ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παράθυρο για συμψηφισμό ασφαλιστικών εισφορών με επιστροφές φόρων και ΦΠΑ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΦΠΑ
Μέγεθος γραμμάτων

«Πα­ρά­θυ­ρο» για συμ­ψη­φι­σμό και των τρε­χου­σών ει­σφο­ρών στα τα­μεία με επι­στρο­φές φόρων και ΦΠΑ άνοι­ξαν τα υπουρ­γεία Ερ­γα­σί­ας και Οι­κο­νο­μι­κών, τρο­πο­ποιώ­ντας -και μά­λι­στα ου­σιω­δώς- την αρ­χι­κή από­φα­ση που προ­έ­βλε­πε ότι οι συμ­ψη­φι­σμοί δεν πε­ρι­λαμ­βά­νουν τις τρέ­χου­σες ει­σφο­ρές αλλά μόνο τις λη­ξι­πρό­θε­σμες οφει­λές προς τα ασφα­λι­στι­κά τα­μεία.

Η από­φα­ση αυτή (του 2014) τρο­πο­ποι­ή­θη­κε πρό­σφα­τα και προ­βλέ­φθη­κε για μια σειρά από Νο­μι­κά Πρό­σω­πα Ιδιω­τι­κού Δι­καί­ου από το χώρο του πο­λι­τι­σμού, που έχουν ημι-κρα­τι­κή οντό­τη­τα, να συμ­ψη­φί­ζουν ακόμη και τις τρέ­χου­σες ει­σφο­ρές τους προς τα τα­μεία, ή τις τρέ­χου­σες δό­σεις αν είναι σε ρύθ­μι­ση, με ποσά που τους οφεί­λει το κρά­τος από επι­στρο­φές φόρου ει­σο­δή­μα­τος και ΦΠΑ. Σύμ­φω­να με τον Ελεύ­θε­ρο Τύπο, στην πράξη, δύ­να­ται να μην πλη­ρώ­νο­νται τρέ­χου­σες ει­σφο­ρές εφό­σον εκ­κρε­μούν ποσά επι­στρο­φών φόρου για τους εν λόγω φο­ρείς.

Την από­φα­ση υπο­γρά­φουν οι υφυ­πουρ­γοί Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης, Τ. Πε­τρό­που­λος, και Οι­κο­νο­μι­κών, Αικ. Πα­πα­νά­τσιου, και δη­μο­σιεύ­τη­κε στις 30/11/2016 με ΦΕΚ 3853 (τεύ­χος Β). Σε αυτήν ανα­φέ­ρε­ται ότι τρο­πο­ποιεί­ται η υπ’ αριθ. Β/7/35889/2582/16-10-2014 (Β’ 2795) κοινή από­φα­ση των υπουρ­γών Οι­κο­νο­μι­κών και Ερ­γα­σί­ας για το συμ­ψη­φι­σμό επι­στρο­φών Φόρου Προ­στι­θέ­με­νης Αξίας και Φόρου Ει­σο­δή­μα­τος με οφει­λές στους Ορ­γα­νι­σμούς Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης, με την προ­σθή­κη νέας πα­ρα­γρά­φου που λέει τα εξής: «Τα απο­δι­δό­με­να ποσά από τους συμ­ψη­φι­σμούς που διε­νερ­γού­νται κατά τις δια­τά­ξεις της πα­ρού­σας, για τους πο­λι­τι­στι­κούς ορ­γα­νι­σμούς με μορφή ΝΠΙΔ του δη­μό­σιου τομέα, που έχουν ιδρυ­θεί με το Ν. 2273/1994 (Α’ 233), δύ­να­ται να κα­λύ­πτουν τρέ­χου­σες ει­σφο­ρές και δό­σεις ρύθ­μι­σης».

Με την προ­σθή­κη όμως που μπήκε στη νέα υπουρ­γι­κή από­φα­ση, οι εν λόγω φο­ρείς απο­κτούν τη δυ­να­τό­τη­τα όταν το κρά­τος τούς οφεί­λει επι­στρο­φές χρη­μά­των από φόρο ει­σο­δή­μα­τος και ΦΠΑ, να μην πλη­ρώ­νουν τις τρέ­χου­σες ει­σφο­ρές τους στα τα­μεία μέχρι του ορίου των ποσών που τους οφεί­λει το Δη­μό­σιο από επι­στρο­φές φόρου που κα­θυ­στε­ρεί να απο­δώ­σει.

Αν συ­νέ­βαι­νε το ίδιο με όλες τις επι­χει­ρή­σεις (ιδιω­τι­κές, κρα­τι­κές και τρά­πε­ζες), τότε ένα με­γά­λο τμήμα από τα ήδη μειω­μέ­να έσοδα των τα­μεί­ων θα είχε λο­γι­στι­κή μορφή αφού στην πράξη δεν θα έμπαι­ναν λεφτά στους λο­γα­ρια­σμούς, επει­δή οι ει­σφο­ρές θα συμ­ψη­φί­ζο­νταν με τις επι­στρο­φές φόρου.

Η διά­τα­ξη έχει προ­βλη­μα­τί­σει όχι μόνο τον επι­χει­ρη­μα­τι­κό κόσμο της χώρας, αλλά και στε­λέ­χη τα­μεί­ων, καθώς στην ουσία λέει πως αν το κρά­τος χρω­στά 20.000 ευρώ από ΦΠΑ, σε έναν από τους εν λόγω φο­ρείς, τότε αυτές οι 20.000 ευρώ θα μπο­ρούν να συμ­ψη­φι­στούν με τις ει­σφο­ρές που οφεί­λει να απο­δί­δει κάθε μήνα στα τα­μεία!

Η από­φα­ση του 2014 όμως προ­έ­βλε­ψε το συμ­ψη­φι­σμό επι­στρο­φών φόρου και ΦΠΑ με λη­ξι­πρό­θε­σμες οφει­λές προς τα τα­μεία και όχι με τρέ­χου­σες ει­σφο­ρές, χωρίς καμία εξαί­ρε­ση ούτε καν για τις υπη­ρε­σί­ες του στε­νού δη­μό­σιου τομέα.

newsbeast.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.