ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δραπετεύουν οι πρόσφυγες από τα νησιά ακόμα και μέσα σε βαλίτσες…

news room 1 λεπτό ανάγνωση
900

Κάθε δυ­να­τό τρόπο μη­χα­νεύ­ο­νται οι εγκλω­βι­σμέ­νοι πρό­σφυ­γες και με­τα­νά­στες προ­κει­μέ­νου να «απο­δρά­σουν» από τα νησιά του Ανα­το­λι­κού Αι­γαί­ου, ενώ επι­τή­δειοι ανα­λαμ­βά­νουν συχνά να τους συν­δρά­μουν, φυ­σι­κά με το αζη­μί­ω­το

Σκαρ­φα­λώ­νο­ντας σε κά­βους πλοί­ων, γαν­τζω­μέ­νοι κάτω από φορ­τη­γά ή στις κα­ρό­τσες, μέσα σε φορ­τία κάθε εί­δους, κρυμ­μέ­νοι στα πορ­τμπα­γκάζ ΙΧ αυ­το­κι­νή­των, ακόμα και κου­λου­ρια­σμέ­νοι μέσα σε βα­λί­τσες, απελ­πι­σμέ­νοι άν­θρω­ποι, που έχουν πα­γι­δευ­τεί επί μήνες στα νησιά βάσει της Συμ­φω­νί­ας ΕΕ ? Τουρ­κί­ας, επι­χει­ρούν να με­τα­φερ­θούν στην ηπει­ρω­τι­κή Ελ­λά­δα.

 Οι πε­ρισ­σό­τε­ροι γνω­ρί­ζουν πως δεν έχει τύχη η αί­τη­ση που έχουν κα­τα­θέ­σει για την πα­ρο­χή ασύ­λου αφού δεν έχουν προ­σφυ­γι­κό προ­φίλ, και δο­κι­μά­ζουν τρό­πους «από­δρα­σης» προ­κει­μέ­νου να απο­φύ­γουν την επι­στρο­φή τους στην Τουρ­κία. Οσοι έχουν την οι­κο­νο­μι­κή δυ­να­τό­τη­τα πλη­ρώ­νουν για την αγορά πλα­στών εγ­γρά­φων και επι­χει­ρούν να τα­ξι­δέ­ψουν νο­μι­μο­φα­νώς ως Ευ­ρω­παί­οι πο­λί­τες με το πλοίο της γραμ­μής ή και αε­ρο­πο­ρι­κώς, ενώ δεν λεί­πουν και οι πε­ρι­πτώ­σεις αυτών που επι­στρέ­φουν κο­λυ­μπώ­ντας προς τις τουρ­κι­κές ακτές, ώστε να μπο­ρούν από εκεί να ανα­ζη­τή­σουν άλ­λους δρό­μους προς την Κε­ντρι­κή Ευ­ρώ­πη.

Την πε­ρα­σμέ­νη Κυ­ρια­κή, άν­δρες του Κλι­μα­κί­ου Ει­δι­κών Απο­στο­λών και του Γρα­φεί­ου Ασφα­λεί­ας του Λι­με­ναρ­χεί­ου Μυ­τι­λή­νης «ξε­τρύ­πω­σαν» δύο 24χρο­νους Πα­κι­στα­νούς από το πορ­τμπα­γκάζ του ΙΧ 52χρο­νου, ο οποί­ος τους έκρυ­ψε εκεί και επι­βι­βά­στη­κε με το όχημά του σε πλοίο της γραμ­μής με προ­ο­ρι­σμό τον Πει­ραιά. Σύμ­φω­να με το Λι­με­νι­κό, ο 52χρο­νος, που είναι κά­τοι­κος Αθη­νών, είχε ει­σπρά­ξει χρη­μα­τι­κή αμοι­βή για τη «διευ­κό­λυν­ση», το ύψος της οποί­ας δεν διευ­κρι­νί­στη­κε, ενώ στο πλαί­σιο της προ­α­νά­κρι­σης ερευ­νά­ται αν είχε επα­να­λά­βει το ίδιο και στο πα­ρελ­θόν. Και οι τρεις άν­δρες συ­νε­λή­φθη­σαν, ενώ κα­τα­σχέ­θη­κε το όχημα του 52χρο­νου, καθώς και τέσ­σε­ρα κι­νη­τά τη­λέ­φω­να.

Σοκ

Τον πε­ρα­σμέ­νο μήνα είχαν προ­κα­λέ­σει σοκ οι ει­κό­νες ενός 23χρο­νου Σύρου πρό­σφυ­γα ο οποί­ος είχε κου­λου­ρια­στεί για να χω­ρέ­σει μέσα στη βα­λί­τσα της 41χρο­νης μη­τέ­ρας του προ­κει­μέ­νου να επι­βι­βα­στεί μαζί της στο πλοίο «Αριά­δνη» από τη Μυ­τι­λή­νη με προ­ο­ρι­σμό τον Πει­ραιά. Η μη­τέ­ρα είχε το δι­καί­ω­μα ανα­χώ­ρη­σης από το νησί, όχι όμως και ο γιος της. Λίγες μέρες νω­ρί­τε­ρα, νε­α­ρός Αι­γύ­πτιος με­τα­νά­στης-«Σπάι­ντερ­μαν» είχε σκαρ­φα­λώ­σει στον κάβο του ίδιου πλοί­ου, που ήταν δε­μέ­νο στο λι­μά­νι της Μυ­τι­λή­νης, επι­χει­ρώ­ντας με κίν­δυ­νο της ζωής του να φτά­σει ως το κα­τά­στρω­μα.

Οπως ανα­φέ­ρουν στο «Εθνος» λι­με­νι­κοί, είναι σχε­δόν κα­θη­με­ρι­νά τα πε­ρι­στα­τι­κά απο­τρο­πής ει­σό­δου προ­σφύ­γων και με­τα­να­στών στα πλοία της γραμ­μής μετά τον Μάρ­τιο του 2016, όταν υπο­γρά­φη­κε και τέ­θη­κε σε εφαρ­μο­γή η Συμ­φω­νία ΕΕ-Τουρ­κί­ας, με βάση την οποία οι ει­σερ­χό­με­νοι στα νησιά επι­στρέ­φο­νται στην Τουρ­κία ή πα­ρα­μέ­νουν σε αυτά έως ότου εξε­τα­στεί το αί­τη­μα που κα­τα­θέ­τουν για πα­ρο­χή ασύ­λου.

«Εχου­με βρει άν­θρω­πο χω­μέ­νο μέσα σε φορ­τίο χύμα αλα­τιού στην κα­ρό­τσα ντα­λί­κας. Αλλοι γαν­τζώ­νο­νται κάτω από φορ­τη­γά με κίν­δυ­νο για τη ζωή τους, πολ­λοί βρί­σκουν τους πιο απί­θα­νους τρό­πους» ανέ­φε­ρε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά αξιω­μα­τι­κός του Κε­ντρι­κού Λι­με­ναρ­χεί­ου Μυ­τι­λή­νης.

Τη Δευ­τέ­ρα κα­τα­δι­κά­στη­κε σε 6μηνη φυ­λά­κι­ση με ανα­στο­λή και πρό­στι­μο 3.000 ευρώ ένας 22χρο­νος Σύρος που είχε αγο­ρά­σει ένα­ντι 200 ευρώ ένα πλα­στό τρί­πτυ­χο αι­τή­σα­ντος ασύ­λου, με τα στοι­χεία άλλου ομο­ε­θνούς του που είχε τη δυ­να­τό­τη­τα ανα­χώ­ρη­σης από τη Λέσβο. Οπως είπε, ήθελε με κάθε τρόπο να φύγει από το νησί.

Πα­λιό­τε­ρα κα­τα­γρά­φη­καν του­λά­χι­στον τρία πε­ρι­στα­τι­κά προ­σφύ­γων και με­τα­να­στών που προ­σπα­θού­σαν να επι­στρέ­ψουν στην Τουρ­κία κο­λυ­μπώ­ντας, φαι­νό­με­νο που εν­δέ­χε­ται να επα­να­λη­φθεί και το επό­με­νο διά­στη­μα με τη βελ­τί­ω­ση των και­ρι­κών συν­θη­κών. Τέσ­σε­ρις Μα­ρο­κι­νοί το επι­χεί­ρη­σαν από τη Χίο με σκοπό να φτά­σουν κο­λυ­μπώ­ντας στον Τσε­σμέ, αλλά πε­ρι­συ­νε­λέ­γη­σαν και επι­στρά­φη­καν στο νησί. Σύμ­φω­να με τις εκτι­μή­σεις των Αρχών, γνω­ρί­ζο­ντας πως το αί­τη­μα ασύ­λου θα απορ­ρι­φθεί και θα απε­λα­θούν, επέ­λε­ξαν να επι­στρέ­ψουν μόνοι τους, ώστε να μην πα­ρα­δο­θούν στις τουρ­κι­κές Αρχές, αλλά να έχουν τη δυ­να­τό­τη­τα να ανα­ζη­τή­σουν άλ­λους τρό­πους συ­νέ­χι­σης του με­τα­να­στευ­τι­κού τους τα­ξι­διού.

ΒΑ­ΣΙ­ΛΗΣ ΙΓΝΑ­ΤΙΑ­ΔΗΣ-ΕΘΝΟΣ

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.