ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου: “Να σταματήσει η παράνομη υλοτομία”

news room 1 λεπτό ανάγνωση
899

Σε έξαρ­ση και φέτος η κοπή των δέ­ντρων σε διά­φο­ρες πε­ριο­χές της Ρόδου. Οι κα­ταγ­γε­λί­ες που έφθα­σαν στον Σύλ­λο­γο μας αφο­ρούν μία στην Πε­ριο­χή της Φι­λε­ρή­μου, μία στην Κοι­λά­δα των Πε­τα­λού­δων και μία άλλη στην πόλη της Ρόδου. Συ­γκε­κρι­μέ­να:

1 Στους πρό­πο­δες του Φι­λε­ρή­μου σε πα­ρα­καμ­πτή­ριο δρόμο που οδη­γεί στην Πα­στί­δα εθε­ά­θη­σαν 2 συ­μπο­λί­τες μας να κό­βουν πεύκα πολύ κοντά στον δρόμο. Αυτό απο­δει­κνύ­ει τη σι­γου­ριά που έχουν ότι δεν πρό­κει­ται να τους στα­μα­τή­σει κα­νείς. Διότι απλού­στα­τα το δάσος του Φι­λε­ρή­μου δεν επι­τη­ρεί­ται από κα­νέ­να ούτε φυ­λάσ­σε­ται κατά τους χει­με­ρι­νούς μήνες. Για πολ­λο­στή φορά τα δέ­ντρα και το φυ­σι­κό πε­ρι­βάλ­λον πλη­ρώ­νουν την οι­κο­νο­μι­κή κρίση.

2. Προ­χθές (15/12/2016) στον προ­αύ­λιο χώρο της εκ­κλη­σί­ας του Αγ, Νε­κτα­ρί­ου στην νέα μα­ρί­να δίπλα από το παλιό ερ­γο­στά­σιο της ΔΕΗ κά­ποιοι ερ­γά­τες αφού έσπα­σαν το πε­ζο­δρό­μιο έξω και πλά­για από την εί­σο­δο της εκ­κλη­σί­ας θε­ώ­ρη­σαν καλό να ξε­φορ­τω­θούν κό­βο­ντας και το δέ­ντρο που βρι­σκό­ταν στο πε­ζο­δρό­μιο χωρίς βέ­βαια να ρω­τή­σουν κα­νέ­να. Δεν γνω­ρί­ζου­με τα αίτια της κοπής ούτε εάν είχαν και τη συ­ναί­νε­ση του ιερέα, κα­θό­τι οι ερ­γα­σί­ες που γί­νο­νταν ήσαν μπρο­στά στον χώρο της εκ­κλη­σί­ας. Το γε­γο­νός κα­ταγ­γέλ­θη­κε στην Υπη­ρε­σία Πρα­σί­νου του Δήμου Ρόδου, το κα­ταγ­γέλ­λου­με και εμείς και πε­ρι­μέ­νου­με να μά­θου­με τις ενέρ­γειες και την αντί­δρα­ση της Υπη­ρε­σί­ας.

3. Στην Κοι­λά­δα των Πε­τα­λού­δων την Τρίτη 6/12/2016 τέσ­σε­ρα (4) άτομα εξο­πλι­σμέ­να με αλυ­σο­πρί­ο­νο έκο­ψαν δύο πεύκα μέσα από την πε­ρί­φρα­ξη της Κοι­λά­δας. Πα­ρό­λο που τα πεύκα ήταν ξερά, χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε άδεια για κοπή δέ­ντρων σε άλλη πε­ριο­χή (Ψίν­θος) και έγινε χωρίς την επί­βλε­ψη του δα­σαρ­χεί­ου όπως προ­βλέ­πε­ται.

Όλα αυτά συμ­βαί­νουν ενώ υπάρ­χει νό­μι­μη δια­δι­κα­σία προ­μή­θειας ξυ­λεί­ας από δη­μό­σιες εκτά­σεις και στην πε­ριο­χή μας υπάρ­χουν δε­κά­δες χι­λιά­δες ξερά ή κα­μέ­να δέ­ντρα τα οποία μπο­ρούν να υλο­το­μη­θούν. Επί­σης, η πα­ρά­νο­μη υλο­το­μία γί­νε­ται συ­νή­θως για εμπο­ρι­κούς λό­γους.

Ο Σύλ­λο­γος Προ­στα­σί­ας Πε­ρι­βάλ­λο­ντος για ακόμα μια φορά ζη­τά­ει:

 Να εφαρ­μο­στούν τα άρθρα 268 και 271 του Δα­σι­κού Κώ­δι­κα (Ν.Δ. 86/1969) όπως τρο­πο­ποι­ή­θη­καν από το Ν. 4138/2013 (ΦΕΚ72Α) και ισχύ­ουν όπου προ­βλέ­πο­νται αυ­στη­ρές ποι­νές όπως κα­τά­σχε­ση των πα­ρα­νό­μως υλο­το­μη­θέ­ντων δα­σι­κών προ­ϊ­ό­ντων, των μέσων υλο­το­μί­ας και των μέσων με­τα­φο­ράς, αφαί­ρε­ση άδειας κυ­κλο­φο­ρί­ας και δι­πλώ­μα­τος και κά­θειρ­ξη έως 10 έτη ανά­λο­γα με την έκτα­ση της ζη­μιάς που προ­κα­λεί­ται. Ποι­νές προ­βλέ­πο­νται και για όσους προ­μη­θεύ­ο­νται πα­ρά­νο­μη ξυ­λεία.

 Να εντα­τι­κο­ποι­η­θούν οι έλεγ­χοι όπως προ­βλέ­πε­ται και από το Ει­δι­κό Πρό­γραμ­μα Πρό­λη­ψης Λα­θρο­ϋ­λο­το­μιών έτους 2016 (βλ. έγ­γρα­φο ΑΠ 135445/413/29-3-2016 της Διεύ­θυν­σης Προ­στα­σί­ας Δασών& Αγρο­πε­ρι­βάλ­λο­ντος) ει­δι­κά τα Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κα, τις αρ­γί­ες και τις εξαι­ρέ­σι­μες ημέ­ρες.

 Να δη­μο­σιο­ποι­η­θούν από τη Διεύ­θυν­ση Δασών Δω­δε­κα­νή­σου τα ονό­μα­τα όσων έχουν συλ­λη­φθεί για πα­ρά­νο­μη υλο­το­μία και οι ποι­νές που τους επι­βλή­θη­καν.

 Να διευ­κο­λυν­θούν όσοι επι­θυ­μούν τη νό­μι­μη προ­μή­θεια ξυ­λεί­ας από δη­μό­σιες ή δη­μο­τι­κές εκτά­σεις.

 Να δοθεί η δυ­να­τό­τη­τα στους πο­λί­τες να κα­ταγ­γέλ­λουν στη Διεύ­θυν­ση Δασών ή στο Δήμο (για κοπή εντός οι­κι­σμών) πε­ρι­πτώ­σεις πα­ρά­νο­μης κοπής δέ­ντρων σε συ­γκε­κρι­μέ­νους τη­λε­φω­νι­κούς αριθ­μούς.

Αυτές τις ημέ­ρες των Χρι­στου­γέν­νων και επει­δή το έθιμο το απαι­τεί να στο­λί­σου­με κά­ποιο δέ­ντρο, καλό θα ήταν να προ­μη­θευ­τού­με ένα μη φυ­σι­κό από το εμπό­ριο που θα το έχου­με για πολλά χρό­νια και ας μη αγο­ρά­σου­με φρέ­σκο ή ακόμη να κό­ψου­με λα­θραία ένα ζω­ντα­νό μειώ­νο­ντας τη δα­σο­κά­λυ­ψη του νη­σιού μας που τόσο με­γά­λη ανά­γκη έχει η Ρόδος και όλοι εμείς..

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡ­ΤΕΣ

ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ­ΣΥΛ­ΛΟ­ΓΟΥ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.