ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανεξέλεγκτα τα λεφτά που δόθηκαν σε διεθνείς οργανισμούς, σε ΜΚΟ για το προσφυγικό

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μουζάλας

Η δημόσια παρα­δοχή, από του βήματος της Βουλής, εκ μέρους του κ. Ι. Μουζάλα, πως “τερά­στια” ποσά ευρω­παϊ­κών κον­δυ­λίων που προ ολίγων μηνών απο­φα­σί­στηκε να δοθούν για την αντι­με­τώ­πιση του προ­σφυ­γι­κού, ως προς την πτυχή που αφορά τη χώρα μας, είναι μη ελεγ­χό­μενα από το ελλη­νικό κράτος, δεν προ­κα­λεί απλώς -δικαιολογημένη- αίσθηση. Εκθέτει απο­λύ­τως εκείνα τα κυβερ­νη­τικά στελέχη που με αφορμή σχετικά δημο­σιεύ­ματα ή και κρι­τι­κές τοπο­θε­τή­σεις πολι­τι­κών τους αντι­πά­λων είχαν μιλήσει με απο­λύ­τως επι­θε­τικό και απα­ξιω­τικό τρόπο για τον Τύπο, ενώ παράλ­ληλα εγείρει εκ νέου ζήτημα ορθής ενη­μέ­ρω­σης της εθνικής αντι­προ­σω­πείας επί μεί­ζο­νος σημα­σίας υπο­θέ­σεων.

“Δυστυ­χώς, τα λεφτά που δόθηκαν σε διε­θνείς οργα­νι­σμούς, σε ΜΚΟ δεν μπο­ρούμε να τα ελέγ­ξουμε. Αυτό είναι ένα ζήτημα. Το έχουμε θέσει επα­νει­λημ­μέ­νως. Όσο κι αν συνερ­γα­ζό­μα­στε πολύ καλά και με τον κ. Αβρα­μό­πουλο και με τον κ. Στυ­λια­νίδη, εκεί πέρα υπάρ­χουν τερά­στια ποσά που δεν μπο­ρούμε να τα ελέγ­ξουμε” είπε χαρα­κτη­ρι­στικά ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών, αρμό­διος για θέματα μετα­να­στευ­τι­κής πολι­τι­κής, με αφορμή συζή­τηση επί­και­ρης επε­ρώ­τη­σης της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης. Και συνέ­χισε δίνο­ντας ανα­λυ­τικά στοι­χεία: “Το 2016 έχουμε μια χει­ρο­τέ­ρευση. Τα λεφτά που μπο­ρούσε να δώσει η Ευρω­παϊκή Επι­τροπή μέσα από αυτά τα προ­γράμ­ματα των εκτά­κτων, ήταν 210 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ. Προ­σέξτε τώρα: Από τα 210 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ τα 59,82 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ δόθηκαν στο κράτος και τα 150,62 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ δόθηκαν σε διε­θνείς οργα­νι­σμούς, τους οποίους πάλι δεν μπο­ρούμε να ελέγ­ξουμε. Αυτοί όλοι θα ελεγ­χθούν αργό­τερα από την Ευρω­παϊκή Επι­τροπή. Εμείς δεν μπο­ρούμε να τους ελέγ­ξουμε”.

Αξιο­ση­μεί­ωτο επι­προ­σθέ­τως είναι ότι ο κ. Μου­ζά­λας, στον αντί­ποδα των όσων παρά­πλευ­ρων επι­χει­ρούσε η κυβερ­νη­τική επι­θε­τική επι­χει­ρη­μα­το­λο­γία του πρό­σφα­του παρελ­θό­ντος να πείσει, ανέφερε πως δεν έχει στεφθεί με επι­τυ­χία, ούτε η προ­σπά­θεια της Αθήνας, να διο­χε­τευ­θούν τα συγκε­κρι­μένα ποσά εντός συνόρων: “Κάνουμε διάφορα πράγ­ματα, προ­κει­μέ­νου αυτά τα λεφτά να μείνουν στον τόπο. Είναι δύσκολο, είπε χαρα­κτη­ρι­στικά για να συνε­χί­σει: “Επίσης, είναι εις βάρος της οικο­νο­μι­κής κατά­στα­σης το γεγονός ότι με βάση τα διεθνή standards ένας διεθνής οργα­νι­σμός ή μια ΜΚΟ που αξιο­ποιεί τα χρήματα που της δίνουν ξοδεύ­ο­ντας το 20% με 25% για δικά της διοι­κη­τικά έξοδα -αυτό αφορά το 25% στα 150 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ- θεω­ρεί­ται χρηστή διοί­κηση. Δεν είναι καλό για τον τόπο το ότι έγινε έτσι. Εγώ συμ­με­τείχα σε αυτές τις δια­δι­κα­σίες. Κάναμε πολύ μεγάλη προ­σπά­θεια για να αλλάξει η κατα­νομή. Δεν τα κατα­φέ­ραμε”. Και ο κ. Μου­ζά­λας σε άλλο σημείο επα­νέ­λαβε: “Και η δική μας η επι­θυ­μία αυτή είναι, να τα πάρει (τα χρήματα) το κράτος. Δεν τα έδωσαν, κύριοι. Το παλέ­ψαμε στην ΕΕ Δεν τα δίνουν”.

Τί έλεγαν “τότε”…

Τον περα­σμένο Μάρτιο, στην Ολο­μέ­λεια και τότε, ο πρω­θυ­πουρ­γός σε παρέμ­βασή του τόνιζε μεταξύ άλλων:

“Θα ήθελα να θυμίσω στο Σώμα και τι δεν έχετε πει όλους τους τελευ­ταί­ους μήνες για το προ­σφυ­γικό: Ότι (…) θα μας παρα­κάμ­πτει η Ευρω­παϊκή Ένωση, γιατί είμαστε ανα­ξιό­πι­στο κράτος, και θα δίνει τα προ­βλε­πό­μενα κον­δύ­λια μόνο στις ΜΚΟ και χωρίς συνεν­νό­ηση με την Ελλάδα. Αντι­θέ­τως, έχουμε λάβει ήδη 181 εκα­τομ­μύ­ρια απευ­θείας και χθες σε συνέ­ντευξη που έδωσε ο αρμό­διος Επί­τρο­πος κ. Στυ­λια­νί­δης, τα 83 εκα­τομ­μύ­ρια που εγκρί­θη­καν για να δια­τε­θούν σε ΜΚΟ, θα δια­τε­θούν με βάση τις προσ­διο­ρι­σμέ­νες από το ελλη­νικό κράτος ανάγκες, δηλαδή τις ανάγκες για προ­σλή­ψεις από τις τοπικές κοι­νω­νίες, για την κίνηση της οικο­νο­μίας στις τοπικές κοι­νω­νίες που έχουν πρό­βλημα, στη βάση των δικών μας αναγκών. Γιατί, λοιπόν, όλη αυτή η κακό­μοιρη κριτική; Θα μπο­ρούσα να πω ότι είστε κοντό­φθαλ­μοι ή μικρό­ψυ­χοι”.

Τις ίδιες ημέρες, και με αφορμή την κριτική που δεχόταν η κυβέρ­νηση και τα σχετικά με την δια­μορ­φού­μενη πραγ­μα­τι­κό­τητα για το ζήτημα αυτό δημο­σιεύ­ματα, κυβερ­νη­τι­κοί κύκλοι σε σχόλιό τους έκαναν λόγο για “παρα­ποί­ηση” στοι­χείων από την αφρό­κρεμα της ελλη­νι­κής  ενη­μέ­ρω­σης”, με στόχο δήθεν “να αμαυ­ρώ­σουν την εικόνα της χώρας Προ­κει­μέ­νου να ικα­νο­ποι­ή­σουν το πολιτκό τους μένος κατά της κυβέρ­νη­σης. Ευτυχώς για τη χώρα θα δια­ψευ­στούν άλλη μια φορά”.

Η αλήθεια του κ. Μουζάλα, όπως κατα­γρά­φηκε με συγκε­κρι­μένα στοι­χεία απόψε ενώπιον της εθνικής αντι­προ­σω­πείας, δίδει τις πραγ­μα­τι­κές δια­στά­σεις της συγκε­κρι­μέ­νης υπό­θε­σης.

Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.