«Να γίνονται εντατικοί έλεγχοι στις λαϊκές αγορές»

Να μπει τάξη στις λαϊκές αγορές και να μην γίνεται αλαλούμ με τις τιμές πώλησης των προϊόντων ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου. Με επιστολή που απευθύνεται στον αρμόδιο αντινομάρχη Φώτη Χατζηδιάκο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παναγιώτης Καραγιάννης ζητά τη διεξαγωγή εντατικών ελέγχων στις λαϊκές αγορές.
“Όσοι επισκέπτονται τις λαϊκές βλέπουν ότι ανθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας. Δεν είναι δυνατό προϊόντα που εισάγονται από άλλες χώρες να πωλούνται ως ντόπια. Το ίδιο συμβαίνει με τα οπωροκηπευτικά που έρχονται στο νησί από την υπόλοιπη χώρα”, δήλωσε στη ” δ” ο κ Παναγιώτης Καραγιάννης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου αρκετοί πωλητές και παραγωγοί δεν αναρτούν καν τις τιμές πώλησης των προϊόντων, που διαθέτουν για να μπορούν οι καταναλωτές να κάνουν συγκρίσεις και να επιλέγουν τα καλύτερα και φθηνότερα. Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε την πραγματοποίηση εντατικών ελέγχων. “Ο κόσμος πάει στη λαϊκή για να βρει και να αγοράσει φθηνά προϊόντα. Δεν πάει για να τα πληρώσει ακριβότερα τα οπωροκηπευτικά που δεν είναι και ροδίτικης προελεύσεως”, είπε ο κ. Καραγιάννης.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου ζήτησε να μπει τάξη και στους πλανόδιους πωλητές φρούτων που δραστηριοποιούνται στην πόλη της Ρόδου και ανεβάζουν τις τιμές των ειδών που διαθέτουν κατά το δοκούν.
Οι εκπτώσεις
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, αναφέρθηκε και στις θερινές εκπτώσεις, που ξεκινούν στις 15 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρις τις 31 Αυγούστου. “Σε αυτές στηρίζουν οι έμποροι άλλωστε τις ελπίδες τους για αύξηση των εισπράξεων τους. Αν δεν υπάρξει και τώρα ανταπόκριση του κοινού ο χειμώνας θα είναι δύσκολος”, είπε ο κ. Παναγιώτης Καραγιάννης.
Υποχρεωτική είναι η αναγραφή της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων, που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται. Όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου, υπόκεινται στις ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 31 του Αγορανομικού Κώδικα και, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετησίου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν. Το πρόστιμο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, ύστερα από γνώμη Επιτροπής η οποία συγκροτείται με απόφαση του και αποτελείται, από έναν υπάλληλο της Περιφέρειας και δύο υπαλλήλους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης. Εάν αναγραφεί ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «50% έκπτωση»).
Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται σε βάρος των υπευθύνων,με απόφαση του Νομάρχη πρόστιμο χιλίων (1.000) μέχρι εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.
Υπενθυμίζεται ότι, μετά τις τροποποιήσεις του ν. 3769/2009 και παρά την έντονη αντίθεση του εμπορικού κόσμου και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, επιτρέπονται οι προσφορές μέχρι την παραμονή της έναρξης των εκπτώσεων γεγονός που δεν στηρίζει το θεσμό.