ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι άποψη έχουν οι Έλληνες μαθητές για την ΕΕ;

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Ευρώπη

Τι γνώμη έχουν οι Έλ­λη­νες μα­θη­τές για την Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση ; Αι­σθά­νο­νται ότι τους αφορά; Γνω­ρί­ζουν τη λει­τουρ­γία της; Ανα­πα­ρά­γουν μύ­θους ή αλή­θειες; Θε­ω­ρούν πως ευ­θύ­νε­ται για τη δεινή κα­τά­στα­ση στην οποία έχει πε­ριέλ­θει η χώρα; «Το μόνο σί­γου­ρο είναι ότι στην προ της κρί­σης πε­ρί­ο­δο , οι μα­θη­τές ήταν αδιά­φο­ροι απέ­να­ντι στην ΕΕ, ενώ σή­με­ρα δι­ψούν να μά­θουν τι είναι τι κάνει , πως λει­τουρ­γεί, αν και πόσο ευ­θύ­νε­ται» απα­ντούν στο Τvxs.gr ο Λε­ω­νί­δας Αντω­να­κό­που­λος (επι­κε­φα­λής του γρα­φεί­ου του Ευ­ρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου στην Ελ­λά­δα) και ο Άγ­γε­λος Κα­πε­τα­νί­δης (υπεύ­θυ­νος της σχέ­σης του γρα­φεί­ου με τα σχο­λεία). Και οι δύο συμ­φώ­νη­σαν πως η ΕΕ σή­με­ρα εν­δια­φέ­ρε­ται πε­ρισ­σό­τε­ρο για αυτά τα προ­γράμ­μα­τα εξαι­τί­ας της αύ­ξη­σης του ευ­ρω­σκε­πτι­κι­σμού αλλά και της ανό­δου της ακρο­δε­ξιάς που αμ­φι­σβη­τεί το κοι­νο­βου­λευ­τι­κό σύ­στη­μα.

Αν σκε­φθεί κα­νείς, ότι έχουν επι­σκε­φθεί τα πε­ρισ­σό­τε­ρα σχο­λεία της χώρας, δεν θα ήταν υπερ­βο­λή να πούμε ότι έχου­με στα χέρια μας μια άτυπη , ωστό­σο έγκυ­ρη σφυγ­μο­μέ­τρη­ση για το την άποψη των μα­θη­τών. Και τα πρώτα δείγ­μα­τα δεί­χνουν πως το σώμα των μα­θη­τών απη­χεί με κά­ποιον τρόπο την άποψη της κοι­νω­νί­ας. Αμ­φι­θυ­μία σε σχέση με το ευρώ, κα­χυ­πο­ψία σε σχέση με τα κί­νη­τρα της ΕΕ, λίγες γνώ­σεις για τη λει­τουρ­γία του ευ­ρω­κοι­νο­βου­λί­ου , συχνά θυμός κι ένα με­γά­λο πα­ρά­πο­νο : Γιατί δεν δεί­χνει αλ­λη­λεγ­γύη η ΕΕ στην Ελ­λά­δα.

Ωστό­σο την ίδια ώρα μέσα από τα προ­γράμ­μα­τα που τρέ­χουν για τους μα­θη­τές όπως το Euroschola , μα­θη­τές από όλες τις πε­ρι­φέ­ρειες της χώρας δο­κι­μά­ζουν την τύχη τους ως πο­λι­τι­κοί στα έδρα­να της ολο­μέ­λειας του Στρα­σβούρ­γου και δια­ξι­φί­ζο­νται με μα­θη­τές από τις υπό­λοι­πες 27 χώρες της ΕΕ και επι­λέ­γουν κυ­ρί­ως να μι­λή­σουν για το με­τα­να­στευ­τι­κό και την οι­κο­λο­γία. Πως επι­στρέ­φουν από εκεί; «Εν­θου­σια­σμέ­νοι από την εμπει­ρία αλλά και με ισχυ­ρή αυ­το­πε­ποί­θη­ση αφού οι Ελ­λη­νι­κές ομά­δες επαι­νού­νται στο ευ­ρω­κοι­νο­βού­λιο χάρη στην καλή τους σχέση με τις ξένες γλώσ­σες» απα­ντά ο Λε­ω­νί­δας Αντω­να­κό­που­λος.

Όχι στην έντα­ξη της Τουρ­κί­ας – Αμ­φι­θυ­μία για το ευρώ

Τα πε­ρισ­σό­τε­ρα σχο­λεία τα τε­λευ­ταία δέκα χρό­νια, έχει επι­σκε­φθεί ο Αγγ. Κα­πε­τα­νί­δης. «Το με­γα­λύ­τε­ρο πα­ρά­πο­νο των μα­θη­τών είναι ότι  δεν δεί­χνει αλ­λη­λεγ­γύη η ΕΕ στην Ελ­λά­δα» εξη­γεί. Όσο για την πιο εν­δια­φέ­ρου­σα συ­ζή­τη­ση που θυ­μά­ται ήταν σε σχέση με την υπο­ψη­φιό­τη­τα της Τουρ­κί­ας. «Οι πε­ρισ­σό­τε­ροι μα­θη­τές είναι αρ­νη­τι­κοί. Θε­ω­ρούν ότι δεν είναι ευ­ρω­παϊ­κό κρά­τος ότι πα­ρα­βιά­ζο­νται τα αν­θρώ­πι­να δι­καιώ­μα­τα».

Εν­δια­φέ­ρον έχει και η στάση τους απέ­να­ντι στο ευρώ όμως. «Έχουν μια αμ­φι­θυ­μία σε σχέση με το ευρώ. Θε­ω­ρούν ότι ακρί­βυ­νε η ζωή  μας με την έντα­ξη, ότι το νό­μι­σμα ευ­θύ­νε­ται για την κρίση, αλλά φο­βού­νται και την έξοδο, δεν δεί­χνουν ότι είναι μια επι­λο­γή που τη στη­ρί­ζουν» μας λέει.

«Τα παι­διά γε­νι­κά δεν γνω­ρί­ζουν πολλά πράγ­μα­τα, συ­νή­θως στο λύ­κειο είναι πιο δια­βα­σμέ­να,  όπως άλ­λω­στε και οι ενή­λι­κες. Πάμε σε ένα ακρο­α­τή­ριο που έχει ελά­χι­στες γνώ­σεις πάνω στο θέμα, οπότε δεν μπο­ρείς να εμ­βα­θύ­νεις. Εν­θου­σιά­ζο­νται με τις πλη­ρο­φο­ρί­ες. Αυτό που τους κάνει εντύ­πω­ση είναι η πο­λυ­πλο­κό­τη­τα της δια­δι­κα­σί­ας μέχρι να παρ­θεί μία από­φα­ση. Κά­νουν συχνά συ­γκρί­σεις με το πως λει­τουρ­γεί στην Ελ­λά­δα το κρά­τος και τα κόμ­μα­τα. Πα­ρό­λο που υπάρ­χει πο­λι­τι­κή αγωγή στο σχο­λείο, υπάρ­χουν κα­θη­γη­τές που προ­σπερ­νά­νε το μά­θη­μα ως δευ­τε­ρεύ­ον. Θε­ω­ρούν ότι επη­ρε­ά­ζει την κα­θη­με­ρι­νό­τη­τά τους η Ευ­ρώ­πη. Πριν την κρίση τα παι­διά ήταν πιο αδιά­φο­ρα. Δεν μας υπο­δε­χό­ντου­σαν με κέφι, έδει­χναν πιο απρό­θυ­μα να ενη­με­ρω­θούν. Από την έναρ­ξη της κρί­σης , δεί­χνουν πραγ­μα­τι­κή δίψα να μά­θουν τι συμ­βαί­νει, πώς λει­τουρ­γεί το ευ­ρω­κοι­νο­βού­λιο , πως λαμ­βά­νο­νται οι απο­φά­σεις. Παρά το γε­γο­νός ότι έμα­θαν την ΕΕ μέσω μιας αρ­νη­τι­κής ει­κό­νας, υπάρ­χει η θε­τι­κή πλευ­ρά, ότι κι­νη­το­ποί­η­σε τα παι­διά να διε­ρευ­νή­σουν τι συμ­βαί­νει εκεί. » υπο­γραμ­μί­ζει ο Άγ­γε­λος Κα­πε­τα­νί­δης.

«Η κρίση έφερε στο Κέ­ντρο του εν­δια­φέ­ρο­ντος την Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση, γιατί κου­βε­ντιά­ζε­ται στο σπίτι πλέον, αυτό είναι θε­τι­κό. Έτσι  μας δί­νε­ται η ευ­και­ρία να απο­δο­μή­σου­με μύ­θους. Τα παι­διά θε­ω­ρού­σαν πχ. ότι το ευ­ρω­κοι­νο­βού­λιο είναι ανά­με­σα στους τρεις θε­σμούς που ακού­νε στις τη­λε­ο­ρά­σεις ή μπερ­δεύ­ουν τα ΕΣΠΑ με την χρη­μα­το­δό­τη­ση της ΕΕ στα κράτη ας πούμε» συ­μπλη­ρώ­νει. «Αρ­κε­τά παι­διά έχουν εκ­φρά­σει αμ­φι­σβή­τη­ση για την ΕΕ γιατί έχουν βιώ­μα­τα τραυ­μα­τι­κά. Όμως πα­ράλ­λη­λα έχουν βγά­λει και θυμό έφη­βοι που έχουν υπο­στεί επιρ­ροή από το­ξι­κούς μύ­θους. Εγώ δεν θα σας πω ότι η ΕΕ τα έχει κάνει όλα τέ­λεια  τους λέω, και τους εξηγώ  και την άποψη μου. Σου δί­νουν ευ­και­ρία με τις ερω­τή­σεις τους να μπεις στην ουσία αυτά τα παι­διά.» υπο­γραμ­μί­ζει ο Λ. Αντω­να­κό­που­λος.

Οι μα­θη­τές στην Ολο­μέ­λεια του Ευ­ρω­κοι­νο­βου­λί­ου

«Μέσω των κα­θη­γη­τών μα­θαί­νου­με τις εμπει­ρί­ες των παι­διών από το Euroschola . Αυτό που εν­θου­σιά­ζει τα παι­διά, είναι το παι­χνί­δι ρόλων. Προ­σο­μοιώ­νουν επι­τρο­πές.  Ανα­λαμ­βά­νουν να δη­μιουρ­γή­σουν επι­τρο­πές που θα ασχο­λη­θούν με ένα συ­γκε­κρι­μέ­νο θέμα, όπως κά­νουν οι ευ­ρω­βου­λευ­τές και στο τέλος το πα­ρου­σιά­ζουν στον χώρο της ολο­μέ­λειας. Φα­ντα­στεί­τε ομά­δες μα­θη­τών από όλη την Ευ­ρώ­πη να κα­τε­βά­ζουν θε­ω­ρη­τι­κά προ­τά­σεις για το μέλ­λον της ένω­σης.» λέει ο Λε­ω­νί­δας Αντω­να­κό­που­λος.

Μία από τις εν­δια­φέ­ρου­σες πλη­ρο­φο­ρί­ες έχει σχέση με τα θέ­μα­τα που επι­λέ­γουν οι Έλ­λη­νες μα­θη­τές που επι­λέ­γο­νται από όλες τις πε­ρι­φέ­ρειες της Ελ­λά­δας. Οι­κο­λο­γία και με­τα­να­στευ­τι­κό. Ιδιαί­τε­ρα το τε­λευ­ταίο έχει ευαι­σθη­το­ποι­ή­σει πολύ τα παι­διά. Πως βιώ­νουν την εμπει­ρία αυτή; «Οι Έλ­λη­νες μα­θη­τές δια­κρί­νο­νται από ότι μας λένε συ­νά­δελ­φοι από το ευ­ρω­κοι­νο­βού­λιο γιατί μι­λούν πολύ καλά τις ξένες γλώσ­σες. Τα παι­διά μας λένε ότι ο συ­να­γω­νι­σμός με­τα­ξύ των ομά­δων τους άρεσε , τους φά­νη­κε δη­μιουρ­γι­κός και τους έδωσε αυ­το­πε­ποί­θη­ση». απα­ντούν ο Λε­ω­νί­δας κι ο ¨Αγ­γε­λος.

tvxs.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.