Σε πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς κινείται η καταβολή των συντάξεων αλλά και η εισπραξιμότητα, στο Περιφερειακό Υποκατάστημα του ΙΚΑ Ρόδου (πλέον ΕΦΚΑ).
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής» αυτή την περίοδο που διανύουμε, καταβάλλονται από το Περιφερειακό Υποκατάστημα του ΕΦΚΑ της περιοχής μας, οι συντάξεις μέχρι και τον Μάιο του 2017, ενώ οι ρυθμοί εξυπηρέτησης των δικαιούχων, κρίνονται πολύ ικανοποιητικοί σε σχέση με υποκαταστήματα σε άλλες περιοχές της χώρας.
Επιπροσθέτως, είναι από τα πρώτα υποκαταστήματα ανά την επικράτεια σε εισπραξιμότητα –κυρίως λόγω της προσπάθειας ρυθμίσεως οφειλών αλλά και λόγω της ανταπόκρισης των ενδιαφερομένων.
Μάλιστα, επειδή έγινε πολύς λόγος και δημιουργήθηκαν προβλήματα με πάνω από 2.000 ασφαλισμένους, οι οποίοι απασχολούνταν σε 75 περίπου επιχειρήσεις της Ρόδου (ξενοδοχειακές και άλλου αντικειμένου) που δεν κατέβαλαν τις εισφορές τους με συνέπεια να κινδυνεύουν να χάσουν τα επιδόματα ανεργίας τους οι εργαζόμενοι, το Περιφερειακό Υποκατάστημα του ΕΦΚΑ Ρόδου έδωσε λύση: «έκλεισαν» το κλειστό διαδίκτυο, όπου είχαν πρόσβαση για ΑΠΔ (Αναλυτική Περιοδική Δήλωση) αναγκάζοντας τους εργοδότες να προσέλθουν για καταβολή των οφειλομένων και για ρυθμίσεις οφειλών, ώστε να μπορέσουν να διευκολυνθούν και οι εργαζόμενοι. Ωστόσο, η περίπτωση αυτή ήταν από τις λίγες ανά την επικράτεια και η διοίκηση του ΕΦΚΑ, έκανε μια εξαίρεση για την δική μας περιοχή.

Οι νέες διεθύνσεις που θα δημιουργηθούν
Το περιφερειακό υποκατάστημα του ΙΚΑ Ρόδου (πλέον ΕΦΚΑ) άγγιξε ένα υψηλότατο ποσοστό των στόχων του μέχρι και το κλείσιμο του 2017.
Για το νέο έτος, έχουν τεθεί μια σειρά από προτεραιότητες, όπως η δημιουργία τεσσάρων (4) νέων Διευθύνσεων που θα εξυπηρετούν το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, θα αλλάξουν την δομή των προσφερομένων υπηρεσιών και θα έχουν έδρα την Ρόδο.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα σχέδια της κεντρικής διοίκησης του ΕΦΚΑ θα δημιουργηθούν και θα λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του 2018:
1.  Το τοπικό Περιφερειακό Υποκατάστημα του ΕΦΚΑ Ρόδου
2. Το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ασφάλισης Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, για όλες τις επιχειρήσεις και για την λεγόμενη «μαύρη εργασία»
3.  Η Περιφερειακή Υπηρεσία Συντονιστικής Υποστήριξης Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, που θα ελέγχει όλα τα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ
4. Το Περιφερειακό Τμήμα Ελέγχου (ΕΑΟ) που θα ελέγχει τις εισφορές και τα χρέη όλων των επιχειρήσεων, ιδιωτών κ.λπ. σε επίπεδο Δωδεκανήσου
Επειδή όλες οι παραπάνω διευθύνσεις θα έχουν έδρα την Ρόδο, η διοίκηση του ΕΦΚΑ ήδη βρίσκεται σε αναζήτηση νέων κτηρίων. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική απόφαση της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΕΦΚΑ (η οποία έχει αναρτηθεί και στη Διαύγεια), αναζητούνται τέσσερα (4) ιδιόκτητα ακίνητα του ΕΦΚΑ, εμβαδού 3.000 τ.μ. για την στέγαση των υπηρεσιών ΕΦΚΑ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με χρονική διάρκεια μίσθωσης τα εννέα (9) έτη.
Πέραν τούτου, σημειώθηκε κινητικότητα όσον αφορά την αξιοποίηση – ανακατασκευή του παλαιού κτηρίου του ΙΚΑ 5.000 τ.μ. για το οποίο έχουν κατατεθεί δικαιολογητικά στην Πολεοδομία Ρόδου με σχετική απόφαση της διοίκησης του ΕΦΚΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ» έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ιδιώτες που έχουν ακίνητα, να τα διαθέσουν στην διοίκηση του ΕΦΚΑ για την εξυπηρέτηση των αναγκών στέγασης των νέων διευθύνσεων –έως ότου προχωρήσει η πλήρης ανακατασκευή του παλαιού κτηρίου.
Μάλιστα, οι σχετικές πληροφορίες δημιούργησαν αλυσιδωτές αντιδράσεις στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου, που πρόσφατα εξέδωσε σχετική (οργισμένη) ανακοίνωση για την υπόθεση με το παλαιό κτήριο που παραμένει αναξιοποίητο εδώ και 27 ολόκληρα χρόνια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ