ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στουρνάρας προς ΕΣΕΕ: Σε 10 μέρες θα επανεξεταστούν τα όρια ανάληψης από τις τράπεζες

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Στουρνάρας Γιάννης

Σε 10 ημέρες θα επα­νε­ξε­τα­στούν τα όρια ανά­λη­ψης από τις τρά­πε­ζες, δήλωσε σήμερα η ΕΣΕΕ με βάση ενη­μέ­ρωση από το διοι­κητή της Τρά­πε­ζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρ­νάρα, σύμφωνα με την οποία υπάρχει πλε­ό­να­σμα από τον μηχα­νι­σμό του ELA. Ήδη, η ΕΣΕΕ ζήτησε την αύξηση του ορίου ανά­λη­ψης μετρη­τών από τις πολύ μικρές και μικρο­με­σαίες επι­χει­ρή­σεις στα 1.250 ευρώ εβδο­μα­διαίως ή 5.000 ευρώ το μήνα.

Σε ενη­με­ρω­τικό σχετικά με τα μέτρα για την εξο­μά­λυνση των εισα­γω­γών που ελή­φθη­σαν την Παρα­σκευή στη σύσκεψη που πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος, η ΕΣΕΕ επι­ση­μαί­νει μεταξύ άλλων ότι:

-Η σημα­ντι­κό­τερη χαλά­ρωση των capital controls είναι η αύξηση του ορίου της αξίας των εμβα­σμά­των που θα εγκρί­νο­νται από κάθε τράπεζα για εισα­γω­γές έως 100.000 ευρώ ημε­ρη­σίως ανά πελάτη, ενώ πάνω από το όριο των 100.000 ευρώ τα αιτή­ματα θα εξα­κο­λου­θή­σουν να υπο­βάλ­λο­νται στην Επι­τροπή Έγκρι­σης Τρα­πε­ζι­κών Συναλ­λα­γών του Γενικού Λογι­στη­ρίου. Μπο­ρούμε να μιλάμε για χαλά­ρωση των περιο­ρι­σμών δια­κί­νη­σης κεφα­λαίων, καθώς θα πλη­σιά­σουμε περισ­σό­τερο, στο μέσο όρο των μηνιαίων αναγκών του εξω­τε­ρι­κού εμπο­ρίου. Τα θετικά απο­τε­λέ­σματα θα φανούν τη τελευ­ταία εβδο­μάδα του Ιουλίου.

-Εξετάζεται λύση και στο πρό­βλημα των επι­τα­γών που έληξαν ή πρό­κει­ται να λήξουν και δεν μπορούν να πλη­ρω­θούν λόγω έλλει­ψης ρευ­στό­τη­τας. Η πρόταση της Ένωσης Ελλη­νι­κών Τρα­πε­ζών, για δυνα­τό­τητα εξό­φλη­σης των ακά­λυ­πτων επι­τα­γών ως το τέλος Σεπτεμ­βρίου, χωρίς να ενερ­γο­ποι­η­θεί ο «Τει­ρε­σίας», φαί­νε­ται να έχει γίνει δεκτή από τους αρμό­διους υπουρ­γούς Οικο­νο­μι­κών και Οικο­νο­μίας και ανα­μέ­νε­ται η έκδοση νομο­θε­τι­κής ρύθ­μι­σης, η οποία θα στο­χεύει στη διευ­κό­λυνση όλων όσων έχουν εκδώσει επι­τα­γές και δεν έχουν πλη­ρώ­σει λόγω της επι­βο­λής των capital controls. Μετά τη τρα­πε­ζική αργία, περίπου το 30%, δηλαδή σχεδόν μία στις τρεις επι­τα­γές δεν έχουν αντί­κρυ­σμα και απαι­τεί­ται αλλαγή του νόμου της προ­θε­σμίας των οκτώ ημερών πριν σφρα­γι­στούν, γιατί πολλοί κιν­δυ­νεύ­ουν να μπουν στη μαύρη λίστα του Τει­ρε­σία, χωρίς να έχουν ευθύνη, καθώς περι­μέ­νουν να εισπρά­ξουν για να πλη­ρώ­σουν τις υπο­χρε­ώ­σεις τους.

-Με τη νέα Πράξη Νομο­θε­τι­κού Περιε­χο­μέ­νου που εκδό­θηκε το βράδυ της Παρα­σκευής, 24 Ιουλίου, γίνο­νται διευ­κο­λύν­σεις για τη χαλά­ρωση των μέτρων που αφορούν στις επι­χει­ρή­σεις, μετά το κλεί­σιμο των τρα­πε­ζών και την επιβολή κεφα­λαια­κών ελέγχων. Όπως συγκε­κρι­μένα ανα­φέ­ρε­ται, το ανώτατο όριο ανά­λη­ψης μετρη­τών ανέρ­χε­ται στις 50.000 ευρώ ημε­ρη­σίως για τις ναυ­τι­λια­κές εται­ρείες και κατά περί­πτωση για άλλους κλάδους της οικο­νο­μίας που τεκ­μη­ριώ­νουν εισροή κεφα­λαίων από το εξω­τε­ρικό. Η υπουρ­γική απόφαση του υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών, η οποία δημο­σιεύ­τηκε στο ΦΕΚ 1561-24/7/15 δίνει παράλ­ληλα την δυνα­τό­τητα σε όσους ταξι­δεύ­ουν στο εξω­τε­ρικό να έχουν μαζί τους χαρ­το­νο­μί­σματα -σε ευρώ ή άλλο νόμισμα- μέχρι του ορίου των 2.000 ευρώ.

– Η ΕΣΕΕ ζήτησε από τις υπη­ρε­σίες της Τρά­πε­ζας της Ελλάδος να ενη­με­ρώ­σει εγκαί­ρως με εγκυ­κλί­ους τα 2.500 υπο­κα­τα­στή­ματα για τις τρα­πε­ζι­κές εργα­σίες που είναι υπο­χρε­ω­μέ­νες να προ­σφέ­ρουν στις επιχειρήσεις-πελάτες τους. Επίσης ανα­μέ­νει τις νέες υπουρ­γι­κές απο­φά­σεις, με τις οποίες θα επι­λύ­ο­νται τα πρα­κτικά προ­βλή­ματα που βεβαίως συνε­χί­ζουν να υπάρ­χουν καθη­με­ρινά, στις τρα­πε­ζι­κές συναλ­λα­γές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.