι­κών νησιών του Αιγαίου.

Για «κατα­στρο­φι­κές συν­θή­κες σε υπερ­πλή­ρεις καταυ­λι­σμούς» κάνει λόγο αντα­πό­κριση στην ιστο­σε­λίδα της οικο­νο­μι­κής εφη­με­ρί­δας Handelsblatt. Όπως σημειώ­νει μεταξύ άλλων, «σχεδόν 15.000 πρό­σφυ­γες πολέμου και άνθρω­ποι που μετα­νά­στευ­σαν λόγω φτώ­χειας βρί­σκο­νται καθη­λω­μέ­νοι στα ελλη­νικά νησιά και καλού­νται να ζήσουν εκεί κάτω από κατα­στρο­φι­κές συν­θή­κες: σε υπερ­πλή­ρεις σκηνές και χωρίς επαρκή πρό­σβαση σε τροφή και νερό».

Το δημο­σί­ευμα σχο­λιά­ζει την ανοιχτή επι­στολή που απέ­στει­λαν στην αρχή της εβδο­μά­δας 19 οργα­νώ­σεις προ­στα­σίας των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των στον έλληνα πρω­θυ­πουργό Αλέξη Τσίπρα καταγ­γέλ­λο­ντας την τραγική κατά­σταση των προ­σφύ­γων. Όπως σχο­λιά­ζει η εφη­με­ρίδα, «είναι μια απελ­πι­σμένη έκκληση για βοήθεια αυτή που απευ­θύ­νουν τώρα οι 19 οργα­νώ­σεις προς την ελλη­νική κυβέρ­νηση – (σ.σ. μια έκκληση) για λογα­ρια­σμό χιλιά­δων ανθρώ­πων που έχουν κατέ­λη­ξαν στα νησιά του ανα­το­λι­κού Αιγαίου και έχουν παγι­δευ­τεί εκεί κάτω από απάν­θρω­πες συν­θή­κες».

Η Handelsblatt επι­ση­μαί­νει ότι «η Αθήνα δέχεται ολοένα αυξα­νό­με­νες πιέσεις διεθνώς εξαι­τίας των άθλιων συν­θη­κών στους προ­σφυ­γι­κούς καταυ­λι­σμούς. Οργα­νώ­σεις αρωγής όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, πολι­τι­κοί της τοπικής αυτο­διοί­κη­σης  από τα νησιά που πλήτ­το­νται και η Ύπατη Αρμο­στεία του ΟΗΕ για τους Πρό­σφυ­γες εδώ και εβδο­μά­δες σημαί­νουν επα­νει­λημ­μένα συνα­γερμό. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει λίγα πράγ­ματα», παρα­τη­ρεί ο αντα­πο­κρι­τής της εφη­με­ρί­δας του Ντύ­σελ­ντορφ, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι ακόμη εκκρε­μεί μια απά­ντηση του Αλέξη Τσίπρα στην ανοιχτή επι­στολή.

Αναφορά στην απελ­πι­στική κατά­σταση των προ­σφύ­γων στα νησιά του Αιγαίου κάνει και αντα­πό­κριση στην ηλε­κτρο­νική έκδοση της αυστρια­κής Der Standard. Ο αντα­πο­κρι­τής της εφη­με­ρί­δας στην Αθήνα σημειώ­νει ότι «οι (σ.σ. προ­σφυ­γι­κές) ροές στα ελλη­νικά νησιά συνε­χί­ζο­νται απρό­σκο­πτα. Μη κυβερ­νη­τι­κές οργα­νώ­σεις ζητούν τώρα να στα­μα­τή­σει ο εγκλει­σμός των προ­σφύ­γων». Το δημο­σί­ευμα ανα­φέ­ρει ότι ο έλληνας πρω­θυ­πουρ­γός είχε δηλώσει πριν από έναν χρόνο ενώπιον υπο­στη­ρι­κτών του ότι η προ­σφυ­γική κρίση θα επι­λυ­θεί με «αλλη­λεγ­γύη και αίσθημα φιλο­ξε­νίας», όπως γράφει η Der Standard, η οποία σχο­λιά­ζει: «Τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα πρέπει να ηχούν χλευα­στικά στα αυτιά των προ­σφύ­γων στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο. Τίποτα δεν έχει επι­λυ­θεί εκεί. Ακριβώς το αντί­θετο μάλιστα».

Πηγή: Deutsche Welle

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.