ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Tάκης Πότσος: «Το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα»

news room 8 λεπτά ανάγνωση
Πότσος Τάκης
Το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα

TΑΚΗΣ ΠΟΤΣΟΣ

«Τη  συνέ­πεια του ΚΚΕ, τη στα­θε­ρό­τητά του στην υπε­ρά­σπιση των λαϊκών συμ­φε­ρό­ντων ενάντια σ’ όλες τις κυβερ­νή­σεις των μνη­μο­νίων, της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης και του κεφα­λαίου, πρέπει να την ανα­γνω­ρί­σει ο λαός, ειδικά σ’ αυτές τις εκλογές και να δυνα­μώ­σει με την ψήφο του την παρέμ­βασή του  στη Βουλή».

Αυτό δηλώνει, μεταξύ άλλων,  σε συνέ­ντευξή του στη «δ», ο υπο­ψή­φιος βου­λευ­τής  κ. Τάκης Πότσος και υπο­γραμ­μί­ζει πως με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ το λαϊκό κίνημα θα μπορεί από καλύ­τερη θέση ν’ αντι­με­τω­πί­σει τα βάρβαρα μέτρα, που θα εφαρ­μό­σουν τα κόμματα του κεφα­λαίου.

«Το ΚΚΕ είναι στην αντί­περα όχθη και σταθερά προ­σα­να­το­λι­σμένο στην ανά­πτυξη που ωφελεί το λαό και τις ανάγκες του. Γι αυτό μιλάμε για κοι­νω­νι­κο­ποι­η­μένα μέσα παρα­γω­γής, δηλαδή να ανήκουν στο λαό , κεντρικό σχε­δια­σμό και λαϊκό έλεγχο. Έχουμε σχέδιο που ξεκι­νάει από σήμερα», δηλώνει ο κ . Τάκης Πότσος και υπο­γραμ­μί­ζει πως η πρόταση του ΚΚΕ είναι η μονα­δική που μπορεί να εξα­σφα­λί­σει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, απο­κλει­στικά δημό­σιες και δωρεάν υπη­ρε­σίες παι­δείας, υγείας, πρό­νοιας.

Σε ερώτηση σχετικά με το μετα­να­στευ­τικό ο κ. Τάκης Πότσος δηλώνει ότι  δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς σύγκρουση , με την μετα­να­στευ­τική πολι­τική της ΕΕ.

«Όλες οι επι­λο­γές των άλλων κομ­μά­των, είτε μιλάνε για ένταση της κατα­στο­λής, είτε μιλάνε για «ηλιο­θε­ρα­πεία» των μετα­να­στών και προ­σφύ­γων, οδηγούν σε όξυνση του προ­βλή­μα­τος», δηλώνει ο κ. Πότσος.

Η συνέ­ντευξη του κ. Τάκη Πότσου, ανα­λυ­τικά:

Λίγες ημέρες έχουν απο­μεί­νει μέχρι την εκλο­γική ανα­μέ­τρηση. Ποιο είναι το δια­κύ­βευμα των εκλογών της 20ης Σεπτεμ­βρίου;

Εμείς κρί­νουμε -και ο λαός μας έχει πια μεγάλη πείρα για να το αντιληφθεί-, ότι το πραγ­μα­τικό δια­κύ­βευμα των εκλογών είναι, όχι μόνο η τιμωρία όλων όσοι έβαλαν την υπο­γραφή τους στην αντι­λαϊκή πολι­τική που τον τσάκισε μέχρι σήμερα, αλλά και να κάνει αυτήν την πείρα δύναμη ελπίδας και ανα­τρο­πής. Να μην εγκλω­βι­στεί ξανά στα  κόμματα που ενώ ανα­θε­μα­τί­ζουν τα μνη­μό­νια, την ίδια στιγμή ορκί­ζο­νται πίστη στον ίδιο δρόμο, στο σύστημα, σε τμήματα του κεφα­λαίου και την ΕΕ, δηλαδή τις λυκο­συμ­μα­χίες που συμ­με­τέ­χει η Ελλάδα, όπως είναι και η ΧΑ και η διά­σπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ 2, η ΛΑΕ.

Αντί­θετα, τη  συνέ­πεια του ΚΚΕ, τη στα­θε­ρό­τητά του στην υπε­ρά­σπιση των λαϊκών συμ­φε­ρό­ντων ενάντια σ’ όλες τις κυβερ­νή­σεις των μνη­μο­νίων, της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης και του κεφα­λαίου, πρέπει να την ανα­γνω­ρί­σει ο λαός, ειδικά σ’ αυτές τις εκλογές και να δυνα­μώ­σει με την ψήφο του την παρέμ­βασή του ΚΚΕ στη Βουλή.

Μ’ ένα πιο δυνατό ΚΚΕ, το λαϊκό κίνημα θα μπορεί από καλύ­τερη θέση ν’ αντι­με­τω­πί­σει τα βάρβαρα μέτρα, που θα εφαρ­μό­σουν τα κόμματα του κεφα­λαίου. Πιο γρήγορα θα δημιουρ­γη­θούν οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις ρήξης με την ΕΕ, το κεφά­λαιο και την εξουσία τους, για να κάνει ορι­στικά παρελ­θόν τη φτώχεια, την ανεργία και τα μνη­μό­νια, αλλά κυρίως, θα ανοίξει ο δρόμος για συνο­λι­κές αλλαγές στην ελλη­νική κοι­νω­νία.

Τι πραγ­μα­τικά μπορεί να αλλάξει μετά τις εκλογές καθώς θα πρέπει να εφαρ­μο­σθεί η συμ­φω­νία η οποία περι­λαμ­βά­νει πολύ σκληρά μέτρα για νοι­κο­κυ­ριά και επι­χει­ρή­σεις;

Αυτό ακριβώς πρέπει να απο­τρέ­ψει με την ψήφο του ο λαός. Ότι έχει μία και μόνη επιλογή: Να επι­λέ­ξει ποιος θα υλο­ποι­ή­σει το 3ο και φαρ­μα­κερό μνη­μό­νιο. Να υποστεί ανεί­πω­τες θυσίες και δυστυ­χία, προ­κει­μέ­νου να μεί­νουμε στο κοινό μας ευρω­παϊκό σπίτι, να μην πετά­ξουμε τη θηλειά της εξου­σίας των μονο­πω­λίων ντόπιων και ξένων από πάνω μας. Μόνο με ένα δυνατό ΚΚΕ , στο δρόμο της συνο­λι­κής ανα­τρο­πής, αντι­πα­λεύ­ο­νται τα αντι­λαϊκά μέτρα και το σύστημα που μας θέλει πάμ­φθη­νους  εργάτες για να σωθούν τα κέρδη των καπι­τα­λι­στών.

Υπάρχει ελπίδα για την ανά­καμψη της ελλη­νι­κής οικο­νο­μίας; Αυτό μπορεί να επι­τευ­χθεί εντός ή εκτός ευρω­ζώ­νης;

Υπάρχει εναλ­λα­κτική λύση, υπάρχει διέ­ξο­δος προς όφελος του λαού, που δεν μπορεί αντι­κει­με­νικά να είναι η ανά­καμψη της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μίας, αλλά η πρόταση που έχει κατα­θέ­σει στο λαό το ΚΚΕ. Κι αυτό, γιατί η προ­ϋ­πό­θεση για την ανά­καμψη της ελλη­νι­κής οικο­νο­μίας σήμερα, προ­ϋ­πο­θέ­τει σκληρά μέτρα, συνεχή μνη­μό­νια, πάφθηνο εργα­τικό δυνα­μικό.  Άλλωστε ο ΣΕΒ σε πρό­σφατο εβδο­μα­διαίο δελτίο του, ότι «το ζητού­μενο πλέον είναι η κυβέρ­νηση που θα προ­κύ­ψει να στοι­χη­θεί πλήρως πίσω από τις επι­διώ­ξεις του συμ­φω­νη­θέ­ντος προ­γράμ­μα­τος προ­σαρ­μο­γής και να το εφαρ­μό­σει έγκαιρα και απο­τε­λε­σμα­τικά, καθώς αυτή είναι όντως η τελευ­ταία προ­σπά­θεια ανόρ­θω­σης της ελλη­νι­κής οικο­νο­μίας». Αυτές είναι οι ανάγκες του κεφα­λαίου και γι’ αυτές δίνεται μάχη ανάμεσα στα κόμματά του για την δια­κυ­βέρ­νηση της εξου­σίας του.  Το ΚΚΕ είναι στην αντί­περα όχθη και σταθερά προ­σα­να­το­λι­σμένο στην ανά­πτυξη που ωφελεί το λαό και τις ανάγκες του. Γι αυτό μιλάμε για κοι­νω­νι­κο­ποι­η­μένα μέσα παρα­γω­γής, δηλαδή να ανήκουν στο λαό , κεντρικό σχε­δια­σμό και λαϊκό έλεγχο. Έχουμε σχέδιο που ξεκι­νάει από σήμερα. Αυτό το σχέδιο είναι η μόνη πραγ­μα­τική εναλ­λα­κτική διέ­ξο­δος, ικανή να αξιο­ποι­ή­σει και ανα­πτύ­ξει παρα­πέρα τις μεγάλες παρα­γω­γι­κές δυνα­τό­τη­τες της χώρας προς όφελος του λαού. Η Ελλάδα έχει δυνα­τό­τη­τες (βιο­μη­χα­νία, αγρο­τική οικο­νο­μία, ορυκτός πλούτο, έμπειρο εργα­τικό επι­στη­μο­νικό δυνα­μικό κλπ). Μπορεί να παράγει το μεγα­λύ­τερο μέρος των προ­ϊ­ό­ντων που έχει ανάγκη ο λαός. Και να συνάψει σχέσεις αμοι­βαίου οφέλους με άλλες χώρες. Αυτές οι δυνα­τό­τη­τες δεν αξιο­ποιού­νται εξαι­τίας των δεσμεύ­σεων στην ΕΕ και της υπο­τα­γής στο καπι­τα­λι­στικό κέρδος. Η πρόταση του ΚΚΕ είναι η μονα­δική πρόταση που μπορεί να εξα­σφα­λί­σει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, απο­κλει­στικά δημό­σιες και δωρεάν υπη­ρε­σίες παι­δείας, υγείας, πρό­νοιας.   Μια τέτοια πορεία ανα­τρο­πής πρέπει να στη­ρι­χθεί πλατιά από τη λαϊκή κοι­νω­νική συμ­μα­χία εργα­ζο­μέ­νων, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων,αγροτών,και  νεο­λαίας. Δεν θα είναι μονα­χική κι απο­κομ­μένη, όπως ισχυ­ρί­ζο­νται όλα τ’ άλλα κόμματα που υπε­ρα­σπί­ζο­νται τον καπι­τα­λι­σμό. Θα στη­ρι­χτεί στην πάλη και την αλλη­λεγ­γύη άλλων λαών, θα εμπνεύ­σει κινή­ματα που θα βαδί­σουν στον ίδιο δρόμο. Η πρόταση του ΚΚΕ είναι επί­καιρη, είναι ανα­γκαία και γι’ αυτό απευ­θυ­νό­μα­στε  σε όλους και λέμε ότι υπάρχει ελπίδα.

Γιατί θα πρέπει οι πολίτες να ενι­σχύ­σουν το ΚΚΕ στις εκλογές; Μπορεί να αυξηθεί το ποσοστό του κόμ­μα­τος στα Δωδε­κά­νησα;

Για όλα όσα σας είπα πριν, κρί­νο­ντας και από την πείρα του και από όλους όσους δοκί­μασε μέχρι σήμερα ο Δωδε­κα­νη­σια­κός λαός , ας σκεφτεί γιατί πρέπει να στη­ρί­ξει, να δυνα­μώ­σει το ΚΚΕ. Θα είμαστε και αύριο εδώ. Όχι μόνο για τις 20 του Σεπτέμ­βρη αλλά και την 21 του Σεπτέμ­βρη, και κάθε μέρα που θα ζούμε την εκμε­τάλ­λευση και την βαρ­βα­ρό­τητα της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής όποιας κυβέρ­νη­σης προ­κύ­ψει. Θα είμαστε μαζί για ν’ ανοί­ξουν πραγ­μα­τικά οι λεω­φό­ροι του μέλ­λο­ντος. Το ποσοστό του ΚΚΕ όσο πιο ψηλά φτάσει, τόσο πιο δυνατή θα είναι αυτή, η πραγ­μα­τική λαϊκή αντι­πο­λί­τευση, απέ­να­ντι στη σκλη­ρό­τητα των μέτρων που έχει να αντι­με­τω­πί­σει ο λαός μας.

Μπορεί το ΚΚΕ να συνερ­γα­στεί με τα κόμματα που θα πλειο­ψη­φή­σουν στις εκλογές για το σχη­μα­τι­σμό κυβέρ­νη­σης;

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ έχουν δεσμευ­τεί ότι θα εφαρ­μό­σουν μέχρι κεραίας τη συμ­φω­νία με ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ και το ίδιο λένε και τα άλλα κόμματα που ψήφισαν το τρίτο μνη­μό­νιο. Από ‘δω, άλλωστε, προ­κύ­πτει αντι­κει­με­νικά και η βάση για μια ευρύ­τατη μεταξύ τους κυβερ­νη­τική συνερ­γα­σία μετά τις εκλογές. Στα βασικά ζητή­ματα, στα στρα­τη­γικά ζητή­ματα, είναι στην ίδια κατεύ­θυνση. Δηλαδή, ότι δεν πρέπει να πει­ρα­χθεί καθόλου αυτό που λέμε καπι­τα­λι­στι­κός δρόμος ανά­πτυ­ξης, δεν πρέπει να πει­ρα­χθεί η σχέση με την ΕΕ και τις άλλες συμ­μα­χίες που έχει η χώρα. Αυτή η λογική είναι που τους οδηγεί συνεχώς να συγκλί­νουν. Το ΚΚΕ,  κινεί­ται στην αντί­θετη κατεύ­θυνση που θέλει το λαό να έχει τα κλειδιά της οικο­νο­μίας στα χέρια του, την ίδια την εξουσία ώστε να εφαρ­μό­σει ένα πρό­γραμμα ανά­πτυ­ξης της χώρας στη βάση των αναγκών του. Δεν συγκλί­νουν λοιπόν, ούτε κατ’ ελά­χι­στον τα προ­γράμ­ματα όλων των υπό­λοι­πων κομ­μά­των, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπη­ρε­τούν το κέρδος των καπι­τα­λι­στών με αυτό του ΚΚΕ, ώστε να υπάρξει συνερ­γα­σία.

Ποιά είναι η άποψη σας για το μετα­να­στευ­τικό, που έχει προ­σλά­βει μεγάλες δια­στά­σεις   και στα Δωδε­κά­νησα;

Και για το μετα­να­στευ­τικό είναι τερά­στιες  οι ευθύνες των  κυβερ­νή­σεων (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) γιατί επι­χεί­ρη­σαν να καθη­συ­χά­σουν και να κου­κου­λώ­σουν το μεγάλο πρό­βλημα, αδια­φο­ρώ­ντας για τις συνέ­πειες. Όλες οι επι­λο­γές των άλλων κομ­μά­των, είτε μιλάνε για ένταση της κατα­στο­λής, είτε μιλάνε για «ηλιο­θε­ρα­πεία» των μετα­να­στών και προ­σφύ­γων, οδηγούν σε όξυνση του προ­βλή­μα­τος. Δεν πρό­κει­ται να δώσουν λύση στο μετα­να­στευ­τικό και προ­σφυ­γικό πρό­βλημα. Ακριβώς γιατί δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς σύγκρουση, την οποία βέβαια δεν θέλουν, με την μετα­να­στευ­τική πολι­τική της ΕΕ, με την ίδια την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, το σύστημα, που είναι η μήτρα που γεννάει φτώχεια, ανεργία, πολέ­μους, επο­μέ­νως και μαζικά κύματα προ­σφύ­γων και μετα­να­στών.

Πρώτη σε αυτό το ρόλο της συγκά­λυ­ψης των ιμπε­ρια­λι­στών και της εκμε­τάλ­λευ­σης των προ­σφύ­γων είναι η εγκλη­μα­τική φασι­στική οργά­νωση της ΧΑ Οι φασί­στες της ΧΑ στην πραγ­μα­τι­κό­τητα δεν δίνουν δεκάρα τσα­κι­στή για τα βάσανα και τις έγνοιες του λαού. Προ­τεί­νουν να γίνει ακόμα πιο απο­τε­λε­σμα­τική, δηλαδή εγκλη­μα­τική, η στρα­τιω­τική πολι­τική της ΕΕ, δηλαδή μέσω των στρα­τιω­τι­κών εμπλο­κών και επεμ­βά­σεων να δημιουρ­γη­θούν ακόμα περισ­σό­τε­ροι πρό­σφυ­γες για να ζητάνε να τους αφή­νουμε να πνί­γο­νται στα νερά του Αιγαίου και της Μεσο­γείου.

Το ΚΚΕ, πέρα από τη σταθερή διεκ­δί­κηση για:

-Άμεσα μέτρα γρή­γο­ρης διεκ­πε­ραί­ω­σης των δια­δι­κα­σιών κατα­γρα­φής και ταυ­το­ποί­η­σης με τη διάθεση του απα­ραί­τη­του δυνα­μι­κού και υπο­δο­μής.

-Εξασφάλιση κάθε ασφα­λούς μέσου για αξιο­πρεπή και υγιεινή διαμονή και δια­τροφή μέχρι να ανα­χω­ρή­σουν για τις χώρες προ­ο­ρι­σμού τους.

-Να δοθεί έκτακτη χρη­μα­το­δό­τηση γι’ αυτό από ΟΗΕ και ΕΕ.

-Κατάργηση των κανο­νι­σμών του Δου­βλί­νου και όχι μόνο αλα κάρτ ανα­στολή εφαρ­μο­γής.

-Καμιά συμ­με­τοχή της χώρας σε επεμ­βά­σεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ που δημιουρ­γούν τις νέες καρα­βιές προ­σφύ­γων, ο Γ.Γ. του Κόμ­μα­τος Δημή­τρης Κου­τσού­μπας ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων, με απευ­θείας πτήσεις τσάρτερ και με πλοία που, με ευθύνη της ΕΕ, θα μετα­φέ­ρο­νται οι πρό­σφυ­γες από τα ελλη­νικά νησιά κατευ­θείαν στις χώρες προ­ο­ρι­σμού τους.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.