ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γερμανικός Τύπος: Οι Τούρκοι τουρίστες κατακλύζουν τα ελληνικά νησιά

Μαρία Χονδρογιάννη 1 λεπτό ανάγνωση
Τουρίστες 6

Ολο­έ­να και πε­ρισ­σό­τε­ροι Τούρ­κοι απο­φα­σί­ζουν να μην κά­νουν δια­κο­πές στη χώρα τους, αλλά να επι­σκε­φθούν αντ’ αυτού τα ελ­λη­νι­κά νησιά.

«Κάθε μέρα έρ­χο­νται δε­κά­δες χι­λιά­δες Τούρ­κοι διά θα­λάσ­σης, με την τα­ξι­διω­τι­κή κί­νη­ση να έχει υπερ­τρι­πλα­σια­στεί συ­γκρι­τι­κά με πέ­ρυ­σι», επι­ση­μαί­νει ο αντα­πο­κρι­τής του Γερ­μα­νι­κού Δη­μο­σιο­γρα­φι­κού Δι­κτύ­ου (RND) στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ. «Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό πα­ρά­δειγ­μα απο­τε­λεί η Σάμος: πέ­ρυ­σι το νησί μέ­τρη­σε 35.000 επι­σκέ­πτες από την Τουρ­κία, ενώ φέτος ανα­μέ­νο­νται έως και 150.000».

Αυτή η έντο­νη τάση οφεί­λε­ται αφ’ ενός μεν στην ευ­κο­λό­τε­ρη χο­ρή­γη­ση βίζας προς τους Τούρ­κους πο­λί­τες που θέ­λουν να επι­σκε­φθούν τα ελ­λη­νι­κά νησιά, αφ’ ετέ­ρου δε στον καλ­πά­ζο­ντα πλη­θω­ρι­σμό, «ο οποί­ος βρί­σκε­ται πε­ρί­που στο 72% και έχει προ­κα­λέ­σει εκτό­ξευ­ση των τιμών στα ξε­νο­δο­χεία και τα εστια­τό­ρια της Τουρ­κί­ας.

[…] Ιδίως για τους ντό­πιους, που έχουν κατά μέσο όρο πολύ μι­κρό­τε­ρο ει­σό­δη­μα από τους επι­σκέ­πτες που έρ­χο­νται στην Τουρ­κία από το εξω­τε­ρι­κό, οι δια­κο­πές ή ακόμη και το να φάνε σε ένα εστια­τό­ριο είναι κάτι το εντε­λώς απρό­σι­το οι­κο­νο­μι­κά. Ο κα­τώ­τα­τος μι­σθός, με τον οποίο πρέ­πει να τα βγά­λει πέρα πάνω από το 40% των Τούρ­κων ερ­γα­ζο­μέ­νων, ανέρ­χε­ται σε 17.000 λίρες – δη­λα­δή 475 ευρώ», ανα­φέ­ρει το RND.

«Πολ­λοί Τούρ­κοι ξε­νο­δό­χοι και εστιά­το­ρες νιώ­θουν ως οι χα­μέ­νοι της νέας αυτής κα­τά­στα­σης, οι οποί­οι δια­μαρ­τύ­ρο­νται έντο­να ότι οι λο­γα­ρια­σμοί στην Ελ­λά­δα δεν μπο­ρούν να συ­γκρι­θούν με εκεί­νους των πο­λυ­τε­λών ξε­νο­δο­χεί­ων τους, πως όλα αυτά είναι απλώς η προ­πα­γάν­δα της γει­το­νι­κής χώρας», γρά­φει η tageszeitung.

Την ίδια στιγ­μή όμως «όσο κι αν ο υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών Μεχ­μέτ Σιμ­σέκ βε­βαιώ­νει ξανά και ξανά πως η κα­τα­πο­λέ­μη­ση του πλη­θω­ρι­σμού βαί­νει καλώς και πως οι με­γά­λοι διε­θνείς οίκοι αξιο­λό­γη­σης […] έχουν ανα­βαθ­μί­σει την Τουρ­κία λόγω της αυ­στη­ρό­τε­ρης νο­μι­σμα­τι­κής πο­λι­τι­κής που ακο­λου­θεί η χώρα, οι κα­τα­να­λω­τές δεν πα­ρα­τη­ρούν τί­πο­τα απ’ όλα αυτά. Ταυ­το­χρό­νως, η συ­ναλ­λαγ­μα­τι­κή ισο­τι­μία με­τα­ξύ ευρώ και λίρας δεν αντι­σταθ­μί­ζει πλέον τον πλη­θω­ρι­σμό […] και επο­μέ­νως ακόμη και κά­ποιος που πλη­ρώ­νε­ται σε ευρώ πρέ­πει να πλη­ρώ­σει πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρα χρή­μα­τα σε κα­θη­με­ρι­νή βάση συ­γκρι­τι­κά με πέ­ρυ­σι.

Ως εκ τού­του οι δια­κο­πές στην Τουρ­κία δεν είναι οι­κο­νο­μι­κά απρό­σι­τες μόνο για τους ντό­πιους, αλλά και για τους Ευ­ρω­παί­ους του­ρί­στες, όπως για πα­ρά­δειγ­μα για τους Τούρ­κους της Γερ­μα­νί­ας, οι οποί­οι είχαν σώσει τους Τούρ­κους ξε­νο­δό­χους κατά τη διάρ­κεια της παν­δη­μί­ας και για τους οποί­ους η χώρα έχει γίνει τώρα υπερ­βο­λι­κά ακρι­βή».

Πηγή: tornosnews.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.