ΕΙΔΗΣΕΙΣ

5.000 οι Ευρωπαίοι τζιχαντιστές – Αργησε να αντιδράσει η Ευρώπη

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ευρωκοινοβούλιο

Περισ­σό­τε­ροι από 5.000 είναι οι Ευρω­παίοι πολίτες που έχουν εντα­χθεί στις τάξεις του ISIS και απει­λούν την ασφά­λεια της Ευρώπης, ομο­λο­γεί­ται σε ψήφισμα του Ευρω­κοι­νο­βου­λίου. Το ψήφισμα περι­γρά­φει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αντι­με­τω­πι­σθούν οι κίν­δυ­νοι.

Μέσα από το Ψήφισμα που, καθυ­στε­ρη­μένα πλέον, έρχεται για έγκριση στην Ολο­μέ­λεια του Ευρω­κοι­νο­βου­λίου, την άλλη βδομάδα στο Στρα­σβούργο, ανα­δει­κνύ­ε­ται η «πικρή αλήθεια» ότι, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, γνώ­ρι­ζαν πολύ καλά τον κίνδυνο που απει­λούσε τις ζωές και την ασφά­λεια των Ευρω­παίων πολιτών, από την ανα­με­νό­μενη τρο­μο­κρα­τική δράση, υπηκόων κρατών-μελών της Ευρω­παϊ­κής Ενωσης, που είχαν προ­σχω­ρή­σει στον στρα­τιω­τικό μηχα­νι­σμό του Ισλα­μι­κού Κράτους.

Το γεγονός ότι, ανάμεσα στους τρο­μο­κρά­τες που αιμα­το­κύ­λι­σαν το Παρίσι, υπήρχαν του­λά­χι­στον τρείς Γάλλοι υπήκοοι και δύο Βέλγοι, έρχεται να επι­βε­βαιώ­σει τους φόβους ότι, οι μαχητές του ISIS, δεν είναι, κατ’ ανάγκη, τζι­χα­ντι­στές από την Συρία ή αλλού, που παρέ­καμ­ψαν τα ευρω­παϊκά σύνορα, εισερ­χό­με­νοι μέσω του πλήθους μετα­να­στών και προ­σφύ­γων αλλά ακραιφ­νείς Ευρω­παίοι πολίτες.

Η τραγική, για την Γαλλία, ειρωνία είναι ότι, ειση­γή­τρια του σχε­τι­κού Ψηφί­σμα­τος, είναι η πρώην υπουρ­γός Δικαιο­σύ­νης της Γαλλίας και νυν ευρω­βου­λευ­τής της Ομάδας του Ευρω­παϊ­κού Λαϊκού Κόμ­μα­τος Ρασίντα Ντάτι, η οποία και κατέ­θεσε την σχετική της πρόταση στις 3 Νοεμ­βρίου 2015

Στο Ψήφισμα αυτό ανα­γνω­ρί­ζε­ται ότι, «περισ­σό­τε­ροι από 5.000 ευρω­παίοι πολίτες έχουν προ­σχω­ρή­σει σε τρο­μο­κρα­τι­κές οργα­νώ­σεις και άλλους στρα­τιω­τι­κούς σχη­μα­τι­σμούς, ιδίως στις τάξεις του Ισλα­μι­κού Κράτους (Da’esh), της Jahbatal-Nusra και άλλων οργα­νώ­σεων εκτός της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης, ιδιαί­τερα στην περιοχή της Μέσης Ανα­το­λής και της Βόρειας Αφρικής (ΜΑΒΑ)».

Ανα­γνω­ρί­ζε­ται, ακόμη ότι, «το φαι­νό­μενο αυτό διο­γκώ­νε­ται συνεχώς προ­σλαμ­βά­νο­ντας σημα­ντι­κές και επι­κίν­δυ­νες δια­στά­σεις»

Ομο­λο­γεί­ται ότι «συνιστά απειλή για την ασφά­λεια, η παρου­σία και κυκλο­φο­ρία στο ευρω­παϊκό έδαφος και στις γει­το­νι­κές χώρες αλλο­δα­πών μαχητών, οι οποίοι συχνά είναι πολίτες της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης».

Στο Ψήφισμα περι­λαμ­βά­νε­ται η ανη­συ­χη­τική προει­δο­ποί­ηση ότι «εάν δεν αντι­με­τω­πι­στούν οι συν­θή­κες που ευνοούν τη διάδοση της τρο­μο­κρα­τίας, τα προσεχή έτη είναι πιθανό να επι­δει­νω­θεί το φαι­νό­μενο να μετα­βαί­νουν οι πολίτες της ΕΕ σε άλλες χώρες για να εντα­χθούν σε ομάδες τζι­χα­ντι­στών ή σε άλλες εξτρε­μι­στι­κές ομάδες, καθώς και να αυξηθεί η συγκε­κρι­μένη απειλή που αυτοί συνι­στούν για την ασφά­λεια όταν επι­στρέ­φουν στην ΕΕ και στις γει­το­νι­κές χώρες».

Ομο­λο­γεί­ται, εμμέσως πλην σαφώς, ότι τόσον το Ευρω­παϊκό Συμ­βού­λιο όσον και η Κομι­σιόν, ήταν εν γνώσει των κιν­δύ­νων που προ­έρ­χο­νταν από την «ριζο­σπα­στι­κο­ποί­ηση Ευρω­παίων πολιτών» και γι’ αυτό ζητεί­ται η πλήρης γνω­στο­ποί­ηση των σχεδίων δράσης, που προ­φα­νώς, έχει ετοι­μά­σει το Ευρω­παϊκό Συμ­βού­λιο «για την κατα­πο­λέ­μηση της ριζο­σπα­στι­κο­ποί­η­σης και της στρα­το­λό­γη­σης τρο­μο­κρα­τών».

Απο­κα­λύ­πτε­ται, ακόμη, ότι η Ευρώπη προ­ε­τοι­μά­ζο­νταν για τον έλεγχο του Δια­δι­κτύου και τον εντο­πι­σμό τρο­μο­λα­γνι­κών μηνυ­μά­των, ιδρύ­ο­ντας το Ευρω­παϊκό Κέντρο Αντι­τρο­μο­κρα­τίας (ECTC), που θα υπά­γο­νταν στην Ευρω­παϊκή Μονάδα για την Αναφορά Δια­δι­κτυα­κού Περιε­χο­μέ­νου.

Μόνο που η έναρξη της λει­τουρ­γίας αυτού του Κέντρου, είχε προ­γραμ­μα­τι­σθεί για την πρώτη Ιανουα­ρίου του ….2016.

Στο Ψήφισμα, τέλος, προ­δια­γρά­φο­νται και τα μελ­λού­μενα, για την αποφυγή ή πρόληψη της ριζο­σπα­στι­κο­ποί­η­σης των Ευρω­παίων πολιτών, αφού θεω­ρεί­ται «απο­λύ­τως ανα­γκαίο να ενι­σχυ­θούν οι ταχείες και απο­τε­λε­σμα­τι­κές ανταλ­λα­γές των σχε­τι­κών πλη­ρο­φο­ριών μεταξύ των αρχών επι­βο­λής του νόμου στα κράτη μέλη καθώς και μεταξύ των κρατών μελών και των αρμό­διων φορέων, βελ­τι­στο­ποιώ­ντας ιδίως τη χρήση και τις συνει­σφο­ρές στο σύστημα πλη­ρο­φο­ριών Σένγκεν (SIS), στο σύστημα πλη­ρο­φο­ριών για τις θεω­ρή­σεις (VIS), στο ασφα­λούς εφαρ­μο­γής δίκτυο ανταλ­λα­γής πλη­ρο­φο­ριών (SIENA) της Ευρωπόλ και στο σημείο επαφής «Travellers» της Ευρωπόλ για τους ριζο­σπα­στι­κο­ποι­η­μέ­νους Ευρω­παί­ους πολίτες».

Νίκος Ρούσσης

Στρα­σβούργο

Πηγή: reporter.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.