Πολιτιστικά

«ΘΕΟΦΑΝΗΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ» στην Κωνσταντινούπολη μετά από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Το έργο του συνθέτη Σάββα Καρατζιά, 13 Απριλίου στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου Κωνσταντινουπόλεως.

 

Πρόσκληση έλαβε το έργο «ΘΕΟΦΑΝΗΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ» από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως να συνεχίσει την πορεία του στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου την Παρασκευή 13 Απριλίου 2018 με την παρουσία του Πατριάρχη μας και υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αποτελεί πρωτότυπη σύνθεση του Σάββα Καρατζιά, ο οποίος εμπνεύστηκε από την περιπετειώδη πορεία του Θεμελιωτή της Ρωσικής Αγιογραφίας που φθάνει ως εμάς μέσα από την τέχνη της εικόνας και των έργων του που σώζονται ως σήμερα.

 

Την Παρασκευή 13 Απριλίου, ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής. ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, θα λειτουργήσει στην Ιερά Μονή Ζωδόχου Πηγής Μπαλουκλή. Θα συμμετέχουν στην λειτουργία ο Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπάθου και Ολύμπου κ. Κύριλλος.

 

Ο μεγάλος αγιογράφος Θεοφάνης, είναι εξέχουσα προσωπικότητα του Μεσαίωνα που σε δύσκολους χρόνους, μετέφερε πολιτιστικές επιρροές και αξίες από την Κωνσταντινούπολη στις μεγάλες πόλεις της Ρωσίας. Η πρώτη εκτέλεση του έργου πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Ρόδου τον Οκτώβριο 2017 με μεγάλη επιτυχία, έδωσε δε μια ολοκληρωμένη γνωριμία με τον αγιογράφο μέσα από το ορατόριο του Σάββα Καρατζιά. Η εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, στηρίζεται από τους τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις της Ρόδου. Ακολουθούν οι συντελεστές του έργου:

Μουσική Σύνθεση: Σάββας Καρατζιάς

Μουσική Διεύθυνση: Αναστάσιος Συμεωνίδης, διευθυντής μουσικών συνόλων ΕΡΤ

Μουσικοί: ensemble Ρώσων διεθνών μουσικών

Μουσική Προετοιμασία: Μαίρη Κωνσταντινίδου

Σοπράνο-Αφήγηση: Ειρήνη Καράγιαννη

Πιάνο: Παναγιώτης Γώγος

Με τη συμμετοχή της Μικτής Χορωδίας Θεσσαλονίκης

Στρατηγική επικοινωνία:Praxis Plus

Η πορεία του έργου «Θεοφάνης ο Έλληνας» του συνθέτη Σάββα Καρατζιά, μέσα στο έτος και στο 2019 συνεχίζεται, στην Πάφο, τη Ρωσία, το Ισραήλ, τη Γαλλία, το Βερολίνο και φυσικά την Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου