ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Αναμείνατε θέμα Θράκης και μειονοτήτων από Τουρκία…-Εδώ και τώρα προστασία της «τουρκικής μειονότητας» σε Κω και Ρόδο»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Τουρκία

Ώς έμμεσο πλην σαφές μήνυμα της τουρ­κι­κής πλευράς προς την ελλη­νική κυβέρ­νηση, για το τι ενδέ­χε­ται να συμβεί τις επό­με­νες βδο­μά­δες στις ελλη­νο­τουρ­κι­κές σχέσεις, χαρα­κτη­ρί­ζουν, διπλω­μα­τι­κοί κύκλοι στο Στρα­σβούργο που ρωτή­θη­καν σχε­τι­κώς, το «κάλεσμα» του συν­δέ­σμου της «Γαλατά Σεράϊ» στην Θράκη, στους μου­σουλ­μά­νους της περιο­χής να ξεση­κω­θούν.

«Ανα­μεί­νατε να εγερθεί θέμα Θράκης και τουρ­κι­κών μειο­νο­τή­των στην Ελλάδα», ήταν η χαρα­κτη­ρι­στική τους πρό­βλεψη, όταν τέθηκε υπόψη τους το συμβάν, προ­σθέ­το­ντας ότι η Τουρκία έχει ήδη όλα τα «ατού», για να δημιουρ­γή­σει διπλω­μα­τικό μπλο­γκά­ρι­σμα στην Ελλάδα,ζητώ­ντας «εδώ και τώρα» ανα­γνώ­ριση των μου­σουλ­μα­νι­κών ενώσεων στη Θράκη ως τουρ­κι­κών, προ­στα­σία της «τουρ­κι­κής μειο­νό­τη­τας» σε Κώ και Ρόδο και επα­νε­ξέ­ταση της Συμ­φω­νίας της Λωζάνης, με την οποία ρυθ­μί­ζο­νται θέματα μειο­νο­τή­των μεταξύ Τουρ­κίας και Ελλάδος.

Εάν η ελλη­νική πλευρά, διευ­κρί­νι­σαν, δεν συμ­μορ­φω­θεί άμεσα με τις απαι­τή­σεις της Τουρ­κίας, να στείλει πάραυτα στον Ερντο­γάν τους οκτώ στρα­τιω­τι­κούς που φέρεται να συμ­με­τεί­χαν στο «πρα­ξι­κό­πημα» ενα­ντίον του, η Τουρκία θα κάνει χρήση αυτών των «ατού» που έχει ήδη στην διπλω­μα­τική της φαρέτρα, στην δια­μόρ­φωση των οποίων έχουν συμ­βάλ­λει, με την δέουσα ενδο­τι­κό­τητα, τόσον ΟΛΕΣ οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις από το 2007 και μετά όσον και οι Έλληνες βου­λευ­τές ΟΛΩΝ των πολι­τι­κών κομ­μά­των, που συμ­με­τεί­χαν στις επί­μα­χες συνε­δριά­σεις της Κοι­νο­βου­λευ­τι­κής Συνέ­λευ­σης του Συμ­βου­λίου της Ευρώπης.

Και υπεν­θυ­μι­ζουν ότι:

Πριν από δέκα χρόνια περίπου, το Δικα­στή­ριο Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των του Στρα­σβούρ­γου, εκδι­κά­ζο­ντας την υπόθεση «Μπεκίρ Ουστα και άλλοι κατά Ελλάδος», εξέδωσε ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ απόφαση, με βάση την οποία η Ελλάδα υπο­χρε­ού­ται να ανα­γνω­ρί­σει με τον όρο «τουρ­κι­κός», όλες τις μου­σουλ­μα­νι­κές ενώσεις στη Θράκη.

Η απόφαση αυτή δεν έχει ακόμη εφαρ­μο­σθεί και ήδη έχουν κατα­τε­θεί στην Επι­τροπή Υπουρ­γών του Συμ­βου­λίου της Ευρώπης, που είναι αρμόδια για την επί­βλεψη της εκτέ­λε­σης των απο­φά­σεων του ΕΔΑΔ από τα κράτη-μέλη του Οργα­νι­σμού, επι­στο­λές από το προ­ε­δρείο της απο­κα­λού­με­νης «Ευρω­παϊ­κής Ομο­σπον­δίας Τούρκων Δυτικής Θράκης», με τις οποίες αφενός ζητεί­ται η επί­σπευση της υλο­ποί­η­σης της σχε­τι­κής από­φα­σης του ΕΔΑΔ και αφε­τέ­ρου απο­κα­λύ­πτε­ται ότι, σύμφωνα με έγγραφο που έχει κατα­τε­θεί από τις ελλη­νι­κές αρχές, στο Γραφείο του Επι­τρό­που του ΟΗΕ για τ’ ανθρώ­πινα δικαιώ­ματα στην Γενεύη, η Ελλάδα προ­σα­να­το­λι­ζε­ται ήδη για την αλλαγή της σχε­τι­κής νομο­θε­σίας στο εσω­τε­ρικό της, προ­κει­μέ­νου να ανα­γνω­ρί­σει ως τουρ­κι­κές όλες τις μου­σουλ­μα­νι­κές ενώσεις στη Θράκη.!

Από τον Ιούνιο του …2008, έχει «περάσει» από την Ολο­μέ­λεια της Συνέ­λευ­σης του Συμ­βου­λίου της Ευρώπης Ψήφισμα, με το οποίο και με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, κατο­χυ­ρώ­θηκε ο όρος «τουρ­κική» ως προσ­διο­ρι­σμός της μου­σουλ­μα­νι­κής μειο­νό­τη­τας στην Δυτική Θράκη.

Με την ίδια έκθεση «ανα­γνω­ρί­ζε­ται» η …ύπαρξη 4.000 Τούρκων μειο­νο­τι­κών στην Κώ και στην Ρόδο, η «κακο­με­τα­χεί­ριση» των οποίων έγινε αργό­τερα θέμα της έκθεσης του Ελβετού βου­λευτή Αντρέα Γκρός, υπό τις επευ­φη­μίες όλων των ελλήνων βου­λευ­τών που συμ­με­τει­χαν τότε στην ελλη­νική κοι­νο­βου­λευ­τική αντι­προ­σω­πεία στην Συνέ­λευση του Συμ­βου­λίου της Ευρώπης.

Από τις 28 Μαρτίου 2009 και ύστερα από ομόφωνη (και της Ελλάδος συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης) απόφαση της, υπό Τουρ­κική Προ­ε­δρία, τότε, Επι­τρο­πής των Υπουρ­γών του Συμ­βου­λίου της Ευρώπης, έχει τεθεί και επι­σή­μως, υπό πλήρη αμφι­σβή­τηση, η Συνθήκη της Λωζάνης, με την οποία ρυθ­μί­ζο­νται θέματα μειο­νο­τή­των μεταξύ Ελλάδος και Τουρ­κίας.

Το πρό­βλημα είναι, όπως τόνισαν οι συνο­μι­λη­τές μας, ότι σε περί­πτωση που εγερ­θούν τέτοια ζητή­ματα τώρα από την πλευρά της Τουρ­κίας, η Ελλάδα δεν έχει κανένα θεμε­λιω­μένο αντε­πι­χεί­ρημα να προ­βάλ­λει….

Νίκος Ρούσσης Στρα­σβούργοΠηγή: reporter.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.