ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξενοδόχοι: Δώστε λύση για κόκκινα δάνεια και παράνομα καταλύματα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Τσακίρης Γιώργος

Έκκληση για την στήριξη των ελλη­νι­κών ξενο­δο­χείων και του του­ρι­σμού της χώρας, στις δύσκο­λες στιγμές που διάγει ο κλάδος, ζήτησε ο πρό­ε­δρος του Ξενο­δο­χεια­κού Επι­με­λη­τή­ριου Ελλάδος Γιώργος Τσα­κί­ρης μιλώ­ντας από το βήμα της 5ης Γενικής Συνέ­λευ­σης του Ξ.Ε.Ε. που πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε στο Εκθε­σιακό Κέντρο Metropolitan Expo.

Ο πρό­ε­δρος του Ξ.Ε.Ε. ζήτησε μάλιστα από τα αρμόδια υπουρ­γεία να προ­χω­ρή­σουν άμεσα στην νομο­θέ­τηση για την αντι­με­τώ­πιση του φαι­νό­με­νου της παρά­νο­μης ενοι­κί­α­σης ιδιω­τι­κών κατοι­κιών. Ταυ­τό­χρονα ζήτησε από την πολι­τεία την ορθο­λο­γική ρύθμιση των κόκ­κι­νων δανείων των του­ρι­στι­κών επι­χει­ρή­σεων, προ­κει­μέ­νου αυτές να μην περά­σουν στα κοράκια των αγορών, την άμεση ολο­κλή­ρωση ενός νέου, ρεα­λι­στι­κού και απο­τε­λε­σμα­τι­κού ανα­πτυ­ξια­κού νόμου, που να ευνοεί τις ιδιω­τι­κές επεν­δύ­σεις, την προ­ώ­θηση δράσεων του νέου ΕΣΠΑ για τον εκσυγ­χρο­νι­σμό των μικρο­με­σαίων επι­χει­ρή­σεων και τέλος την ρύθμιση του μεγάλου προ­βλή­μα­τος του ΕΝΦΙΑ για τις ξενο­δο­χεια­κές επι­χει­ρή­σεις και ειδικά την απά­λειψη της αδικίας σε βάρος των ατο­μι­κών επι­χει­ρή­σεων.

“Είναι σημα­ντικό να κατα­λά­βουμε όλοι, ότι η ποιό­τητα είναι η καλύ­τερη επέν­δυση μας και συγ­χρό­νως, -τολμώ να πω- ένα μονα­δικό συγκρι­τικό πλε­ο­νέ­κτημα και ασπίδα μας απέ­να­ντι τόσο στον αυξα­νό­μενο παγκό­σμιο αντα­γω­νι­σμό, όσο και στον εσω­τε­ρικό παρά­νομο αντα­γω­νι­σμό από τα κάθε λογής κατα­λύ­ματα που πλέον ξεπη­δούν σα μανι­τά­ρια και προ­σφέ­ρο­νται προς ενοι­κί­αση, χωρίς καμία άδεια, καμία φορο­δο­τική υπο­χρέ­ωση ή ακόμη έλεγχο ποιό­τη­τας και ασφά­λειας” είπε χαρα­κτη­ρι­στικά.

Σχο­λιά­ζο­ντας τις προ­ο­πτι­κές της φετινής του­ρι­στι­κής σαιζόν ο κ. Τσα­κί­ρης ανέφερε ότι το 2016 δεν προ­σφέ­ρε­ται για ασφα­λείς του­ρι­στι­κές προ­βλέ­ψεις. “Είναι μια χρονιά με ευκαι­ρίες αλλά και με μεγά­λους κιν­δύ­νους. Όσο πιθανό είναι να έχουμε μια καλή συνέ­χεια της δυνα­μι­κής του 2015, άλλο τόσο πιθανό είναι να κλη­θούμε να δια­χει­ρι­στούμε μια απρό­βλε­πτη χρονιά. Μια χρονιά στην οποία επι­πλέον των άλλων, θα δου­λέ­ψουμε για πρώτη φορά με διπλά­σιο ΦΠΑ, τη στιγμή που επα­νεμ­φα­νί­ζο­νται ζητή­ματα όσον αφορά στην αστυ­νό­μευση των πόλεων, που το μετα­να­στευ­τικό πρό­βλημα βρί­σκε­ται σε έξαρση και που στο ευρύ­τερο γεω­πο­λι­τικό μας περι­βάλ­λον δρο­μο­λο­γού­νται τέτοιες σημα­ντι­κές ανα­δια­τά­ξεις που εύλογα προ­κα­λούν ανη­συ­χίες για το κατά πόσο η του­ρι­στική εικόνα της χώρας μας θα επη­ρε­α­στεί θετικά ή αρνη­τικά”, συμπλή­ρωσε ο πρό­ε­δρος του Ξ.Ε.Ε.

Στο πλαίσιο της φετινής Γενικής Συνέ­λευ­σης, με σύνθημα “ο του­ρι­σμός είναι υπόθεση όλων μας”, συμ­με­τεί­χαν πλέον των 1.000 ξενο­δό­χων και παρα­βρέ­θη­καν μεταξύ άλλων, ο υπουρ­γός Οικο­νο­μίας Ανά­πτυ­ξης και Του­ρι­σμού κ. Γιώργος Στα­θά­κης, η αν. υπουρ­γός Του­ρι­σμού κ. Έλενα Κου­ντουρά, η τομε­άρ­χης Του­ρι­σμού της Ν.Δ. κα Φωτεινή Αρα­μπα­τζή και ο γ. γ. Του­ρι­σμού κ. Γερά­σι­μος Ζαχα­ρά­τος.

Κατά την ομιλία του ο Υπουρ­γός Οικο­νο­μίας, Ανά­πτυ­ξης και Του­ρι­σμού, Γιώργος Στα­θά­κης, ανα­φέρ­θηκε στον κυβερ­νη­τικό σχε­δια­σμό για την ενί­σχυση του Του­ρι­σμού, με βασικά εργα­λεία τον νέο Ανα­πτυ­ξιακό Νόμο και τα προ­γράμ­ματα ΕΣΠΑ της νέας περιό­δου, με έμφαση στον εκσυγ­χρο­νι­σμό της υπο­δο­μής και της λει­τουρ­γίας υφι­στά­με­νων μικρών και μεσαίων επι­χει­ρή­σεων του κλάδου. Υπο­στή­ριξε ότι ο του­ρι­στι­κός κλάδος απο­τε­λεί κατ’ εξοχήν παρά­δειγμα εξω­στρέ­φειας, αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας και αυξη­μέ­νης ροπής στην και­νο­το­μία. Ειδική αναφορά έκανε στην οικο­νο­μία δια­μοι­ρα­σμού και στη συνεχή συνερ­γα­σία με το Υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών για την ανά­πτυξη θεσμι­κού πλαι­σίου, που θα διευ­θε­τεί τα θέματα φορο­λό­γη­σης, λει­τουρ­γίας και ασφά­λειας του νέου αυτού του­ρι­στι­κού προ­ϊ­ό­ντος. “Γνω­ρί­ζουμε επίσης το εξαι­ρε­τικά σημα­ντικό ζήτημα διό­γκω­σης των ληξι­πρό­θε­σμων οφειλών των ξενο­δο­χείων προς τη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ επε­ξερ­γά­στηκε νέο πρό­γραμμα δια­κα­νο­νι­σμών παρέ­χο­ντας μεγα­λύ­τερο βαθμό ευε­λι­ξίας, ευνοϊ­κό­τε­ρους όρους ρύθ­μι­σης των μακρο­χρό­νιων οφειλών και περισ­σό­τε­ρες δόσεις. Στο πλαίσιο της στενής συνερ­γα­σίας του Υπουρ­γείου μας με τη ΔΕΗ, έχει προ­βλε­φθεί, ειδικά για τις ξενο­δο­χεια­κές επι­χει­ρή­σεις, δυνα­τό­τητα εξό­φλη­σης της ληξι­πρό­θε­σμης οφειλής έως και 36 μηνιαίες δόσεις, με άμεση κατα­βολή μόλις του 10% της συνο­λι­κής οφειλής” πρό­σθεσε ο κ. Στα­θά­κης.

Η αν. υπουρ­γός Του­ρι­σμού κα Έλενα Κου­ντουρά κάνο­ντας απο­λο­γι­σμό του έργου της το 2016 επι­σή­μανε ότι: “σε ένα βράδυ κρίθηκε η του­ρι­στική χρονιά. Τη βραδιά των capital controls. Δια­χει­ρι­στή­καμε την έκτακτη κρίση με τα συναρ­μό­δια Υπουρ­γεία, με άμεσα αντα­να­κλα­στικά και με τις απαι­τού­με­νες ενέρ­γειες, προ­κει­μέ­νου οι επι­σκέ­πτες να μην επη­ρε­α­στούν στις συναλ­λα­γές τους και στις δια­κο­πές τους στη χώρα μας. Τις επό­με­νες ημέρες δια­χει­ρι­στή­καμε επι­κοι­νω­νιακά την κατά­σταση με επίθεση ενη­μέ­ρω­σης και συνε­ντεύ­ξεων στο εξω­τε­ρικό, για εκπέμ­ψουμε σιγου­ριά ως προ­ο­ρι­σμός, ώστε να μην υπο­στούμε δυσφή­μιση και κύμα ακυ­ρώ­σεων”. Ανα­φε­ρό­μενη στα μέτρα της κυβέρ­νη­σης για την αντι­με­τώ­πιση των παρά­νο­μων κατα­λυ­μά­των τόνισε : “έχουμε ήδη επε­ξερ­γα­στεί ένα σχέδιο για την οικο­νο­μία δια­μοι­ρα­σμού. Έχοντας μελε­τή­σει την ανά­πτυξη του μοντέ­λου αυτού στο εξω­τε­ρικό, και σε συνερ­γα­σία με τα συναρ­μό­δια υπουρ­γεία και τους φορείς, θα είμαστε σε θέση μέσα στις επό­με­νες εβδο­μά­δες να παρου­σιά­σουμε μία ολο­κλη­ρω­μένη πρόταση. Το Υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών θα λάβει όλα τα κατάλ­ληλα μέτρα ώστε να συλ­λά­βει και να φορο­λο­γή­σει ύλη που προ­κύ­πτει από την συστη­μα­τική εκμί­σθωση ακι­νή­των – του­ρι­στι­κών κατα­λυ­μά­των ως εισό­δημα από εμπο­ρική δρα­στη­ριό­τητα”.

Ακο­λού­θως ανα­πτύ­χθη­καν οι πολ­λα­πλές επι­πτώ­σεις από την εξά­πλωση της οικο­νο­μίας του δια­μοι­ρα­σμού (sharing economy) στον του­ρι­σμό, με ομι­λη­τές το Διευ­θύ­νο­ντα Σύμ­βουλο του Οργα­νι­σμού Του­ρι­στι­κής Προ­ώ­θη­σης και Προ­βο­λής του Βερο­λί­νου (VisitBerlin) κ. Burkhard Kieker και το Γενικό Γραμ­μα­τέα της Ευρω­παϊ­κής Ομο­σπον­δίας Εργα­ζο­μέ­νων στον Του­ρι­σμό, στην Εστίαση και στον Αγρο­τικό Τομέα (EFFAT) κ. Harald Wiedenhofer.

capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.