ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ρ. Κράτσα: «Βαρύ το τίμημα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που πληρώνει ο ελληνικός λαός»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Κράτσα Ρόδη Ρόδος 2
Βαρύ το τίμημα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που πληρώνει ο ελληνικός λαός

Ρ. ΚΡΑΤΣΑ

  • Συνέντευξη
  • στην Πέγκυ Ντόκου

Με την φράση: «Η Ρόδος δεν ηττή­θηκε» επι­στε­γά­ζει τις τοπο­θε­τή­σεις των πολι­τι­κών προ­σώ­πων για την έκβαση της διεκ­δί­κη­σης του τίτλου της Πολι­τι­στι­κής Πρω­τεύ­ου­σας της Ευρώπης, η κα Ρόδη Κράτσα, πρό­ε­δρος του Ινστι­τού­του Δημο­κρα­τίας Κων­στα­ντί­νος Καρα­μαν­λής, τέως ευρω­βου­λευ­τής και Α’ αντι­πρό­ε­δρος του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λίου.

Η κα Κράτσα, σε συνέ­ντευξή της σήμερα στην «δ» απα­ντάει σε μια σειρά από θέματα της επι­και­ρό­τη­τας, όπως η εκλογή του νέου Προ­έ­δρου των ΗΠΑ, οι επεν­δύ­σεις από ξένους επεν­δυ­τές, η κρίση στην Ελλάδα αλλά και η ανάγκη για άμεση προ­σφυγή στις κάλπες.

Η συνέ­ντευξη ανα­λυ­τικά:

Κυρία Κράτσα, θα ήθελα να ξεκι­νή­σουμε από την εκλογή του νέου Προ­έ­δρου των ΗΠΑ. Τι θα πρέπει να περι­μέ­νει η Ελλάδα κατά την άποψή σας;

Η εκλογή του «αντι­συ­στη­μι­κού» Προ­έ­δρου D. Trump είναι αλήθεια ότι κρατάει όλο τον κόσμο σε αναμονή των απο­φά­σεων του για κρίσιμα ζητή­ματα του κόσμου που έχουν αλυ­σι­δω­τές επι­πτώ­σεις σε όλους.

Για την χώρα μας δεν προ­βλέπω αλλαγές από την πάγια αμε­ρι­κα­νική πολι­τική. Πιστεύω ότι ο νέος Πρό­ε­δρος θα υπο­στη­ρί­ξει το αίτημά μας για ελά­φρυνση του χρέους και ανά­πτυξη. Το καλ­λί­τερο βέβαια θα ήταν να φέρει κι αμε­ρι­κα­νι­κές επεν­δύ­σεις που έχουν εξα­φα­νι­σθεί. Όσο για τα γεω­πο­λι­τικά θέματα η Τουρκία ίσως ανα­βαθ­μι­σθεί ή του­λά­χι­στον δεν θα «ενο­χλη­θεί», αν θεω­ρη­θεί χρήσιμη στον αγώνα κατά του ισλα­μι­κού κράτους, αυτή την περίοδο. Η Ελλάδα με την οικο­νο­μική και πολι­τική αδυ­να­μία που την χαρα­κτη­ρί­ζει δεν είναι σε θέση να παίξει τον ρόλο του στα­θε­ρο­ποι­η­τι­κού παρά­γο­ντα της περιο­χής που θα της έδινε μεγάλο πλε­ο­νέ­κτημα.

Πρό­σφατα ήσασταν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν στο πλαίσιο εκδη­λώ­σεων της πρω­το­βου­λίας για την Πανε­πι­στη­μιακή Αρι­στεία και Ηγεσία. Πώς είναι εκεί το κλίμα για την Ελλάδα; Υπάρχει ενδια­φέ­ρον για επεν­δύ­σεις;

Ενδια­φέ­ρον υπάρχει πάντα για επεν­δύ­σεις στην Ελλάδα, αλλά οι συν­θή­κες στην χώρα μας κάνουν τους επεν­δυ­τές διστα­κτι­κούς. Τα μεγάλα Funds της περιο­χής πολιορ­κού­νται από όλο τον κόσμο για επεν­δύ­σεις και έτσι έχουν πολλές δυνα­τό­τη­τες επι­λο­γών. Στην Ελλάδα περι­μέ­νουν ακόμη να πει­σθούν ότι θέλουμε τις επεν­δύ­σεις, ότι συνερ­γα­ζό­μα­στε δημιουρ­γικά με τους επεν­δυ­τές, ότι έχουμε στρα­τη­γική εξω­στρεφή, ότι αντι­λαμ­βα­νό­μα­στε τις αγκυ­λώ­σεις της γρα­φειο­κρα­τίας, τις χρο­νο­βό­ρες δια­δι­κα­σίες από­δο­σης δικαιο­σύ­νης και είμαστε απο­φα­σι­σμέ­νοι να τις εξου­δε­τε­ρώ­σουμε.

Γνω­ρί­ζουν οι πάντες επίσης μεγάλοι και μικροί επεν­δυ­τές ότι η κυβέρ­νηση δεν μπορεί να κλείσει την αξιο­λό­γηση και η επόμενη ημέρα της χώρας είναι αβέβαιη, και το μόνο σίγουρο είναι οι βαρείς φόροι. Αυτή είναι η πραγ­μα­τι­κό­τητα σήμερα. Χάνουμε πολλές ευκαι­ρίες.

Κατά την άποψή σας, θα κατα­φέ­ρει η Ελλάδα να βγει από την κρίση; Και πώς κρίνετε την στάση των εταίρων μας απέ­να­ντι στα τερά­στια προ­βλή­ματα που μας δημιούρ­γησε η κρίση;  

Η χώρα μας απέ­δειξε στο τέλος του 2014 ότι μπορεί να κεφα­λαιο­ποι­ή­σει τις προ­σπά­θειες εξυ­γί­αν­σης και τις θυσίες του λαού και να «σηκώσει κεφάλι». Τότε, προτού πέσει η κυβέρ­νηση Σαμαρά – Βενι­ζέ­λου βγαί­ναμε από το μνη­μό­νιο, ο κόσμος άρχιζε να το αισθά­νε­ται στην καθη­με­ρι­νό­τητά του και όλοι οι θεσμι­κοί παρά­γο­ντες στην Ευρώπη να το ανα­γνω­ρί­ζουν. Και δείτε που φθάσαμε με τα Capitalcontrols και το τρίτο σκλη­ρό­τερο μνη­μό­νιο, Βαρύ το τίμημα Σύριζα- ΑΝΕΛ που πλη­ρώ­νει ο ελλη­νι­κός λαός.

Οι εταίροι μας έβαλαν πλάτη από το 2010 για να μην χρε­ο­κο­πή­σει η Ελλάδα με αντάλ­λαγμα την βαθειά μεταρ­ρύθ­μιση της χώρας( οικο­νο­μία και κράτος) για να πετύχει δια­τη­ρή­σιμη ανά­πτυξη και να μην παράγει πιά ελλείμ­ματα και χρέη. Σίγουρα έγιναν λάθη, η όχι καλές εκτι­μή­σεις στον σχε­δια­σμό και την εφαρ­μογή των προ­γραμ­μά­των και από τις δύο πλευρές. Δημιουρ­γή­θη­καν τριβές, εντά­σεις, ολι­γω­ρίες και παρε­ξη­γή­σεις. Κι εμείς έχουμε τις ανάγκες μας και οι εταίροι δανεί­ζουν δημόσιο χρήμα και απο­λο­γού­νται στους λαούς τους. Πρέπει να τελειώ­νει αυτή η ιστορία άμεσα,  Η κυβέρ­νηση πρέπει να σοβα­ρευ­τεί και να φρο­ντί­σει να ολο­κλη­ρω­θεί η αξιο­λό­γηση. Αυτό θ’ απο­τε­λέ­σει την αφε­τη­ρία για άλλες κρί­σι­μες απο­φά­σεις, όπως η ελά­φρυνση του χρέους.

Ο πρό­ε­δρος της Ν.Δ. ζητάει εκλογές. Είναι η μόνη λύση για την χώρα;  

Εδώ που φθάσαμε ναι. Η κυβέρ­νηση παρα­παίει δεν έχει συνοχή έργων και λόγων, ούτε πρό­γραμμα και όραμα, δεν παράγει απο­τε­λέ­σματα κι ελπίδα. Και αυτό δεν είναι μόνο στην οικο­νο­μία, αλλά και στα εθνικά θέματα.

Στο κρίσιμο γεω­πο­λι­τικό περι­βάλ­λον που ζούμε με εντά­σεις σε όλα τα σύνορά μας, αλλά και στο ρευστό διεθνές περι­βάλ­λον, χρειά­ζε­ται μία κυβέρ­νηση με κύρος, γνώση κι απο­φα­σι­στι­κό­τητα για να χει­ρι­στεί τις εξε­λί­ξεις. Δεν έχει η χώρα περι­θώ­ρια καθυ­στέ­ρη­σης και οπι­σθο­χώ­ρη­σης σε κανένα μέτωπο.

Ο Πρό­ε­δρος της  Ν.Δ. Κυρ. Μητσο­τά­κης είναι σταθερά δεσμευ­μέ­νος προς αυτή την κατεύ­θυνση. Το κάνει με σαφή λόγο και έργο και ο ελλη­νι­κός λαός το κατα­νοεί και το επι­βρα­βεύει. Εκλογές λοιπόν, για ν’ αλλάξει το τοπίο, να δημιουρ­γη­θεί θετική προ­ο­πτική.

Το προ­σφυ­γικό παρα­μέ­νει ανοιχτή πληγή για την Ελλάδα. Τα νησιά του Αιγαίου όπου έγιναν τα hotspots βιώνουν πολλά προ­βλή­ματα και συνέ­πειες τόσο κοι­νω­νι­κές όσο και οικο­νο­μι­κές. Τελικά τι πρέπει να περι­μέ­νουμε από την Ευρώπη που παίζει το παι­χνίδι της με την Τουρκία;

Η κατά­σταση στα νησιά είναι απα­ρά­δε­χτη. Τα hotspots έγιναν για να κατα­γρά­φουν τους πρό­σφυ­γες και να κάνουν τον δια­χω­ρι­σμό από τους παρά­τυ­πους μετα­νά­στες.

Όσο δεν λει­τουρ­γεί αυτή η δια­δι­κα­σία και δεν αντι­με­τω­πί­ζε­ται η ροή των αιτή­σεων, η κατά­σταση δεν θα διορ­θώ­νε­ται εκεί. Η υπομονή και η αλλη­λεγ­γύη των κατοί­κων εξα­ντλεί­ται, ενώ οι δυστυ­χι­σμέ­νοι πρό­σφυ­γες δεν ξέρουν τι και πόσο περι­μέ­νουν.

Η κυβέρ­νηση πρέπει να λύσει αυτό το πρό­βλημα με το κατάλ­ληλο προ­σω­πικό, ελλη­νικό και από χώρες εταί­ρους, για να μπο­ρούμε να ζητή­σουμε την μετε­γκα­τά­σταση σε άλλες χώρες ή την επα­να­προ­ώ­θηση στην Τουρκία αυτών που δικαιού­νται. Όσο για την συμ­φω­νία με την Τουρκία είναι ευθύνη ολό­κλη­ρης της Ευρώπης η σωστή εφαρ­μογή, όπως και η επα­να­προ­ώ­θηση των παρά­τυ­πων μετα­να­στών στις χώρες προ­έ­λευσή τους. Ας ανα­λά­βουμε όλοι τις ευθύνες μας.

Η Ευρώπη βρί­σκε­ται ενώπιον προ­κλή­σεων όπως το Brexit και οι μεταρ­ρυθ­μί­σεις. Θα ήθελα το σχόλιό σας.  

Σίγουρα η Ευρώπη είναι αντι­μέ­τωπη με πολλές κρίσεις: το προ­σφυ­γικό, το Brexit, τον λαϊ­κι­σμό, την οικο­νο­μική κρίση, τις εντά­σεις στο γεω­γρα­φικό περι­βάλ­λον της, τον ρόλο της στην παγκο­σμιο­ποί­ηση. Μία είναι η απά­ντηση σε όλα αυτά. Περισ­σό­τερη ενότητα, στενή συνερ­γα­σία με κοινές απο­φά­σεις  για το κοινό συμ­φέ­ρον που ξεφεύ­γει από τα στενά εθνικά πλαίσια. Πρέπει ν’ ανα­πτύ­ξουμε μεγα­λύ­τερη ικα­νό­τητα πρό­λη­ψης των κρίσεων, όπως και άμεσης αντι­με­τώ­πι­σής τους. Αναμ­φι­σβή­τητα στα 65 χρόνια ζωής της η Ενωμένη Ευρώπη έχει κατα­φέ­ρει πολλά. Σήμερα πρέπει να κάνει την υπέρ­βαση . Με ημί­με­τρα δεν μπορεί να δυνα­μώ­σει η Ευρώπη και να προ­στα­τεύ­σει τους πολίτες της.

Είστε παρα­δο­σιακά φίλη της Ρόδου! Πώς είδατε την «ήττα» μας από την Ελευ­σίνα όσον αφορά την διεκ­δί­κηση του τίτλου για την Πολι­τι­στική Πρω­τεύ­ουσα της Ευρώπης 2021; 

Η Ρόδος δεν ηττή­θηκε. Αντί­θετα έφθασε στον τελικό δια­γω­νι­σμό. Όσο για την τελική επιλογή παίζουν πολλοί παρά­γο­ντες ρόλο που σ’ αυτή την περί­πτωση ευνό­η­σαν την Ελευ­σίνα, η οποία έχει ομο­λο­γου­μέ­νως μία ιδιαί­τερη ταυ­τό­τητα. Η Ρόδος μπορεί να βγει κερ­δι­σμένη από αυτή την υπόθεση, αρκεί να αξιο­ποι­ή­σει την τεχνο­γνω­σία που απέ­κτησε αλλά και την αυτο­γνω­σία για τα χαρί­σματα και τις αδυ­να­μίες της. Σίγουρα τα σχέδια δράσεων που προ­ε­τοί­μασε και οι φίλοι που απέ­κτησε θα είναι χρήσιμα για την πορεία της.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.