ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προσφυγή στον ΟΗΕ μια από τις προτάσεις του Δ. Κρεμαστινού για το προσφυγικό

news room 2 λεπτά ανάγνωση

Ο Αντι­πρό­ε­δρος της Βουλής καθη­γη­τής Δημή­τρης Κρε­μα­στι­νός με συνέ­ντευξή του στον τηλε­ο­πτικό σταθμό ΣΚΑΙ και με δηλώ­σεις του στους κοι­νο­βου­λευ­τι­κούς συντά­κτες της Βουλής μετά από το άρθρο του «Τα τέσσερα βήματα για το Μετα­να­στευ­τικό» που δημο­σιεύ­τηκε στην εφη­με­ρίδα ΤΑ ΝΕΑ, τόνισε τα εξής:

«Σήμερα ανα­κοι­νώ­θηκε επι­σή­μως και δημο­σιεύ­τηκε στον τύπο ότι από τις 218.000 που εισήλ­θαν ως πρό­σφυ­γες στην Ευρώπη, οι 210.000 εισήλ­θαν μέσω της Ελλάδας και κυρίως μέσω των νησιών του Αιγαίου. Αυτό δείχνει ότι αν οποια­δή­ποτε στιγμή τα Σκόπια ή η Σερβία κλεί­σουν τα σύνορά τους, όπως έχουν ήδη κλείσει η Ουγ­γα­ρία και η Αυστρία, οι άνθρω­ποι αυτοί θα εγκλω­βι­στούν στα νησιά μας και την ηπει­ρω­τική χώρα. Με απλά λόγια, κιν­δυ­νεύει όχι μόνο η σύνθεση του πλη­θυ­σμού της χώρας αλλά, κυρίως, θα δημιουρ­γη­θεί ένα τερά­στιο ανθρω­πι­στικό πρό­βλημα γιατί οι άνθρω­ποι αυτοί θα έχουν ακόμα και πρό­βλημα σίτισης και επι­βί­ω­σης σε μια χώρα που είναι επίσημα πτω­χευ­μένη και η ίδια αδυ­να­τεί να αντι­με­τω­πί­σει βασικές της ανάγκες.

Για όλους αυτούς τους λόγους, με το άρθρο μου στα ΝΕΑ πρό­τεινα προς την Κυβέρ­νηση προ­σφυγή στον ΟΗΕ και αίτημα για σύγκληση του Συμ­βου­λίου Ασφα­λείας το οποίο θεωρώ αδια­νό­ητο να συγκα­λεί­ται –και ορθώς πράττει- για τις διε­νέ­ξεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαι­στί­νης αλλά να μη συγκα­λεί­ται για να επι­βά­λει με όλους τους τρόπους την παύση των εχθρο­πρα­ξιών των δυνά­μεων που εμπλέ­κο­νται στη Μέση Ανατολή. Επι­πλέον της προ­σφυ­γής, η Ελλάδα θα πρέπει να ακο­λου­θή­σει 4 απο­λύ­τως ανα­γκαία βήματα για να αντι­με­τω­πί­σει το φαι­νό­μενο. Πρώτον, να ενερ­γο­ποι­ή­σει την Ευρω­παϊκή Ένωση έτσι ώστε η τουρ­κική αστυ­νο­μία να υπο­χρε­ω­θεί στην εξάρ­θρωση των κυκλω­μά­των που δια­κι­νούν και εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται τους δυστυ­χείς αυτούς ανθρώ­πους. Δεύ­τε­ρον, να φυλάξει τα θαλάσ­σια σύνορά μας με τη συνεχή παρου­σία επο­πτεύ­ο­ντος ελι­κο­πτέ­ρου και ταχυ­πλόων του Λιμε­νι­κού και της Frontex για την απο­τροπή του κύματος εισερ­χο­μέ­νων. Το ίδιο θα πρέπει να πράξει, πιε­ζό­μενη από την Ευρω­παϊκή Ένωση, η Τουρκία με το δικό της Λιμε­νικό απο­τρέ­πο­ντας την ανα­χώ­ρηση των δου­λε­μπο­ρι­κών πλοια­ρίων. Χωρίς την πίεση της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης, φοβού­μαι ότι η Τουρκία δε θα ενερ­γο­ποι­η­θεί. Τρίτον, όσοι εισέρ­χο­νται να μετα­κι­νού­νται καθη­με­ρινά προς την ενδο­χώρα για φιλο­ξε­νία σε αξιο­πρε­πείς χώρους υπο­δο­χής, με ανθρώ­πι­νες συν­θή­κες. Τέταρ­τον, να δια­σφα­λι­στεί η άμεση και ασφαλής μετα­φορά τους στα σύνορα για τη συνέ­χιση της πορείας τους προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη και κάθε τελικό τους προ­ο­ρι­σμό. Συμπε­ρα­σμα­τικά, χωρίς την ενερ­γο­ποί­ηση και κινη­το­ποί­ηση της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης η Ελλάδα μόνη της δεν είναι δυνατόν να επι­τύ­χει αυτούς τους στόχους.»

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.