ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε βάθος χρόνου η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου

news room 1 λεπτό ανάγνωση
villadeveci

Ορι­στι­κά στις ελ­λη­νι­κές κα­λέν­δες πα­ρα­πέμ­φθη­καν δύο δια­γω­νι­σμοί αξιο­ποί­η­σης μι­κρών και με­γά­λων ακι­νή­των του ΤΑΙ­ΠΕΔ. Συ­γκε­κρι­μέ­να, η υπο­βο­λή προ­σφο­ρών για την αξιο­ποί­η­ση του πρώην Ξενία Θάσου με­τα­φέρ­θη­κε για τις 30 Ιου­νί­ου 2015, αντί για 9 Μαρ­τί­ου που ίσχυε μέχρι πριν από λίγες ημέ­ρες. Επί­σης για τις 30 Ιου­νί­ου 2015 με­τα­τέ­θη­κε και η ηλε­κτρο­νι­κή δη­μο­πρα­σία 10 μι­κρών ακι­νή­των που αρ­χι­κά είχε προ­γραμ­μα­τι­στεί να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στις 6 Φε­βρουα­ρί­ου 2015.

Αν και οι συ­γκε­κρι­μέ­νες απο­κρα­τι­κο­ποι­ή­σεις δεν είναι κρί­σι­μες για την πο­ρεία του προ­γράμ­μα­τος, εντού­τοις είναι εν­δει­κτι­κό το κλίμα που επι­κρα­τεί στο Τα­μείο Απο­κρα­τι­κο­ποι­ή­σε­ων. Η με­τα­βο­λή αυτή είναι απο­τέ­λε­σμα αφε­νός της πί­ε­σης που ασκεί η κυ­βέρ­νη­ση στη διοί­κη­ση του ΤΑΙ­ΠΕΔ να στα­μα­τή­σουν οι δια­γω­νι­σμοί και το «ξε­πού­λη­μα» των ακι­νή­των, αφε­τέ­ρου στο ότι και οι εν­δια­φε­ρό­με­νοι επεν­δυ­τές απο­σύ­ρουν το εν­δια­φέ­ρον τους. Στε­λέ­χη του Τα­μεί­ου Απο­κρα­τι­κο­ποι­ή­σε­ων πα­ρα­δέ­χο­νται ότι το -ούτως ή άλλως- χα­μη­λό επεν­δυ­τι­κό εν­δια­φέ­ρον για την αξιο­ποί­η­ση ακι­νή­των του Ελ­λη­νι­κού Δη­μο­σί­ου πε­ριο­ρί­ζε­ται πε­ραι­τέ­ρω λόγω πο­λι­τι­κής αστά­θειας.

Πά­ντως, δεν είναι η πρώτη φορά όπου δια­γω­νι­σμοί αξιο­ποί­η­σης ακί­νη­της πε­ριου­σί­ας με­τα­τί­θε­νται προς τα πίσω. Στο πα­ρελ­θόν υπήρ­ξαν πολ­λές ακυ­ρώ­σεις προ­σπα­θειών αξιο­ποί­η­σης ακι­νή­των εξαι­τί­ας της απου­σί­ας επεν­δυ­τι­κού εν­δια­φέ­ρο­ντος. Εν­δει­κτι­κό είναι ότι από 14 ση­μα­ντι­κά ακί­νη­τα που ήθελε το ΤΑΙ­ΠΕΔ να με­τα­τρέ­ψει σε ξε­νο­δο­χεία «μπου­τίκ», εν­δια­φέ­ρον υπήρ­ξε μόνον για δύο από αυτά. Πρό­κει­ται για το Ξενία Θάσου και το Σα­να­τό­ριο Μάνα στη Βυ­τί­να Αρ­κα­δί­ας. Από τα δύο ακί­νη­τα συμ­φω­νή­θη­κε η μα­κρο­χρό­νια μί­σθω­ση του Σα­να­τό­ριου στην Αρ­κα­δία, ενώ τώρα επι­διώ­κε­ται η αξιο­ποί­η­ση του Ξενία Θάσου. Εμ­βλη­μα­τι­κά ακί­νη­τα, όπως το πρώην Ξενία Πλα­τα­μώ­να, η λε­γό­με­νη Βίλα του Μου­σο­λί­νι (Villa de Vecchi) στη Ρόδο, το Ξενία Τσα­γκα­ρά­δας και διά­φο­ρα άλλα αρ­χο­ντι­κά,πα­ρέ­μει­ναν στα αζή­τη­τα. Επί­σης στα αζή­τη­τα έμει­νε πρό­σφα­τα το με­γά­λο ολυ­μπια­κό ακί­νη­το που βρί­σκε­ται στο Γα­λά­τσι Ατ­τι­κής, όπως επί­σης και μια με­γά­λη οι­κο­πε­δι­κή έκτα­ση (316 στρεμ­μά­των) στις Γούρ­νες Ηρα­κλεί­ου Κρή­της.

Η νέα κυ­βέρ­νη­ση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ δεν είναι αντί­θε­τη με την αξιο­ποί­η­ση της ακί­νη­της πε­ριου­σί­ας του Ελ­λη­νι­κού Δη­μο­σί­ου, αλλά αντι­τί­θε­ται στις αξιο­ποι­ή­σεις με­γά­λων σε έκτα­ση και αξία ακι­νή­των. Αυτό τό­νι­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός Αλέ­ξης Τσί­πρας στην εκ­δή­λω­ση «asktsipras» που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε λίγο πριν από τις εκλο­γές της 25ης Ια­νουα­ρί­ου 2015.

Οι κα­θυ­στε­ρή­σεις που ση­μειώ­νο­νται σή­με­ρα έχουν να κά­νουν κυ­ρί­ως με το γε­γο­νός ότι στο ΤΑΙ­ΠΕΔ έχουν «κα­τε­βά­σει τα μο­λύ­βια». Το μόνο έργο που πα­ρά­γε­ται στο Τα­μείο είναι η ενη­μέ­ρω­ση των νέων υπουρ­γών. Η κα­τά­στα­ση αυτή δεν ανα­μέ­νε­ται να αλ­λά­ξει άμεσα, καθώς είναι σί­γου­ρο ότι θα απαι­τη­θεί χρό­νος, αφε­νός μεν για να δια­πραγ­μα­τευ­θεί η κυ­βέρ­νη­ση το μέλ­λον του ΤΑΙ­ΠΕΔ, αφε­τέ­ρου δε για να το στε­λε­χώ­σει με τον τρόπο που η ίδια θε­ω­ρεί κα­λύ­τε­ρα. Το δε­δο­μέ­νο είναι ότι ο στό­χος των 2,2 δισ. ευρώ για εφέ­τος, όσο περ­νούν οι εβδο­μά­δες, απο­μα­κρύ­νε­ται, όπως επί­σης και ο στό­χος των εσό­δων 9,6 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016. Με δε­δο­μέ­νο δε την υστέ­ρη­ση εσό­δων ύψους 500 εκατ. ευρώ το 2014 και άλλων δύο δισ. ευρώ το 2015, προ­κα­λεί­ται ένα χρη­μα­το­δο­τι­κό κενό με­γα­λύ­τε­ρο των 2,5 δισ. ευρώ που η κυ­βέρ­νη­ση σί­γου­ρα θα βρει μπρο­στά της.

Κα­θη­με­ρι­νή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.