ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΕΟΠΥΥ καταργεί τις προπληρωμές

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΕΟΠΥΥ
Μέγεθος γραμμάτων

Τέλος στο κα­θε­στώς των προ­πλη­ρω­μών για τους ασφα­λι­σμέ­νους του ΕΟΠΥΥ, που θα πλη­ρώ­νουν μόνο τη συμ­με­το­χή τους για το απα­ραί­τη­το υγειο­νο­μι­κό υλικό. Με­γά­λη θα είναι η διευ­κό­λυν­ση για εκα­τομ­μύ­ρια ασθε­νείς, οι οποί­οι κα­λού­νταν μέχρι τώρα, ανε­ξαρ­τή­τως οι­κο­νο­μι­κών δυ­να­το­τή­των, να πλη­ρώ­σουν αμέ­σως οι ίδιοι.

Δεν θα χρειά­ζε­ται να προ­πλη­ρώ­νουν από το νέο έτος το υγειο­νο­μι­κό υλικό οι ασφα­λι­σμέ­νοι του ΕΟΠΥΥ. Θα πλη­ρώ­νουν μόνον την συμ­με­το­χή τους.

Διευ­κο­λύ­νε­ται έτσι η φρο­ντί­δα εκα­τομ­μυ­ρί­ων ασθε­νών με προ­βλή­μα­τα όρα­σης, δια­βή­τη, κι­νη­τι­κά και ανα­πνευ­στι­κά προ­βλή­μα­τα, καρ­κί­νο, με­σο­γεια­κή αναι­μία και δια­τρο­φι­κές δια­τα­ρα­χές. Σε αυτές τις κα­τη­γο­ρί­ες ασφα­λι­σμέ­νων πα­ρέ­χο­νται σή­με­ρα εκα­το­ντά­δες υλικά, αξίας που μπο­ρεί να ξε­πε­ρά­σει και τις 7.000 ευρώ. Από την 1η Ια­νουα­ρί­ου η διοί­κη­ση του Ορ­γα­νι­σμού υπο­γρά­φει συμ­βά­σεις με το σύ­νο­λο των πα­ρό­χων πρό­σθε­της πε­ρί­θαλ­ψης και θε­ρα­πευ­τι­κών μέσων. Αυτό ση­μαί­νει πως οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες θα πλη­ρώ­νο­νται απευ­θεί­ας από τον ΕΟΠΥΥ μέσα σε εύ­λο­γο διά­στη­μα, που σή­με­ρα δεν ξε­περ­νά τους τρεις μήνες.

Το σύ­στη­μα που ίσχυε μέχρι τώρα ήταν να πλη­ρώ­νει ο ασφα­λι­σμέ­νος για τα γυα­λιά ή το υλικό που ήθελε να προ­μη­θευ­τεί. Στη συ­νέ­χεια υπέ­βαλ­λε την από­δει­ξη αγο­ράς μαζί με την ια­τρι­κή γνω­μά­τευ­ση στον ΕΟΠΥΥ και, έπει­τα από σχε­τι­κό έλεγ­χο, ει­σέ­πρατ­τε το ποσό χωρίς τη συμ­με­το­χή.

Εκτός από την οι­κο­νο­μι­κή επι­βά­ρυν­ση, η συ­γκε­κρι­μέ­νη δια­δι­κα­σία προ­κα­λού­σε ακόμη ένα πρό­βλη­μα στους ασφα­λι­σμέ­νους. Η εξό­φλη­ση μπο­ρού­σε να γίνει έπει­τα από έναν έως και οκτώ μήνες, ανά­λο­γα με τις δυ­να­τό­τη­τες διεκ­πε­ραί­ω­σης που είχαν οι πε­ρι­φε­ρεια­κές υπη­ρε­σί­ες του ΕΟΠΥΥ.

Στα χρό­νια της κρί­σης οι εται­ρεί­ες που πα­ρέ­χουν αυτά τα είδη έκα­ναν στους ασφα­λι­σμέ­νους την εξής διευ­κό­λυν­ση. Δέ­χο­νταν να μην προ­πλη­ρώ­νο­νται από τον ασφα­λι­σμέ­νο, αρκεί εκεί­νος να τους χο­ρη­γού­σε εξου­σιο­δό­τη­ση, με την οποία ει­σέ­πρατ­ταν το ποσό από τον Ορ­γα­νι­σμό.

Στε­λέ­χη του ΕΟΠΥΥ επι­ση­μαί­νουν ότι το ποσό που δί­νε­ται για λο­γο­θε­ρα­πεί­ες δεν μπο­ρεί να αντα­πο­κρί­νε­ται στις πραγ­μα­τι­κές ανά­γκες
Στελέχη του ΕΟΠΥΥ επισημαίνουν ότι το ποσό που δίνεται για λογοθεραπείες δεν μπορεί να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες

Πα­ρό­μοιες διευ­κο­λύν­σεις δεν θα έχουν πλέον σκοπό, καθώς από­δει­ξη και γνω­μά­τευ­ση θα υπο­βάλ­λο­νται στις υπη­ρε­σί­ες του ΕΟΠΥΥ από τις επι­χει­ρή­σεις που δια­θέ­τουν τα συ­γκε­κρι­μέ­να είδη.

Σύμ­φω­να με ενη­με­ρω­τι­κό της διοί­κη­σης προς το προ­σω­πι­κό του ΕΟΠΥΥ, η δια­δι­κα­σία αυτή οδη­γεί σε τα­χύ­τε­ρη εξυ­πη­ρέ­τη­ση του πο­λί­τη, καθώς η έγκρι­ση από τους ελεγ­κτές του Ορ­γα­νι­σμού θα γί­νε­ται ηλε­κτρο­νι­κά. Μειώ­νε­ται, επί­σης, και η γρα­φειο­κρα­τία, καθώς δεν απαι­τεί­ται φυ­σι­κή πα­ρου­σία του πο­λί­τη στις υπη­ρε­σί­ες.

Οφε­λος θα υπάρ­χει και για τους πα­ρό­χους, οι οποί­οι θα απο­ζη­μιώ­νο­νται σε σύ­ντο­μο χρο­νι­κό διά­στη­μα με το νέο σύ­στη­μα εκ­κα­θά­ρι­σης. Ο χρό­νος απο­ζη­μί­ω­σης δεν θα ξε­περ­νά τις 90 μέρες, από τις 180 έως 300 μέρες που είναι με το τω­ρι­νό σύ­στη­μα.

Με την απο­δο­χή της σύμ­βα­σης, ωστό­σο, οι πά­ρο­χοι απο­δέ­χο­νται στην ουσία και τη λει­τουρ­γία του αυ­τό­μα­του μη­χα­νι­σμού των υπερ­βά­σε­ων του «κλει­στού» προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού (clawback). Αυτό ση­μαί­νει πως ο ΕΟΠΥΥ δεν θα πλη­ρώ­νει πε­ρισ­σό­τε­ρα από όσα έχει προ­ϋ­πο­λο­γί­σει στις αρχές του έτους και την όποια δια­φο­ρά θα κα­λύ­πτουν οι πά­ρο­χοι.

Το κον­δύ­λι που έχει προ­ϋ­πο­λο­γι­στεί από τον Ορ­γα­νι­σμό για πρό­σθε­τη πε­ρί­θαλ­ψη το 2017 είναι 331 εκατ. ευρώ. Θε­ω­ρεί­ται πολύ «σφι­χτό».

Πε­ρι­θώ­ρια

Η διοί­κη­ση του ΕΟΠΥΥ, ωστό­σο, εκτι­μά ότι υπάρ­χουν πολλά πε­ρι­θώ­ρια εξοι­κο­νό­μη­σης πόρων, καθώς το νέο σύ­στη­μα θα ελέγ­χε­ται ηλε­κτρο­νι­κά. Τα οι­κο­νο­μι­κά του Ορ­γα­νι­σμού εμ­φα­νί­ζουν μια βελ­τί­ω­ση μέσα στο 2016, ενώ ο ΕΟΠΥΥ έχει πάψει να δη­μιουρ­γεί λη­ξι­πρό­θε­σμες οφει­λές. Τον Φε­βρουά­ριο οι λη­ξι­πρό­θε­σμες ανέρ­χο­νταν σε 1,81 δισ. ευρώ, τον Οκτώ­βριο σε 1,61 δισ. και τον Νο­έμ­βριο σε 1,34 δισ. Από τον Δε­κέμ­βριο του 2015 έως και τον πε­ρα­σμέ­νο Νο­έμ­βριο κα­τα­βλή­θη­κε πάνω από 1 δισ. ευρώ σε κλι­νι­κές, δια­γνω­στι­κά και για­τρούς, πάνω από 2 δισ. σε φαρ­μα­κεία και 981 εκατ. σε φαρ­μα­κευ­τι­κές επι­χει­ρή­σεις.

331 εκατ. ευρώ ο «κλει­στός» προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του Ορ­γα­νι­σμού για το 2017

1,81 δισ. ευρώ οι λη­ξι­πρό­θε­σμες οφει­λές του ΕΟΠΥΥ προς τους πα­ρό­χους του στις αρχές του έτους

Οι αριθ­μοί 

2.575 ευρώ πα­ρέ­χει ο ΕΟΠΥΥ σε ασφα­λι­σμέ­νους του οι οποί­οι χρειά­ζο­νται ανα­πη­ρι­κό αμα­ξί­διο και έως 3.370 ευρώ σε όσους χρειά­ζο­νται τε­χνη­τό μέλος.

840 έως 7.000 ευρώ δι­καιού­νται από τον ΕΟΠΥΥ οι ασθε­νείς με ανα­πνευ­στι­κά προ­βλή­μα­τα. 90% του κό­στους μιας ρυθ­μι­ζό­με­νης συ­σκευ­ής απο­σι­δή­ρω­σης λαμ­βά­νουν οι ασφα­λι­σμέ­νοι που πά­σχουν από με­σο­γεια­κή αναι­μία.

115,20 ευρώ πα­ρέ­χει ο Ορ­γα­νι­σμός κάθε διε­τία στους δια­βη­τι­κούς ασφα­λι­σμέ­νους του, προ­κει­μέ­νου να προ­μη­θευ­τούν δύο ζεύγη ει­δι­κών υπο­δη­μά­των.

100 ευρώ κάθε τέσ­σε­ρα χρό­νια είναι το ποσό που κα­λύ­πτει ο ΕΟΠΥΥ για σκε­λε­τούς και φα­κούς ορά­σε­ως.

ΕΡΕΥ­ΝΑ

Ερω­τή­μα­τα για το υψηλό κό­στος των λο­γο­θε­ρα­πειών

Πολλά ερω­τή­μα­τα προ­κα­λούν οι δα­πά­νες του ΕΟΠΥΥ για ει­δι­κή αγωγή. Το ποσό που δια­τί­θε­ται φέτος ανέρ­χε­ται σε 106 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ, από τα οποία τα 82 εκα­τομ­μύ­ρια αφο­ρούν λο­γο­θε­ρα­πεία, όταν η συ­νο­λι­κή δα­πά­νη για ια­τρι­κές εξε­τά­σεις είναι 111 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ!

Η ει­δι­κή αγωγή αφορά τον ρυθμό μά­θη­σης και τις ιδιαί­τε­ρες ανά­γκες κάθε παι­διού. Πρό­κει­ται για εξει­δι­κευ­μέ­νο πρό­γραμ­μα, ποιο­τι­κά δια­φο­ρε­τι­κό από εκεί­νο που προ­σφέ­ρε­ται στο σχο­λείο.

Οι ει­δι­κοί ση­μειώ­νουν πως ένα ση­μα­ντι­κό πο­σο­στό των μα­θη­τών δυ­σκο­λεύ­ο­νται να αντα­πο­κρι­θούν στις σχο­λι­κές απαι­τή­σεις και υπάρ­χει η ανά­γκη να κα­ταρ­τι­στούν εξει­δι­κευ­μέ­να προ­γράμ­μα­τα και μέ­θο­δοι δι­δα­σκα­λί­ας.

Στε­λέ­χη του ΕΟΠΥΥ εκτι­μούν ότι το ποσό που δια­τί­θε­ται δεν μπο­ρεί να αντα­πο­κρί­νε­ται στις πραγ­μα­τι­κές ανά­γκες, με βάση τη συ­χνό­τη­τα του προ­βλή­μα­τος. Δεν μπο­ρεί ?εξη­γούν? να κο­στί­ζουν το ίδιο οι εξε­τά­σεις που γί­νο­νται σε δέκα εκα­τομ­μύ­ρια ασφα­λι­σμέ­νους με τις ανά­γκες ει­δι­κής αγω­γής με­ρι­κών χι­λιά­δων μα­θη­τών.

Σε αυτό το πλαί­σιο, έχει ζη­τη­θεί από τη διοί­κη­ση έρευ­να, η οποία είναι σε εξέ­λι­ξη, και με βάση την οποία θα δια­μορ­φω­θεί το κον­δύ­λι για το 2017. Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, υπάρ­χουν σκέ­ψεις για αλ­λα­γές στον τρόπο κά­λυ­ψης των συ­γκε­κρι­μέ­νων προ­γραμ­μά­των.

Δια­δι­κα­σί­ες ελέγ­χου

Οι υπη­ρε­σί­ες του ΕΟΠΥΥ εφαρ­μό­ζουν πα­ράλ­λη­λα δια­δι­κα­σί­ες ελέγ­χου πα­ρα­βα­τι­κό­τη­τας, με χρήση πλη­ρο­φο­ρια­κών συ­στη­μά­των σε όλο το φάσμα των λει­τουρ­γιών και υπη­ρε­σιών.

Στε­λέ­χη του Ορ­γα­νι­σμού ση­μειώ­νουν εν­δει­κτι­κά πως ο ανα­δρο­μι­κός έλεγ­χος που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στον τομέα των επι­θε­μά­των ανέ­δει­ξε ση­μα­ντι­κή υπερ­συ­ντα­γο­γρά­φη­ση.

Αξιο­ποιώ­ντας την επι­στή­μη της Στα­τι­στι­κής, οι υπη­ρε­σί­ες του ΕΟΠΥΥ έχουν ήδη προ­χω­ρή­σει σε πιο ορ­θο­λο­γι­κή κα­τα­νο­μή των δια­θέ­σι­μων πόρων, με «ερ­γα­λείο» ει­δι­κές με­λέ­τες.

Δη­μή­τρης Κα­ρα­γιώρ­γος-ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.