ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολόκληρη η πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα στους θεσμούς

news room 1 λεπτό ανάγνωση
διαπραγμάτευση

Την ψήφιση συμπλη­ρω­μα­τι­κού πρου­πο­λο­γι­σμού έως και την 1η Ιουλίου μαζί με νέο δημο­σιο­νο­μικό πρό­γραμμα για την περίοδο έως το 2018 προ­βλέ­πει η πρόταση της Αθήνας, την οποία ήδη επε­ξερ­γά­ζο­νται τα τεχνικά κλι­μά­κια, ώστε να επι­τευ­χθεί απόψε το βράδυ συμ­φω­νία με τους εταί­ρους και να ανοίξει εκ νέου η ροή της χρη­μα­το­δό­τη­σης για τη χώρα μας.

Η “Αυγή” δημο­σιεύει σήμερα τη μετά­φραση του 10σέλιδου κει­μέ­νου που κατέ­θεσε η ελλη­νική κυβέρ­νηση στους δανει­στές με την υπο­γραφή του πρω­θυ­πουρ­γού Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτό περι­λαμ­βά­νε­ται το σύνολο των προ­τά­σεων της χώρας για μέτρα ύψους 7,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,3 δισ. ευρώ προ­έρ­χο­νται από αυξή­σεις φορο­λο­γι­κών εσόδων και ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών.

Στα κυριό­τερα σημεία το κείμενο προ­βλέ­πει μέτρα για την αγορά εργα­σίας (π.χ. κατα­πο­λέ­μηση αδή­λω­της εργα­σίας, επα­νε­ξέ­ταση του υφι­στα­μέ­νου πλαι­σίου για συλ­λο­γι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις και εργα­σια­κές σχέσεις κ.λπ.), άνοιγμα αγορών (π.χ. ενοι­κί­αση δια­με­ρι­σμά­των για του­ρι­στική χρήση και πορ­θμεία).

Ακόμη περιέ­χο­νται ειδικά κεφά­λαια για τη μεταρ­ρύθ­μιση και βιω­σι­μό­τητα του συντα­ξιο­δο­τι­κού συστή­μα­τος (π.χ. αντι­κί­νη­τρα για πρόωρη συντα­ξιο­δό­τηση, ένταξη στο ΕΤΕΑ των επι­κου­ρι­κών ταμείων, δια­τή­ρηση ΕΚΑΣ ως το 2020, αύξηση συνει­σφο­ρών υγείας από συντα­ξιού­χους στο 5%, αύξηση εισφο­ράς για κύριες συντά­ξεις κατά 3,5%). Επίσης, δια­τή­ρηση τριών συντε­λε­στών ΦΠΑ με ενέρ­γεια, βασικά τρόφιμα και ξενο­δο­χεία στον μειω­μένο συντε­λε­στή 13% και φάρμακα και βιβλία στον υπερ­μειω­μένο 6%. Ακόμη προ­βλέ­πο­νται νέος κώδικας φορο­λο­γι­κής δικο­νο­μίας και μέτρα κατα­πο­λέ­μη­σης της δια­φθο­ράς.

Τέλος, περι­λαμ­βά­νε­ται η συνο­λική ρύθμιση των κόκ­κι­νων δανείων με τη δημιουρ­γία ενός δικτύου κοι­νω­νι­κής ασφά­λειας, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των μέτρων στή­ρι­ξης για τους πλέον ευά­λω­τους οφει­λέ­τες.

Ολό­κληρο το κείμενο της ελλη­νι­κής πρό­τα­σης:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ο πρω­θυ­πουρ­γός

Προς τον Πρόεδρο της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής

κ. Ζαν * Κλοντ Γιούν­κερ

Αθήνα, 22.6.2015

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Επι­συ­να­πτό­μενη θα βρείτε την ολο­κλη­ρω­μένη πρόταση εκ μέρους της Ελλη­νι­κής Κυβέρ­νη­σης. Αυτές είναι οι μεταρ­ρυθ­μί­σεις και οι νομο­θε­τι­κές πράξεις που η Κυβέρ­νηση της Ελλάδας θα ανα­λά­βει και θα εφαρ­μό­σει, σύμφωνα με τους όρους για την επέ­κταση της Κύριας Σύμ­βα­σης Χρη­μα­το­δο­τι­κής Διευ­κό­λυν­σης που συμ­φω­νή­θη­καν στις 20 Φεβρουα­ρίου. Επι­πλέον θα ήθελα να σας ενη­με­ρώσω ότι η απά­ντηση της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης στις απαι­τή­σεις των θεσμών για την κάλυψη του δημο­σιο­νο­μι­κού κενού για το 2015* 2016 είναι απόλυτη και ολο­κλη­ρω­μένη.

Ειδι­κό­τερα η εκτί­μηση των θεσμών ήταν πως τα ανα­γκαία δημο­σιο­νο­μικά μέτρα θα έπρεπε να οδηγούν σε δημο­σιο­νο­μι­κούς στόχους 1% του ΑΕΠ για το 2015, 2% του ΑΕΠ για το 2016 και συνεπώς τα σχετικά μέτρα θα έπρεπε να φθάνουν στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2015 και στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2016.

Οι προ­τά­σεις από την Ελλη­νική Κυβέρ­νηση προς τους ευρω­παϊ­κούς θεσμούς και το ΔΝΤ προ­βλέ­πουν μία αύξηση στα δημόσια έσοδα μόνο από τα παρα­με­τρικά μέτρα της τάξης του 1,51% του ΑΕΠ για το 2015 και 2,87% του ΑΕΠ για το 2016.

Παράλ­ληλα, τα έσοδα από διοι­κη­τικά μέτρα που προ­τεί­νο­νται θα αντι­στοι­χούν αθροι­στικά στο 0,91% του ΑΕΠ για το 2015 και το 1,31% του ΑΕΠ για το 2016.

Δεδο­μέ­νων των παρα­πάνω στοι­χείων και σε αυτό το πλαίσιο, είναι ξεκά­θαρο πως δεν υπάρ­χουν δημο­σιο­νο­μι­κές απο­κλί­σεις και ότι οι προ­βλε­πό­με­νοι στόχοι υπερ­κα­λύ­πτο­νται.

Με θερμούς χαι­ρε­τι­σμούς

Αλέξης Τσίπρας

ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟ

Μεταρ­ρυθ­μί­σεις για την ολο­κλή­ρωση του τρέ­χο­ντος προ­γράμ­μα­τος και πέραν αυτού

Εισα­γωγή

Αυτό το έγγραφο παρου­σιά­ζει μια ολο­κλη­ρω­μένη περί­ληψη μεταρ­ρυθ­μί­σεων και των νομο­θε­τι­κών πράξεων που η Κυβέρ­νηση της Ελλάδας θα ανα­λά­βει και θα εφαρ­μό­σει, σύμφωνα με τους όρους για την επέ­κταση της Κύριας Σύμ­βα­σης Χρη­μα­το­δο­τι­κής Διευ­κό­λυν­σης που συμ­φω­νή­θη­καν στις 20 Φεβρουα­ρίου. Το συγκε­κρι­μένο παρου­σιά­ζε­ται στους εταί­ρους της Ελλάδας προ­κει­μέ­νου να ολο­κλη­ρω­θεί η ανα­θε­ώ­ρηση της ισχύ­ου­σας συμ­φω­νίας κατά την ημε­ρο­μη­νία * στόχο στα τέλη του Ιουνίου του 2015, ώστε η Ελλάδα και οι εταίροι της να μπορούν να ξεκι­νή­σουν μια νέα εται­ρική σχέση και ένα νέο κεφά­λαιο για την Ελλάδα που γίνεται σαφές στον λαό, στους νέους και τους ανέρ­γους.

Αυτές οι προ­τά­σεις μεταρ­ρυθ­μί­σεων απο­τε­λούν μέρος μιας ολο­κλη­ρω­μέ­νης προ­σέγ­γι­σης τριών πυλώνων, η οποία περι­λαμ­βά­νει μια νέα συμ­φω­νία χρη­μα­το­δό­τη­σης και στή­ρι­ξης από τους Ευρω­παί­ους εταί­ρους για την ανά­πτυξη και τις επεν­δύ­σεις. Σχετικά με τη χρη­μα­το­δό­τηση, η ολο­κλή­ρωση της ανα­θε­ώ­ρη­σης θα ξεκλει­δώ­σει τη βρα­χυ­πρό­θε­σμη χρη­μα­το­δό­τηση που θα επι­τρέ­ψει στην ελλη­νική κυβέρ­νηση να εκπλη­ρώ­σει τις άμεσες υπο­χρε­ώ­σεις της και θα επι­τρέ­ψει έτσι τη στα­θε­ρο­ποί­ηση της οικο­νο­μίας. Πρέπει επίσης να οδη­γή­σει σε μια μεσο­πρό­θε­σμη ρύθμιση χρη­μα­το­δό­τη­σης που θα επι­τρέ­ψει στην Ελλάδα να επα­να­κτή­σει στα­διακά την πρό­σβαση στις αγορές.

Αυτές οι μεταρ­ρυθ­μί­σεις θα πάρουν χρόνο για να απο­δώ­σουν καρπούς, ενώ η μακρο­πρό­θε­σμη ανά­καμψη θα πρέπει να χρη­μα­το­δο­τη­θεί ιδιω­τικά και το εναρ­κτή­ριο λάκτι­σμα της ροής χρη­μα­το­δό­τη­σης των επεν­δύ­σεων θα χρεια­στεί μια αρχική ώθηση. Στην Ελλάδα θα πρέπει να επι­τρα­πεί να επω­φε­λη­θεί από δια­θέ­σιμα ουσια­στικά μέσα του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού της Ε.Ε. και της ΕΤΕπ για τη στήριξη των επεν­δύ­σεων και των μεταρ­ρυθ­μι­στι­κών προ­σπα­θειών.

Για την περίοδο 2007* 2013, η Ελλάδα ήταν επι­λέ­ξιμη σε 38 δισ. ευρώ από πολι­τι­κές της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης και θα πρέπει να της επι­τρα­πεί να επω­φε­λη­θεί από τα δια­θέ­σιμα ενα­πο­μεί­να­ντα ποσά στο πλαίσιο αυτών των κον­δυ­λίων. Για την περίοδο 2014* 2020 περισ­σό­τερα από 35 δισ. ευρώ είναι δια­θέ­σιμα για την Ελλάδα μέσω των κεφα­λαίων της Ε.Ε. και για να βοη­θή­σει στην απορ­ρό­φησή τους, το ευρω­παϊκό επεν­δυ­τικό σχέδιο της Κομι­σιόν για την Ευρώπη θα πρέπει να παρά­σχει μια επι­πλέον πηγή επέν­δυ­σης, καθώς επίσης και την τεχνική βοήθεια για το κοινό και τους ιδιω­τι­κούς επεν­δυ­τές, ώστε να προσ­διο­ρί­σει, να προ­ω­θή­σει και να ανα­πτύ­ξει τα υψηλής ποιό­τη­τας εφικτά προ­γράμ­ματα που χρη­μα­το­δο­τούν.

Η επέν­δυση αυτή θα βοη­θή­σει επίσης το ελλη­νικό κράτος στην κατα­πο­λέ­μηση της φτώ­χειας μέσω της αύξησης της απα­σχό­λη­σης αλλά και με πρω­το­βου­λίες κοι­νω­νι­κής ένταξης. Κατα­νο­ούμε ότι η Επι­τροπή είναι έτοιμη να υιο­θε­τή­σει αμέσως ένα τέτοιο σχέδιο και να υπο­λο­γί­σει τα άλλα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. για την κοινή υπο­στή­ριξή τους.

Νομο­θε­τι­κές ή άλλες ενέρ­γειες που ανα­φέ­ρο­νται παρα­κάτω, στο πλαίσιο της ολο­κλή­ρω­σης της ανα­θε­ώ­ρη­σης, θα γίνουν μετά από δια­βού­λευση με τα θεσμικά όργανα, σύμφωνα με το πνεύμα της δήλωσης του Eurogroup της 20ής Φεβρουα­ρίου. Η ελλη­νική κυβέρ­νηση είναι έτοιμη να επι­βε­βαιώ­σει την πλήρη υπο­στή­ριξή της για την εφαρ­μογή του κατα­λό­γου των μεταρ­ρυθ­μί­σεων μέσω μιας ψηφο­φο­ρίας στο Κοι­νο­βού­λιο μέσα σε λίγες μέρες, το οποίο θα περι­λαμ­βά­νει την απα­ραί­τητη νομο­θε­σία για τον ΦΠΑ και άλλα μέτρα απα­ραί­τητα για την επί­τευξη των συμ­φω­νη­μέ­νων δημο­σιο­νο­μι­κών στόχων.

Η αντι­με­τώ­πιση της κοι­νω­νι­κής κρίσης και η ενί­σχυση της δικαιο­σύ­νης σε ολό­κληρη την κοι­νω­νία

Η οικο­νο­μική κρίση είχε μια άνευ προη­γου­μέ­νου επί­πτωση στην ευη­με­ρία των Ελλήνων πολιτών. Η πιο πιε­στική προ­τε­ραιό­τητα για την κυβέρ­νηση είναι να παρέχει άμεση στήριξη στους πλέον ευά­λω­τους για να συμ­βά­λει στην ανα­κού­φιση των επι­πτώ­σεων της οικο­νο­μι­κής κρίσης. Ήδη ένα πακέτο ανθρω­πι­στι­κών μέτρων για τα τρόφιμα, τη στέγαση και την πρό­σβαση στην υγειο­νο­μική περί­θαλψη έχει υιο­θε­τη­θεί και υλο­ποιεί­ται.

Είναι συλ­λο­γική απο­στολή να κάνουμε τους ανθρώ­πους να επι­στρέ­ψουν στην εργασία και η απο­τροπή της παγί­ω­σης της μακρο­χρό­νιας ανερ­γίας. Οι αρχές, σε στενή συνερ­γα­σία με τους Ευρω­παί­ους εταί­ρους, θα λάβουν μέτρα για την τόνωση της απα­σχό­λη­σης κατά 50.000 άτομα με στόχο τους νέους, τις γυναί­κες, τους ηλι­κιω­μέ­νους και τους μακρο­χρό­νια ανέρ­γους.

Μια δικαιό­τερη κοι­νω­νία θα απαι­τή­σει από την Ελλάδα να βελ­τιώ­σει τον σχε­δια­σμό του συστή­μα­τος πρό­νοιας, ώστε να υπάρξει ένα γνήσιο κοι­νω­νικό δίχτυ ασφα­λείας, το οποίο θα στο­χεύει ώστε λιγο­στοί πόροι να κατευ­θύ­νο­νται σε εκεί­νους που το χρειά­ζο­νται περισ­σό­τερο. Το σχέδιο για το ελά­χι­στο εγγυ­η­μένο εισό­δημα δεν θα πρέπει να βασί­ζε­ται μακρο­πρό­θε­σμα σε περι­κο­πές στις παροχές εις είδος, εννο­ού­μενο ως πραγ­μα­τικό εισό­δημα, και να υπό­κει­ται σε ελά­χι­στους απαι­τού­με­νους κανόνες συνει­σφο­ράς (iii), (i στην ανα­θε­ώ­ρηση και τον εξορ­θο­λο­γι­σμό όλων των βασικών δια­φο­ρε­τι­κών συστη­μά­των, με την εγγύηση εισφο­ρών (iv) που διέπουν τα κύρια στοι­χεία μιας ολο­κλη­ρω­μέ­νης ενο­ποί­η­σης του ΙΚΑ, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων τυχόν υπο­λοί­πων προς εναρ­μό­νιση κανόνων κατα­βο­λής επι­δο­μά­των και δια­δι­κα­σιών σε όλα τα ταμεία (v), την κατάρ­γηση του μεγα­λύ­τε­ρου μέρους μη ορθο­λο­γι­κών δαπανών στη χρη­μα­το­δό­τηση των συντά­ξεων και των αντι­σταθ­μι­στι­κών ωφε­λη­μά­των από μείωση των παροχών ή την αύξηση των εισφο­ρών σε συγκε­κρι­μένα κεφά­λαια για να τεθεί σε ισχύ (απο­μέ­νει να καθο­ρι­στεί) και (vi), την εναρ­μό­νιση των κανόνων παροχών του Γεωρ­γι­κού Ταμείου (ΟΓΑ) με το υπό­λοιπο του συντα­ξιο­δο­τι­κού συστή­μα­τος, κατά ανα­λο­γικό τρόπο (εκτός αν ο ΟΓΑ συγ­χω­νευ­θεί σε άλλα ταμεία). Αυτό πρέπει να γίνει μετά από δια­βού­λευση με τους κοι­νω­νι­κούς εταί­ρους και σε πλήρη συμ­φω­νία με τους Θεσμούς.

Η ενο­ποί­ηση των ταμείων κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης θα διε­ξα­χθεί σε δύο φάσεις και κατά τη διάρ­κεια μιας περιό­δου τριών ετών. Το 2015 η δια­δι­κα­σία αυτή θα επι­κε­ντρω­θεί στην παγίωση των ασφα­λι­στι­κών ταμείων κάτω από μια ενιαία οντό­τητα και η πρώτη φάση της λει­τουρ­γι­κής ενο­ποί­η­σής τους θα ολο­κλη­ρω­θεί στις 31 Δεκεμ­βρίου του 2016. Ο στόχος θα είναι να εξα­σφα­λι­στεί περαι­τέρω μείωση των λει­τουρ­γι­κών εξόδων σε συν­δυα­σμό με μια πιο απο­τε­λε­σμα­τική δια­χεί­ριση των συνο­λι­κών πόρων των ταμείων, η οποία περι­λαμ­βά­νει την εξι­σορ­ρό­πηση των αναγκών των πιο “εύπορων” και των “φτωχών” ταμείων.

Η κωδι­κο­ποί­ηση της ασφα­λι­στι­κής νομο­θε­σίας θα ολο­κλη­ρω­θεί στο άμεσο μέλλον και θα αντα­πο­κρί­νε­ται στη νέα οργά­νωση του νέου και πιο ολο­κλη­ρω­μέ­νου συστή­μα­τος κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης. Τέλος, η κυβέρ­νηση θα λάβει τα ανα­γκαία μέτρα για να αντι­σταθ­μί­σει πλήρως τη δημο­σιο­νο­μική επί­πτωση από την πρό­σφατη απόφαση του Συνταγ­μα­τι­κού Δικα­στη­ρίου σχετικά με τα στοι­χεία των συντά­ξεων το 2012.

Πρό­σθετα παρα­με­τρικά δημο­σιο­νο­μικά μέτρα

Η κυβέρ­νηση, ως τμήμα του συμπλη­ρω­μα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού που εγκρί­νε­ται τον Ιούνιο του 2015, θα εγκρί­νει μια σειρά πρό­σθε­των παρα­με­τρι­κών δημο­σιο­νο­μι­κών μέτρων που θα ασκή­σουν βιώσιμη επί­δραση στα δημόσια οικο­νο­μικά (βλέπε παράρ­τημα 1 για τον κατά­λογο των μέτρων και των απο­δό­σεων). Αυτό θα περι­λαμ­βά­νει:

* Μείωση του ανώ­τα­του ορίου στρα­τιω­τι­κών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ με ένα σύνολο στο­χο­θε­τη­μέ­νων δράσεω.ν

* Αύξηση της εισφο­ράς αλλη­λεγ­γύης το 2015 με προ­ο­δευ­τική κλίμακα. Μέχρι τον Σεπτέμ­βριο του 2015 οι αρχές θα πρέπει επίσης να επα­να­σχε­διά­σουν τον Κώδικα Φορο­λο­γίας Εισο­δή­μα­τος για τα εισο­δή­ματα του 2016 για να επι­τευ­χθεί πιο απο­τε­λε­σμα­τική προ­ο­δευ­τι­κό­τητα στο σύστημα φορο­λο­γίας εισο­δή­μα­τος και η οποία απλο­ποιεί το πιστω­τικό πρό­γραμμα του προ­σω­πι­κού φόρου εισο­δή­μα­τος.

* Εισα­γωγή μιας μεταρ­ρύθ­μιση του Κώδικα Φορο­λο­γίας Εισο­δή­μα­τος, η οποία, μεταξύ άλλων, θα καλύ­πτει τη φορο­λο­γία του κεφα­λαίου, επέν­δυση οχη­μά­των, αγρότες και αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους.

* Αύξηση του φόρου εισο­δή­μα­τος νομικών προ­σώ­πων το 2016 από 26% στο 29%.

* Για λόγους κοι­νω­νι­κής δικαιο­σύ­νης τυχόν περαι­τέρω έκτακτα μέτρα για την επί­τευξη των δημο­σιο­νο­μι­κών στόχων δεν θα έπρεπε να επι­βα­ρύ­νουν τους φτωχούς. Υπ’ αυτή την έννοια ο ειδικός φόρος επί των εται­ρι­κών κερδών πάνω από 500 εκατ. ευρώ θα πρέπει να είναι στο επίπεδο του 12% ως εφάπαξ μέτρο για την επί­τευξη του δημο­σιο­νο­μι­κού στόχου για το 2015.

* Η καθιέ­ρωση φόρου στις τηλε­ο­πτι­κές δια­φη­μί­σεις και η προ­κή­ρυξη διε­θνούς δια­γω­νι­σμού για την από­κτηση των αδειών λει­τουρ­γίας τηλε­ο­πτι­κών σταθμών σε αντάλ­λαγμα με ένα τέλος για την από­κτηση και τη χρήση των σχε­τι­κών συχνο­τή­των.

* Να επε­κτα­θεί η εφαρ­μογή του φόρου πολυ­τε­λείας στα σκάφη ανα­ψυ­χής άνω των 10 μέτρων σε 10 – 13%, με ισχύ από τη συλλογή των φόρων του 2014 και πλέον.

* Λαμ­βά­νο­ντας υπόψη οποια­δή­ποτε ανα­θε­ώ­ρηση των τιμών ζώνης των ακι­νή­των, προ­σαρ­μό­ζουμε τα ποσοστά φόρου περιου­σίας, εάν είναι απα­ραί­τητο, για να δια­σφα­λί­σουμε τα έσοδα από τον φόρο περιου­σίας στα 2,65 δισ. ευρώ ετησίως το 2015 και 2016, θα προ­σαρ­μό­σουμε ένα ελά­χι­στο προ­σω­πικό φορο­λο­γη­τέο εισό­δημα.

* Ενί­σχυση του μηχα­νι­σμού είσπρα­ξης φορο­λο­γι­κών εσόδων μέσω της αντι­με­τώ­πι­σης της απάτης τύπου καρου­ζέλ. Ενί­σχυση μεταξύ άλλων, μέσω μέτρων της κατα­πο­λέ­μη­σης από­κρυ­ψης ΦΠΑ, με τις αρχές να υπο­βάλ­λουν αίτημα στην Επι­τροπή ΦΠΑ της Ε.Ε. ώστε να προ­ε­τοι­μά­σει μια αξιο­λό­γηση της επί­πτω­σης που θα έχει η αύξηση του κατώ­τα­του ορίου ΦΠΑ στα 25.000 ευρώ.

* Παροχή ειδικών φορο­λο­γι­κών εκπτώ­σεων για τους μόνι­μους κατοί­κους των ελλη­νι­κών νησιών με χαμηλά επίπεδα εισο­δή­μα­τος.

* Προ­ώ­θηση της χρήσης των ηλε­κτρο­νι­κών πρα­κτι­κών πλη­ρω­μής, κάνο­ντας χρήση των διαρ­θρω­τι­κών ταμείων και των ταμείων επεν­δύ­σεων που διευ­κο­λύ­νουν την υιο­θέ­τηση αυτών των πρα­κτι­κών.

* Εξά­λειψη της δια­συ­νο­ρια­κής παρα­κρά­τη­σης φόρου που θεσπί­στηκε με πράξη (νόμος XXXX / 2015) και ανα­στροφή των πρό­σφα­των τρο­πο­ποι­ή­σεων του ITC (νόμος XXXX / 2015), συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης και της ειδικής μετα­χεί­ρι­σης των αγρο­τι­κών εισο­δη­μά­των.

* Η Κυβέρ­νηση θα υλο­ποι­ή­σει την επιβολή φορο­λο­γίας στα ακα­θά­ρι­στα έσοδα από παι­χνί­δια (GGR) 30% για VLT παι­χνί­δια, τα οποία ανα­μέ­νε­ται να εγκα­τα­στα­θούν το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και το 2016.

* Δημιουρ­γία εσόδων μέσω της έκδοσης των αδειών 4G και 5G και, επίσης, εφαρ­μογή εκπτώ­σεων στα φάρμακα.

Μεταρ­ρυθ­μί­σεις στη φορο­λο­γική διοί­κηση

Η ικα­νό­τητα να συλ­λέ­γουμε φόρους έχει παρα­κω­λυ­θεί από μια μακρά ιστορία πολύ­πλο­κης νομο­θε­σίας. Κακή δια­χεί­ριση, πολι­τι­κές παρεμ­βά­σεις και γεν­ναιό­δω­ρες αμνη­στίες, με χρόνιες αδυ­να­μίες στην επιβολή του. Για να σπάσει αυτή η πρα­κτική και να ενι­σχυ­θεί η κουλ­τούρα πλη­ρω­μής φόρων, οι αρχές:

* Θα θεσπί­σουν νομο­θε­σία για τη δημιουρ­γία ενός ανε­ξάρ­τη­του φορο­λο­γι­κού και τελω­νεια­κού γρα­φείου, το οποίο θα είναι πλήρως λει­τουρ­γικό μέχρι το τέλος Ιουνίου 2016.

* Θα εφαρ­μό­σουν μέτρα για την κατα­πο­λέ­μηση της φορο­δια­φυ­γής και της απάτης και την ενδυ­νά­μωση της επι­βο­λής μέσω ενι­σχυ­τι­κών εργα­λείων συλ­λο­γής όπως η ειδο­ποί­ηση κατά­σχε­σης.

* Θα τρο­πο­ποι­ή­σουν τη νομο­θε­σία σχετικά με τις δόσεις. Μεταξύ άλλων, απο­κλεί­ο­νται εκείνοι που δεν κατα­φέρ­νουν να πλη­ρώ­σουν τις τρέ­χου­σες υπο­χρε­ώ­σεις και εισά­γε­ται απαί­τηση να μειωθεί η διάρ­κεια για όσους έχουν την ικα­νό­τητα να πλη­ρώ­σουν νωρί­τερα.

* Θα κατα­πο­λε­μή­σουν το λαθρε­μπό­ριο καυ­σί­μων θεσπί­ζο­ντας μέσω νομο­θε­τι­κών ρυθ­μί­σεων μέτρα για τον εντο­πι­σμό δεξα­με­νών απο­θή­κευ­σης (στα­θε­ρών ή κινητών), τα οποία χρη­σι­μο­ποιού­νται για τη μετα­κί­νηση των καυ­σί­μων λαθρε­μπο­ρίου σε όλη την επι­κρά­τεια.

* Θα εντα­τι­κο­ποι­ή­σει τους ελέγ­χους για τις τρα­πε­ζι­κές συναλ­λα­γές και θα εφαρ­μό­σει ένα συν­δυα­σμένο πρό­γραμμα να ανι­χνεύ­σει τις κατα­θέ­σεις που προ­έρ­χο­νται από αδήλωτα εισο­δή­ματα των Ελλήνων πολιτών για την περίοδο 2000* 2014 σε τρα­πε­ζικά ιδρύ­ματα στην Ελλάδα ή στο εξω­τε­ρικό, προ­χω­ρώ­ντας από τον Σεπτέμ­βριο του 2015 έως το επίπεδο της πιστο­ποί­η­σης των μη κατα­βλη­θέ­ντων φόρων και την αρχή της απο­κα­τά­στα­σης τους.

* Θα λάβει όλα τα κατάλ­ληλα και ανα­γκαία μέτρα για την έγκαιρη είσπραξη των κατη­γο­ριών των δημό­σιων εσόδων, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των προ­στί­μων ΚΤΕΟ για τα αυτο­κί­νητα, των ανα­σφά­λι­στων οχη­μά­των και εισφο­ρών για μη αδειο­δο­τη­μένη χρήση συχνο­τή­των.

* Άμεσες δια­τά­ξεις θα πρέπει να εκδο­θούν για την επιβολή και την είσπραξη των φόρων που οφεί­λο­νται, επί μη περιου­σια­κών στοι­χείων που θα απο­κα­λυ­φθούν από τις ελλη­νι­κές αρχές σε συνερ­γα­σία και σε συμ­φω­νία με τις αρχές των χωρών στις οποίες τα ποσά αυτά κατα­τί­θε­νται από τους Έλληνες πολίτες

* Θα υιο­θε­τή­σει μέτρα για να ανα­δο­μη­θεί το υπάρχον νομικό φορο­λο­γικό πλαίσιο συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της τρο­πο­ποί­η­σης της τρέ­χου­σας νομο­θε­σίας ώστε αυτή να παρέχει στη φορο­λο­γική διοί­κηση τη δυνα­τό­τητα να προ­γραμ­μα­τι­στούν οι προ­τε­ραιό­τη­τες φορο­λο­γι­κού λογι­στι­κού ελέγχου βάσει της ανά­λυ­σης κιν­δύ­νου και όχι, όπως ισχύει τώρα, την παλαιό­τητα (δηλαδή το έτος δια­γρα­φής). Η επιλογή για δια­γραφή ανεί­σπρα­κτου παλαιού χρέους θα τεθεί σε εφαρ­μογή μέσω της νομο­θε­σίας για να διευ­κο­λύ­νε­ται ο έλεγχος πάνω σε αυτές τις περι­πτώ­σεις και είναι πιθανόν να παρα­χθούν έσοδα.

* Θα επι­τρέ­πει τη δυνα­τό­τητα διοι­κη­τι­κής επί­λυ­σης των υπο­θέ­σεων που δεν έχουν ακόμη ελεγ­χθεί από τα δικα­στή­ρια και εκκρε­μούν σε διάφορα στάδια της διοι­κη­τι­κής ή δικα­στι­κής δια­δι­κα­σίας προ­κει­μέ­νου να ορι­στι­κο­ποι­η­θεί αμε­τά­κλητα το ποσό του χρέους το οποίο είναι εισπρά­ξιμο.

Δια­χεί­ριση των δημο­σίων οικο­νο­μι­κών

Οι αρχές δεσμεύ­ο­νται να συνε­χί­σουν τις μεταρ­ρυθ­μί­σεις που στο­χεύ­ουν στη βελ­τί­ωση των ελέγχων της δια­δι­κα­σίας και των δαπανών του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού, την εκκα­θά­ριση ληξι­πρό­θε­σμων οφειλών, καθώς και την ενί­σχυση των δημο­σιο­νο­μι­κών εκθέ­σεων και τη δια­χεί­ριση μετρη­τών. Οι αρχές θα εισα­γά­γουν μέχρι τώρα υιο­θε­τη­μέ­νες μεταρ­ρυθ­μί­σεις στον Κώδικα Φορο­λο­γίας και ένα νέο ποινικό δίκαιο στη φορο­λο­γική δια­δι­κα­σία σχετικά με τη φορο­δια­φυγή και την απάτη.

Η δεύτερη φάση των τρο­πο­ποι­ή­σεων στον οργα­νικό νόμο περί προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού (OBL) θα υιο­θε­τη­θεί αμέσως ώστε το Ελεγ­κτικό Συνέ­δριο να περιο­ρί­ζει εκ των προ­τέ­ρων λογι­στι­κούς ελέγ­χους, υπό τον όρο ότι ισχύει ένας απο­δο­τι­κός εκ των προ­τέ­ρων μηχα­νι­σμός για λογι­στι­κούς.

Το Δημο­σιο­νο­μικό Συμ­βού­λιο θα είναι πλήρως λει­τουρ­γικό

Οι αρχές θα παρου­σιά­σουν ένα σχέδιο και θα προβούν στην εκκα­θά­ριση των ληξι­πρό­θε­σμων οφειλών, επι­στροφή φόρων και αιτή­σεων συντα­ξιο­δό­τη­σης μέχρι το τέλος του 2016. Η Κυβέρ­νηση θα δια­σφα­λί­σει ότι οι προ υπο­λο­γι­ζό­με­νες εισφο­ρές κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης θα μετα­φερ­θούν από τα ταμεία κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης σε ταμεία υγειο­νο­μι­κής περί­θαλ­ψης και νοσο­κο­μεία, ώστε να “καθα­ρί­σει” το σύνολο των ληξι­πρό­θε­σμων οφειλών που αφορούν την υγεία.

Για την υγειο­νο­μική περί­θαλψη, μια σειρά μέτρων θα πρέπει να ληφθούν αμέσως με στόχο:

1) Την πλήρη επα­να­φορά της συντα­γο­γρά­φη­σης γενο­σή­μων χωρίς εξαι­ρέ­σεις. 2) Τη μείωση της τιμής όλων των φαρ­μά­κων εκτός πατέ­ντας και όλων των γενο­σή­μων, με την κατάρ­γηση της ρήτρας κεκτη­μέ­νων δικαιω­μά­των για ιατρι­κές προ­μή­θειες του 2012. 3) Να επα­νε­ξε­τά­σει και να περιο­ρί­σει τις τιμές των δια­γνω­στι­κών εξε­τά­σεων για να “ευθυ­γραμ­μί­σει” τις διαρ­θρω­τι­κές δαπάνες στους στόχους του claw back. 4) Να συλ­λε­γούν στο ακέραιο το 2014 τα έσοδα από το “claw back” για τις ιδιω­τι­κές κλι­νι­κές, δια­γνω­στικά κέντρα και φαρ­μα­κευ­τικά προ­ϊ­ό­ντα και να επε­κτα­θούν τα ανώτατα όρια του “claw back” του 2015 το 2016.

Δια­φύ­λαξη της χρη­μα­το­πι­στω­τι­κής στα­θε­ρό­τη­τας

Όλες οι απα­ραί­τη­τες δράσεις πολι­τι­κής θα πρέπει να ληφθούν για τη συνο­λική δια­σφά­λιση της χρη­μα­το­πι­στω­τι­κής στα­θε­ρό­τη­τας και οι αρχές είναι απο­φα­σι­σμέ­νες να δια­τη­ρή­σουν επαρκή ρευ­στό­τητα του τρα­πε­ζι­κού συστή­μα­τος, σύμφωνα με τους κανόνες του Ευρω­συ­στή­μα­τος, μεταξύ άλλων και με την τρι­μη­νιαία υποβολή των σχεδίων χρη­μα­το­δό­τη­σης προς την Τράπεζα της Ελλάδος, προ­κει­μέ­νου αυτή να δια­σφα­λί­σει τη συνεχή παρα­κο­λού­θηση και αξιο­λό­γηση.

Η ιδιω­τική δια­χεί­ριση των ελλη­νι­κών τρα­πε­ζών θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η κυβέρ­νηση δεν θα επέμβει στη λήψη των καθη­με­ρι­νών απο­φά­σεων και τη δια­χεί­ριση των τρα­πε­ζών, οι οποίες θα συνε­χί­σουν να λει­τουρ­γούν με βάση τις αρχές της αγοράς. Τα μέλη του Διοι­κη­τι­κού Συμ­βου­λίου και τα ανώτερα διευ­θυ­ντικά στελέχη των τρα­πε­ζών θα πρέπει να διο­ρί­ζο­νται σύμφωνα με το υπάρχον πλαίσιο και σύμφωνα με τη νομο­θε­σία της Ε.Ε. και τις βέλ­τι­στες διε­θνείς πρα­κτι­κές, λαμ­βά­νο­ντας υπόψη τις ειδικές δια­τά­ξεις στον νόμο περί ΕΤΧΣ όσον αφορά τα δικαιώ­ματα των ιδιωτών μετόχων που συμ­με­τεί­χαν στην αυξή­σεις κεφα­λαίου των τρα­πε­ζών σε αυτό το πλαίσιο. Η ανε­ξαρ­τη­σία του ΤΧΣ θα πρέπει να γίνεται πλήρως σεβαστή. Καμία δημο­σιο­νο­μική πολι­τική δράση δεν θα πρέπει να υπο­νο­μεύει τη φερεγ­γυό­τητα των τρα­πε­ζών.

Οι ελλη­νι­κές αρχές θα νομο­θε­τή­σουν σχε­τι­κές με το πτω­χευ­τικό πλαίσιο επι­χει­ρή­σεων και νοι­κο­κυ­ριών ευθυ­γραμ­μί­ζο­ντάς το με τη διεθνή ορθή πρα­κτική, θα εισα­γά­γουν το επάγ­γελμα του εκκα­θα­ρι­στή, που δεν θα περιο­ρί­ζε­ται σε οποιο­δή­ποτε συγκε­κρι­μένο επάγ­γελμα και θα είναι σύμφωνο με την καλή δια­συ­νο­ριακή εμπει­ρία, θα τρο­πο­ποι­ή­σουν τον εξω­δι­κα­στικό συμ­βι­βα­σμό και θα ανα­πτύ­ξουν μια συνο­λική στρα­τη­γική για το χρη­μα­το­πι­στω­τικό σύστημα.

Η στρα­τη­γική αυτή θα έχει στόχο να επι­στρέ­ψουν οι τρά­πε­ζες στην ιδιο­κτη­σία ιδιωτών με την προ­σέλ­κυση διεθνών επεν­δυ­τών και για την επί­τευξη ενός βιώ­σι­μου προ­τύ­που χρη­μα­το­δό­τη­σης σε μεσο­πρό­θε­σμο επίπεδο. Οι αρχές θα ανα­πτύ­ξουν περαι­τέρω και θα εφαρ­μό­σουν γρήγορα μια ολο­κλη­ρω­μένη στρα­τη­γική για την αντι­με­τώ­πιση του προ­βλή­μα­τος των μη εξυ­πη­ρε­τού­με­νων δανείων αντλώ­ντας από την εμπει­ρία των στρα­τη­γι­κών εξω­τε­ρι­κών συμ­βού­λων τόσο για την ανά­πτυξη όσο και για την εφαρ­μογή της στρα­τη­γι­κής.

Θα περι­λαμ­βά­νει επίσης τη δημιουρ­γία ενός δικτύου κοι­νω­νι­κής ασφά­λειας, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των μέτρων στή­ρι­ξης για τους πλέον ευά­λω­τους οφει­λέ­τες (κυρίως μέσω ενός μορα­τό­ριουμ στις δημο­πρα­σίες), και θα κάνει έναν δια­χω­ρι­σμό μεταξύ των στρα­τη­γικά πτω­χευ­μέ­νων δανειο­λη­πτών και των “καλό­πι­στων” οφει­λε­τών, ενώ θα ενι­σχύ­σει και θα απλου­στεύ­σει τις δια­δι­κα­σίες για την αντι­με­τώ­πιση του μεγάλου αριθμού συσ­σω­ρευ­μέ­νων υπο­θέ­σεων αυτή τη στιγμή.

Αγορά εργα­σίας

Σημα­ντι­κές θεσμι­κές αλλαγές έχουν επέλθει τα τελευ­ταία χρόνια στην ελλη­νική αγοράς εργα­σίας και στο σύστημα των μισθο­λο­γι­κών δια­πραγ­μα­τεύ­σεων. Οι ελλη­νι­κές αρχές έχουν δεσμευ­θεί για την εφαρ­μογή των βέλ­τι­στων πρα­κτι­κών της Ε.Ε. προ­κει­μέ­νου να προ­χω­ρή­σουν σε μια ευρύ­τατη νομο­θε­σία στην αγορά εργα­σίας μέσω εποι­κο­δο­μη­τι­κού δια­λό­γου μεταξύ των κοι­νω­νι­κών εταίρων. Η προ­σέγ­γιση αυτή δεν πρέπει απλώς να συν­δυά­ζει την ευε­λι­ξία και τη δικαιο­σύνη για τους εργα­ζό­με­νους και τους εργο­δό­τες, αλλά και να λαμ­βά­νει υπόψη τον ιδιαί­τερα υψηλό αριθμό των ανέργων. Αυτό μπορεί να επι­τευ­χθεί με τον εκσυγ­χρο­νι­σμό της εργα­τι­κής νομο­θε­σίας μέσω μιας δια­δι­κα­σίας δια­βού­λευ­σης με τους κοι­νω­νι­κούς εταί­ρους και την αξιο­ποί­ηση των “δεξα­με­νών σκέψης” καθώς και τους διε­θνείς οργα­νι­σμούς, όπως είναι ο ΟΟΣΑ, και της ΔΟΕ.

Οι αρχές θα επα­νε­ξε­τά­σουν μέσα από μια δια­δι­κα­σία δια­βού­λευ­σης τα υφι­στά­μενα πλαίσια για τις συλ­λο­γι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις και τις εργα­σια­κές σχέσεις, λαμ­βά­νο­ντας υπόψη τις βέλ­τι­στες πρα­κτι­κές στην υπό­λοιπη Ευρώπη. Περαι­τέρω στοι­χεία για την ανα­θε­ώ­ρηση που περι­γρά­φηκε παρα­πάνω θα πρέπει να παρέ­χο­νται από διεθνή οργα­νι­σμό, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της ΔΟΕ. Περαι­τέρω οι αρχές θα λάβουν μέτρα για την κατα­πο­λέ­μηση της αδή­λω­της εργα­σίας, προ­κει­μέ­νου να ενι­σχυ­θεί η αντα­γω­νι­στι­κό­τητα των επι­χει­ρή­σεων αλλά και να προ­στα­τευ­θούν τόσο οι εργα­ζό­με­νοι όσο και τα φορο­λο­γικά και ασφα­λι­στικά έσοδα.

Αγορές

Απα­ραί­τητο είναι το άνοιγμα των αγορών προ­κει­μέ­νου να απο­κα­τα­στα­θεί η κοι­νω­νική δικαιο­σύνη μέσω της αντι­με­τώ­πι­σης της δια­πλο­κής και της μονο­πω­λια­κής συμπε­ρι­φο­ράς, κάτι που μετα­φρά­ζε­ται σε υψη­λό­τε­ρες τιμές και υπο­βάθ­μιση του βιο­τι­κού επι­πέ­δου. Οι αρχές θα εντεί­νουν τις προ­σπά­θειές τους ώστε η ανάληψη των βασικών πρω­το­βου­λιών και η σύνταξη των προ­τά­σεων για απο­δο­τι­κές μεταρ­ρυθ­μί­σεις να απο­δώ­σει καρπούς, με βάση την παροχή τεχνο­γνω­σίας από τους θεσμούς, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων του ΟΟΣΑ και της Παγκό­σμιας Τρά­πε­ζας.

Οι αρχές θα νομο­θε­τή­σουν:

* Την εφαρ­μογή των επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νων εργα­λείων του ΟΟΣΑ, τα οποία, μετά τη συνέ­χιση της μελέτης από τον ΟΟΣΑ σε συνερ­γα­σία με τις ελλη­νι­κές αρχές, θα περι­λαμ­βά­νουν μια ευρεία γκάμα των αγορών προ­ϊ­ό­ντων και άλλους τομείς διαρ­θρω­τι­κών μεταρ­ρυθ­μί­σεων.

* Το άνοιγμα επι­λεγ­μέ­νων κλει­στών επαγ­γελ­μά­των και την απε­λευ­θέ­ρωση συγκε­κρι­μέ­νων αγορών, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων της ενοι­κί­α­σης δια­με­ρι­σμά­των για του­ρι­στική χρήση και των πορ­θμείων (φέρι).

* Την εξά­λειψη των δια­φό­ρων εμπο­δίων στις χρε­ώ­σεις, όπως π.χ. οι αμοιβές που οι εται­ρείες και οι ιδιώτες καλού­νται να κατα­βά­λουν, οι οποίες είναι δυσα­νά­λο­γες σε σχέση με τις υπη­ρε­σίες που λαμ­βά­νουν.

* Μείωση της γρα­φειο­κρα­τίας, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των ορι­ζό­ντιων απαι­τή­σεων αδειο­δό­τη­σης των επεν­δύ­σεων και των δρα­στη­ριο­τή­των χαμηλού κιν­δύ­νου σε συνερ­γα­σία με την Παγκό­σμια Τράπεζα και τη σύσταση μιας επι­τρο­πής για την προ­ε­τοι­μα­σία της νομο­θε­σίας.

Η μεταρ­ρύθ­μιση των συντά­ξεων

Οι συντα­ξιο­δο­τι­κές μεταρ­ρυθ­μί­σεις του 2010 και του 2012 έχουν μερικώς ωφε­λή­σει τη βιω­σι­μό­τητα του γενι­κό­τε­ρου συντα­ξιο­δο­τι­κού συστή­μα­τος, το οποίο στο παρελ­θόν ήταν κατα­κερ­μα­τι­σμένο και δαπα­νηρό μετα­θέ­το­ντας τα δυσβά­στα­κτα βάρη στις μελ­λο­ντι­κές γενιές. Επι­πλέον, πολύ πιο φιλό­δοξα και θαρ­ρα­λέα βήματα απαι­τού­νται για την ολο­κλή­ρωση αυτών των μεταρ­ρυθ­μί­σεων και για να αντι­με­τω­πι­στούν οι πιέσεις στο σύστημα που προ­κα­λού­νται από την οικο­νο­μική κρίση, όπου οι εισφο­ρές έχουν μειωθεί λόγω των υψηλών επι­πέ­δων ανερ­γίας, ενώ οι περι­κο­πές έχουν ωθήσει πολλούς στο να συντα­ξιο­δο­τη­θούν πρόωρα. Για να αντι­με­τω­πι­στούν αυτά τα ζητή­ματα, οι αρχές έχουν δεσμευ­τεί να προ­χω­ρή­σουν με τις μεταρ­ρυθ­μί­σεις σε δύο φάσεις.

Μια πρώτη δέσμη μέτρων θα εγκρι­θεί αμέσως, με στόχο το 1,05% του ΑΕΠ σε αυξη­μένη εξοι­κο­νό­μηση σε ετήσια βάση από το 2016. Η δημο­σιο­νο­μική επί­πτωση των μέτρων αυτών που ανα­φέ­ρο­νται παρα­κάτω θα αυξηθεί στο 1,1% του ΑΕΠ το 2017. Με αυτούς τους στόχους, οι αρχές:

* Θα εισα­γά­γουν νομο­θε­σία για τη δημιουρ­γία ισχυρών αντι­κι­νή­τρων για την πρόωρη συντα­ξιο­δό­τηση με την επιβολή ποινών πρόωρης συντα­ξιο­δό­τη­σης και με τη στα­διακή κατάρ­γηση κεκτη­μέ­νων δικαιω­μά­των σε νόμιμη ηλικία συντα­ξιο­δό­τη­σης και πρόωρης συντα­ξιο­δό­τη­σης, που ισχύουν για όλους όσοι συντα­ξιο­δο­τού­νται (με εξαι­ρέ­σεις τα ανθυ­γιεινά επαγ­γέλ­ματα, τις μητέρες με παιδιά ΑμεΑ και άλλες περιο­ρι­σμέ­νες στον αριθμό ειδικές κατη­γο­ρίες) μετά την 1η Ιανουα­ρίου 2016.

Μέσα από μια απόφαση που πρέπει να εφαρ­μο­στεί αμέσως, θα υπάρ­χουν δια­τά­ξεις για τη στα­διακή προ­σαρ­μογή των κανόνων της πρόωρης συντα­ξιο­δό­τη­σης, ώστε μέχρι το 2025 η μικρό­τερη δυνατή ηλικία συντα­ξιο­δό­τη­σης θα είναι τα 67 έτη, δια­τη­ρώ­ντας παράλ­ληλα τα κεκτη­μένα δικαιώ­ματα. Ανα­λή­ψεις από το Ταμείο Κοι­νω­νι­κών Ασφα­λί­σεων θα επι­φέ­ρουν ποινή για την περίοδο παρά­τα­σης της ηλικίας συντα­ξιο­δό­τη­σης, που ισο­δυ­να­μεί με 10 ποσο­στιαίες μονάδες πάνω από την τρέ­χουσα ποινή του 6%.

* Θα εντά­ξουν στο ETEA (Ενιαίο Ταμείο Επι­κου­ρι­κής Ασφά­λι­σης) όλα τα επι­κου­ρικά συντα­ξιο­δο­τικά ταμεία.

* Θα επι­κε­ντρω­θούν σε καλύ­τερη στό­χευση των κοι­νω­νι­κών παροχών με την αύξηση του ΟΓΑ για τους ανα­σφά­λι­στους και την επι­κέ­ντρωση σε εκεί­νους που έχουν μεγα­λύ­τερη ανάγκη.

* Θα αντι­κα­τα­στή­σουν στα­διακά το επίδομα αλλη­λεγ­γύης (ΕΚΑΣ) για τις συντά­ξεις από το 2020 αρχής γενο­μέ­νης από το 2018. Η μεταρ­ρύθ­μιση αυτή θα πρέπει να συν­δέ­ε­ται με τη δεύτερη φάση της μεταρ­ρύθ­μι­σης του συντα­ξιο­δο­τι­κού συστή­μα­τος έως τον Σεπτέμ­βριο του 2015 και θα μπορεί να επω­φε­λη­θεί από την προ­γραμ­μα­τι­σμένη έκθεση Κοι­νω­νι­κής Πρό­νοιας όταν το επίδομα αλλη­λεγ­γύης αντι­κα­θί­στα­ται με ένα κατάλ­ληλο πλαίσιο που παρέχει στο­χευ­μένη υπο­στή­ριξη σε συντα­ξιού­χους που το χρειά­ζο­νται.

* Θα προ­χω­ρή­σουν σε αύξηση των συνει­σφο­ρών της υγείας από τους συντα­ξιού­χους έως 5% κατά μέσον όρο λαμ­βά­νο­ντας υπόψη την ικα­νό­τητά τους να πλη­ρώ­σουν. Αυτό θα πρέπει επίσης να περι­λαμ­βά­νει τις επι­κου­ρι­κές συντά­ξεις.

* Θα αυξή­σουν τις εισφο­ρές υγείας για τις επι­κου­ρι­κές συντά­ξεις από το 0% στο 5%.

* Θα θεσπί­σουν την αύξηση του ποσο­στού εισφο­ράς κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης στα επι­κου­ρικά ταμεία από το 3% στο 3,5%.

* Θα προ­χω­ρή­σουν στην αύξηση της συνει­σφο­ράς για τις κύριες συντά­ξεις κατά 3,9% – ΙΚΑ (επα­να­φορά στα προη­γού­μενα επίπεδα).

Για να ολο­κλη­ρω­θεί το πακέτο, οι αρχές θα πρέπει σε δεύτερη φάση να εισα­γά­γουν περαι­τέρω νομο­θε­τι­κές μεταρ­ρυθ­μί­σεις προ­κει­μέ­νου να εμπε­δω­θεί από τον Οκτώ­βριο του 2015 στε­νό­τερη σχέση μεταξύ εισφο­ρών και παροχών στο πλαίσιο της τρι­με­ρούς χρη­μα­το­δό­τη­σης και της ολο­κλή­ρω­σης των εκκρε­μών κον­δυ­λίων. Κατά τον σχε­δια­σμό των μεταρ­ρυθ­μί­σεων αυτών, η κυβέρ­νηση θα δια­σφα­λί­σει ότι το βάρος της προ­σαρ­μο­γής θα είναι δίκαιο για να εξα­σφα­λι­στεί ότι τα πιο ευάλωτα νοι­κο­κυ­ριά προ­στα­τεύ­ο­νται απο­φεύ­γο­ντας άσκοπες επι­βα­ρύν­σεις σε μελ­λο­ντι­κές γενιές και ότι υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ εισφο­ρών και παροχών, ώστε να δοθούν κίνητρα για δηλω­μένη εργασία και παρά­ταση του επαγ­γελ­μα­τι­κού βίου. Για τον σκοπό αυτόν οι αρχές, αντλώ­ντας από ανα­λο­γι­στική μελέτη και σε συνερ­γα­σία με την Ομάδα Εργα­σίας για τη γήρανση της Ε.Ε., θα νομο­θε­τή­σουν:

i) Τον ειδικό σχε­δια­σμό και παρα­με­τρι­κές βελ­τιώ­σεις για να δημιουρ­γη­θεί μια στενή σχέση μεταξύ εισφο­ρών και παροχών.

ii) Τη διεύ­ρυνση και τον εκσυγ­χρο­νι­σμό της βάσης εισφο­ράς και σύντα­ξης για όλους τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους, μεταξύ άλλων με τη μετά­βαση από το ύψος το οποίο η Ελλάδα δαπανά σήμερα, αρκετά κάτω από τον ευρω­παϊκό μέσο όρο. Οι αρχές σχε­διά­ζουν να επω­φε­λη­θούν από τη δια­θέ­σιμη τεχνική βοήθεια από διε­θνείς οργα­νι­σμούς.

Επί­τευξη βιώ­σι­μων δημό­σιων οικο­νο­μι­κών για στήριξη ανά­πτυ­ξης και απα­σχό­λη­σης

Σήμερα τα δημόσια οικο­νο­μικά κινού­νται σε μια πιο βιώσιμη τροχιά σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την κρίση, αν και η δημο­σιο­νο­μική κατά­σταση επι­δει­νώ­θηκε τους τελευ­ταί­ους μήνες λόγω της αβε­βαιό­τη­τας. Η στα­θε­ρο­ποί­ηση, όμως, απαί­τησε τη δρα­μα­τικά κλι­μα­κού­μενη έλλειψη των απα­ραί­τη­των δημό­σιων επεν­δύ­σεων και των υπη­ρε­σιών, οι οποίες θα πρέπει να ανα­κάμ­ψουν στα­διακά, προ­κει­μέ­νου να υπο­στη­ρι­χθεί το ανα­πτυ­ξιακό δυνα­μικό. Επι­πλέον το βάρος της δημο­σιο­νο­μι­κής προ­σαρ­μο­γής έχει πέσει πιο βαρύ για ορι­σμέ­νες ομάδες, ιδίως στους εργα­ζο­μέ­νους. Αυτό θα διορ­θω­θεί με τη διεύ­ρυνση της φορο­λο­γι­κής βάσης και με την εξά­λειψη των κενών και των απαλ­λα­γών που προ­στα­τεύ­ο­νται ώστε ορι­σμέ­νες ομάδες να φέρουν ένα δίκαιο μερίδιο του βάρους της προ­σαρ­μο­γής

Οι ελλη­νι­κές αρχές δεσμεύ­ο­νται για την εξα­σφά­λιση βιώ­σι­μων δημό­σιων οικο­νο­μι­κών και βιώ­σι­μων πρω­το­γε­νών πλε­ο­να­σμά­των μεσο­πρό­θε­σμα, τα οποία θα μειώ­νουν σταθερά το χρέος, αλλά και τα οποία είναι σύμφωνα με τα πρω­το­γενή πλε­ο­νά­σματα των άλλων οικο­νο­μιών της Ευρω­ζώ­νης με υψηλά επίπεδα δημό­σιου χρέους. Η επί­τευξη των δημο­σιο­νο­μι­κών στόχων είναι συνεπής με τον ανα­με­νό­μενο ρυθμό ανά­πτυ­ξης της ελλη­νι­κής οικο­νο­μίας, καθώς αυτή βγαίνει από την κατα­γρα­φείσα βαθύ­τατη ύφεση. Για να απο­δεί­ξουν τη δέσμευσή τους για αξιό­πι­στη δημο­σιο­νο­μική πολι­τική, οι ελλη­νι­κές αρχές:

* Θα εγκρί­νουν από την 1η Ιουλίου συμπλη­ρω­μα­τικό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό για το 2015 και τη μεσο­πρό­θε­σμη δημο­σιο­νο­μική στρα­τη­γική 2016 – 2019, που θα υπο­στη­ρί­ζε­ται από μια αρκετά μεγάλη και αξιό­πι­στη δέσμη μέτρων.

* Θα ακο­λου­θή­σουν μια νέα δημο­σιο­νο­μική πορεία, η οποία θα στη­ρί­ζε­ται σε ένα πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα του 1%, του 2%, του 3% και του 3,5% του ΑΕΠ για το 2015, το 2016, το 2017 και το 2018 αντί­στοιχα.

* Θα βασί­σουν τη φορο­λο­γική στρα­τη­γική τους σε παρα­με­τρικά μέτρα, τα οποία ανέρ­χο­νται σε περίπου 2,87 εκα­το­στιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το 2016, εκ των οποίων 0,74 εκα­το­στιαίες μονάδες του ΑΕΠ θα προ­έλ­θουν από μια σημα­ντική απλο­ποί­ηση του συστή­μα­τος ΦΠΑ και επι­πλέον 1,05% του ΑΕΠ από διαρ­θρω­τική μεταρ­ρύθ­μιση των συντά­ξεων. Θα υπάρξει ακόμη μια πρό­σθετη συμπλη­ρω­μα­τική δέσμη των παρα­με­τρι­κών μέτρων που θα προ­σφέ­ρει 1,08% του ΑΕΠ, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων μεταρ­ρυθ­μί­σεως μακράς από­δο­σης για να κλείσει τα κενά στο φορο­λο­γικό σύστημα και να περιο­ρι­στούν τα έξοδα για κατη­γο­ρίες δαπανών όπως η άμυνα, όπου περαι­τέρω εξοι­κο­νό­μηση είναι ακόμα εφικτή.

Παρα­με­τρικά φορο­λο­γικά μέτρα θα ενι­σχύ­ο­νται από ένα ευρύ φάσμα διοι­κη­τι­κών ενερ­γειών για την αντι­με­τώ­πιση των αδυ­να­μιών στην είσπραξη των φόρων και την επιβολή έτσι των μέτρων εκείνων που θα απαι­τή­σουν κάποιο χρόνο για να απο­φέ­ρουν καρπούς, αλλά και να προ­σφέ­ρουν σημα­ντικά στη δημο­σιο­νο­μική ανόρ­θωση.

Μεταρ­ρύθ­μιση ΦΠΑ

Η Ελλάδα δια­θέ­τει ένα εξαι­ρε­τικά κατα­κερ­μα­τι­σμένο σύστημα ΦΠΑ. Ως μέρος της δέσμευ­σής τους για τη βελ­τί­ωση της είσπρα­ξης του ΦΠΑ, οι αρχές θα εισα­γά­γουν νομο­θε­σία για αλλαγή των παρα­μέ­τρων ώστε να διευ­ρύ­νουν σημα­ντικά τη φορο­λο­γική βάση με βασικό συντε­λε­στή στο 23%. Αντι­κα­το­πτρί­ζο­ντας τις ανάγκες για την προ­στα­σία του δια­θέ­σι­μου εισο­δή­μα­τος των νοι­κο­κυ­ριών με χαμηλό και μεσαίο εισό­δημα, θα υπάρξει ένας μειω­μέ­νος συντε­λε­στής 13%, όπου θα υπά­γε­ται μια περιο­ρι­σμένη ομάδα προ­ϊ­ό­ντων που περι­λαμ­βά­νουν την ενέρ­γεια, βασικά τρόφιμα, catering και -για λόγους ανταγωνιστικότητας- τα ξενο­δο­χεία. Θα υπάρξει επίσης ένας υπερ­μειω­μέ­νος συντε­λε­στής 6% για τα φάρμακα και τα βιβλία. Ως μέρος των προ­σπα­θειών για την εμπέ­δωση δικαιο­σύ­νης, η μεταρ­ρύθ­μιση θα εξα­λεί­ψει τις εκπτώ­σεις συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των νησιών, καθώς και τον εξορ­θο­λο­γι­σμό των εξαι­ρέ­σεων. Αυτές οι νομο­θε­τι­κές μετα­βο­λές στα παρα­με­τρικά μέτρα θα απο­φέ­ρουν μια ετήσια δημο­σιο­νο­μική απόδοση του 0,74% του ΑΕΠ και θα υπο­στη­ρί­ζο­νται με διοι­κη­τικά μέτρα για την κατα­πο­λέ­μηση της απάτης και την αυξη­μένη συμ­μόρ­φωση.

Ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις

Οι ελλη­νι­κές αρχές δεσμεύ­θη­καν να εγκρί­νουν και να εφαρ­μό­σουν ένα φιλό­δοξο πρό­γραμμα ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεων. Η πολι­τική των ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεων και αξιο­ποί­η­σης της δημό­σιας και ιδιω­τι­κής περιου­σίας θα υπό­κει­ται στους ακό­λου­θους όρους:

* Ένα ελά­χι­στο επίπεδο επεν­δύ­σεων για κάθε μία ιδιω­τι­κο­ποί­ηση.

* Την προ­στα­σία των δικαιω­μά­των των εργα­ζο­μέ­νων.

* Δεσμεύ­σεις για να εξα­σφα­λί­σουν οφέλη για τις τοπικές κοι­νω­νι­κές οικο­νο­μίες.

* Δια­τή­ρηση της συμ­με­το­χής του Δημο­σίου σε ένα σημα­ντικό (πιθανώς μειο­ψη­φικό) μερίδιο συμ­με­το­χής στο κεφά­λαιο.

* Προ­στα­σία του φυσικού περι­βάλ­λο­ντος και της πολι­τι­στι­κής κλη­ρο­νο­μιάς.

Οι ετήσιοι στόχοι (εξαι­ρου­μέ­νων των τρα­πε­ζι­κών μετοχών) για το 2015, το 2016 και το 2017 είναι 1,4 δισ. ευρώ, 3,7 δισ. ευρώ και 1,2 δισ. ευρώ αντί­στοιχα. Μεταξύ άλλων δράσεων οι αρχές θα λάβουν άμεσα βήματα για την πώληση των περι­φε­ρεια­κών αερο­δρο­μίων, του Ελλη­νι­κού, θα ορι­στι­κο­ποι­ή­σουν τους όρους για την πώληση των λιμένων του Πειραιά και της Θεσ­σα­λο­νί­κης και του φορέα εκμε­τάλ­λευ­σης σιδη­ρο­δρό­μων και εκ των προ­τέ­ρων με την προ­σφορά να επε­κτα­θεί η σύμβαση παρα­χώ­ρη­σης του Διε­θνούς Αερο­λι­μένα Αθηνών. Για την ακίνητη περιου­σία το ΤΑΙΠΕΔ θα καθο­ρί­σει τους ετή­σιους στόχους εσόδων που θα συνά­δουν με τον γενικό στόχο εσόδων από ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις.

Ενέρ­γεια

Οι αρχές θα υιο­θε­τή­σουν τη μεταρ­ρύθ­μιση της αγοράς φυσικού αερίου με συγκε­κρι­μένο προς τούτο οδικό χάρτη και η εφαρ­μογή θα πρέπει να ακο­λου­θή­σει το υπό­δειγμα. Θα υιο­θε­τή­σουν την ανα­μόρ­φωση του συστή­μα­τος πλη­ρω­μών δια­θε­σι­μό­τη­τας ισχύος και άλλους κανόνες στην αγορά ηλε­κτρι­σμού, θα ανα­θε­ω­ρή­σουν τα τιμο­λό­για της ΔΕΗ με βάση το κόστος και θα ενη­με­ρώ­σουν για τα προ­ϊ­ό­ντα με βάση το μοντέλο ΝΟΜΕ (δημο­πρα­σίες λιγνι­τι­κών και υδροη­λε­κτρι­κών).

Οι αρχές θα συνε­χί­σουν την εφαρ­μογή του οδικού χάρτη με το μοντέλο – στόχο της Ε.Ε. στην αγορά ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας, σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. για τον δια­χω­ρι­σμό και θα λάβουν όλα τα δυνατά μέτρα για την αύξηση του αντα­γω­νι­σμού στην παρα­γωγή και την προ­ώ­θηση των επεν­δύ­σεων.

Οι αρχές θα προ­ε­τοι­μά­σουν ένα πλαίσιο για τη στήριξη των ανα­νε­ώ­σι­μων πηγών ενέρ­γειας και θα εξε­τά­σουν τη φορο­λό­γηση της ενέρ­γειας. Οι αρχές θα προβούν στην εκκα­θά­ριση των καθυ­στε­ρού­με­νων του δημό­σιου τομέα προς τη ΔΕΗ και την ενί­σχυση της χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κής και λει­τουρ­γι­κής ανε­ξαρ­τη­σίας του ρυθ­μι­στή ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος. Οι αρχές θα δημιουρ­γή­σουν ένα νέο σχέδιο για την ανά­πτυξη έργων Ανα­νε­ώ­σι­μων Πηγών Ενέρ­γειας (ΑΠΕ) και για την υλο­ποί­ηση των έργων ενερ­γεια­κής από­δο­σης.

Η κυβέρ­νηση θα θεσπί­σει νομο­θε­σία για την επι­κύ­ρωση της οδηγίας 27/2012 για την ενερ­γειακή απόδοση και θα εισα­γά­γει ένα νέο σχέδιο για την ανα­βάθ­μιση των δικτύων ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας, προ­κει­μέ­νου να βελ­τιώ­σει τις επι­δό­σεις, την ενί­σχυση της δια­λει­τουρ­γι­κό­τη­τας και τη μείωση του κόστους για όλες τις κατη­γο­ρίες κατα­να­λω­τών.

Δημόσια διοί­κηση

Οι αρχές θα υιο­θε­τή­σουν νομο­θε­σία για την ενιαία μισθο­λο­γική μεταρ­ρύθ­μιση με ισχύ 1 Ιανουα­ρίου 2016, σύμφωνα με τους συμ­φω­νη­μέ­νους στόχους για το μισθο­λο­γικό κόστος, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της απο­συ­μπί­ε­σης της κατα­νο­μής των μισθών σε σχέση με την ικα­νό­τητα, την απόδοση και την ευθύνη του προ­σω­πι­κού της.

Δευ­τε­ρο­βάθ­μιες νομο­θε­τι­κές πράξεις που απαι­τού­νται για την εφαρ­μογή του νέου ενιαίου μισθο­λο­γίου, με εγγυ­η­μένη αφε­τη­ρία τους μισθούς του κάθε εργα­ζο­μέ­νου κατά την 31.12.2014, και νομο­θε­σία για τον εξορ­θο­λο­γι­σμό των εξει­δι­κευ­μέ­νων δικτύων των μισθών θα πρέπει να εγκρι­θούν έως το τέλος Νοεμ­βρίου 2015. Οι αρχές θα θέσουν οροφή στο ανώτατο όριο των μισθών στα νέα ΜΠΔΣ, καθώς και στο επίπεδο της απα­σχό­λη­σης στον δημόσιο τομέα ώστε να συνά­δουν με την επί­τευξη των δημο­σιο­νο­μι­κών στόχων και να δια­σφα­λι­στεί η πτωτική πορεία των μισθο­λο­γι­κών δαπανών ως ποσο­στού επί του ΑΕΠ έως το 2019. Θα ευθυ­γραμ­μί­σουν τις μη μισθο­λο­γι­κές παροχές σε όλη τη δημόσια διοί­κηση με τις βέλ­τι­στες πρα­κτι­κές της Ε.Ε.

Οι αρχές θα ανα­θε­ω­ρή­σουν και θα εφαρ­μό­σουν τη νομο­θε­σία για την πρό­σληψη διευ­θυ­ντών και την αξιο­λό­γηση της από­δο­σης όλων των εργα­ζο­μέ­νων και θα ολο­κλη­ρώ­σει την πρό­σληψη νέων στε­λε­χών από το τέλος του έτους. Θα συνε­χί­σει την προ­σπά­θεια δια­λεύ­καν­σης υπο­θέ­σεων παρά­νο­μων προ­σλή­ψεων και προ­σω­ρι­νών δια­τα­γών, και θα λάβει τα κατάλ­ληλα μέτρα επι­βο­λής.

Δικαιο­σύνη

Οι αρχές θα θεσπί­σουν και θα εφαρ­μό­σουν νέο Κώδικα Πολι­τι­κής Δικο­νο­μίας σε συμ­φω­νία με τους θεσμούς. Θα προ­τεί­νουν περαι­τέρω δράσεις για τη μείωση των υπο­θέ­σεων που εκκρε­μούν στα διοι­κη­τικά δικα­στή­ρια. Οι αρχές θα συνε­χί­σουν ακόμη να συνερ­γά­ζο­νται στενά με τα ευρω­παϊκά θεσμικά όργανα και την τεχνική βοήθεια για τον εκσυγ­χρο­νι­σμό του δικα­στι­κού συστή­μα­τος, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των πρω­το­βου­λιών στον τομέα της νομικής ηλε­κτρο­νι­κής δια­κυ­βέρ­νη­σης (e-justice), δια­με­σο­λά­βη­σης και των στα­τι­στι­κών του συστή­μα­τος Δικαιο­σύ­νης.

Κατα­πο­λέ­μηση δια­φθο­ράς

Οι αρχές θα επα­νε­ξε­τά­σουν και θα παρου­σιά­σουν ένα νέο στρα­τη­γικό σχέδιο κατά της δια­φθο­ράς (ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ) στο τέλος Ιουλίου. Για τον σκοπό αυτόν έχει συστα­θεί μια ομάδα εργα­σίας με τη συμ­με­τοχή εκπρο­σώ­πων από το υπουρ­γείο Δικαιο­σύ­νης και της Γενικής Γραμ­μα­τείας για την Κατα­πο­λέ­μηση της Δια­φθο­ράς.

Οι αρχές θα τρο­πο­ποι­ή­σουν και θα εφαρ­μό­σουν το νομικό πλαίσιο για την δήλωση των περιου­σια­κών στοι­χείων και τη χρη­μα­το­δό­τηση της πολι­τι­κής παρέμ­βα­σης σε μεμο­νω­μέ­νες περι­πτώ­σεις. Επίσης θα εξα­σφα­λί­σουν τον κατάλ­ληλο συντο­νι­σμό και την ανταλ­λαγή πλη­ρο­φο­ριών μεταξύ των φορέων διε­ρεύ­νη­σης μέσω ενός νέου Συντο­νι­στι­κού Οργάνου των Οικο­νο­μι­κών Εισαγ­γε­λέων και Εισαγ­γε­λέων Δια­φθο­ράς.

Στα­τι­στική

Οι ελλη­νι­κές αρχές θα υιο­θε­τή­σουν νομο­θε­σία για την ενδυ­νά­μωση της δια­κυ­βέρ­νη­σης και την ανε­ξαρ­τη­σία της ΕΛΣΤΑΤ και τη δια­σφά­λιση της ορθής πρό­σβα­σης σε διοι­κη­τικά στοι­χεία.

Συντά­κτες: Θανάσης Πανα­γό­που­λος, Γιάννης Αγου­ρί­δης

Πηγή: Αυγή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.