ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ψήφισμα πολιτών: “Σταματήστε τους πνιγμούς”-Διαδικτυακή καμπάνια συλλογής υπογραφών

news room 1 λεπτό ανάγνωση
μετανάστες

Ψήφισμα για άνοιγμα του φράχτη στον Έβρο είναι σε εξέλιξη εδώ και λίγες ώρες μέσω της πλατ­φόρ­μας Αvaaz. To κάλεσμα για υπο­γραφή, στο οποίο έως τώρα έχουν αντα­πο­κρι­θεί πάνω από 1500 άνθρω­ποι, απευ­θύ­νε­ται με ανοιχτή επι­στολή προς τον πρω­θυ­πουργό Α. Τσίπρα και τον αν. υπουργό μετα­να­στευ­τι­κής πολι­τι­κής Γ. Μουζάλα.

Σε αυτήν ανα­φέ­ρε­ται:

“Ως πολίτες, σας καλούμε να ανοί­ξετε το φράχτη του Έβρου στη μνήμη όλων των παιδιών που έχουν πνιγεί στο Αιγαίο. Η δημιουρ­γία ασφα­λούς, νόμιμης και ελεγ­χό­με­νης διόδου μέσω στεριάς, όπου θα γίνεται κατα­γραφή και άμεση διέ­λευση των προ­σφύ­γων προς άλλες χώρες, θα σώσει ζωές, θα πλήξει το δου­λε­μπό­ριο και θα απο­συμ­φο­ρή­σει τα νησιά μας και τα αστικά κέντρα. Αυτή είναι η ευκαι­ρία σας να κάνετε τα λόγια σας πράξη και την Ελλάδα παρά­δειγμα ανθρω­πιάς στην Ευρώπη.”

Στη συνέ­χεια ανα­φέ­ρε­ται πως ο αδια­πέ­ρα­στος φράχτης στα σύνορα του Έβρου ανα­γκά­ζει οικο­γέ­νειες προ­σφύ­γων να επι­βι­βά­ζο­νται στις βάρκες του θανάτου.” Όμως, αυτή την εβδο­μάδα, μπορεί να δοθεί μια λύση που θα σώσει χιλιά­δες ζωές.” ανα­φέ­ρει το ψήφισμα στο δια­δί­κτυο και συνε­χί­ζει: “O πρω­θυ­πουρ­γός Α. Τσίπρας και ο πρό­ε­δρος του Ευρω­κοι­νο­βου­λίου Μάρτιν Σουλτς θα επι­σκε­φτούν τη Λέσβο. Aν κατά τη διάρ­κεια της επί­σκε­ψης, παρα­δώ­σουμε χιλιά­δες φωνές δια­μαρ­τυ­ρίας στους ίδιους και στα ΜΜΕ που θα τους συνο­δεύ­ουν, μπο­ρούμε να τους πιέ­σουμε να ανοί­ξουν μια ασφαλή, νόμιμη και ελεγ­χό­μενη δίοδο στο φράχτη του Έβρου για να σωθούν χιλιά­δες ζωές.

Μας μένουν 48 ώρες…

Υπό­γραψε τώρα το επείγον ψήφισμα και διάδωσέ το μέσω Facebook, email και Twitter.”

Σημειώ­νε­ται πως πιέσεις για το θέμα δέχεται η κυβέρ­νηση και από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από άλλες ομάδες ατόμων που δρα­στη­ριο­ποιού­νται σε σχέση με το προ­σφυ­γικό.

Υπό τον τίτλο «Οι φράχτες σημαί­νουν χαμένες ζωές, να στα­μα­τή­σει τώρα η τρα­γω­δία», η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ σε ανα­κοί­νωσή της ζητεί από την ελλη­νική κυβέρ­νηση να «ξηλώσει τώρα τον φράχτη στον Εβρο»

Ανα­λυ­τικά η ανα­κοί­νωση:

Τις τελευ­ταίες μέρες γινό­μα­στε μάρ­τυ­ρες άλλης μία τρα­γω­δίας με θύματα πρό­σφυ­γες στα νερά του Αιγαίου. Δεκάδες έχουν εντο­πι­στεί νεκροί ενώ άγνω­στος είναι ο αριθμός των αγνο­ου­μέ­νων με ορατό τον κίνδυνο να έχουμε σε εξέλιξη την μεγα­λύ­τερη τρα­γω­δία προ­σφύ­γων στις Ελλη­νι­κές θάλασ­σες.

Το στα­μά­τημα αυτής της τρα­γω­δίας είναι μονό­δρο­μος. Τη στιγμή που η Ευρώπη συνε­χί­ζει να κλείνει τα μάτια και να υψώνει φράχτες, η Ελλη­νική Κυβέρ­νηση οφείλει άμεσα να λάβει δρα­στι­κές απο­φά­σεις και να προ­χω­ρή­σει σε πράξεις που θα συμ­βάλ­λουν στην επι­τά­χυνση του τέλους αυτού του δρά­μα­τος.

Η Ευρώπη φρούριο και οι απάν­θρω­πες εμμονές των ηγεσιών της φέρουν την τερά­στια ευθύνη για τους εκα­το­ντά­δες πνιγ­μέ­νους. Η εγκλη­μα­τική ολι­γω­ρία των Ευρω­παϊ­κών ηγεσιών έχει λειάνει το έδαφος για τις ακρο­δε­ξιές πρα­κτι­κές που βλέ­πουμε στην Ουγ­γα­ρία και όχι μόνο, με τα σιδε­ρό­φρα­χτα σύνορα και την κατα­στολή. Στον αντί­ποδα, επι­χει­ρούν να φορ­τώ­σουν όλο το βάρος της δια­χεί­ρι­σης αυτής της πρω­τό­γνω­ρης κρίσης σε μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία παρά τις τερά­στιες δυσκο­λίες πασχί­ζει να αντα­πο­κρι­θεί απο­τε­λε­σμα­τικά.

Οι πρό­σφυ­γες δεν είναι ούτε “εθνική απειλή”, ούτε “εισβο­λείς” και κανένας φράχτης δεν μπορεί να στα­μα­τή­σει τα κύματα των απελ­πι­σμέ­νων ανθρώ­πων που δρα­πε­τεύ­ουν από την φρίκη του πολέμου.

Να ξηλωθεί τώρα ο φράχτης στον Έβρο. Η Κυβέρ­νηση να υιο­θε­τή­σει άμεσα τις προ­τά­σεις των διεθνών οργα­νι­σμών και να προ­χω­ρή­σει στην δημιουρ­γία ασφαλών και νόμιμων διόδων για τους πρό­σφυ­γες στον Έβρο και σε άλλα σημεία. Επι­τά­χυνση των δια­δι­κα­σιών δημιουρ­γίας κέντρων υπο­δο­χής και κατα­γρα­φής στα νησιά, ενί­σχυση των υπαρ­χου­σών κέντρων φιλο­ξε­νίας και δημιουρ­γία νέων.

Να μην χαθεί άλλος χρόνος ,να μην θρη­νή­σουμε άλλα πνιγ­μένα παιδιά στο Αιγαίο. Δεν θα συνη­θί­σουμε τον θάνατο, δεν θα επι­τρέ­ψουμε να γίνουν τα νησιά μας και τα σύνορα ομα­δι­κοί τάφοι προ­σφύ­γων. Όσο περισ­σό­τε­ροι φράχτες υψώ­νο­νται τόσο περισ­σό­τε­ροι νεκροί θα ξεβρά­ζο­νται στα νησιά. Απέ­να­ντι στην κτη­νω­δία απα­ντάμε με αλλη­λεγ­γύη».

Πηγή: lifo.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.