ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χωρίς μεταρρυθμίσεις στον Τουρισμό δεν θα υπάρξει ανάπτυξη

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Στουρνάρας Γιάννης

Καμπα­νάκι για την επι­τά­χυνση των ανα­γκαίων μεταρ­ρυθ­μί­σεων στον Του­ρι­σμό προς την κατεύ­θυνση της ενί­σχυ­σης της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας του προ­ϊ­ό­ντος και της ανά­πτυ­ξης του κλάδου, που θα οδη­γή­σουν σε τόνωση των του­ρι­στι­κών εσόδων, χτύπησε κατά τη χθεσινή του ομιλία στο 15ο συνέ­δριο του Συν­δέ­σμου Ελλη­νι­κών Του­ρι­στι­κών Επι­χει­ρή­σεων ο διοι­κη­τής της Τρά­πε­ζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρ­νά­ρας.

Όπως τόνισε, η βελ­τί­ωση των υπο­δο­μών, η ανα­βάθ­μιση των υπό­λοι­πων περι­φε­ρεια­κών αερο­δρο­μίων της χώρας, η μείωση των τιμών των αερο­πο­ρι­κών εισι­τη­ρίων για να αυξηθεί η ζήτηση, η αξιο­ποί­ηση των μαρίνων, η συγκρό­τηση εθνικού σχεδίου ανά­πτυ­ξης της κρουα­ζιέ­ρας ―ειδικά της κρουα­ζιέ­ρας µε αφε­τη­ρία τα ελλη­νικά λιμάνια (home porting)- και η αξιο­ποί­ηση της δημό­σιας περιου­σίας με τη διευ­θέ­τηση των εκκρε­μο­τή­των στο χωρο­τα­ξικό σχε­δια­σμό είναι μερικά μόνο από τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν άμεσα για την ανά­πτυξη του κλάδου.

Ιδιαί­τερη αναφορά έκανε ο κ. Στουρ­νά­ρας στη φετινή υστέ­ρηση των του­ρι­στι­κών εισπρά­ξεων (δεν ανα­μέ­νε­ται να ξεπε­ρά­σουν τα 14 δισ. ευρώ αν και οι αρχικές εκτι­μή­σεις έκαναν λόγο για έσοδα 15 δισ.), παρά την άνοδο των επι­σκε­πτών, την οποία απέδωσε στη μείωση των τιμών από τους επι­χει­ρη­μα­τίες του Του­ρι­σμού και στις μεγάλες εκπτώ­σεις που έκαναν φέτος. Η υστέ­ρηση όμως αυτή υπο­κρύ­πτει όμως, όπως είπε, και μια πιο μακρο­χρό­νια τάση, δηλαδή την υπο­χώ­ρηση των δαπανών ανά επι­σκέ­πτη και ανά δια­νυ­κτέ­ρευση που κατα­γρά­φε­ται τα τελευ­ταία χρόνια.

Από το 2005 ειδι­κό­τε­ρα­πα­ρα­τη­ρεί­ται τάση μείωσης της δαπάνης ανά επι­σκέ­πτη της τάξης του 2,5% ετησίως, με απο­τέ­λε­σμα αυτή να έχει πλέον υπο­χω­ρή­σει στα 598 ευρώ ανά επι­σκέ­πτη τον Ιούλιο φέτος, ενώ ήταν 746 ευρώ το 2005. Την ίδια ώρα παρα­τη­ρεί­ται μείωση του μέσου χρόνου παρα­μο­νής στη χώρα, ο οποίος από 10,7 ημέρες το 2005 υπο­χώ­ρησε στις 7,2 ημέρες το 2015. Ταυ­τό­χρονα, αλλάζει τόσο η εισο­δη­μα­τική κατά­σταση των επι­σκε­πτών, καθώς η Ελλάδα προ­σελ­κύει λιγό­τε­ρους επι­σκέ­πτες υψηλού εισο­δή­μα­τος, όσο και το μίγμα των χωρών προ­έ­λευ­σης επι­σκε­πτών. Εξάλλου, οι αφίξεις, κυρίως από παρα­δο­σια­κές αγορές (Ηνωμένο Βασί­λειο, Γερ­μα­νία κλπ), πλη­σιά­ζουν τα όρια κορε­σμού. Αυτό σημαί­νει κατά τον κ. Στουρ­νάρα, ότι και το πρότυπο του­ρι­στι­κής ανά­πτυ­ξης πρέπει να προ­σαρ­μο­σθεί, στο­χεύ­ο­ντας στην περαι­τέρω ανα­βάθ­μιση του προ­ϊ­ό­ντος και την εξει­δί­κευση.

Στις επι­πλέον προ­τά­σεις που έκανε ο διοι­κη­τής της Τρά­πε­ζας της Ελλάδος περι­λαμ­βά­νο­νται η αύξηση του αριθμού των αγορών– στόχων  μέσα από κατάλ­λη­λες πολι­τι­κές μάρ­κε­τινγκ σε κάθε αγορά και η επέ­κταση της του­ρι­στι­κής ζήτησης σε όλη τη διάρ­κεια του έτους, μέσω της ανά­πτυ­ξης του του­ρι­στι­κού προ­ϊ­ό­ντος πέραν του παρα­δο­σια­κού προ­τύ­που “ήλιος και θάλασσα”. Έμφαση πρέπει να δοθεί και στην προ­σέλ­κυση επι­σκε­πτών για μικρά δια­στή­ματα (city-breaks), που συνήθως έχουν μεγα­λύ­τερη δαπάνη ανά ημέρα και είναι λιγό­τερο προ­σα­να­το­λι­σμέ­νοι στους θερι­νούς μήνες αιχμής.

Κατά την ομιλία του τέλος ο Γ. Στουρ­νά­ρας σημεί­ωσε πως την περίοδο της κρίσης οι του­ρι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις – όπως άλλωστε όλοι οι κλάδοι της ελλη­νι­κής οικο­νο­μίας  – ανα­γκά­στη­καν να λει­τουρ­γή­σουν σε περι­βάλ­λον αυξα­νό­με­νης φορο­λο­γι­κής επι­βά­ρυν­σης, η οποία πλήττει την αντα­γω­νι­στι­κό­τητα, επι­ση­μαί­νο­ντας πως η δημο­σιο­νο­μική προ­σαρ­μογή πρέπει να δώσει μεγα­λύ­τερη έμφαση στη μείωση των δημο­σίων δαπανών και όχι στην αύξηση των φορο­λο­γι­κών συντε­λε­στών. Εξίσου σημα­ντική είναι και η προ­σαρ­μογή μέσω της απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τε­ρης αξιο­ποί­η­σης της δημό­σιας περιου­σίας και μέσω των ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεων.

“Αν συμβεί αυτό θα κατα­στεί ευκο­λό­τερη η ελά­φρυνση του φορο­λο­γι­κού βάρους, μέσω της μείωσης των φορο­λο­γι­κών συντε­λε­στών. Αυτό είναι απα­ραί­τητη προ­ϋ­πό­θεση, όσον αφορά τη δημιουρ­γία ενός θεσμι­κού περι­βάλ­λο­ντος φιλικού προς την επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τητα και την προ­σέλ­κυση νέων επεν­δύ­σεων. Η αύξηση των επεν­δύ­σεων σε ξενο­δο­χεία υψηλής ποιό­τη­τας και η ανα­βάθ­μιση του ξενο­δο­χεια­κού δυνα­μι­κού με αύξηση των δια­θέ­σι­μων κλινών, σε συν­δυα­σμό με την προ­σαρ­μο­στι­κό­τητα στις νέες οικο­νο­μι­κές συν­θή­κες, που επέ­δειξε η του­ρι­στική δρα­στη­ριό­τητα, πρέπει όχι μόνο να συνε­χι­σθεί αλλά και να ενταθεί, ώστε ο του­ρι­σμός να απο­τε­λέ­σει κινη­τή­ρια δύναμη και παρά­δειγμα του νέου προ­τύ­που ανά­πτυ­ξης που χρειά­ζε­ται η χώρα” τόνισε.

capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.