Συνεντεύξεις

«Ο αγώνας για τους δασικούς χάρτες γίνεται για την ανάπτυξη, την κοινωνία και τους πολίτες»

Στην πρόταση του ΤΕΕ Δωδεκανήσου για το ζήτημα που απασχολεί έντονα τους νησιώτες με την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών, αναφέρεται στην συνέντευξή του προς την «δημοκρατική» ο κ. Αντώνης Γιαννικουρής, πρόεδρος του φορέα, υποστηρίζονται πως απαιτείται μια κοινή δυναμική διεκδίκηση, ώστε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των νησιωτών.
Κάθε άλλη «μοναχική» διαδρομή σε μια προσπάθεια ανούσιας προβολής, δημιουργεί σύγχυση και μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα. «Οι δασικοί χάρτες μάς αφορούν όλους και είναι ένας αγώνας για την ανάπτυξη, την κοινωνία και τους πολίτες» όπως αναφέρει.
Ακόμη, αναφέρεται στο έτερο καυτό ζήτημα με το Κτηματολόγιο, στον διευρυμένο κύκλο κοινών συνεργασιών και επαφών με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, με Υπηρεσίες και φορείς των νησιών μας αλλά και στο ΑΧΕΠΑ Ελλάς, του οποίου είναι αντιπρόεδρος.
• Κύριε Πρόεδρε, η υπόθεση της ανάρτησης των Δασικών Χαρτών πρώτα χτύπησε την Πάτμο και τη Σύμη και τώρα έρχεται και χτυπά τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου. Καταθέσατε μάλιστα και πρόταση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για δικαιότερους Δασικούς Χάρτες. Τι μπορούμε να περιμένουμε τελικά;
κα Ντόκου, εμείς όπως και τότε, έτσι και τώρα πολύ έγκαιρα προειδοποιήσαμε για τα προβλήματα που θα προέκυπταν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Ήδη, από τις πρώτες συναντήσεις των αρμόδιων συλλογικών οργάνων του ΤΕΕ Δωδεκανήσου με την Δ/νση Δασών, που ξεκίνησαν στα μέσα Ιανουαρίου εκφράστηκαν προβληματισμοί και επιφυλάξεις.
Οι Δασικοί Χάρτες είναι πράγματι, ένα σπουδαίο και σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη ενός τόπου, που πρέπει όμως να διέπονται από κανόνες ισονομίας και δικαιοσύνης, ώστε να μη λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ίδια την ανάπτυξη για την οποία όλοι εργαζόμαστε και ειδικότερα εμείς ως μηχανικοί, αλλά και ως χώρα χρειαζόμαστε.
Στο προηγούμενο διάστημα, κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οργανώνοντας διαδικτυακές συναντήσεις σε όλη την Δωδεκάνησο προκειμένου να καταγραφούν και να συμπεριληφθούν όλες οι περιπτώσεις που χρήζουν διορθώσεων από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Σε αυτό το πνεύμα και όπως αναφέρατε, κατατέθηκε ολοκληρωμένη τεκμηριωμένη πρόταση για τη διόρθωση των δασικών χαρτών προς το ΥΠΕΝ, τον Υπ. Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη, τους Βουλευτές του Ν. Δωδεκανήσου, ενημερώνοντας ταυτόχρονα την ΠΝΑΙ (κ. Περιφερειάρχη και κκ Επάρχους) και όλους τους Δήμους της περιοχής μας, με τo υπ’ αριθμ 179/05-03-2021 έγγραφο, όπως αυτό συντάχθηκε από τον Τομέα Χωροταξίας και Πολεοδομικού Σχεδιασμού και τον Σύλλογο Αγρονόμων/Τοπογράφων Μηχανικών Δωδεκανήσου, δηλάδη των μελών του ΤΕΕ Δωδεκανήσου που ορίσθηκαν θεσμικά από την Διοικούσα Επιτροπή με αποδεδειγμένη εμπειρία, κατάρτιση και γνώση. Αισθανόμαστε δε ικανοποίηση, διότι όλες οι ανακοινώσεις που ακολούθησαν υιοθέτησαν πλήρως τις απόψεις του ΤΕΕ Δωδεκανήσου.
Τι μπορούμε να περιμένουμε τελικά; Εμείς πιστοί στο δόγμα «η ισχύς εν τη ενώσει» και αφού έχουμε διαπιστώσει τη θετική ανταπόκριση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ στις προτάσεις μας, ήδη από τις αρχές Μαρτίου, συνεκτιμώντας ότι όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν στη συνέχεια λειτουργούν προσθετικά και είναι προς την σωστή κατεύθυνση, προτείνουμε μια κοινή δυναμική διεκδίκηση μαζί με τους φορείς, ώστε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των νησιωτών.
Κάθε άλλη «μοναχική» διαδρομή σε μια προσπάθεια ανούσιας προβολής, δημιουργεί σύγχυση και μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Οι δασικοί χάρτες μάς αφορούν όλους και είναι ένας αγώνας για την ανάπτυξη, την κοινωνία και τους πολίτες.
Πάντως βρισκόμαστε σε αναμονή σχετικών ανακοινώσεων τις επόμενες ημέρες.
• Μείζον πρόβλημα για την Ρόδο είναι αυτή την περίοδο και το Κτηματολόγιο. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Δυστυχώς διαπιστώνουμε διαχρονικά, ότι δεν δίνεται η πρέπουσα σημασία στη συντήρηση των κτιριακών υποδομών των κτηματολογικών γραφείων τόσο στη Ρόδο όσο και στην Κω.
Η έγκριση του ποσού των 590.000€ μέσω του ΤΑΧΔΙΚ για το Κτηματολόγιο Ρόδου που ανακοινώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Πάνο Αλεξανδρή κατά την επίσκεψή του στη Ρόδο, η άμεση δημοπράτηση του έργου για την αποκατάσταση του Κτηματολογίου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο χαρακτηρισμός του έργου ως «κατεπείγον» και η παραχώρηση του παλιού Νοσοκομείου από τον Δήμο Ρόδου κρίνονται θετικά, ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι η εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του Κτηματολογίου χωρίς διακοπή και πάντα με κανόνες ασφάλειας.
Οι δασικοί χάρτες, το πρόγραμμα εξοικονομώ, τα προγράμματα ΕΣΠΑ και οι επενδύσεις καθιστούν τη λειτουργία του Κτηματολογίου αναγκαία, η αναστολή του οποίου αφαιρεί οξυγόνο από την ανάπτυξη, ζημιώνοντας οικονομικά το κράτος.
Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, μετά από 5 μήνες που το κτηματολόγιο Ρόδου ουσιαστικά δε λειτουργεί, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να δοθεί άμεσα λύση.
• Πρόσφατα πραγματοποιήσατε έναν διευρυμένο κύκλο κοινών συνεργασιών και επαφών με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, με Υπηρεσίες και φορείς των νησιών μας. Μιλήστε μας για το περιεχόμενο και τους σχεδιασμούς.
Τα θέματα που απασχόλησαν το ΤΕΕ Δωδεκανήσου και τον ΣΑΔ αφορούν:
• στη διαβούλευση επί της Έγκρισης Β1 Σταδίου της μελέτης «Αξιολόγηση Αναθεώρηση & Εξειδίκευση Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Ν. Αιγαίου» και την κάταθεση ουσιαστικών προτάσεων που θα βελτιώσουν το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού.
• στην προστασία των Μαρασιών μέσω της τροποποίησης του σχεδίου πόλεως της Ρόδου, όπου συζητήθηκαν εκτενείς προτάσεις και ενδεχόμενες λύσεις, με κύριο γνώμονα την προστασία της περιοχής Μαράσια. Στόχος θα είναι η ολοκλήρωση της τροποποίησης του σχεδίου πόλης στα Μαράσια, η οποία εκκρεμεί μέχρι σήμερα. Το ισχύον σχέδιο πόλης, προβλέπει υψηλούς συντελεστές δόμησης, απαλλοτριώσεις, διανοίξεις και αλλοίωση των παραδοσιακών σοκακιών για τη δημιουργία δρόμων, πεζοδρομίων, κλπ.
Όντας Αντιπρόεδρος Ελληνισμού ΑΧΕΠΑ ΕΛΛΑΣ μιλήστε μας για τις δράσεις που προγραμματίζετε.
Ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων μου στην Περιφέρεια 25 (ΑΧΕΠΑ ΕΛΛΑΣ), σε μια χρονιά που δεν μας επέτρεψε να λειτουργήσουμε σε συνθήκες κανονικότητας, προσπαθήσαμε με τους συνεργάτες μου να υλοποιούμε διαδικτυακές δράσεις σε συνεργασία με όλα τα τμήματα της χώρας, παρουσιάζοντας θέματα που είναι επίκαιρα και μας απασχολούν.
Μετά την πολύ επιτυχημένη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Ρόδου και θέμα: «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ COVID ΕΠΟΧΗ. ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ», η οποία είχε τεράστια ανταπόκριση σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική, ξεπερνώντας τους 7.000 συμμετέχοντες, προγραμματίζουμε το επόμενο διάστημα διαδικτυακές συζητήσεις για τα συμβαίνοντα στην περιοχή μας με έγκριτους πολιτικούς αναλυτές, προκειμένου να γίνει ενημέρωση για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.
Τέλος είναι σε εξέλιξη η προετοιμασία για το παγκόσμιο συνέδριο της ΑΧΕΠΑ που φέτος και με αφορμή τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση θα πραγματοποιηθεί, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν το καλοκαίρι στην Αθήνα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου