ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ερντογάν κυνηγάει νεκρούς, ζωντανούς και ΜΜΕ-Απαγορεύτηκαν οι κηδείες των πραξικοπηματιών

news room 1 λεπτό ανάγνωση
86

Η Αγκυρα έχει κηρύξει κυνήγι πρα­ξι­κο­πη­μα­τιών και όσων πιθανώς συν­δέ­ο­νται –υποτίθεται- με την από­πειρα ανα­τρο­πής της κυβέρ­νη­σης του προ­έ­δρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν. Ο τελευ­ταίος δείχνει μία διάθεση να εκδι­κη­θεί ακόμα και τους νεκρούς. Οπως ανα­κοί­νωσε η Διεύ­θυνση Θρη­σκευ­τι­κών Υπο­θέ­σεων, δεν θα τελε­στούν οι κηδείες όσων στα­σια­στών έπεσαν νεκροί κατά την από­πειρα πρα­ξι­κο­πή­μα­τος, γιατί «με τις πράξεις τους ποδο­πά­τη­σαν το δίκαιο όχι μόνο των ατόμων, αλλά και ενός ολό­κλη­ρου έθνους και έτσι δεν δικαιού­νται την προ­σευχή των πιστών αδελφών τους».

Μάλιστα, έχει αρχίσει αυτό που όλοι φοβό­ντου­σαν. Η (νέα) παρέμ­βαση της κυβέρ­νη­σης στον χώρο των μέσων ενη­μέ­ρω­σης. Το Ανώτατο Συμ­βού­λιο Ραδιο­τη­λε­ό­ρα­σης της Τουρ­κίας ανα­κοί­νωσε την Τρίτη, ύστερα από έκτακτη συνε­δρί­αση, την ακύρωση των αδειών όλων των ραδιο­φω­νι­κών και τηλε­ο­πτι­κών σταθμών που συν­δέ­ο­νται με το κίνημα Χιζμέτ του ισλα­μι­στή ιερο­κή­ρυκα Φετου­λάχ Γκιου­λέν, τον οποίο κατη­γο­ρεί η κυβέρ­νηση ότι ενορ­χή­στρωσε τα επει­σό­δια της Παρα­σκευής, 15ης Ιουλίου.

Αντί­στοιχα, ο στρατός έχει ανα­λά­βει το δικό του κυνήγι. Δύο ελι­κό­πτερα με 25 κομά­ντος έχουν χαθεί από τα ραντάρ της Τουρ­κίας και 14 πλοία φέρο­νται να λείπουν από τις βάσεις τους.

Οπως απο­κά­λυ­ψαν οι Times του Λον­δί­νου την Τρίτη, 14 πολε­μικά σκάφη δεν έχουν επι­κοι­νω­νή­σει με τη βάση τους από την Παρα­σκευή ή δεν έχουν επι­στρέ­ψει σε αυτή. Οι κυβερ­νή­τες τους θεω­ρεί­ται ότι πρό­σκει­νται στους πρα­ξι­κο­πη­μα­τίες ενώ μεταξύ των «αγνο­ού­με­νων» αξιω­μα­τι­κών είναι και ο ναύ­αρ­χος Κόσελε, αρχηγός του Ναυ­τι­κού, για τον οποίο δεν είναι σαφές αν είναι ανάμεσα στους κινη­μα­τίες ή αν έχει συλ­λη­φθεί από αυτούς.

Ωστόσο, την είδηση διέ­ψευσε ο αντι­πρό­ε­δρος της τουρ­κι­κής κυβέρ­νη­σης και κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος Νουμάν Κουρ­τουλ­μούς, δια­σα­φη­νί­ζο­ντας –ίσως για να δια­σκε­δά­σει τις εντυπώσεις- ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με πολε­μικά πλοία των οποίων η τύχη αγνο­εί­ται μετά το πρα­ξι­κό­πημα».

Πάντως, το δημο­σί­ευμα της βρε­τα­νι­κής εφη­με­ρί­δας σημειώ­νει ότι τα σκάφη ήταν σε απο­στολή είτε στο Αιγαίο είτε στη Μαύρη Θάλασσα όπως και ότι «υπάρ­χουν υποψίες ότι μπορεί να κατευ­θυν­θούν σε ελλη­νικά λιμάνια». Δεν δίνο­νται λεπτο­μέ­ρειες για τον τύπο των σκαφών, σημειώ­νε­ται όμως ότι θα μπο­ρού­σαν να εντο­πι­στούν από δορυ­φόρο ή ραντάρ. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι ανα­φο­ρές των προη­γού­με­νων ημερών έκαναν λόγο και για μερικές δεκάδες ελι­κό­πτερα τα οποία «λείπουν» από τη βάση τους (γινόταν λόγος για το Ιντσιρ­λίκ) μετά το πρα­ξι­κό­πημα.

Την ώρα που στην Τουρκία οι συμ­με­τέ­χο­ντες στο απο­τυ­χη­μένο πρα­ξι­κό­πημα συλ­λαμ­βά­νο­νται και απο­μα­κρύ­νο­νται κατά χιλιά­δες, ανοιχτή παρα­μέ­νει η τύχη των οκτώ που έφτασαν το Σάββατο στην Αλε­ξαν­δρού­πολη. Η φιλο­κυ­βερ­νη­τική εφη­με­ρίδα Star τους συμπε­ρι­λαμ­βά­νει στους κομά­ντος που επι­χεί­ρη­σαν να συλ­λά­βουν τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντο­γάν στην Μαρ­μα­ρίδα όπου παρα­θέ­ριζε.

Συγκε­κρι­μένα στο ρεπορ­τάζ της εφη­με­ρί­δας –το οποίο πρέπει να αξιο­λο­γη­θεί και ως μέσο πίεσης προς την Ελλάδα- οι κομά­ντος μετά την απο­τυ­χία τους να συλ­λά­βουν και να σκο­τώ­σουν τον Ερντο­γάν διέ­φυ­γαν προς δια­φο­ρε­τι­κές κατευ­θύν­σεις. Δύο από τα τρία ελι­κό­πτερα φέρο­νται να κατέ­φυ­γαν σε ΝΑΤΟϊκή βάση, οκτώ άτομα με το τρίτο ελι­κό­πτερο προ­σγειώ­θη­καν στην Αλε­ξαν­δρού­πολη ενώ άλλοι έχουν πετάξει τον οπλισμό τους και έχουν κατα­φύ­γει στα βουνά. «Δύο ελι­κό­πτερα απο­γειώ­θη­καν το βράδυ της 17ης Ιουλίου. Κατευ­θύ­νο­νταν προς τη δασική περιοχή της Μαρ­μα­ρί­δας, αλλά δεν ήταν γνωστό από πού απο­γειώ­θη­καν. Τα ελι­κό­πτερα προ­σγειώ­θη­καν σε κάποια φάση σε άγνωστο σημείο και έκτοτε αγνο­ού­νται», σύμφωνα με τη Hürriyet.

REUTERSUmit Bektas1
Ο τούρκος πρω­θυ­πουρ­γός δείχνει τις πληγές του κτιρίου της Βουλής μετά τα επει­σό­δια της Παρα­σκευής (REUTERS/Umit Bektas)
Σύσταση ειδικής επι­τρο­πής στη Βουλή

Και ενώ ο στρατός έχει ανα­λά­βει να εντο­πί­σει τα μέλη που έχουν ίσως έχουν δρα­πε­τεύ­σει για να γλι­τώ­σουν από το κύμα κρα­τή­σεων και συλ­λή­ψεων, οι πολι­τι­κοί στο εσω­τε­ρικό της Τουρ­κίας συνε­χί­ζουν την εκκα­θά­ριση του κράτους από οποια­δή­ποτε «στοι­χεία» κινούν υποψίες.

Φαί­νε­ται ότι τα τελευ­ταία «θύματα» της τακτι­κής που ακο­λου­θεί η κυβέρ­νηση με fast track δια­δι­κα­σίες είναι οι εκπαι­δευ­τι­κοί. Οπως επι­βε­βαί­ωσε ο υπουρ­γός Παι­δείας της χώρας (στο Twitter!) η κυβέρ­νηση προ­χώ­ρησε στην απο­μά­κρυνση 15.200 εργα­ζό­με­νων που υπά­γο­νται στο υπουρ­γείο Παι­δείας. Οι περισ­σό­τε­ροι, σύμφωνα με εκτι­μή­σεις, είναι δάσκα­λοι που τίθε­νται σε δια­θε­σι­μό­τητα λόγω δια­συν­δέ­σεων με το απο­τυ­χη­μένο πρα­ξι­κό­πημα. Και το ανώτατο συμ­βού­λιο εκπαί­δευ­σης «κάλεσε» τους πρυ­τά­νεις των 1.577 πανε­πι­στη­μίων της χώρας να παραι­τη­θούν.

Περίπου 20.000 στρα­τιώ­τες, αστυ­νο­μι­κοί, δικα­στι­κοί και δημό­σιοι υπάλ­λη­λοι έχουν συνο­λικά απο­μα­κρυν­θεί ή τεθεί σε δια­θε­σι­μό­τητα. Ανάμεσα σε αυτούς, 257 άτομα εργά­ζο­νταν στο γραφείο του πρω­θυ­πουρ­γού. Αλλα 492 άτομα απο­μα­κρύν­θη­καν από το προ­σω­πικό της Διεύ­θυν­σης Θρη­σκευ­τι­κών Υπο­θέ­σεων, δηλαδή από την ανώτατη ισλα­μική αρχή της χώρας, ενώ έφυγαν από τις θέσεις τους -προσωρινά ή μόνιμα- άλλοι 100 εργα­ζό­με­νοι στις υπη­ρε­σίες Πλη­ρο­φο­ριών.

Ηδη, πριν ολο­κλη­ρώ­σει τις συλ­λή­ψεις και απο­μα­κρύν­σεις ατόμων που «σχε­τί­ζο­νται» με το πρα­ξι­κό­πημα, η κυβέρ­νηση περνά στο επόμενο στάδιο. Την Τετάρτη ανα­μέ­νε­ται σύγκληση του υπουρ­γι­κού συμ­βου­λίου και του συμ­βου­λίου εθνικής ασφα­λείας (άγνωστο πού, καθώς και ο Ερντο­γάν δια­μέ­νει σε άγνωστη τοπο­θε­σία) για την ανα­κοί­νωση πολύ σημα­ντι­κών απο­φά­σεων. Πλη­ρο­φο­ρίες κάνουν λόγο για αλλαγές ίσως και στο πολί­τευμα (καθώς ο Ερντο­γάν ήταν ανέ­κα­θεν υπο­στη­ρι­κτής της προ­ε­δρι­κής δημο­κρα­τίας) και για τα αντί­ποινα στους πρα­ξι­κο­πη­μα­τίες με κατα­σχέ­σεις περιου­σιών κ.λπ..

Εντός της επό­με­νης εβδο­μά­δας η Βουλή θα κατα­θέ­σει πρόταση για τη σύσταση ειδικής επι­τρο­πής η οποία θα εξε­τά­σει τα επει­σό­δια που συγκλό­νι­σαν την Τουρκία –και ανά­γκα­σαν τον Ερντο­γάν να επι­κοι­νω­νή­σει με την τουρ­κική τηλε­ό­ραση μέσω Facetime! Σύμφωνα με στέ­λε­χος του κυβερ­νώ­ντος AKP, ο στόχος των πρα­ξι­κο­πη­μα­τιών ήταν η Βουλή. «Επι­τέ­θη­καν σε πολλά μέρη, αλλά το κοι­νο­βού­λιο ήταν πάν-πάνω στη λίστα τους», δήλωσε ο ίδιος. Και, σύμφωνα με τον ίδιο, όλα τα κόμματα που εκπρο­σω­πού­νται στη Βουλή έχουν κατα­θέ­σει σχετικό αίτημα για τη σύσταση ειδικής επι­τρο­πής, ώστε να απο­δο­θούν οι ευθύνες.

REUTERSUmit Bektas
Ενας παθια­σμέ­νος και ελαφρώς οργι­σμέ­νος Γιλ­τι­ρίμ (πρω­θυ­πουρ­γός) καλεί σε ενότητα… (REUTERS/Umit Bektas)
Ανοίγει ο διά­λο­γος για τη θανα­τική ποινή

Η απόδοση ευθυνών είναι ασφαλώς το ζήτημα που καίει τον Ερντο­γάν και αυτό που τρέμουν δεκάδες χιλιά­δες εργα­ζό­με­νοι στην Τουρκία, καθώς και οι εξω­τε­ρι­κοί παρά­γο­ντες (ΕΕ, ΗΠΑ) που παρα­κο­λου­θούν τα γεγο­νότα επεμ­βαί­νο­ντας μόνο με δηλώ­σεις και προει­δο­ποι­ή­σεις.

Ο Ερντο­γάν και ο πρω­θυ­πουρ­γός Μπεναλί Γιλ­ντι­ρίμ έχουν κατα­στή­σει σαφές ότι η επα­να­φορά της θανα­τι­κής ποινής βρί­σκε­ται στο τραπέζι. Ο τούρκος πρό­ε­δρος, δήλωσε το βράδυ της Δευ­τέ­ρας στο CNN ότι το ζήτημα θα τεθεί στη Βουλή -καθώς απαιτεί συνταγ­μα­τική μεταρρύθμιση- και πως ό, τι προ­κύ­ψει από τη συζή­τηση θα πρέπει να λάβει τη δική του έγκριση. Και ο πρώτος πολι­τι­κός αρχηγός που έσπευσε να εκφρά­σει τη στήριξή του στο άνοιγμα του δια­λό­γου στη Βουλή ήταν ο Ντεβλέτ Μπα­χτσελί, ηγέτης του Κόμ­μα­τος Εθνι­κι­στι­κής Δράσης (MHP). «Αν το AKP είναι έτοιμο, τότε είμαστε κι εμείς. Είμαστε δια­τε­θει­μέ­νοι να εξε­τά­σουμε την επα­να­φορά της θανα­τι­κής ποινής και να κάνουμε ότι χρεια­στεί», δήλωσε ο ίδιος στη συνε­δρί­αση του κόμ­μα­τός του, την Τρίτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γιλ­ντι­ρίμ κράτησε εκ νέου σκληρή στάση κατά του Φετου­λάχ Γκιου­λέν. «Η Τουρκία θα ξερι­ζώ­σει απόλυτα από το σώμα της το κίνημά του ώστε να μην μπο­ρέ­σει ποτέ να ξανα­προ­δώ­σει τη χώρα», τόνισε ο ίδιος την Τρίτη, ενώ δεσμεύ­τηκε ότι θα παρα­δώ­σει στις αρχές των ΗΠΑ απο­δεί­ξεις που θα οδη­γή­σουν σε έκδοση του ιμάμη. Μάλιστα κατη­γό­ρησε τις ΗΠΑ, οι οποίες δήλωσαν απλώς ότι θα εξε­τά­σουν το αίτημα έκδοσης, ότι έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην κατα­πο­λέ­μηση της δημο­κρα­τίας.

Πάντως, καθώς ανα­ζω­πυ­ρώ­νο­νται βίαια επει­σό­δια στις πόλεις της χώρας η οποία είναι εμφανώς διχα­σμένη, ο τούρκος πρω­θυ­πουρ­γός φρό­ντισε να μετριά­σει τους τόνους κατά των πρα­ξι­κο­πη­μα­τιών εν γένει. Απέρ­ριψε κάθε «πνεύμα εκδί­κη­σης», απευ­θύ­νο­ντας έκκληση για σεβασμό του Κράτους Δικαίου. «Σήμερα, έχουμε ανάγκη για ενότητα», πρό­σθεσε.

protagon

 

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.