ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μόνιμη αποθήκη η Ελλάδα, οικονομική πίεση: Το γερμανικό Plan B για τους μετανάστες

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μέρκελ-Σόιμπλε

ο Βερο­λίνο προ­ε­τοι­μά­ζε­ται πλέον σοβαρά για το ενδε­χό­μενο κατάρ­ρευ­σης της συμ­φω­νίας Ευρω­παϊ­κής Ένωσης-Τουρκίας για το προ­σφυ­γικό, έχοντας συντά­ξει τις βασικές γραμμές ενόςεναλ­λα­κτι­κού σχεδίου που περι­λαμ­βά­νει μεταξύ άλλων δημιουρ­γία μονι­μό­τε­ρων δομών στην Ελλάδα αλλά και άσκηση πίεσης προς την Αθήνα στην περί­πτωση που αυτή αρνηθεί να συνερ­γα­στεί με βάση τα νεά δεδο­μένα.

Σύμφωνα με όσα φέρνει στη δημο­σιό­τητα το περιο­δικό Der Spiegel,επι­κα­λού­μενο εσω­τε­ρικό έγγραφο του γερ­μα­νι­κού υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών, το Βερο­λίνο εκτιμά ως ασαφείς και απρό­βλε­πτες τις εξε­λί­ξεις στην Τουρκία, χωρίς να απο­κλείει ένα ναυάγιο της συμ­φω­νίας για το προ­σφυ­γικό, παρά τις περί του αντι­θέ­του επί­ση­μες δηλώ­σεις.

Στην περί­πτωση που πράγ­ματι ναυα­γή­σει η υπάρ­χουσα συμ­φω­νία, τότε το εναλ­λα­κτικό σχέδιο περι­λαμ­βά­νει πιο αξιό­πι­στη φύλαξη των εξω­τε­ρι­κών συνόρων της ΕΕ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, συγκέ­ντρωση των προ­σφύ­γων σε κέντρα υπο­δο­χής στα σύνορα, κατα­νομή τους βάσει ποσό­στω­σης και υπο­χρε­ω­τική συνερ­γα­σία της Ελλάδας, με τη χρήση οικο­νο­μι­κής πίεσης εάν χρεια­στεί.

Oι εξε­λί­ξεις στην Τουρκία και το προ­σφυ­γικό

Μετά την απο­τυ­χη­μένη από­πειρα πρα­ξι­κο­πή­μα­τος στη γείτονα, οπρό­ε­δρος Ερντο­γάν εξα­πέ­λυσε ένα «πογκρόμ» ενα­ντίον όχι μόνο υπο­στη­ρι­κτών του κινή­μα­τος Γκιου­λέν -το οποίο κατη­γο­ρεί ότι βρί­σκε­ται πίσω από τη στάση- αλλά και αντι­φρο­νού­ντων και φιλο­κουρ­δι­κών οργα­νώ­σεων, δημο­σιο­γρά­φων και εφη­με­ρί­δων. Οιδιώξεις έχουν προ­κα­λέ­σει τις έντονες αντι­δρά­σεις των Ευρω­παίων που μιλούν ανοιχτά πλέον με παύση των εντα­ξια­κών δια­πραγ­μα­τεύ­σεων με μία χώρα η οποία δεν σέβεται το κράτος δικαίου. Από τη μεριά του, ο Ερντο­γάν αντα­πα­ντά ότι η ΕΕ δεν τον στήριξε όσο περί­μενε και πραγ­μα­το­ποιεί μια σαφή στροφή προς άλλους συμ­μά­χους απο­κα­θι­στώ­ντας τις σχέσεις με τη Μόσχα. Την ίδια στιγμή, δια­μη­νύει με κάθε τρόπο ότι εάν η ΕΕ δεν προ­χω­ρή­σει άμεσα στην άρση της βίζας για τους τούρ­κους υπη­κό­ους, τότε η συμ­φω­νία για το προ­σφυ­γικό βρί­σκε­ται στον αέρα. Όπως είναι σαφές, οι επι­πτώ­σεις μιας τέτοιας εξέ­λι­ξης για τη χώρα μας θα είναι ιδιαι­τέ­ρως σοβαρές.

Αξίζει να σημειω­θεί ότι μετά την 15η Ιουλίου, ημέρα της από­πει­ρας πρα­ξι­κο­πή­μα­τος, έχει κατα­γρα­φεί αύξηση κατά 84% των προ­σφυ­γι­κών ροών προς τη χώρα μας.

Ειδι­κό­τερα, βάσει των επί­ση­μων στοι­χείων του Συντο­νι­στι­κού Οργάνου Δια­χεί­ρι­σης Προ­σφυ­γι­κής Κρίσης, μεταξύ 16ης Ιουλίου και 11ης Αυγού­στου κατα­γρά­φη­καν συνο­λικά 2.267 νέες αφίξεις προ­σφύ­γων και μετα­να­στών στα κέντρα υπο­δο­χής σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω, Κάλυμνο και Καστε­λό­ριζο. Στο αντί­στοιχο διά­στημα των 27 ημερών πριν την εκδή­λωση του τουρ­κι­κού πρα­ξι­κο­πή­μα­τος, δηλαδή από τις 18 Ιουνίου έως και τη 14η Ιουλίου στα νησιά του Ανα­το­λι­κού Αιγαίου αφί­χθη­σαν 1.233 υπήκοοι τρίτων χωρών.

Το γερ­μα­νικό Plan B: Νέες πιέσεις προς την Ελλάδα

Όπως απο­κά­λυψε το Der Spiegel, το Plan Β του Βερο­λί­νου στην περί­πτωση απο­τυ­χίας της συμ­φω­νίας περι­λαμ­βά­νει πιο αξιό­πι­στη φύλαξη των εξω­τε­ρι­κών συνόρων της ΕΕ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, συγκέ­ντρωση των προ­σφύ­γων σε κέντρα υπο­δο­χής στα σύνορα (σσ. Ελλάδα), κατα­γραφή και κατα­νομή τους βάσει ποσό­στω­σης και υπο­χρε­ω­τική συνερ­γα­σία της χώρας μας, ακόμη και με απειλή ή χρήση οικο­νο­μι­κής πίεσης εάν χρεια­στεί.

Ειδι­κό­τερα, σύμφωνα με το εσω­τε­ρικό έγγραφο του γερ­μα­νι­κού υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών που επι­κα­λεί­ται το γερ­μα­νικό περιο­δικό, παρότι επι­σή­μως το Βερο­λίνο τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία αφορμή κατάρ­ρευ­σης της συμ­φω­νίας, δεν απο­κλεί­ε­ται το ενδε­χό­μενο απο­τυ­χίας της, καθώς οι επι­πτώ­σεις των τρε­χου­σών εξε­λί­ξεων στην Τουρκία είναι «απο­λύ­τως ασαφείς». «Δεν απο­κλεί­ε­ται εκ νέου ανάγκη δράσης σε ευρω­παϊκό επίπεδο», σημειώ­νε­ται στο έγγραφο.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, ήδη δια­πι­στώ­νο­νται προ­βλή­ματα στην επα­να­προ­ώ­θηση προ­σφύ­γων από την Ελλάδα προς την Τουρκία και, αν η συμ­φω­νία απο­τύ­χει, θα πρέπει τα εξω­τε­ρικά σύνορα της Ε.Ε. μεταξύ της Τουρ­κίας και της Ελλάδας «να προ­στα­τευ­τούν αξιό­πι­στα» από την FRONTEX.

«Πρέπει να εξασφαλιστεί η συνολική συνεργασία της Ελλάδας - και με τη χρήση οικονομικής πίεσης. Διαφορετικά υπάρχει η απειλή να υποχωρήσουμε σε μια συνοριακή γραμμή, η οποία μπορεί να κρατηθεί μόλις στα Δυτικά Βαλκάνια» αναφέρεται στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών
«Πρέπει να εξα­σφα­λι­στεί η συνο­λική συνερ­γα­σία της Ελλάδας – και με τη χρήση οικο­νο­μι­κής πίεσης. Δια­φο­ρε­τικά υπάρχει η απειλή να υπο­χω­ρή­σουμε σε μια συνο­ριακή γραμμή, η οποία μπορεί να κρα­τη­θεί μόλις στα Δυτικά Βαλ­κά­νια» ανα­φέ­ρε­ται στο έγγραφο του γερ­μα­νι­κού υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών

Πρό­σφυ­γες οι οποίοι φθάνουν στην Ευρώπη ή δεν μπορούν να απορ­ρι­φθούν για ανθρω­πι­στι­κούς λόγους, «θα πρέπει να συγκε­ντρώ­νο­νται σε κέντρα υπο­δο­χής κοντά στα σύνορα, να κατα­γρά­φο­νται και να κατα­νέ­μο­νται βάσει ποσό­στω­σης στα κράτη-μέλη», επι­ση­μαί­νε­ται στο έγγραφο, όπου μεταξύ άλλων τονί­ζε­ται: «Πρέπει να εξα­σφα­λι­στεί η συνο­λική συνερ­γα­σία της Ελλάδας – και με τη χρήση οικο­νο­μι­κής πίεσης. Δια­φο­ρε­τικά υπάρχει η απειλή να υπο­χω­ρή­σουμε σε μια συνο­ριακή γραμμή, η οποία μπορεί να κρα­τη­θεί μόλις στα Δυτικά Βαλ­κά­νια».

«Μια διεύ­ρυνση των ελέγχων στα γερ­μα­νικά σύνορα με την Ελβετία και την Γαλλία, μπορεί να κατα­στεί απα­ραί­τητη, σε περί­πτωση μετα­κί­νη­σης των μετα­να­στευ­τι­κών οδών. Για την προ­στα­σία των εξω­τε­ρι­κών συνόρων, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της επα­να­προ­ώ­θη­σης, τρίτες χώρες έχουν μια ενι­σχυ­μένη σημασία: Η προ­θυ­μία και η δυνα­τό­τητά τους για συνερ­γα­σία μπορεί να ενι­σχυ­θεί οικο­νο­μικά», κατα­λή­γει το περιο­δικό, ανα­φε­ρό­μενο στο περιε­χό­μενο του εγγρά­φου του υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών.

Πρόσφυγες οι οποίοι φθάνουν στην Ευρώπη ή δεν μπορούν να απορριφθούν για ανθρωπιστικούς λόγους, «θα πρέπει να συγκεντρώνονται σε κέντρα υποδοχής κοντά στα σύνορα, να καταγράφονται και να κατανέμονται βάσει ποσόστωσης στα κράτη-μέλη», επισημαίνεται στο έγγραφο
Πρό­σφυ­γες οι οποίοι φθάνουν στην Ευρώπη ή δεν μπορούν να απορ­ρι­φθούν για ανθρω­πι­στι­κούς λόγους, «θα πρέπει να συγκε­ντρώ­νο­νται σε κέντρα υπο­δο­χής κοντά στα σύνορα, να κατα­γρά­φο­νται και να κατα­νέ­μο­νται βάσει ποσό­στω­σης στα κράτη-μέλη», επι­ση­μαί­νε­ται στο έγγραφο

Η στάση της Κομι­σιόν

Από τη μεριά της πάντως η Κομι­σιόν φαί­νε­ται να επι­μέ­νει σε μια επι­φυ­λα­κτική στάση, τονί­ζο­ντας ότι η συμ­φω­νία με την Τουρκία για τους πρό­σφυ­γες εφαρ­μό­ζε­ται κανο­νικά. Την ίδια στιγμή, η εκπρό­σω­πος του προ­έ­δρου της Επι­τρο­πής επα­νέ­λαβε τη θέση ότι οΖαν-Κλοντ Γιούν­κερ θεωρεί ότι θα ήταν λάθος ο τερ­μα­τι­σμός των εντα­ξια­κών δια­πραγ­μα­τεύ­σεων της Τουρ­κίας με την Ε.Ε, σε μια στιγμή που πλη­θαί­νουν οι φωνές που υπο­στη­ρί­ζουν το αντί­θετο εντός Ευρώπης.

Αντίθετος σε μια παύση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας εμφανίζεται ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
Αντί­θε­τος σε μια παύση των εντα­ξια­κών δια­πραγ­μα­τεύ­σεων της Τουρ­κίας εμφα­νί­ζε­ται ο πρό­ε­δρος της Κομι­σιόν Ζαν-Κλοντ Γιούν­κερ

Η εκπρό­σω­πος υπεν­θύ­μισε ότι η εντα­ξιακή δια­δι­κα­σία βασί­ζε­ται σε προ­α­παι­τού­μενα και κεφά­λαια, μεταξύ των οποίων βρί­σκε­ται και ο σεβα­σμός στο κράτος δικαίου και τις θεμε­λιώ­δεις ελευ­θε­ρίες.

Πάντως αρνή­θηκε να σχο­λιά­σει «εκτι­μή­σεις και εικα­σίες», όπως η πρό­σφατη δήλωση του Τούρκου Μονίμου Αντι­προ­σώ­που στην ΕΕ, πως το 2023 οι εντα­ξια­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις της Άγκυρας θα έχουν ολο­κλη­ρω­θεί.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου 1 σχόλιο

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.