ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διπλασιάζεται το κόστος του παραβόλου για την τέλεση πολιτικού γάμου

Δαμιανός Αθανασίου 3 λεπτά ανάγνωση
1

Διπλα­σιά­ζε­ται το κόστος του παρα­βό­λου τέλεσης των πολι­τι­κών γάμων στον Δήμο Ρόδου, με απόφαση που έλαβε η Οικο­νο­μική Επι­τροπή και επι­κύ­ρωσε το δημο­τικό συμ­βού­λιο. Πιο συγκε­κρι­μένα το κόστος του παρα­βό­λου αυξά­νε­ται από τα 70 στα 140 ευρώ.

Στην απόφαση ανα­φέ­ρο­νται τα εξής:

«Με το Π.Δ. 391/82 οι Δήμοι και οι Κοι­νό­τη­τες έχουν την αρμο­διό­τητα της τέλεσης των πολι­τι­κών γάμων.

Με το άρθρο 5 παρ. του πιο πάνω Π.Δ. ορί­ζε­ται ότι ο δήμαρ­χος ή ο πρό­ε­δρος της Κοι­νό­τη­τας μερι­μνούν για την κατάλ­ληλη διαρ­ρύθ­μιση και δια­κό­σμηση της αίθου­σας (της γαμή­λιας τελετής) ώστε να δίδεται η επι­ση­μό­τητα που της ται­ριά­ζει.

Με το άρθρο 6 παρ. 1 ( του ιδίου Π.Δ. ) ορί­ζε­ται ότι η γαμήλια τελετή γίνεται χωριστά για το καθένα από τους γάμους που πρό­κει­ται να τελέ­σουν την ίδια ημέρα και ότι η τελετή   αυτή γίνεται ενώπιον του δημάρ­χου ή του νόμιμου ανα­πλη­ρωτή του.

Με την παρ. 14 του άρθρου 25 του ν. 1828/89 με απόφαση του Δημο­τι­κού ή Κοι­νο­τι­κού συμ­βου­λίου μπορεί να επι­βάλ­λο­νται τέλη ή εισφο­ρές για τις υπη­ρε­σίες ή τοπικά έργα της περιο­χής τους, που συμ­βάλ­λουν στην βελ­τί­ωση της ποιό­τη­τας ζωής, στην ανά­πτυξη της περιο­χής και στην καλύ­τερη εξυ­πη­ρέ­τηση των πολιτών. Τα τέλη αυτά ή οι εισφο­ρές αυτές έχουν αντα­πο­δο­τικό χαρα­κτήρα. Το ύψος των τελών ή εισφο­ρών, ορί­ζο­νται με απόφαση του Δημο­τι­κού ή Κοι­νο­τι­κού συμ­βου­λίου.

Στον Δήμο μας πραγ­μα­το­ποιού­νται περίπου 1236 (για το έτος 2014 πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν 1236) γάμοι ετησίως και ανα­λυ­τικά για το έτος αυτό Ρόδος 178, Λίνδος 638, Ιαλυσός 29, Αττα­βύ­ρου 2, Πετα­λού­δων 10, Καμεί­ρου 1, Καλ­λι­θέας 236, Αφαντου 104, Νότια Ρόδος 23, και Αρχάγ­γε­λος 15. Για την τελετή δια­τί­θε­ται η αίθουσα εκδη­λώ­σεων που πρέπει να είναι ανάλογα δια­μορ­φω­μένη με την επι­ση­μό­τητα που απαι­τεί­ται, γεγονός που συνε­πά­γε­ται και έκτακτη καθα­ριό­τητα του χώρου πριν και μετά, έξτρα φωτι­σμός, έξτρα κλι­μα­τι­σμός κ.λπ.

Επειδή για την ανα­βάθ­μιση του θεσμού του πολι­τι­κού γάμου που απο­τε­λεί μονα­δική χρονική στιγμή στη ζωή των ανθρώ­πων που την επι­λέ­γουν, ο Δήμος Ρόδου θα μπο­ρούσε σύμφωνα με την παρα­πάνω διάταξη της παρ. 14 του άρθρου 25 του Ν. 1828/89 να επι­βάλ­λει αντα­πο­δο­τικά τέλη για τις παρε­χό­με­νες από αυτόν σύμφωνα με τις παρα­πάνω εξει­δι­κευ­μέ­νες υπη­ρε­σίες κατά την τέλεση των πολι­τι­κών γάμων, οι οποίες παρέ­χουν καλύ­τερη εξυ­πη­ρέ­τηση των πολιτών στη δεδο­μένη χρονική στιγμή του πολι­τι­κού γάμου, απορ­ρέ­ουν από τις θεμε­λιώ­δεις υπο­χρε­ώ­σεις του Δήμου και είναι εξαι­ρε­τι­κού χαρα­κτήρα υπέρ του συμ­φέ­ρο­ντος ορι­σμέ­νου κύκλου δημοτών.

Να σημειω­θεί ότι σε άλλους Δήμους έχει επι­βλη­θεί τέλος κατά πολύ μεγα­λύ­τερο και ενδει­κτικά ανα­φέ­ρουμε:

Ηρά­κλειο 100 ευρώ εντός ωραρίου -150 ευρώ εκτός ωραρίου

Άγιος Νικό­λαος Κρήτης 150 ευρώ και 550 ευρώ για εκτός του Δημαρ­χια­κού Μεγάρου».

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

Με άλλη απόφαση επι­βάλ­λε­ται αντα­πο­δο­τικό τέλος για την ηλε­κτρο­νική σήμανση και την κατα­γραφή ζώων συντρο­φιάς στη Δια­δι­κτυακή Βάση Δεδο­μέ­νων του Υπουρ­γείου Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων.

Στην οικο­νο­μική επι­τροπή υπο­βλή­θηκε προς εξέταση το έγγραφο αρ. 5/93959/7/11/2016 καθώς και τους νόμους Ν. 4039/2012 και 4235/2014 με τους οποίους σύμφωνα με την παρά­γραφο 3 του άρθρου 4 του ν.4039/2012, όπως τρο­πο­ποι­ή­θηκε από το άρθρο 46 του ν.4235/2014, ο κάθε Δήμος δύναται να επι­βά­λει, μετά από σχετική απόφαση του δημο­τι­κού συμ­βου­λίου, αντα­πο­δο­τικό τέλος, το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνά το ποσό των (3) ευρώ ανά ζώο, για κάθε ζώο συντρο­φιάς που σημαί­νε­ται και κατα­γρά­φε­ται από τους πιστο­ποι­η­μέ­νους κτη­νιά­τρους στην περιοχή ευθύνης του.

Το προ­α­να­φερ­θέν τέλος εισπράτ­τε­ται και εντός (30) ημερών απο­δί­δε­ται στον οικείο Δήμο, από τον κτη­νί­α­τρο που διε­νερ­γεί την πράξη της σήμαν­σης και κατα­γρα­φής του ζώου στη ΔΗΒΔ.

Μετά από επι­κοι­νω­νία – συνερ­γα­σία με τον πρω­το­γενή τομέα η δημο­τική αρχή πλη­ρο­φο­ρή­θηκε ότι πολλοί από τους πιστο­ποι­η­μέ­νους κτη­νί­α­τρους έχουν ήδη εισπρά­ξει το ανα­λο­γούν ποσό των 3,00 ευρώ υπέρ του Δήμου και περι­μέ­νουμε τις δικές του ενέρ­γειες για να τα κατα­θέ­σουν.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου 1 σχόλιο

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.