ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Σοκ και δέος» από την πτώση του ελικοπτέρου!

news room 1 λεπτό ανάγνωση
900

Αθήνα, 11

Δύο σοροί των αγνο­ού­με­νων αξιω­μα­τι­κών από το ελι­κό­πτερο του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού που κατέ­πεσε τα ξημε­ρώ­ματα στην Κίναρο εντο­πί­στη­καν λίγο μετά τις 11 το πρωί στην ξηρά. Αγνο­εί­ται ο τρίτος αξιω­μα­τι­κός.

Το πλήρωμα του ελι­κο­πτέ­ρου απο­τε­λού­σαν ο κυβερ­νή­της υπο­πλοί­αρ­χος Ανα­στά­σιος Του­λί­τσης, ο συγκυ­βερ­νή­της υπο­πλοί­αρ­χος Κων­στα­ντί­νος Πανανάς και ο ανθυ­πα­σπι­στής ναυ­τί­λος Ελευ­θέ­ριος Ευαγ­γέ­λου.

Το ουραίο τμήμα του ελι­κο­πτέ­ρου βρέθηκε σε από­κρη­μνη χαράδρα στο βορειο­δυ­τικό άκρο της Κινάρου, σε υψό­με­τρο 295 μέτρων.

Κατά πλη­ρο­φο­ρίες οι δύο νεκροί, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη ανα­γνω­ρι­στεί, εντο­πί­στη­καν πάνω στην Κίναρο σε σχετικά μεγάλη ακτίνα από το σημείο όπου βρέθηκε το ουραίο τμήμα του ελι­κο­πτέ­ρου. Το στοι­χείο αυτό θεω­ρεί­ται ενδει­κτικό της σφο­δρό­τη­τας της πρό­σκρου­σης του ελι­κο­πτέ­ρου ΠΝ-28.

Οι επι­κοι­νω­νίες με το ελι­κό­πτερο και το ίχνος του AB-212 χάθηκαν από τα ραντάρ της φρε­γά­τας Νικη­φό­ρος Φωκάς στις 02:45 τα ξημε­ρώ­ματα της Πέμπτης. Στις 04:40 εντο­πί­στηκε θερμικό ίχνος του ελι­κο­πτέ­ρου του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού στην περιοχή της Κινάρου.

Λίγες ώρες μετά και συγκε­κρι­μένα στις 07:01 το πρωί βρέ­θη­καν τμήματα του ελι­κο­πτέ­ρου σε από­κρη­μνη περιοχή της Κινάρου. Ηταν το ουραίο τμήμα του Agusta Bell. Σύμφωνα με αξιω­μα­τι­κούς του υπουρ­γείου Εθνικής Αμυνας το ελι­κό­πτερο προ­σέ­κρουσε στην κορυφή του λόφου ύψους 295 μέτρων, το ουραίο τμήμα απο­κολ­λή­θηκε βίαια και τα υπό­λοιπα τμήματα του ελι­κο­πτέ­ρου έπεσαν στη θάλασσα.

Τι μπορεί να συνέβη και το ελι­κό­πτερο συνε­τρίβη ουδείς μπορεί να γνω­ρί­ζει αυτή την ώρα. Στην ενη­μέ­ρωση που έκανε ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Εθνικής Άμυνας Δημή­τρης Βίτσας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύ­αρ­χος Βαγ­γέ­λης Απο­στο­λά­κης και ο εκπρό­σω­πος Τύπου του ΓΕΕΘΑ αντι­πλοί­αρ­χος Βασίλης Μπε­λε­τσιώ­της ειπώ­θηκε ότι στα ελι­κό­πτερα αυτά οι δυνα­τό­τη­τες πτήσεων είναι εξαι­ρε­τι­κές, είναι οι καλύ­τε­ρες.

Στις 02:45 τα ξημε­ρώ­ματα, την ώρα που χάθηκε το στίγμα του ΠΝ-28 από τα ραντάρ οι και­ρι­κές συν­θή­κες ήταν καλές.

«Δεν ανα­κοι­νώ­θηκε τίποτα απ’ την πλευρά του ελι­κο­πτέ­ρου, δεν είχαμε κανένα σημάδι, καμία ένδειξη» είπε ο ναύ­αρ­χος Απο­στο­λά­κης.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ σε ερώτηση εξήγησε ότι το ΑΒ-212 πετούσε σε ύψος 390 ποδών, περίπου 130 μέτρα δηλαδή. «Οι πιο πολλές ασκή­σεις γίνο­νται νύχτα» είπε ο ναύ­αρ­χος Απο­στο­λά­κης.

Μέχρι αυτή την ώρα στην θαλάσ­σια περιοχή δίπλα στο σημείο που βρέθηκε το ουραίο τμήμα του ΠΝ-28 αλλά και στη βραχώδη περιοχή της Κινάρου όπου συνε­τρίβη το ελι­κό­πτερο γίνο­νται έρευνες από βατρα­χάν­θρω­πους των ΟΥΚ, κομά­ντος της ΕΜΑΚ, της 31ης Μονάδας Ειδικών Επι­χει­ρή­σεων της Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρίας και αλε­ξι­πτω­τι­στές του στρατού.

Για την υπόθεση ξεκί­νησε ήδη το έργο της η επι­τροπή διε­ρεύ­νη­σης ατυ­χή­μα­τος που συστά­θηκε ενώ στο σημείο των ερευνών στην Κίναρο μετέ­βη­σαν με ελι­κό­πτερο ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γος Εθνικής Άμυνας Δημή­τρης Βίτσας και ο αρχηγός ΓΕΝ  αντι­ναύ­αρ­χος Γιώργος Για­κου­μά­κης.

«Σήμερα είναι μια μέρα θρήνου για τον ελλη­νικό λαό, για το έθνος, για τις ένοπλες δυνά­μεις της χώρας. Έλληνες αξιω­μα­τι­κοί, σε καιρό ειρήνης, μπήκαν στο πάνθεον των ηρώων. Εκτε­λώ­ντας την υπη­ρε­σία τους, εκτε­λώ­ντας το καθήκον τους, εκτε­λώ­ντας τον όρκο που έδωσαν όταν κατε­τά­γη­σαν στις ένοπλες δυνά­μεις. Έπεσαν μαχό­με­νοι για την ασφά­λεια όλων μας. Είμαστε όλοι συντε­τριμ­μέ­νοι», τόνισε από τις Βρυ­ξέλ­λες ο υπουρ­γός Άμυνας Πάνος Καμ­μέ­νος, σε δήλωσή του για το τραγικό δυστύ­χημα. «Δεν υπάρ­χουν λόγια που μπορεί να πει κανείς στις οικο­γέ­νειές τους. Το υπουρ­γείο Εθνικής Άμυνας, η κυβέρ­νηση, το σύνολο του πολι­τι­κού κόσμου, ο ελλη­νι­κός λαός, η σκέψη όλων μας είναι σε αυτές τις οικο­γέ­νειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώ­πους. Θα είμαστε δίπλα τους», συμπλή­ρωσε ο Πάνος Καμ­μέ­νος και κατέ­ληξε λέγο­ντας ότι «σε αυτούς τους ήρωες» αφιε­ρώ­νει τη σημε­ρινή συμ­φω­νία του ΝΑΤΟ για ανά­πτυξη νατοϊ­κών δυνά­μεων στο Αιγαίο που θα «λύσει το θέμα της μετα­νά­στευ­σης».

«Βρήκα τα συντρίμ­μια του ελι­κο­πτέ­ρου σε μια χαράδρα»: Συγκλο­νί­ζει η κάτοι­κος της Κινάρου

Η Ειρήνη Κατσο­τούρχη, η μία από τις δύο κατοί­κους της Κινάρου, της νησίδας στην οποία γρά­φτηκε η τρα­γω­δία με το ελι­κό­πτερο Agusta Bell του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού συγκλο­νί­ζει με την περι­γραφή της για όσα συνέ­βη­σαν τα ξημε­ρώ­ματα της Πέμπτης.

«Με πήραν στις 3.30 από το Πεντά­γωνο και μου είπαν για το ελι­κό­πτερο. Αμέσως ξεκί­νησα να ψάχνω στις χαρά­δρες που ξέρω. Και σε μια από αυτές βρήκα τα συντρίμ­μια» λέει η κυρία Κατσο­τούρχη.

«Έχω σοκα­ρι­στεί μου ράγισε η καρδιά όταν είδα τα συντρίμ­μια. Παρα­κα­λούσα το Θεό μη τυχόν έχουν πάθει κακό τα παιδιά που ήταν στο ελι­κό­πτερο. Δυστυ­χώς λίγη ώρα αργό­τερα εντο­πί­στη­καν τα συντρίμ­μια είμαι σε κατά­σταση σοκ» δηλώνει συντε­τριμ­μένη η μονα­δική σήμερα κάτοι­κος του νησιού, καθώς ο γιος της απου­σί­αζε από την Κίναρο.

Το χρο­νο­λό­γιο

της τρα­γω­δίας:

Ώρα 01:48: Το ελι­κό­πτερο Agusta Bell 212 ΠΝ-28 απο­νηώ­θηκε από την φρεγάτα Νικη­φό­ρος Φωκάς για νυχτε­ρινή πτήση. Απο­στολή του πλη­ρώ­μα­τος του ελι­κο­πτέ­ρου στο πλαίσιο της άσκησης «Αστραπή» ο εντο­πι­σμός στόχος επι­φα­νείας, δηλαδή πολε­μι­κών πλοίων που για το σενάριο της άσκησης θεω­ρού­νται «εχθρικά».

Ώρα 02:45: Απώλεια ίχνους και απώλεια επι­κοι­νω­νιών με το ελι­κό­πτερο Agusta Bell 212 με τον κωδικό αριθμό ΠΝ-28.

Ώρα 04:40: Εντο­πι­σμός θερ­μι­κού ίχνους από το ελι­κό­πτερο ΠΝ-56, οργα­νικό ελι­κό­πτερο της φρε­γά­τας Σπέτσαι

Ώρα 07:01: Εντο­πί­στη­καν συντρίμ­μια από το ΠΝ-56 και από τα δύο Super Puma που είχαν απο­γειω­θεί από Χίο και από Ρόδο για έρευνα και διάσωση.

Στην επι­χεί­ρηση έρευνας συμ­με­τέ­χουν οι φρε­γά­τες Ύδρα, Έλλη, Νικη­φό­ρος Φωκάς, Αδρίας, Σπέτσαι και η πυραυ­λά­κα­τος Γρη­γο­ρό­που­λος. Από αέρος τα ελι­κό­πτερα Aegean Hawk ΠΝ-56 (οργα­νικό ελι­κό­πτερο φρε­γά­τας Σπέτσαι), το ΠΝ-30 τύπου ΑΒ-212 (οργα­νικό ελι­κό­πτερο φρε­γά­τας Αδρία) ακόμη δύο ελι­κό­πτερα Super Puma και ένα μετα­γω­γικό αερο­σκά­φος τύπου C-130.

Λίγο μετά τις 11:00 ανα­κοι­νώ­θηκε πως εντο­πί­στη­καν στην ξηρά οι σοροί δύο εκ των τριών αξιω­μα­τι­κών, ενώ οι έρευνες συνε­χί­ζο­νται και για τον τρίτο. Οι δύο νεκροί, που δεν έχουν ακόμα ανα­γνω­ρι­σθεί, εντο­πί­στη­καν σε μεγάλη από­σταση από τα συντρίμ­μια, γεγονός που θεω­ρεί­ται ενδει­κτικό της σφο­δρό­τη­τας της σύγκρου­σης του ελι­κο­πτέ­ρου.

Το προφίλ

των τριών αξιω­μα­τι­κών

– Ο κυβερ­νή­της υπο­πλοί­αρ­χος Ανα­στά­σιος Του­λί­τσης 37 ετών (γεν­νή­θηκε το 1979). Πολύ έμπει­ρος, με περισ­σό­τε­ρες από 1.300 ώρες πτήσης, έγγαμος

– Ο συγκυ­βερ­νή­της υπο­πλοί­αρ­χος Κων­στα­ντί­νος Πανανάς 34 ετών (γεν­νή­θηκε το 1982). Έγγαμος με ένα παιδί και η γυναίκα του έγκυος στο δεύτερο

– Ο ναυ­τί­λος (χει­ρι­στής ραντάρ επι­φα­νείας) ανθυ­πα­σπι­στής Ελευ­θέ­ριος Ευαγ­γέ­λου 36 ετών (γεν­νή­θηκε το 1980). Έγγαμος με ένα παιδί

Το βάθος στη θαλάσ­σια περιοχή που ανα­ζη­τού­σαν το πιλο­τή­ριο (κόκπιτ) οι ομάδες διά­σω­σης κυμαί­νε­ται από 50 ως 100 μέτρα.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.