ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Κόκκινο» Μητσοτάκη σε «πράσινες» υποψηφιότητες

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μητσοτάκης Κυριάκος

Ο κύβος ερ­ρί­φθη και μετά από αρ­κε­τές αμ­φι­τα­λα­ντεύ­σεις ο Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης απο­φά­σι­σε στις επό­με­νες εκλο­γές -όποτε γί­νουν αυτές- να μην συ­μπε­ρι­λά­βει στις λί­στες της ΝΔ πρώην ή νυν πρω­το­κλα­σά­τα στε­λέ­χη του ΠΑΣΟΚ, το όνομα των οποί­ων έχει ακου­στεί κατά και­ρούς για «με­τα­γρα­φή» στο γα­λά­ζιο στρα­τό­πε­δο.

Και μπο­ρεί καμία από τις δύο πλευ­ρές να μην ομο­λο­γεί επι­σή­μως το με­τα­ξύ τους πο­λι­τι­κό φλερτ, ωστό­σο «κοινό μυ­στι­κό» είναι ότι συ­ζη­τή­σεις, λι­γό­τε­ρες ή πε­ρισ­σό­τε­ρες, έχουν γίνει και ότι κά­ποιοι και στα δύο κόμ­μα­τα θα κα­λο­έ­βλε­παν μια πιο «σφι­χτή» συ­νερ­γα­σία τους μετά και το δο­κι­μα­σμέ­νο προη­γού­με­νο της συ­γκυ­βέρ­νη­σης Σα­μα­ρά – Βε­νι­ζέ­λου.

Άλ­λω­στε, η εκλο­γή του Κυ­ριά­κου Μη­τσο­τά­κη στην ηγε­σία της ΝΔ και η στρο­φή του κόμ­μα­τος προς το κέ­ντρο, σε θε­ω­ρη­τι­κό επί­πε­δο του­λά­χι­στον θα ευ­νο­ού­σε την συ­γκε­κρι­μέ­νη προ­σέγ­γι­ση.

Ωστό­σο, αφε­νός η έντο­νη αντί­δρα­ση του κα­ρα­μαν­λι­κού στοι­χεί­ου εντός της ΝΔ και αφε­τέ­ρου η βού­λη­ση του κ. Μη­τσο­τά­κη να φρο­ντί­σει κατ’ αρχήν τα του οίκου του θέ­το­ντας ως άμεση προ­τε­ραιό­τη­τά του τον συ­γκε­ρα­σμό των τά­σε­ων μέσα στη γα­λά­ζια πα­ρά­τα­ξη, τον οδή­γη­σαν τε­λι­κά στην πα­ρα­πά­νω από­φα­ση.

Μά­λι­στα, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, ο πρό­ε­δρος της ΝΔ φέ­ρε­ται να ενη­μέ­ρω­σε σχε­τι­κά και τον πρώην πρω­θυ­πουρ­γό και πρό­ε­δρο του κόμ­μα­τος, Κώστα Κα­ρα­μαν­λή, κατά το δεί­πνο που είχαν στο σπίτι του κ. Μη­τσο­τά­κη στην Κη­φι­σιά πρό­σφα­τα, στο πλαί­σιο της προ­σπά­θειάς του να κλεί­σει τα εσω­κομ­μα­τι­κά μέ­τω­πα.

Κατά και­ρούς έχουν ακου­στεί διά­φο­ρα ονό­μα­τα στε­λε­χών του ΠΑΣΟΚ που θα μπο­ρού­σαν να συ­μπο­ρευ­τούν με τον Κυ­ριά­κο Μη­τσο­τά­κη, όπως ο Μι­χά­λης Χρυ­σο­χοϊ­δης, η Άννα Δια­μα­ντο­πού­λου, ο Γιώρ­γος Φλω­ρί­δης, ο Αν­δρέ­ας Λο­βέρ­δος και ο στε­νός πο­λι­τι­κός φίλος του Ευάγ­γε­λου Βε­νι­ζέ­λου, Λε­ω­νί­δας Γρη­γο­ρά­κος, ανε­ξάρ­τη­τος πλέον βου­λευ­τής ο οποί­ος είχε να πει τα κα­λύ­τε­ρα λόγια για τον κ. Μη­τσο­τά­κη όταν αυτός εξε­λέ­γη.

Ο πρό­ε­δρος της ΝΔ, άλ­λω­στε, από παλιά φέ­ρε­ται να δια­τη­ρεί καλές σχέ­σεις με στε­λέ­χη κυ­ρί­ως του νεο-εκ­συγ­χρο­νι­στι­κού ΠΑΣΟΚ, δια­τη­ρώ­ντας ανοι­κτό δί­αυ­λο επι­κοι­νω­νί­ας μαζί τους. Φήμες μά­λι­στα τον ήθε­λαν προ ετών να συμ­με­τεί­χε σε εξε­λισ­σό­με­νο διά­λο­γο με­τα­ξύ εκ­συγ­χρο­νι­στών του ΠΑΣΟΚ και εκ­φρα­στών της φι­λε­λεύ­θε­ρης τάσης στη ΝΔ με την προ­ο­πτι­κή ακόμα και εν­δε­χό­με­νης συ­γκρό­τη­σης ενός νέου φορέα, ο οποί­ος θα υπέρ­βαι­νε τα ση­με­ρι­νά σχή­μα­τα και θα είχε ως «ση­μαία» του τον ρι­ζι­κό εκ­συγ­χρο­νι­σμό του ελ­λη­νι­κού κρά­τους.

Με­τε­κλο­γι­κή συ­νερ­γα­σία

Ανε­ξάρ­τη­τα πά­ντως από την από­φα­σή του να μην προ­χω­ρή­σει σε… στενή συ­νερ­γα­σία με κο­ρυ­φαία πρώην -κυ­ρί­ως- στε­λέ­χη του ΠΑΣΟΚ, ο Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης είναι απο­φα­σι­σμέ­νος να συ­νε­χί­σει το «φλερτ» με τα κόμ­μα­τα του λε­γό­με­νου ευ­ρω­παϊ­κού τόξου, με φόντο την πι­θα­νή με­τε­κλο­γι­κή συ­νερ­γα­σία. Δεν είναι τυ­χαία η ανα­φο­ρά του στην πρό­σφα­τη συ­νε­δρί­α­ση της Κοι­νο­βου­λευ­τι­κής Ομά­δας της ΝΔ, με αφορ­μή τον εκλο­γι­κό νόμο:

«Ξε­περ­νώ τα κομ­μα­τι­κά εσκαμ­μέ­να και απευ­θύ­νο­μαι σε όλους τους δη­μο­κρα­τι­κούς βου­λευ­τές. Πρέ­πει να ενώ­σου­με τις δυ­νά­μεις μας για να ακυ­ρώ­σου­με τους σχε­δια­σμούς της κυ­βέρ­νη­σης. Έχου­με να κά­νου­με με πο­λι­τι­κούς αμο­ρα­λι­στές που δεν έχουν κα­νέ­να φραγ­μό, καμία πα­τριω­τι­κή ευ­συ­νει­δη­σία και καμία ιστο­ρι­κή αυ­το­γνω­σία», είχε πει, ορί­ζο­ντας ως κοινό εχθρό τη συ­γκυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ – ΑΝΕΛ.

Τε­λι­κά τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το ΠΟ­ΤΑ­ΜΙ κα­τα­ψή­φι­σαν την κυ­βερ­νη­τι­κή πρό­τα­ση, ενώ και σε άλλες δύο πε­ρι­πτώ­σεις οι θέ­σεις τους ταυ­τί­στη­καν με αυτές της ΝΔ. Στην πρό­τα­ση για εξε­τα­στι­κή επι­τρο­πή για τα capital controls και το τρίτο μνη­μό­νιο, καθώς και στην αντί­θε­σή τους στην πρω­το­βου­λία του Αλέξη Τσί­πρα για τησυ­νταγ­μα­τι­κή ανα­θε­ώ­ρη­ση (με ταυ­τό­χρο­νη απου­σία των επι­κε­φα­λής των τριών κομ­μά­των από την σχε­τι­κή εκ­δή­λω­ση στον προ­αύ­λειο χώρο της Βου­λής).

Στο πλαί­σιο των ανοιγ­μά­των του στο κέ­ντρο, ο κ. Μη­τσο­τά­κης έχει προ­γραμ­μα­τί­σει για τη Δευ­τέ­ρα συ­νά­ντη­ση με τον Δή­μαρ­χο Αθη­ναί­ων Γιώρ­γο Κα­μί­νη, ο οποί­ος δια­δρα­μα­τί­ζει τον δικό του ρόλο στο διά­λο­γο και τις προ­σπά­θειες συ­γκρό­τη­σης ενός ισχυ­ρού πόλου της κε­ντρο­α­ρι­στε­ράς.

Ποιοι ακού­γο­νται

Ο πρό­ε­δρος της ΝΔ, πά­ντως, μο­λο­νό­τι επι­σή­μως ο εκ­πρό­σω­πος του κόμ­μα­τος Γιώρ­γος Κου­μου­τσά­κος μί­λη­σε για «άκαι­ρες συ­ζη­τή­σεις», ήδη βρί­σκε­ται στο στά­διο συ­γκρό­τη­σης των γα­λά­ζιων ψη­φο­δελ­τί­ων, αφού επι­μέ­νει στην εκτί­μη­σή του ότι η κυ­βέρ­νη­ση δεν θα μπο­ρέ­σει να δια­τη­ρη­θεί για πολύ ακόμα στην εξου­σία.

Επι­δί­ω­ξη του κ. Μη­τσο­τά­κη είναι η αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση να είναι ανά πάσα στιγ­μή έτοι­μη για εν­δε­χό­με­νο εκλο­γι­κό αιφ­νι­δια­σμό του Αλέξη Τσί­πρα, στον μέ­γι­στο βαθμό θέλει να βγά­λει μπρο­στά στε­λέ­χη από τις το­πι­κές κοι­νω­νί­ες, ενώ δε­δο­μέ­νο θε­ω­ρεί­ται ότι θα θέσει ενώ­πιον των ψη­φο­φό­ρων πολλά στε­λέ­χη που τον υπο­στή­ρι­ξαν κατά την προ­ε­κλο­γι­κή πε­ρί­ο­δο.

Με­τα­ξύ άλλων, για τα γα­λά­ζια ψη­φο­δέλ­τια ακού­γο­νται, τα ονό­μα­τα των δη­μο­σιο­γρά­φων Κων­στα­ντί­νου Μπο­γδά­νου (Α’ Αθή­νας) και Γιάν­νη Λο­βέρ­δου (Β’ Αθή­νας), των στε­νών συ­νερ­γα­τών του προ­έ­δρουΜα­κά­ριου Λα­ζα­ρί­δη (Κα­βά­λα) και Κων­στα­ντί­νου Κυ­ρα­νά­κη (Β’ Αθή­νας), καθώς και των πρώην προ­έ­δρων της ΟΝΝΕΔ Γιάν­νη Κου­λι­ζά­κου (Λα­κω­νία) και Σάκη Ιω­αν­νί­δη (Β’ Αθή­νας).

Επί­σης του γ.γ. του ΕΒΕΑ και συμ­μα­θη­τή του Κυ­ριά­κου Μη­τσο­τά­κη στο Κο­λέ­γιο Αθη­νών Νίκου Σο­φια­νού (Α’ Αθή­νας), του πρώην δη­μάρ­χου Με­λισ­σί­ων Μα­νώ­λη Γρα­φά­κου (Β’ Αθή­νας) και του μη­χα­νο­λό­γου – μη­χα­νι­κού Άγη Βε­ρού­τη (Β’ Αθή­νας), πρώην μέ­λους της Δρά­σης και του κόμ­μα­τος «Δη­μιουρ­γία Ξανά».

euro2day.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.