Ποιος μπορεί να φανταστεί Χριστούγεννα χωρίς τη μαγεία τους, χωρίς το μαγικό αστέρι που φώτισε τον ουρανό, χωρίς την προσμονή του Άγιου Βασίλη;

Ο Αϊ-Βασίλης ουσιαστικά είναι για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους, το σύμβολο της αγάπης και της ελπίδας. Είναι εκείνος που τα προσέχει όλο το χρόνο, που δουλεύει για τα παιδιά, που τα αγαπάει. Μπορεί να γίνει λοιπόν η αφορμή να ξεδιπλωθεί η φαντασία των παιδιών και στέλνοντάς του ένα γράμμα, ή απλά πιστεύοντας στην ύπαρξή του, να ονειρευτούν έναν κόσμο γεμάτο αγάπη. Να περιμένουν το καλύτερο να έρθει με τη βοήθεια ενός Αγίου που θα σταθεί στο πλευρό τους, ενός Αγίου όμως που δεν είναι μόνο γεμάτος αγάπη αλλά και δικαιοσύνη!

Ο χριστουγεννιάτικος Αϊ-Βασίλης αποτελεί σήμερα μια διεθνή λαογραφική μορφή, η οποία διανέμει δώρα σε παιδιά και ενηλίκους, που υπήρξαν «καλοί» κατά τη διάρκεια του έτους. Είναι κυρίαρχο πρόσωπο του εορτασμού των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η γνωστή μορφή με την κόκκινη στολή, τη λευκή γενειάδα, πάντα χαμογελαστός, με το σάκο του γεμάτο δώρα, πάνω σε έλκηθρο που το σέρνουν ζωηρά ελάφια ή τάρανδοι αποτελεί σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα τον πλέον αγαπημένο ήρωα των παιδιών τις ημέρες των εορτών.

Ξεκινά κάθε χρόνο από κάποιαν άγνωστη χώρα του Βορρά για να χαρίσει δώρα και χαρά σ’ όλα τα παιδιά της Γης.

Σε λίγες ώρες, ο Αϊ-Βασίλης θα επισκεφθεί όλα τα σπίτια και τα παιδιά θα μάθουν αν τελικά ήταν τόσο καλά στη διάρκεια του έτους, ώστε να τους φέρει το δώρο που του ζήτησαν.

Η «δημοκρατική» βρέθηκε στον βρεφονηπιακό σταθμό «Παίζω και Μαθαίνω» στην Ιαλυσό, εκεί όπου τα παιδιά έγραψαν το γράμμα τους στον Αγιο Βασίλη αλλά και έφτιαξαν τα δικά τους γλυκά για να τον κεράσουν και μα τον γλυκάνουν απόψε, παραμονή Πρωτοχρονιάς , περιμένοντας με ανυπομονησία να δουν τα δώρα τους, κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο!

Τα παιδιά αφού έγραψαν τα γράμματα στον Αγιο Βασίλη, επισκέφθηκαν το ταχυδρομείο για να τα ταχυδρομήσουν! Κόλλησαν τα γραμματόσημα ώστε τα γράμματα να φτάσουν έγκαιρα στην Καισαρεία και το κάθε παιδί έβαλε το γράμμα του στο γραμματοκιβώτιο.

Όταν τελείωσε η αποστολή των γραμμάτων των παιδιών, η επόμενη δράση ήταν να φτιάξουν τα δικά τους μελομακάρονα και τους δικούς τους κουραμπιέδες με σκοπό να κεράσουν τον Άγιο Βασίλη!

Όταν ολοκληρώθηκαν τα ψώνια τα παιδιά ξεκίνησαν να φτιάχνουν τα παραδοσιακά γλυκά, τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, με σκοπό να γλυκάνουν τον Άγιο Βασίλη που θα φέρει τα δώρα τους!

Πριν κλείσει η χρονιά, τα παιδιά του βρεφονηπιακού σταθμού «Παίζω και Μαθαίνω» έκαναν και την καλή τους πράξη. Το κάθε παιδί πήρε μια τσάντα στα χέρια του, με πράγματα που συγκέντρωσαν τα ίδια, και τα προσέφερε στο κοινωνικό παντοπωλείο της Ρόδου. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά βοήθησαν συνανθρώπους τους να εξασφαλίσουν το φαγητό τους αυτές τις άγιες μέρες, τις μέρες χαράς και αγάπης. Αυτή η δράση υλοποιήθηκε όχι μόνο για να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά αλλά και για να δείξουν στον Άγιο Βασίλη ότι την χρονιά που πέρασε έκαναν καλές πράξεις και αξίζουν το δώρο τους!

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ