Συνεντεύξεις

Aννα – Mισέλ Aσημακοπούλου: «Σε απόλυτη προτεραιότητα η προάσπιση της υγείας και η προστασία της ανθρώπινης ζωής»

Η πορεία της πανδημίας, οι εμβολιασμοί και η θεσμοθέτηση τουΨηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού, σε συνδυασμό με τα επαναλαμβανόμενα ατομικά τεστ ανίχνευσης, μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για μία ασφαλή επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, αλλά και για την θετική πορεία του τουρισμού μας αυτό το καλοκαίρι, δηλώνει σε συνέντευξή της στην «δημοκρατική» η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.
• Κυρία Ασημακοπούλου, κλείσαμε ένα χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Στην πορεία μέχρι σήμερα, φάνηκε πως οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετώπισαν με πολλή δυσκολία την κατάσταση. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς το τέταρτο κύμα της πανδημίας, με τις εξαιρετικά μεταδοτικές μεταλλάξεις του ιού, πιέζει εκ νέου, ακόμη και τα πιο εύρωστα συστήματα υγείας. Τα παρατεταμένα lockdown είναι δύσκολα για όλους μας και είναι λογικό να έχει επέλθει κόπωση. Προέχει, όμως, ο περιορισμός της μετάδοσης και αυτό απαιτεί συνεργασία από όλους μας. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη, απ’ ό,τι σε πολλές άλλες χώρες και οι αποφάσεις λαμβάνονται κάθε φορά, με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών. Από την πρώτη στιγμή, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα την προάσπιση της υγείας και την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Οι συνεχείς κυβερνητικές ενέργειες για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., ο καλός ρυθμός εμβολιασμού και η χρήση δωρεάν τεστ, θα αποδώσουν σύντομα. Θα πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή και να συνεχίσουμε μαζί τη μεγάλη μάχη, τηρώντας τα μέτρα, μέχρι να χτίσoυμε το τείχος ανοσίας που θα μας επιτρέψει, σταδιακά, να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.
• Η κατάσταση με την προμήθεια εμβολίων απασχολεί και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τι πρέπει να γίνει κατά την άποψή σας;
Ο ευρωπαϊκός συντονισμός για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι το μοναδικό ασφαλές μονοπάτι για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει σαφώς μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ, σχετικά με την κοινή προμήθεια εμβολίων. Αν το κάθε κράτος-μέλος έπρεπε να διαπραγματευτεί μόνο του, τότε η χώρα μας θα ήταν σε δυσμενή θέση, καθώς θα είχε να ανταγωνιστεί χώρες με ισχυρότερες οικονομίες και πιθανά, η πρόσβαση σε εμβόλια να ήταν δύσκολη. Σήμερα, όμως, το εμβολιαστικό της πρόγραμμα, προχωρά απρόσκοπτα, με περισσότερους από 1 εκ. πολίτες εμβολιασμένους και βρισκόμαστε πάνω από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ωστόσο, γενικότερα σε επίπεδο ΕΕ, σημειώθηκαν αρρυθμίες στο θέμα της προμήθειας εμβολίων, οι οποίες ως ένα βαθμό μπορούν να δικαιολογηθούν, εξαιτίας των πολύπλοκων διαδικασιών που απαιτούνται. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αστοχίες της ΕΕ στην απρόσκοπτη και γρήγορη διάθεση εμβολίων, όταν διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές.
Η ΕΕ, πλέον, δείχνει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και πυγμή στις διαπραγματεύσεις της με τις φαρμακευτικές εταιρείες, με τις οποίες έχει συνάψει συμφωνίες, επιβάλλοντας ακόμη και περιορισμούς στις εξαγωγές τους εκτός ΕΕ, στη βάση της αμοιβαιότητας και της αναλογικότητας. Αυτό που πρέπει να γίνει – και το απαιτήσαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – είναι να υπάρξει συντονισμός για την αύξηση της παραγωγής των εμβολίων. Ο στόχος της ΕΕ να εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού της, έως τα τέλη του ερχόμενου καλοκαιριού, είναι εφικτός.
• Τι γίνεται με το «Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό»; Θα βοηθήσει κατά την άποψή σας;
Η δρομολόγηση της διαδικασίας θέσπισης του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ουσιαστικά αποτελεί την υιοθέτηση της σχετικής πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη, έτσι ώστε και ο τομέας του τουρισμού στην Ελλάδα, να λειτουργήσει με όσο το δυνατόν καλύτερους ρυθμούς σε σχέση με το 2020. Στόχος είναι να αρθούν οι περιορισμοί των μετακινήσεων στα 27 κράτη-μέλη, για όσους θέλουν να ταξιδέψουν για οποιονδήποτε λόγο, αλλά και για να μπορούν να κάνουν τις διακοπές τους σε άλλες χώρες. Ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των ταξιδιωτών, έχει ως προορισμό την Ελλάδα, και η οικονομία μας τους χρειάζεται για την τόνωσή της. Όπως είπα και στην πρόσφατη παρέμβασή μου, κατά τη συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η έγκριση του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού, είναι η σωστή απόφαση την κατάλληλη στιγμή. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο βρισκόμαστε υπό συνθήκες πανδημίας, θα ανακτήσουν την ελεύθερη μετακίνησή τους, χωρίς καθυστερήσεις στα ταξίδια τους και κυρίως, με ασφάλεια.
Σε συνδυασμό με το πρόγραμμα εμβολιασμού για τον κορονοϊό, το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό θα λειτουργήσει ως «επιταχυντής» ασφαλούς μετακίνησης και θα συμβάλλει στην επιστροφή στην κανονικότητα, που όλοι νοσταλγούμε. Όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό, θα περιλαμβάνονται στοιχεία, όπως αν κάποιος έχει εμβολιαστεί, αν έχει νοσήσει κατά το παρελθόν ή έχει θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα, μετά από σχετικό τεστ. Πάντοτε, όμως, με την προϋπόθεση της προστασίας των ιατρικών και προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Επόμενο βήμα, είναι η ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών και διαδικασιών, έτσι ώστε η χρήση του να είναι εφικτή σύντομα, κάτι που θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει πριν το καλοκαίρι.
• Η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να ανοίξει την τουριστική περίοδο για τους ξένους επισκέπτες; Τι προσδοκούμε σύμφωνα με τα μηνύματα από την Ευρώπη;
Ελληνικό καλοκαίρι και διακοπές είναι δύο έννοιες ταυτόσημες, για εκατομμύρια τουρίστες. Η χώρα μας είναι από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, παγκοσμίως. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εργάζεται εντατικά, ώστε να καταστεί ταυτόσημη με τα παραπάνω και η έννοια της «ασφάλειας». Μάλιστα, για τον σχεδιασμό που αφορά στο φετινό «άνοιγμα» του τουρισμού, η κυβέρνηση έχει δεχθεί και συγχαρητήρια από την επικεφαλής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού. Η ίδια σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «οι ενέργειες της Ελλάδας, δείχνουν έναν δρόμο που θα μπορούσαν και άλλες χώρες να ακολουθήσουν, σε μια προσπάθεια εκκίνησης του ασφαλούς τουρισμού».
Το 2020 η χώρα μας υποδέχθηκε τους τουρίστες της, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα και τα πήγε πολύ καλά, αν αναλογιστούμε ότι η πανδημία ήταν ακόμη σε εξέλιξη και δεν υπήρχαν εμβόλια.
Φέτος, η εικόνα του τουρισμού θα είναι βελτιωμένη, συγκριτικά με το περασμένο καλοκαίρι, διότι φέτος υπάρχει το εμβόλιο, υπάρχουν εμβολιασμένοι ευρωπαίοι πολίτες, περισσότερα τεστ ανίχνευσης του ιού και στο επόμενο διάστημα θα υπάρχει και το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό.
Σαφώς και κανείς δεν αναμένει τουριστική περίοδο αντίστοιχη του 2019. Η Ελλάδα, όμως, εκτός από το γεγονός ότι αποτελεί μία σταθερή επιλογή για τουρισμό, επέδειξε και μια σοβαρή στάση στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς, με αποτέλεσμα να έχει εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας για τους επισκέπτες της. Έχουμε, λοιπόν, βάσιμους λόγους να είμαστε αισιόδοξοι, για την πορεία του τουρισμού μας φέτος, δεδομένων των συνθηκών.

*Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είναι οικονομολόγος και δικηγόρος. Σπούδασε Οικονομικά και Νομικά, με εξειδίκευση στο Διεθνές Δίκαιο, στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. Εργάστηκε, επί σειρά ετών, ως δικηγόρος, στις ΗΠΑ, ως εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ως διευθυντικό στέλεχος εταιρείας συμβούλων, στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο. Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων και ήταν η πρώτη γυναίκα που εξελέγη Βουλευτής Ιωαννίνων το 2012. Εκλέχτηκε εκ νέου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο το 2015, ως Βουλευτής Β’ Αθηνών. Διετέλεσε Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και Τομεάρχης Δημοσιονομικής πολιτικής, Τομεάρχης Ανάπτυξης και Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας. Από το 2019 είναι ευρωβουλευτής με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου. Είναι, επίσης, μέλος της Ειδικής Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ψηφιακή Εποχή (AIDA), μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO), μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης (DEVE) και συμμετέχει στην Επιτροπή́ για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας (STOA).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου