ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρισμός: Ποιοι προορισμοί «διακρίθηκαν» το β’ τρίμηνο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
τουρισμός

Οριακή αύξηση εσόδων των ξενο­δο­χείων της Αθήνας στο β’ τρίμηνο. Ιόνιο, Μύκονος και Σαντο­ρίνη οι κερ­δι­σμέ­νοι. Η Μαδρίτη μάζεψε όλο το «χαρτί» στη Νότια Ευρώπη. Προ­άγ­γε­λος ανά­καμ­ψης της Αιγύ­πτου η άνοδος του Καϊρου.

Τον καθο­ρι­στικό ρόλο του αερο­δρο­μίου «Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος» στα συνο­λικά μεγέθη του ελλη­νικό του­ρι­σμό και ιδιαί­τερα της Αθήνας, απο­τυ­πώ­νουν τα στοι­χεία της εται­ρείας GBR Consulting για τις επι­δό­σεις των ξενο­δο­χεια­κών επι­χει­ρή­σεων της χώρας κατά το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Η τρί­χρονη non stop «πτήση» του αερο­δρο­μίου της Αθήνας (Μάιος 2013-Απρίλιος 2016) με υψηλά διψήφια ποσοστά αύξησης επι­βα­τι­κής κίνησης φαί­νε­ται να εμφα­νί­ζει κάποια σημάδια κόπωσης το β’ τρίμηνο.

Κι αν δεν κατα­γρα­φό­ταν μικρή άνοδος της μέσης τιμής διά­θε­σης των δωμα­τίων και δεν βοη­θούσε την κατά­σταση η τονω­τική «ένεση» της ναυ­τι­λια­κής έκθεσης «Ποσει­δώ­νια» τον Ιούνιο, τα έσοδα ανά δωμάτιο (RevPAR) στα ξενο­δο­χεία της Αθήνας θα κινού­νταν αρκετά χαμη­λό­τερα από το +1,2% που «έγραψαν», τελικά στο β’ τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα στοι­χεία της GBR τα έσοδα ανά δια­θέ­σιμο δωμάτιο κινή­θη­καν ανοδικά 2% στο πρώτο εξάμηνο έναντι αύξησης διεθνών αφίξεων 4,2% στο αερο­δρό­μιο της πρω­τεύ­ου­σας στο ίδιο διά­στημα.

Τρι­πλά­σια ήταν η βελ­τί­ωση μεγεθών για τα ξενο­δο­χεία της Θεσ/νίκης τα οποία σημεί­ω­σαν αύξηση εσόδων ανά δωμάτιο 6,2% στο δεύτερο τρίμηνο (έναντι του 2015) και 5% στο σύνολο του πρώτου εξα­μή­νου. Για τις μονάδες της συμπρω­τεύ­ου­σας, ωστόσο, καθο­ρι­στικό θα είναι το δεύτερο εξάμηνο. Σ’αυτό το διά­στημα ανα­μέ­νε­ται να κατα­γρα­φούν οι όποιες επι­πτώ­σεις στην του­ρι­στική κίνηση από την Τουρκία μετά τις εξε­λί­ξεις στη γει­το­νική χώρα.

Σημειώ­νε­ται ότι η Τουρκία απο­τε­λεί τη δεύτερη μεγα­λύ­τερη αγορά του­ρι­στών της Θσ/νίκης μετά την Κύπρο.

Αύξηση εσόδων (RevPAR) κατά 2,8% στο δεύτερο τρίμηνο και 4,3% στο σύνολο του πρώτου εξα­μή­νου κατέ­γρα­ψαν, σύμφωνα με την GBR, τα ξενο­δο­χεία των παρα­θε­ρι­στι­κών περιο­χών (resorts).

Στην έκθεσή της η GBR επι­βε­βαιώ­νει τις εκτι­μή­σεις για τους κερ­δι­σμέ­νους της φετινής χρονιάς επι­ση­μαί­νο­ντας χαρα­κτη­ρι­στικά πως τα τέσσερα αερο­δρό­μια που εξυ­πη­ρε­τούν προ­ο­ρι­σμούς του Ιονίου και της δυτικής Ελλάδας (Κέρ­κυ­ρας, Ζακύν­θου, Κεφα­λο­νιάς, Ακτίου) κατέ­γρα­φαν μέχρι και τον Ιούνιο άνοδο ξένων επι­σκε­πτών 10%.

Συμπλη­ρώ­νο­ντας τη «φωτο­γρα­φία» των υπο­ψή­φιων κερ­δι­σμέ­νων της φετινής χρονιάς η GBR επι­ση­μαί­νει την αύξηση επι­σκε­πτών 16% που κατέ­γρα­ψαν από κοινού Μύκονος και Σαντο­ρίνη στο πρώτο εξάμηνο αλλά και την άνοδο 11% του αερο­δρο­μίου Ηρα­κλείου στο ίδιο διά­στημα.

Εξαι­ρε­τικό ενδια­φέ­ρον παρου­σιά­ζουν τα στοι­χεία της GBR για τις επι­δό­σεις των ξενο­δο­χείων στις αντα­γω­νί­στριες χώρες της Ελλάδας.

Η εικόνα στην Ευρώπη

Τα στοι­χεία του πρώτου εξα­μή­νου επι­βε­βαιώ­νουν τις αρχικές εκτι­μή­σεις ότι η Ισπανία θα απο­σπά­σει τη μερίδα του λέοντος των ωφε­λειών από τη ρευστή κατά­σταση που δια­μορ­φώ­θηκε φέτος στις ευρω­παϊ­κές αγορές.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στικό πως τα ξενο­δο­χεία της νότιας Ευρώπης εμφα­νί­ζο­νται να κατα­γρά­φουν οριακή άνοδο εσόδων (RevPAR) 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο και 2,3% στο πρώτο εξάμηνο.

Από τα ίδια στοι­χεία προ­κύ­πτει πως η Μαδρίτη κατά­φερε να κεφα­λαιο­ποι­ή­σει σε σημα­ντικό βαθμό τα οφέλη του ισπα­νι­κού του­ρι­σμού φέτος. Έτσι, τα ξενο­δο­χεία της Μαδρι­της κατέ­γρα­ψαν αύξηση εσόδων 9,5% στο β’ τρίμηνο της χρονιάς στο 12,4% στο σύνολο του πρώτου εξα­μή­νου.

Πτώση εσόδων, αντί­θετα, της τάξης του 1,2% στο β’ τρίμηνο και 1% στο εξάμηνο κατέ­γρα­ψαν τα ξενο­δο­χεία της Ρώμης. Η ιταλική πρω­τεύ­ουσα προ­σελ­κύει παρα­δο­σιακά μεγάλο αριθμό επι­σκε­πτών από τη Γαλλία και τη Γερ­μα­νία και, ανα­πό­φευ­κτα, επη­ρε­ά­στη­καν από τα τρο­μο­κρα­τικά χτυ­πή­ματα στη Γαλλία και την απόφαση πολλών Γερ­μα­νών να μην ταξι­δέ­ψουν στο εξω­τε­ρικό.

Ως προ­άγ­γελο στα­δια­κής επα­νει­σό­δου της Αιγύ­πτου στην αγορά δια­κο­πών της Μεσο­γείου, εξάλλου, ερμη­νεύ­ουν στελέχη της ελλη­νι­κής ξενο­δο­χεια­κής αγοράς, την αύξηση εσόδων 5,9% στο β΄ τρίμηνο και 6,4% στο εξάμηνο που σημεί­ω­σαν τα ξενο­δο­χεία του Καϊρου.

euro2day.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.