ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγάλες επενδύσεις θα αλλάξουν ριζικά το ενεργειακό τοπίο των νησιών του Ν. Αιγαίου

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ανεμογεννήτριες

Γρά­φει

ο Νε­κτά­ριος Κα­λο­γή­ρου

Σο­βα­ρές επεν­δυ­τι­κές προ­τά­σεις, που αφο­ρούν στη δη­μιουρ­γία υβρι­δι­κών πάρ­κων πα­ρα­γω­γής ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας σε νησιά της Δω­δε­κα­νή­σου έχουν υπο­βλη­θεί προς την αρ­μό­δια Ρυθ­μι­στι­κή Αρχή Ενέρ­γειας (ΡΑΕ) και θα τα οδη­γή­σουν προς ένα κα­θα­ρό­τε­ρο Αύριο, απαλ­λαγ­μέ­νο πλή­ρως από το πε­τρέ­λαιο. Την ίδια στιγ­μή είναι πια και­ρός να ξε­κι­νή­σει μια σο­βα­ρή συ­ζή­τη­ση για τον κα­θο­ρι­σμό ενός ξε­κά­θα­ρου πλαι­σί­ου που να αφορά τους όρους και τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις ανά­πτυ­ξης των κάθε μορ­φής Ανα­νε­ώ­σι­μων Πηγών Ενέρ­γειας. Η έλ­λει­ψη είναι σο­βα­ρή και μπο­ρεί να γεν­νή­σει τε­ρά­στια προ­βλή­μα­τα που με τη σειρά τους θα κο­στί­σουν σε απώ­λεια χρό­νου. Αρκεί να συ­νυ­πο­λο­γι­στεί πως χά­θη­καν 20 χρό­νια σε συ­ζη­τή­σεις για να απο­φα­σι­στεί ότι η αρ­χι­κή από­φα­ση χω­ρο­θέ­τη­σης του ερ­γο­στα­σί­ου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο ήταν σωστή.

Οι σχε­δια­ζό­με­νες επεν­δύ­σεις είναι με­γά­λης κλί­μα­κας και όλες προς την κα­τεύ­θυν­ση της πλή­ρους και ταυ­τό­χρο­νης αξιο­ποί­η­σης των δυ­να­το­τή­των του ήλιου και του ανέ­μου. Τα νέα αυτά συ­στή­μα­τα πα­ρα­γω­γής ηλε­κτρι­σμού έχουν δυ­να­τό­τη­τα να συν­δυά­σουν τους δύο, αστεί­ρευ­τους φυ­σι­κούς πό­ρους, γι’ αυτό και τους δό­θη­κε ο χα­ρα­κτη­ρι­σμός «υβρι­δι­κά». Το επα­να­στα­τι­κό σε αυτά τα συ­στή­μα­τα είναι η ύπαρ­ξη πα­νί­σχυ­ρων συσ­σω­ρευ­τών, στους οποί­ους απο­θη­κεύ­ε­ται η πα­ρα­γό­με­νη ενέρ­γεια. Με τον τρόπο αυτό εξα­λεί­φε­ται η αστά­θεια των κλασ­σι­κών συ­στη­μά­των που στα­μα­τούν τη διά­θε­ση ηλε­κτρι­σμού όταν έχει άπνοια ή όταν τα σύν­νε­φα κα­λύ­πτουν τον ήλιο.

Το είδος των επεν­δύ­σε­ων

Οι κλί­μα­κες αυτών των έργων είναι τόσο με­γά­λες ώστε είναι αδύ­να­τον να υπο­στη­ρι­χθούν μόνο από μία επι­χεί­ρη­ση ή ένα τα­μείο. Για την υλο­ποί­η­σή τους συ­μπράτ­τουν αρ­κε­τές δυ­νά­μεις γι’ αυτό και όλα τα βή­μα­τα γί­νο­νται με προ­σο­χή και σύμ­φω­να με το γράμ­μα του Νόμου. Η εφαρ­μο­γή τους αρ­χι­κά θα γίνει σε τρία νησιά της Δω­δε­κα­νή­σου.

Ο σχε­δια­σμός προ­βλέ­πει δη­μιουρ­γία υπο­δο­μής όμοια με εκεί­νη του έργου «TILOS» (TechnologyInnovation for the LocalScaleOptimumIntegration of Battery Energy Storage), που σχε­διά­στη­κε για την Τήλο. Το με­γά­λο ζη­τού­με­νο του “TILOS”, όπως και των τριών νέων επεν­δύ­σε­ων είναι η με­γι­στο­ποί­η­ση της κά­λυ­ψης των ηλε­κτρι­κών ανα­γκών των νη­σιών από ανα­νε­ώ­σι­μες πηγές ενέρ­γειας και πα­ράλ­λη­λα να υπάρ­χουν όλα τα εχέγ­γυα ώστε η πα­ρο­χή ρεύ­μα­τος να είναι αδιά­κο­πη, όποιες κι αν είναι οι επι­κρα­τού­σες και­ρι­κές συν­θή­κες.

Πρέ­πει να ση­μειω­θεί ότι το επεν­δυ­τι­κό σχήμα της Τήλου δεν έχει σχέση με τα αντί­στοι­χα που αφο­ρούν τα έργα στα άλλα νησιά της Δω­δε­κα­νή­σου. Η ομοιό­τη­τα αφορά μόνο στο είδος της επέν­δυ­σης.

Για να γίνει κα­τα­νοη­τό το τι πρό­κει­ται να υλο­ποι­η­θεί, είναι απα­ραί­τη­το να γίνει μια σύ­ντο­μη πε­ρι­γρα­φή του ήδη κα­τα­σκευα­ζό­με­νου έργου «TILOS».Η με­λέ­τη προ­βλέ­πει την ανά­πτυ­ξη και τη λει­τουρ­γία στο νησί ενός πρό­τυ­που υβρι­δι­κού σταθ­μού πα­ρα­γω­γής και απο­θή­κευ­σης ενέρ­γειας που θα απο­τε­λεί­ται από με­σαί­ας κλί­μα­κας ανε­μο­γεν­νή­τρια 800kW, μι­κρής κλί­μα­κας φω­το­βολ­ταϊ­κό πάρκο 160kW και σύ­στη­μα απο­θή­κευ­σης ενέρ­γειας συσ­σω­ρευ­τών (μπα­τα­ριών) με ενερ­γεια­κή χω­ρη­τι­κό­τη­τα 2,8MWh. Την έγκρι­ση εγκα­τά­στα­σης και λει­τουρ­γί­ας του σταθ­μού έδωσε η Ρυθ­μι­στι­κή Αρχή Ενέρ­γειας (ΡΑΕ), στις 13 Μαΐου 2016, κα­θι­στώ­ντας έτσι τον υβρι­δι­κό σταθ­μό της Τήλου τον πρώτο του εί­δους του στην Ελ­λά­δα, και με­τα­ξύ των πρώ­των σε όλη την Ευ­ρώ­πη.

Εκτός από τον υβρι­δι­κό σταθ­μό, πρό­κει­ται να εγκα­τα­στα­θούν επί­σης έξυ­πνοι με­τρη­τές και συ­σκευ­ές δια­χεί­ρι­σης της ζή­τη­σης, τόσο στις κα­τοι­κί­ες του νη­σιού, όσο και σε άλλα, κε­ντρι­κά φορ­τία (όπως δη­μο­τι­κά αντλη­τι­κά συ­γκρο­τή­μα­τα). Επι­πλέ­ον, θα ανα­πτυ­χθεί έξυ­πνο σύ­στη­μα ενερ­γεια­κής δια­χεί­ρι­σης για το συ­ντο­νι­σμό των επι­μέ­ρους τμη­μά­των της εγκα­τά­στα­σης και για την επί­τευ­ξη μέ­γι­στης ενερ­γεια­κής αυ­το­νο­μί­ας.

Τέλος, μέσω της υφι­στά­με­νης ηλε­κτρι­κής δια­σύν­δε­σης, το έξυ­πνο μι­κρο­δί­κτυο της Τήλου θα αλ­λη­λε­πι­δρά επί­σης με το ηλε­κτρι­κό σύ­στη­μα Κω –Κα­λύ­μνου, σε μια προ­σπά­θεια με­γι­στο­ποί­η­σης των οφε­λών που θα προ­κύ­ψουν από τη λει­τουρ­γία του. Η επέν­δυ­ση «TILOS» υλο­ποιεί­ται από την εται­ρεία «Αιο­λι­κή Γη Α.Ε».

Η θέση των

το­πι­κών κοι­νω­νιών

Οι το­πι­κές κοι­νω­νί­ες κάθε φορά που κα­λού­νται να γνω­μο­δο­τή­σουν για μια επέν­δυ­ση, σχε­δόν πάντα απα­ντούν αρ­νη­τι­κά. Η άρ­νη­ση αυτή είναι ίδια είτε πρό­κει­ται για πε­τρέ­λαιο, είτε πρό­κει­ται για ενέρ­γεια από τον άνεμο.

Με­γά­λες επεν­δύ­σεις όπως π.χ. το σύγ­χρο­νο, αιο­λι­κό πάρκο της Τήνου, ή ακόμα και μι­κρής κλί­μα­κας δρά­σεις σαν τη μο­νά­δα πα­ρα­γω­γής ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας με καύση τη­γα­νέ­λαιων στην πε­ριο­χή Κα­λα­μώ­νας της Ρόδου, πο­ρεύ­ο­νται σή­με­ρα μέσα από σο­βα­ρά εμπό­δια. Είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό ότι στην Τήνο, η επέν­δυ­ση ανέρ­χε­ται σε αρ­κε­τά εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ και θα κα­τα­στή­σει το νησί αυ­τάρ­κες σε ηλε­κτρι­κή ενέρ­γεια που θα προ­έρ­χε­ται από τον άνεμο. Κι όμως, η το­πι­κή κοι­νω­νία την πε­ρα­σμέ­νη εβδο­μά­δα είπε «ΟΧΙ» στο έργο, με την επί­κλη­ση της αλ­λοί­ω­σης της ει­κό­νας τους φυ­σι­κού πε­ρι­βάλ­λο­ντος από τις ανε­μο­γεν­νή­τριες που θα εγκα­τα­στα­θούν. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι ακόμα και για το αιο­λι­κό πάρκο που εγκα­τα­στά­θη­κε στο ύψωμα πάνω από τον Αγιο Νε­κτά­ριο Αρ­χι­πό­λε­ως Ρόδου, υπήρ­χαν φωνές δια­μαρ­τυ­ρί­ας διότι «η πε­ρι­στρο­φή των μύλων μπο­ρεί να κάνει θό­ρυ­βο». Ακόμα πιο παλιά το ερ­γο­στά­σιο της ΔΕΗ για τη Νότια Ρόδο είχε μπλο­κα­ρι­στεί επί δύο δε­κα­ε­τί­ες, καθώς υπήρ­χε αδυ­να­μία συμ­φω­νί­ας ως προς τη θέση εγκα­τά­στα­σης. Τε­λι­κά, η πρώτη θέση που είχε πα­ρου­σια­στεί και εντο­πι­στεί μετά από με­λέ­τες, ήταν η πιο εν­δε­δειγ­μέ­νη. Όμως, μέχρι αυτό να γίνει κα­τα­νοη­τό, χά­θη­καν 20 χρό­νια με προ­βλη­μα­τι­κές ηλε­κτρι­κές υπο­δο­μές και τε­χνι­κοί της ΔΕΗ έχα­σαν τη ζωή τους προ­σπα­θώ­ντας πάνω στα σύρ­μα­τα να αντι­με­τω­πί­σουν προ­βλή­μα­τα που προ­κα­λού­σε η αστά­θεια του μο­να­δι­κού ερ­γο­στα­σί­ου της Σο­ρω­νής.

Το τρα­γε­λα­φι­κό της όλης υπό­θε­σης είναι πως εκεί­νοι που τότε εξέ­γει­ραν τις αντι­δρά­σεις και φώ­να­ζαν ως άλλοι «Βα­πτι­στές στην έρημο» τε­λι­κά σή­με­ρα ευ­ρι­σκό­με­νοι στην Κυ­βέρ­νη­ση, υπο­γρά­φουν τη μία μετά την άλλη, όλες τις εγκρί­σεις που απαι­τού­νται για το νέο ερ­γο­στά­σιο της ΔΕΗ (και όχι μόνο).

Το ποιοι τε­λι­κά ενη­με­ρώ­νουν τις το­πι­κές κοι­νω­νί­ες απο­τε­λεί το πιο με­γά­λο πρό­βλη­μα των επεν­δύ­σε­ων. Το πρό­βλη­μα είναι ακόμα πιο με­γά­λο από την επι­στη­μο­νι­κή ορο­λο­γία που χρη­σι­μο­ποιούν οι «επα­να­στά­τες». Μισές τε­χνι­κές πλη­ρο­φο­ρί­ες, μισές αλή­θειες, αλη­θο­φα­νή επι­χει­ρή­μα­τα, δεί­χνουν μόνο το δέ­ντρο και χά­νουν την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα που δεν είναι άλλη από την κα­τα­στρο­φή ολό­κλη­ρου του πε­ρι­βάλ­λο­ντος. Τα νησιά μας κάθε χρόνο αντι­με­τω­πί­ζουν όλο και πιο έντο­να κλι­μα­το­λο­γι­κά φαι­νό­με­να, σο­βα­ρές κα­τα­στρο­φές κι ενώ θα έπρε­πε οι δικές μας κοι­νω­νί­ες να πρω­το­στα­τούν ώστε να τεθεί ένα τέρμα στην κυ­ριαρ­χία του πε­τρε­λαί­ου, επί της ου­σί­ας πράτ­τουν ακρι­βώς το αντί­θε­το.

Ακόμα και η μικρή μο­νά­δα εκ­με­τάλ­λευ­σης τη­γα­νέ­λαιων του Κα­λα­μώ­να επι­χει­ρεί­ται να πα­ρε­μπο­δι­στεί, παρά τα τε­ρά­στια οφέλη που θα προ­κύ­ψουν από τον τερ­μα­τι­σμό της απόρ­ρι­ψης χρη­σι­μο­ποι­η­μέ­νων ελαί­ων στους υδρο­φό­ρους μας ορί­ζο­ντες. Πρέ­πει να ση­μειω­θεί ότι το επι­χει­ρη­μα­τι­κό σχήμα που επέν­δυ­σε στη μο­νά­δα ΑΠΕ Κα­λα­μώ­να αυτή την πε­ρί­ο­δο εκ­πο­νεί πρό­σθε­τες με­λέ­τες ανά­λυ­σης των πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κών επι­πτώ­σε­ων. Οι με­λέ­τες αυτές θα δεί­ξουν ποια θα είναι η μελ­λο­ντι­κή επι­βά­ρυν­ση, θέ­το­ντας ως σε­νά­ριο ότι θα ακο­λου­θή­σει η εγκα­τά­στα­ση και δεύ­τε­ρης, τρί­της, ή 13ης μο­νά­δας. Με τον τρόπο αυτό, θα δει­χθεί ποιο θα είναι το πραγ­μα­τι­κό όριο «αντο­χής» της πε­ριο­χής, διότι με μία και δύο τέ­τοιου εί­δους μο­νά­δες η επι­βά­ρυν­ση είναι μη­δε­νι­κή και ανά­ξια ανα­φο­ράς. Οι αντι­δρά­σεις κό­ντρα στην επέ­κτα­ση ανα­νε­ώ­σι­μων πηγών ενέρ­γειας έχουν πια πε­ρά­σει το όριο της λο­γι­κής. Που­θε­νά, σε ολό­κλη­ρο τον κόσμο, οι κοι­νω­νί­ες δεν στη­ρί­ζουν τόσο πολύ την επι­κρά­τεια του πε­τρε­λαί­ου. Δεν έχει λο­γι­κή ένας νη­σιώ­της, που πα­ρα­κο­λου­θεί τα οι­κο­λο­γι­κά συ­στή­μα­τα του τόπου του να βου­λιά­ζουν (διότι αυτό συμ­βαί­νει), να αντι­δρά στην επέ­κτα­ση της ενέρ­γειας που προ­έρ­χε­ται από τον ήλιο ή τον άνεμο ή από όποια άλλη φυ­σι­κή πηγή.

Σε αυτή τη στάση φέ­ρουν σο­βα­ρή ευ­θύ­νη οι το­πι­κοί άρ­χο­ντες, οι πο­λι­τι­κοί και οι «πο­λι­τι­κά­ντη­δες» που στο βωμό της δια­τή­ρη­σης των ισορ­ρο­πιών του εκλο­γι­κού τους κοι­νού, συ­μπα­ρα­τάσ­σο­νται με εκεί­νους που φω­νά­ζουν.

Είναι σί­γου­ρο, ότι με­τα­ξύ εκεί­νων που αντι­τί­θε­νται σε τέ­τοιου  εί­δους επεν­δύ­σεις (όπως π.χ. το αιο­λι­κό της Τήνου) βρί­σκο­νται και ει­λι­κρι­νείς φωνές’ πρό­σω­πα που αγω­νιούν πραγ­μα­τι­κά. Αυτές οι φωνές πρέ­πει να ακου­στούν και σε αυτές τις φωνές είναι απα­ραί­τη­το να δοθεί βήμα ώστε να πα­ρου­σια­στούν σε όλη τους τη διά­στα­ση και πάνω σε αυτή να γίνει ένας ου­σια­στι­κός διά­λο­γος για τα υπέρ και τα κατά. Π.χ. το αι­σθη­τι­κό πρό­βλη­μα που θα δη­μιουρ­γη­θεί στην Τήνο από τις ανε­μο­γεν­νή­τριες είναι πραγ­μα­τι­κό, όμως η προ­βο­λή που θα δε­χθεί το νησί στον κόσμο όλο ως ένα ενερ­γεια­κά αυ­τό­νο­μος τόπος (όπως επι­χει­ρεί­ται να γίνει με την Τήλο) θα εκ­μη­δε­νί­σει το φόβο της και­νούρ­γιας ει­κό­νας. Επι­πρό­σθε­τα, τα οφέλη για το πε­ρι­βάλ­λον θα αυ­ξά­νουν διαρ­κώς και χρόνο με το χρόνο θα λει­τουρ­γούν σω­ρευ­τι­κά.

Οι το­πι­κές κοι­νω­νί­ες δεν χρειά­ζο­νται φωνές αλα­λά­ζου­σες, αλλά έχουν ανά­γκη από πραγ­μα­τι­κή ενη­μέ­ρω­ση για τα και­νούρ­για που έρ­χο­νται. Πάνω σε αυτή την ενη­μέ­ρω­ση, με νη­φα­λιό­τη­τα, ει­λι­κρί­νεια και θέ­λη­ση να σχε­δια­στεί το Αύριο των νη­σιών και των παι­διών μας. Όταν θα έχει επι­τευ­χθεί αυτό, τότε και η ανά­πτυ­ξη θα έχει επι­τύ­χει τον πραγ­μα­τι­κό της σκοπό που δεν είναι άλλος από τη βελ­τί­ω­ση της ζωής στην κοι­νω­νία των αν­θρώ­πων και στην προ­στα­σία του πε­ρι­βάλ­λο­ντος μέσα στο οποίο οι από­γο­νοί μας θα με­γα­λώ­σουν και θα αν­θί­σουν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • archaeopteryxgr  /  24.04.2017 20:05

    1) ΟΛΑ αυτά που αναφέρετε σαν “επενδύσεις”, δεν είναι επενδύσεις. Είναι αρπαχτές με μόνο κίνητρο τις επιδοτήσεις. 2) Ενεργειακά, ΟΛΑ αυτά που αναφέρετε είναι μούφες. Ποτέ και πουθενά κανένας συνδυασμός αιολικών, διασυνδεδεμένων ή μη, με αντλησιοταμίευση ή μη, δεν μπορεσε να ηλεκτροδοτήσει ο,τιδήποτε, ούτε μπορεσε να υποκαταστήσει συμβατικές μονάδες. 3) Όπου μπήκαν, είτε δεν μείωσαν κατανάλωση συμβατικών καυσίμων, είτε ΑΥΞΗΣΑΝ κατανάλωση συμβατικών καυσίμων, είτε όποια μείωση παρατηρήθηκε κόστισε 3, 4, 5 φορές από το κόστος του καυσίμου. Γιατί δεν ενημερώνεστε ΕΣΕΙΣ πριν σερβίρετε πληρωμένες καταχωρήσεις?

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.