ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Spiegel: Οι πρόσφυγες πεθαίνουν στην Ελλάδα από την αδιαφορία της ΕΕ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
μεταναστες

Τη δυ­στυ­χία των προ­σφύ­γων στους ελ­λη­νι­κούς κα­ταυ­λι­σμούς και τις ευ­θύ­νες της ΕΕ σχο­λιά­ζει το Spiegel Online. Αντί­θε­τα η TAZ, πάλι στο πεδίο του προ­σφυ­γι­κού, στέλ­νει ένα θε­τι­κό μή­νυ­μα από το Κιλ­κίς.

“Μέσα σε μια εβδο­μά­δα πέ­θα­ναν πέντε πρό­σφυ­γες σε ελ­λη­νι­κούς προ­σφυ­γι­κούς κα­ταυ­λι­σμούς. Η Ευ­ρώ­πη αγνο­εί την δυ­στυ­χία τους. Αντ´ αυτού οι Ευ­ρω­παί­οι ηγέ­τες συ­σκέ­πτο­νται για το πώς η ήπει­ρος θα απο­μο­νω­θεί ακόμη πε­ρισ­σό­τε­ρο”, ανα­φέ­ρει σε σχό­λιό της η ιστο­σε­λί­δα του Spiegel. Πριν από μια εβδο­μά­δα οι πρό­σφυ­γες που βρί­σκο­νται στη Σάμο εξέ­πεμ­ψαν σήμα κιν­δύ­νου: “Σας πα­ρα­κα­λού­με! Κάντε κάτι! Δεν έχου­με ψωμί και νερό. Εί­μα­στε άρ­ρω­στοι. Δεν υπάρ­χει για­τρός. Οι άν­θρω­ποι πε­θαί­νουν!” αλλά όπως πα­ρα­τη­ρεί ο αρ­θρο­γρά­φος “ο θά­να­τος των προ­σφύ­γων δεν προ­κά­λε­σε καμία αί­σθη­ση. Η Ευ­ρώ­πη είναι πολύ απα­σχο­λη­μέ­νη με τον εαυτό της ή με τον Ντό­ναλντ Τραμπ ώστε να αντι­λη­φθεί τι συμ­βαί­νει στα ελ­λη­νι­κά νησιά”.

Πριν από ένα σχε­δόν χρόνο υπε­γρά­φη η προ­σφυ­γι­κή συμ­φω­νία με την Τουρ­κία, που υπο­τί­θε­ται ότι απέ­βλε­πε στην προ­στα­σία των προ­σφύ­γων. Η δια­δρο­μή από την Τουρ­κία προς την Ελ­λά­δα μέσω του Αι­γαί­ου έπρε­πε να μπλο­κα­ρι­στεί και να βρε­θούν νό­μι­μοι δρό­μοι προς την Ευ­ρώ­πη. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα η συμ­φω­νία αυτή με­τέ­τρε­ψε τα ελ­λη­νι­κά νησιά σε φυ­λα­κές, όπου σή­με­ρα φυ­το­ζω­ούν πάνω από 15.000 πρό­σφυ­γες. Ούτε η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση αλλά ούτε και η ΕΕ δεν είναι σε θέση ή δεν είναι πρό­θυ­μες να προ­σφέ­ρουν ένα μί­νι­μουμ υπο­δο­μών για τους πρό­σφυ­γες”. Τέλος το σχό­λιο ανα­φέ­ρει: “Δέκα μήνες μετά το κλεί­σι­μο της συμ­φω­νί­ας αρ­κε­τοί είναι οι πρό­σφυ­γες που πε­ρι­μέ­νουν ακόμη στην Ελ­λά­δα για να κα­τα­γρα­φούν. Τα ελ­λη­νι­κά δι­κα­στή­ρια αρ­νού­νται να χα­ρα­κτη­ρί­σουν την Τουρ­κία ως ‘ασφα­λή χώρα’, όπως απαι­τεί η Ελ­λά­δα ούτως ώστε να επα­να­προ­ω­θού­νται οι πρό­σφυ­γες σε αυτή. (…) Τα ελ­λη­νι­κά νησιά είναι έτσι γε­μά­τα με πρό­σφυ­γες. Ήδη από το φθι­νό­πω­ρο οι κα­ταυ­λι­σμοί ήταν υπερ­πλή­ρεις. Κάθε μέρα φθά­νουν κι άλλοι. (…) Θα υπάρ­ξουν τα­ρα­χές. Κά­ποιοι απελ­πι­σμέ­νοι πρό­σφυ­γες έχουν απο­πει­ρα­θεί να αυ­το­κτο­νή­σουν. Η ΕΕ από την πλευ­ρά της, παρά τα αι­τή­μα­τα των αν­θρω­πι­στι­κών ορ­γα­νώ­σε­ων, αρ­νεί­ται να με­τα­φέ­ρει τους πρό­σφυ­γες στην εν­δο­χώ­ρα. Η εκ­κέ­νω­ση των χο­τσπότ θα θε­ω­ρού­νταν στις Βρυ­ξέλ­λες ως πα­ρα­δο­χή της απο­τυ­χί­ας της ευ­ρω­παϊ­κής πο­λι­τι­κής ασύ­λου”.

Το Κιλ­κίς ανοί­γει την πόρτα στους πρό­σφυ­γες

Σε άλλο πνεύ­μα κι­νεί­ται ρε­πορ­τάζ της Tageszeitung από το Κιλ­κίς, όπου κά­τοι­κοι της μι­κρής επαρ­χια­κής πόλης άνοι­ξαν τις κρύες μέρες του φε­τι­νού χει­μώ­να τις πόρ­τες τους σε πρό­σφυ­γες, οι σκη­νές των οποί­ων είχαν βρα­χεί από το χιόνι και τη βροχή. “Ποιος μπο­ρεί να φι­λο­ξε­νή­σει πρό­σφυ­γες στο σπίτι του;” ήταν το κά­λε­σμα μέσω facebook της ΜΚΟ Omnes, που έχει ξε­κι­νή­σει να τρέ­χει με δική της πρω­το­βου­λία ένα πρό­τζεκτ εύ­ρε­σης στέ­γης για πρό­σφυ­γες εκτός κα­ταυ­λι­σμών. “Αυ­θόρ­μη­τα αμέ­τρη­τοι κά­τοι­κοι του Κιλ­κίς αντέ­δρα­σαν θε­τι­κά. 75 οι­κο­γέ­νειες προ­σφύ­γων μπό­ρε­σαν φι­λο­ξε­νη­θούν προ­σω­ρι­νά στα σπί­τια τους”.

Σύμ­φω­να με την φι­λο­σο­φία της Omnes, όπως εξη­γεί η TAZ, είναι πιο οι­κο­νο­μι­κά συμ­φέ­ρον μα­κρο­πρό­θε­σμα να στε­γα­στούν οι πρό­σφυ­γες σε αυ­τό­νο­μα σπί­τια ένα­ντι συμ­βο­λι­κού ενοι­κί­ου, το οποίο θα κα­λύ­πτε­ται από τα κον­δύ­λια που έτσι κι αλ­λιώς δια­τί­θε­νται για τους πρό­σφυ­γες, από τα να πα­ρα­μέ­νουν ολό­κλη­ρες οι­κο­γέ­νειες στους προ­σφυ­γι­κούς κα­ταυ­λι­σμούς. “Μόνο για τα τρό­φι­μα μιας οι­κο­γέ­νειας με τρία μέλη απαι­τού­νται 600 ευρώ ετη­σί­ως”, ανα­φέ­ρει στη γερ­μα­νι­κή εφη­με­ρί­δα μέλος της ΜΚΟ. Από την πλευ­ρά των ντό­πιων, οι πρώ­τες αντι­δρά­σεις είναι πά­ντως θε­τι­κές. Κι όπως ανα­φέ­ρει στην TAZ μια ιδιο­κτή­τρια δια­με­ρί­σμα­τος που προ­σφέ­ρε­ται ήδη σε πρό­σφυ­γες, στην Ελ­λά­δα της κρί­σης συμ­φέ­ρει πιο πολύ να νοι­κιά­ζεις με χα­μη­λό ενοί­κιο ένα σπίτι ακόμη και σε πρό­σφυ­γες παρά να το που­λάς.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.