Τοπικές Ειδήσεις

Κωνσταντίνος Σαρής: Παναγία Τσαμπίκα

Πέρασα προ ημερών από την Μεγαλόχαρη Παναγία Τσαμπίκα, έχοντας αρκετό καιρό να περάσω λόγω της κατάστασης της πανδημίας. Πίστευα για κάτι εργασίες οι οποίες είχαν απομείνει ημιτελείς εδώ και αρκετά χρόνια ότι θα είχαν αποπερατωθεί και συγκεκριμένα οι εργασίες κατεβαίνοντας από την πάνω είσοδο προς την εκκλησία και συγκεκριμένα από τα σκαλοπάτια.

Δεν περίμενα ότι θα αντίκριζα το θέαμα αυτό της μη εκτέλεσης των εργασιών, οι οποίες είχαν απομείνει εδώ και μερικά χρόνια για την πρόσβαση των πιστών στην Εκκλησία. Ρώτησα να μάθω ποιος ήταν ο λόγος της μη εκτέλεσης και έλαβα την απάντηση «λεφτά δεν υπάρχουν».

Έμεινα πραγματικά κατάπληκτος διότι γνωρίζω ότι ο κάθε πονεμένος που επικαλείται την χάρη της δεν το σκέφτεται να κάμει το αφιέρωμα του όσο φτωχός και αν είναι.

Γνωρίζω επίσης ότι οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι δεν είναι από τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι θα σφετεριστούν τα χρήματα τα οποία καταβάλλονται από τους προσκυνητές για το άναμμα ενός κεριού ή μιας λαμπάδας ή για την εκπλήρωση του τάματος τους. Επίσης είναι γνωστό ότι η Εκκλησία μας υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και μέρος των εισπράξεων διατίθεται για την ενίσχυση του. Το ερώτημα το οποίο τίθεται στην Εκκλησιαστική Επιτροπή, η οποία μετά λόγου γνώσεως αναφέρω και όλοι το γνωρίζουν ότι είναι υπεράνω πάσης υποψίας, είναι ποιος είναι τελικά ο φορέας ο οποίος καρπούται τις εισπράξεις ή μέρος αυτών ώστε οι εργασίες αποκατάστασης του αύλειου χώρου της Εκκλησίας να μην μπορούν να περαιωθούν επί τόσα χρόνια.

Επίσης το θέαμα το οποίο εμφανίζεται επί μια εβδομάδα και πλέον πριν από την χάρη της, να έχουν στρατοπεδεύσει διάφοροι μικροπωλητές ανεξαρτήτως καταγωγής και να πωλούν ό,τι φανταστεί κανείς, μετατρέποντας έτσι την είσοδο της Εκκλησίας σε οίκο εμπορίου, είναι απαράδεκτο φαινόμενο, το οποίο και πρέπει να σταματήσει και μάλιστα μπροστά στην είσοδο της Εκκλησίας.

Την απάντηση για το ταμείο της Εκκλησίας η Εκκλησιαστική Επιτροπή την οφείλει στο πλήθος των προσκυνητών οι οποίοι επικαλούνται την Χάρη της

Παναγίας και κυρίως στα αντρόγυνα τα οποία έχουν προβλήματα για τεκνοποίηση και τα οποία μετά την απόκτηση του παιδιού εκπληρώνουν τα τάματα τους είτε σε χρήματα είτε σε χρυσά. Απάντηση επίσης περιμένουν οι πιστοί στο ερώτημα ποιός ή ποιοί είναι εκείνοι οι φορείς που λαμβάνουν τα χρήματα και σε τι σκοπούς διατίθενται.

Εάν παρά ταύτα χρήματα δεν υπάρχουν η Εκκλησιαστική Επιτροπή μπορεί να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό γνωστοποιώντας ποιο είναι το ύψος του περίπου για την αποκατάσταση της πρόσβασης προς την Εκκλησία αναφέροντας και τον λογαριασμό στον οποίο θα κατατίθεται από τους δωρητές το οποιοδήποτε χρηματικό ποσό και πιστεύω ότι θα είναι αρκετοί οι πιστοί οι οποίοι θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα αυτό και μάλιστα πριν από την Χάρη της στις 8 Σεπτεμβρίου.

 

Κωνσταντίνος Σαρής

Δικηγόρος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου