ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μειώσεις στο λογαριασμό του ηλεκτρικού μελετά η κυβέρνηση

news room 5 λεπτά ανάγνωση
δεηλογαρ

Την ελά­φρυνση, έστω και οριακή, του λογα­ρια­σμού ρεύ­μα­τος κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους σχε­διά­ζει με ένα πλέγμα παρεμ­βά­σεων η πολι­τική ηγεσία του Υπουρ­γείου Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας.

Ο κ. Σκουρ­λέ­της φαί­νε­ται ότι «βλέπει» μια τέτοια δυνα­τό­τητα λόγω της συνε­χι­ζό­με­νης μείωσης στις διε­θνείς τιμές των καυ­σί­μων, κυρίως όμως επι­θυ­μεί να εισα­γά­γει μια «φιλο­λαϊκή» και επι­κοι­νω­νιακά αξιο­ποι­ή­σιμη αντι­στάθ­μιση των άλλων σκληρών μέτρων που θα υλο­ποι­η­θούν στο πλαίσιο του μνη­μο­νίου.

Ο στόχος του υπουρ­γείου είναι «μείωση του λογα­ρια­σμού» και όχι η «μείωση της τιμής του ρεύ­μα­τος», καθώς, ως γνωστόν, σε ένα λογα­ρια­σμό που παίρνει στα χέρια του ο κατα­να­λω­τής, περίπου το 50% αφορά την τιμή της ενέρ­γειας και το υπό­λοιπο 50% αφορά φόρους και τις λεγό­με­νες «ρυθ­μι­ζό­με­νες χρε­ώ­σεις», δηλαδή κυρίως τα τέλη δικτύων, το ΕΤΜΕΑΡ και τις ΥΚΩ. «Εάν ο κατα­να­λω­τής δεί μείωση στο συνο­λικό του λογα­ρια­σμό, ελά­χι­στα, προ­φα­νώς, τον ενδια­φέ­ρει εάν προ­έρ­χε­ται από τις χρε­ώ­σεις ενέρ­γειας ή από τις λοιπές χρε­ώ­σεις» λέγεται χαρα­κτη­ρι­στικά.

Οι πλη­ρο­φο­ρίες ανα­φέ­ρουν πάντως ότι μελε­τώ­νται διαρ­θρω­τι­κές παρεμ­βά­σεις του υπουρ­γείου που θα φέρουν κάποιες μειώ­σεις στις ρυθ­μι­ζό­με­νες χρε­ώ­σεις, ενώ ταυ­τό­χρονα έχει δοθεί πολι­τική κατεύ­θυνση προς τη ΔΕΗ ώστε να εξα­ντλή­σει τις δυνα­τό­τη­τες μείωσης τιμο­λο­γίων και στο κόστος της ενέρ­γειας (αντα­γω­νι­στικό κομμάτι).

Πρα­κτικά, με βάση το σχε­δια­σμό, φαί­νε­ται ότι κάποια στιγμή στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα υπάρξει έκπτωση 10% στο ρεύμα για τους «καλο­πλη­ρω­τές» της οικια­κής κατα­νά­λω­σης, και ταυ­τό­χρονα θα εξε­τα­στούν μειώ­σεις στο ΕΤΜΕΑΡ και στα τέλη ΥΚΩ. Προ­ϋ­πό­θεση απο­τε­λεί να παρα­μεί­νουν χαμηλά οι διε­θνείς τιμές πετρε­λαίου και να συνε­χί­ζουν να πηγαί­νουν καλά οι δια­κα­νο­νι­σμοί που συνά­πτει η ΔΕΗ με τους πελάτες που της χρω­στάνε.

Η ΔΕΗ έχει πράγ­ματι επω­φε­λη­θεί από τις χαμηλές τιμές των καυ­σί­μων (φυσικό αέριο κ.λπ.) και έχει μικρό­τερο κόστος παρα­γω­γής. Επι­πλέον, η κατάρ­γηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο ηλε­κτρο­πα­ρα­γω­γής που ψηφί­στηκε με το πολυ­νο­μο­σχέ­διο την προη­γού­μενη εβδο­μάδα, θα την απαλ­λά­ξει από ένα κόστος περί τα 85 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Από την άλλη η ΔΕΗ βρί­σκε­ται σε πραγ­μα­τικά δύσκολη θέση, όχι μόνον εξαι­τίας των ανε­ξό­φλη­των λογα­ρια­σμών, αλλά και λόγω της μείωσης εσόδων που θα έχει από την από­σχιση του ΑΔΜΗΕ, την μείωση του μερι­δίου της από τον αντα­γω­νι­σμό στη λιανική και τις επερ­χό­με­νες δημο­πρα­σίες ρεύ­μα­τος τύπου NOME. Συνεπώς, ενώ μια μείωση στα τιμο­λό­για φαντά­ζει ως δίκαιη, τα πραγ­μα­τικά περι­θώ­ρια που έχει η επι­χεί­ρηση είναι πολύ μικρά.

Με βάση τα παρα­πάνω δεδο­μένα, οι πλη­ρο­φο­ρίες ανα­φέ­ρουν ότι εκείνο που θα ανα­κοι­νω­θεί είναι η επέ­κταση και στους οικια­κούς κατα­να­λω­τές της έκπτω­σης 10% που δίνεται στους λεγό­με­νους καλο­πλη­ρω­τές πελάτες του επαγ­γελ­μα­τι­κού τομέα. Με δεδο­μένο ότι καλο­πλη­ρω­τής λογί­ζε­ται κι εκείνος που έχει ρυθ­μί­σει την οφειλή του, εκτι­μά­ται ότι η έκπτωση του 10% θα αφορά στην πραγ­μα­τι­κό­τητα σχεδόν το σύνολο των οικια­κών κατα­να­λω­τών.

Ρυθ­μι­ζό­με­νες χρε­ώ­σεις

Αν η μείωση στο αντα­γω­νι­στικό κομμάτι, δηλαδή στο κόστος της ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας, έχει τους περιο­ρι­σμούς που προ­α­να­φέρ­θη­καν, στο ΥΠΕΝ θεωρούν ότι στις ρυθ­μι­ζό­με­νες χρε­ώ­σεις υπάρχει δυνα­τό­τητα ελά­φρυν­σης του λογα­ρια­σμού. Συγκε­κρι­μένα από δύο «κωδι­κούς»: Το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Αερίων Ρύπων) και τις ΥΚΩ (Υπη­ρε­σίες Κοινής Ωφέ­λειας).

Πρό­κει­ται για δύο σημα­ντι­κές επι­βα­ρύν­σεις του λογα­ρια­σμού ρεύ­μα­τος, εκ των οποίων:

*η πρώτη απο­τε­λεί πόρο για τον Ειδικό Λογα­ρια­σμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, δηλαδή για την κάλυψη (έστω και με στρεβλό τρόπο όπως έχουν απο­δεί­ξει οι φορείς των ΑΠΕ) του επι­πλέον κόστους των Ανα­νε­ώ­σι­μων Πηγών.

*η δεύτερη καλύ­πτει, κυρίως, το επι­πλέον υψηλό κόστος που απαι­τεί­ται για την ηλε­κτρο­δό­τηση των νησιών, αλλά και το κόστος για του Κοι­νω­νικό Τιμο­λό­γιο, την ηλε­κτρο­δό­τηση των ευά­λω­των νοι­κο­κυ­ριών, των πολυ­τέ­κνων κ.λπ.

Σε ότι αφορά το ΕΤΜΕΑΡ, είναι γνωστό ότι το Υπουρ­γείο έχει απο­φα­σί­σει να αλλάξει συνο­λικά τον τρόπο λει­τουρ­γίας όλου του συστή­μα­τος του Ειδικού Λογα­ρια­σμού ΑΠΕ. Βασική αλλαγή είναι ότι το ΕΤΜΕΑΡ (δηλαδή… οι κατα­να­λω­τές) θα πάψει να είναι το «εργα­λείο» για τον ισο­σκε­λι­σμό των ελλειμ­μά­των. Αντί­θετα, σύμφωνα πάντα με τις δια­θέ­σι­μες πλη­ρο­φο­ρίες, θα καθο­ρι­στεί μια σταθερή τιμή για το ΕΤΜΕΑΡ η οποία θα αυξάνει μόνον κατά το μέρος που ο Ειδικός Λογα­ρια­σμός ΑΠΕ θα επι­βα­ρύ­νε­ται από τις νέες ΑΠΕ που θα εγκα­θί­στα­νται. Αυτή η σταθερή τιμή του ΕΤΜΕΑΡ κατά πάσα πιθα­νό­τητα θα είναι χαμη­λό­τερη από την υφι­στά­μενη. Θα υπάρξει λοιπόν από αυτή την «πηγή» μια ελά­φρυνση στο λογα­ρια­σμό του κατα­να­λωτή.

Όσον αφορά τις χρε­ώ­σεις ΥΚΩ, είναι δεδο­μένο ότι η μείωση στις διε­θνείς τιμές του πετρε­λαίου έχει επι­φέ­ρει μια σημα­ντική ελά­φρυνση του κόστους που έχει η ΔΕΗ για να ηλε­κτρο­δο­τεί τα νησιά (κατά κανόνα με πεπα­λαιω­μέ­νες μονάδες που καίνε ντίζελ και μαζούτ). Παρόλα αυτά οι ΥΚΩ που πλη­ρώ­νουν οι κατα­να­λω­τές και εισπράτ­τει η ΔΕΗ συνε­χί­ζουν να υπο­λο­γί­ζο­νται με τις παλιές αυξη­μέ­νες τιμές πετρε­λαίου.

Συγκε­κρι­μένα για το 2015 η ΔΕΗ εισέ­πραξε τέλη ΥΚΩ συνο­λικά 720 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος της ήταν 627 εκατ. ευρώ. «Περίσ­σε­ψαν» δηλαδή 93 εκατ. ευρώ, και αντί­στοι­χες είναι οι προ­βλέ­ψεις για το 2016.

Η κατεύ­θυνση του Υπουρ­γείου είναι να επα­νυ­πο­λο­γι­στούν τα τέλη ΥΚΩ και συνεπώς να επέλθει και από αυτή την «πηγή» των ρυθ­μι­ζό­με­νων χρε­ώ­σεων μια ελά­φρυνση στο λογα­ρια­σμού του κατα­να­λωτή.

Σχετικά με τις χρε­ώ­σεις ΥΚΩ πάντως, πρέπει να ανα­φερ­θεί ότι η ΔΕΗ ζητάει, πριν από οποια­δή­ποτε μείωση να υπο­λο­γι­στούν τα επι­πλέον κόστη που έχει πλη­ρώ­σει στο παρελ­θόν η επι­χεί­ρηση, όταν συνέ­βαινε το ακριβώς αντί­θετο από ότι συμ­βαί­νει σήμερα. Δηλαδή οι τιμές του πετρε­λαίου ήταν πολύ υψη­λό­τε­ρες, τα κόστη της ΔΕΗ για την ηλε­κτρο­δό­τηση των νησιών επίσης πολύ υψη­λό­τερα, και τα τέλη ΥΚΩ παρέ­με­ναν σε χαμηλά επίπεδα για να μην επι­βα­ρυν­θούν οι λογα­ρια­σμοί.

Όπως υπο­στη­ρί­ζουν στελέχη της επι­χεί­ρη­σης τα χρήματα που «περισ­σεύ­ουν» σήμερα, ουσια­στικά καλύ­πτουν ένα μικρό μέρος από τα περίπου 600 εκατ. ευρώ που δεν είχε εισπρά­ξει τα προη­γού­μενα χρόνια η ΔΕΗ, όταν τα πραγ­μα­τικά κόστη των ΥΚΩ ήταν μεγα­λύ­τερα.

news247.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.