Δεν θα ικανοποιηθεί καμία από τις αιτήσεις για την άσκηση του προτιμησιακού δικαιώματος για απλή χρήση αιγιαλού– παραλίας στην πόλη της Ρόδου, σύμφωνα με απόφαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου που συνεδρίασε χθες.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε για λόγους δημοσίου συμφέροντος, όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Σάββας Διακοσταματίου, ο οποίος είπε ότι στην περιοχή της Ιαλυσού θα εφαρμοστεί μικρό καθεστώς (δημοπρασίες και πλειστηριασμοί), ενώ σε όλες τις άλλες περιπτώσεις (πλην κάποιων εξαιρέσεων που πρέπει να διευκρινιστούν), θα δοθεί κανονικά το προτιμησιακό δικαίωμα.
Μιλώντας στα ΜΜΕ μετά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο κ. Διακοσμταματίου είπε: «Στην πόλη της Ρόδου δεν θα δοθεί προτιμησιακό δικαίωμα και θα προχωρήσουμε σε διαγωνισμούς. Αυτό το αποφασίσαμε για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Η περίπτωση του ΝΟΡ, θα εξεταστεί από τις νομικές μας υπηρεσίες και θα έχουμε την εισήγησή τους. Στην περιοχή της Ιαλυσού θα ισχύει το προτιμησιακό δικαίωμα, ενώ θα γίνουν και πλειστηριασμοί. Είναι διαφορετική η φύση της παραλίας εκεί αλλά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των επιχειρήσεων. Υπάρχει μία περίπτωση στη Λίνδο, όπου θα συνεκτιμηθεί ποια θα ήταν η απώλεια των εσόδων για το Δήμο σε περίπτωση που δεν θα δημοπρατήσει η ΚΥΔ. Υπολογίζουμε εν ολίγοις πόσα χρήματα θα εισπράξει ο Δήμος Ρόδου από το προτιμησιακό και πόσα θα εισπράξει από τις δημοπρασίες. Όταν δημοπρατούμε εμείς, εισπράττουμε το 70% και το 30% το παίρνει το δημόσιο. Όταν δημοπρατεί το δημόσιο, εισπράττουμε το 50%. Εάν δημοπρατήσουμε εμείς, μπορεί να εισπράξουμε περισσότερα από το 50% απ΄ όσα θα εισπράτταμε εάν δίναμε το προτιμησιακό δικαίωμα. Δυστυχώς ο νομοθέτης δεν γνωρίζει τι πάει να πει τουριστικός προορισμός. Μας δημιουργούν τεράστια προβλήματα. Αυτά που ψηφίζουν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Οι παραλίες στη Ρόδο είναι εργαλεία δουλειάς. Το νησί δέχεται 2,5 εκατ. τουρίστες. Αυτοί κινούν την οικονομία μας. Η απόσταση των 100 μέτρων ανάμεσα στα πόστα που προβλέπει η ΚΥΔ, πρακτικά είναι αδύνατο να τηρηθεί. Είναι ένα σύνθετο θέμα…». Η Οικονομική Επιτροπή συμφώνησε επίσης για το σχέδιο διακήρυξης των πλειστηριασμών που θα κατατεθεί προς έγκριση στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Σύμφωνα με αυτό, η τιμή του τετραγωνικού στις παραλίες της πόλης ανέρχεται στα 40 ευρώ. Η παραχώρηση θα είναι διετής, ενώ θα πρέπει το ετήσιο ποσό να καταβληθεί εφάπαξ πριν την έναρξη της σεζόν.
«Συμφωνήσαμε για την πόλη της Ρόδου η τιμή του τετραγωνικού να ανέρχεται στα 40 ευρώ. Εάν δεν υπάρξει συμμετοχή στη δημοπρασία, τότε θα επανέλθουμε για να δώσουμε το προτιμησιακό δικαίωμα στις επιχειρήσεις που το έχουν αιτηθεί. Διευκρινίζω ότι ο χρόνος παραχώρησης θα είναι διετής. Τα πόστα για το 2018 θα καταβληθούν μετρητοίς και εφάπαξ πριν την υπογραφή του συμβολαίου. Το ποσό για το 2019 θα καταβληθεί το Μάρτιο», είπε ο αντιδήμαρχος.
Σύμφωνα με τον κ. Διακοσταματίου, οι δημοπρασίες θα γίνουν πιθανότατα στις 16 Φεβρουαρίου ή μετά τις 20 του μηνός. Εξαρτάται πότε θα εγκρίνει η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου το σχέδιο διακήρυξης του διαγωνισμού. Εφόσον η ΚΥΔ έχει κάποιες παρατηρήσεις πάνω στο σχέδιο θα γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις πριν την έναρξη της διαδικασίας. Βέβαια, ενδέχεται η ΚΥΔ να ζητήσει να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις που κατατέθηκαν για την άσκηση προτιμησιακού δικαιώματος στην πόλη της Ρόδου. Όπως όμως είπε ο αντιδήμαρχος, Σ. Διακοσταματίου υπάρχει γνωμοδότηση των νομικών υπηρεσιών του Δήμου σύμφωνα με την οποία, όταν μεσολαβεί δρόμος μεταξύ της κάθε επιχείρησης και της παραλίας, δύναται να δοθεί το προτιμησιακό δικαίωμα, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα έσοδα που θα εισπραχθούν και εν γένει το συμφέρον του Δήμου.
Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα έσοδα που θα εισπράξει ο Δήμος από την παραχώρηση των παραλιών, υπολογίζεται ότι θα φθάσουν στα 1,5 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή είχε εισπράξει και το 2016. Το έτος 2017, ο Δήμος είχε χάσει 500.000 ευρώ επειδή την παραλία στο ΕΛΛΗ την είχε πλειστηριάσει η ΕΤΑΔ.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ