ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί «μπλοκάρουν» μεγάλες χρηματοδοτήσεις ξενοδοχειακών επενδύσεων

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ξενοδοχείο

Της Στε­φα­νίας Σούκη

Εν μέσω- γενικότερα- του ζοφερού σκη­νι­κού ως προς τις χρη­μα­το­δο­τή­σεις των επι­χει­ρή­σεων, αλλά και –ειδι­κό­τερα – του μεγάλου αριθμού των «κόκ­κι­νων» ξενο­δό­χων που, παρά την άνοδο του του­ρι­σμού, ξεπερ­νούν με ένα ποσοστό άνω του 54%, το μέσο όρο του 45% των λοιπών «κόκ­κι­νων» επι­χει­ρή­σεων, εγκε­κρι­μέ­νες χρη­μα­το­δο­τή­σεις ξενο­δο­χεια­κών επεν­δύ­σεων φαί­νε­ται ότι μπλο­κά­ρουν λόγω… ερμη­νείας.

Το θέμα ανα­δει­κνύει η Ένωση Ξενο­δο­χείων Λακω­νίας, η οποία μάλιστα ενη­μέ­ρωσε με σχετική επι­στολή της για το θέμα τον Υπουργό Οικο­νο­μίας και Ανά­πτυ­ξης, κ. Δημή­τριο Παπα­δη­μη­τρίου, αλλά και τον Ανα­πλη­ρωτή Υπουργό Οικο­νο­μίας και Ανά­πτυ­ξης, κ. Αλέξιο Χαρίτση, ζητώ­ντας λύση στο αδιέ­ξοδο για τις δανεια­κές συμ­βά­σεις που συνά­πτο­νται με εκχώ­ρηση της επι­χο­ρή­γη­σης στο πλαίσιο του Ν.3299/04.

Η Ένωση Ξενο­δο­χείων Λακω­νίας έχει κατα­στεί απο­δέ­κτης του σημα­ντι­κού αυτού προ­βλή­μα­τος που απα­σχο­λεί φορείς υλο­ποί­η­σης επεν­δυ­τι­κών σχεδίων τα οποία υλο­ποιού­νται στο πλαίσιο του Ν.3299/04 και αφορά στη σύναψη βρα­χυ­πρό­θε­σμων δανεια­κών συμ­βά­σεων με τρά­πε­ζες με ταυ­τό­χρονη εκχώ­ρηση της επι­χο­ρή­γη­σης.

Πιο συγκε­κρι­μένα, σύμφωνα με το Ν.3299/04, «…η επι­χο­ρή­γηση κατα­βάλ­λε­ται απευ­θείας στον επεν­δυτή και δεν επι­τρέ­πε­ται η εκχώ­ρησή της σε τρίτους. Κατ’ εξαί­ρεση, είναι δυνατή η εκχώ­ρηση του ποσού της επι­χο­ρή­γη­σης σε τρά­πε­ζες, για την παροχή βρα­χυ­πρό­θε­σμου δανει­σμού ισό­πο­σου της εκχω­ρού­με­νης επι­χο­ρή­γη­σης, που χρη­σι­μο­ποιεί­ται για την υλο­ποί­ηση της επέν­δυ­σης…»

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Ν.4399/2016 όπως ρητά διευ­κρι­νί­ζε­ται από την υπ. αρ. 133582/14.12.2006 εγκύ­κλιο της Γενικής Γραμ­μα­τείας Στρα­τη­γι­κών και Ιδιω­τι­κών Επεν­δύ­σεων, «…..για τα έργα που έχουν υπαχθεί στο Ν.3299/04 τα οποία έχουν απε­ντα­χθεί από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και έχουν λάβει προ­κα­τα­βολή ύψους 50% της επι­χο­ρή­γη­σης, η πληρωμή τους θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί σε πέντε ετήσιες ισό­πο­σες δόσεις….»

Αυτό πρα­κτικά σημαί­νει ότι η απο­πλη­ρωμή θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί σε πέντε χρόνια από την ολο­κλή­ρωση του έργου και συνεπώς θα πρέπει να συνα­φθεί μία σύμβαση με τη συνερ­γα­ζό­μενη τράπεζα του επεν­δυτή, πεντα­ε­τούς του­λά­χι­στον διάρ­κειας.

Όμως, όπως επι­ση­μαί­νουν οι ξενο­δό­χοι, ένα δάνειο πεντα­ε­τούς διάρ­κειας, δεν μπορεί να χαρα­κτη­ρι­σθεί ως βρα­χυ­πρό­θε­σμο, με απο­τέ­λε­σμα εγκε­κρι­μένα δάνεια να μην μπορούν ουσια­στικά να συμ­βα­σιο­ποι­η­θούν από τις τρά­πε­ζες και να σημειώ­νο­νται μεγάλες καθυ­στε­ρή­σεις για τα υλο­ποιού­μενα έργα τα οποία ενώ έχουν έγκριση τρα­πε­ζι­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης, δεν μπορούν να εκτα­μιεύ­σουν τους απα­ραί­τη­τους πόρους για την ολο­κλή­ρωσή τους!

Οι ξενο­δό­χοι ζητούν από τον υπουργό Οικο­νο­μίας, να διευ­κρι­νι­σθεί το είδος και η διάρ­κεια του δανείου το οποίο θα πρέπει να λάβει ο επεν­δυ­τής με ταυ­τό­χρονη εκχώ­ρηση της επι­χο­ρή­γη­σης σε τράπεζα. Μάλιστα οι σχε­τι­κές διευ­κρι­νί­σεις θα πρέπει να δοθούν το δυνατό συντο­μό­τερα, επειδή ο χρο­νι­κός ορί­ζο­ντας υλο­ποί­η­σης επεν­δύ­σεων είναι εξαι­ρε­τικά περιορισμένος- η κατα­λη­κτική ημε­ρο­μη­νία ολο­κλή­ρω­σης των έργων που έχουν υπαχθεί στο Ν.3299/04 είναι η 30η Ιουνίου 2018

newmoney.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.