Ρεπορτάζ

Σοβαρό πρόβλημα με τα “κόκκινα” δάνεια της Τράπεζας Δωδ/σου

Σε αδιέξοδο βρίσκονται πολλές μεγάλες επιχειρήσεις στα Δωδεκάνησα, λόγω των «κόκκινων δανείων» που έχουν μείνει ανείσπρακτα από την εποχή που έβαλε «λουκέτο» η Τράπεζα Δωδεκανήσου.
Δυστυχώς, επειδή εδώ και πολλά χρόνια η Τράπεζα Δωδεκανήσου τελεί υπό το καθεστώς εκκαθάρισης πολλές επιχιερήσεις δεν μπορούν να βρουν λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει.
«Η Τράπεζα Δωδεκανήσου τελεί υπό καθεστώς εκκαθάρισης. Δηλαδή, έχει περιέλθει η δικαιοδοσία για την τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων σε εκκαθαριστή, ο οποίος έχει αναλάβει όλες τις πρώην συνεταιριστικές τράπεζες στην χώρα, με στόχο να ρευστοποιήσει το ενεργητικό και να αποπληρώσει το παθητικό που υπάρχει στις επιχειρήσεις. Αυτό όμως, δημιουργεί το πρόβλημα ότι οι δανειακές συμβάσεις που βρίσκονταν σε ένα καθεστώς προβληματικής κατάστασης μεταξύ του δανειολήπτη και της επιχείρησης ή του φυσικού ή του νομικού προσώπου με την Τράπεζα, δεν μπορούν σήμερα να υπαχθούν σε καμία ευεργετική ρύθμιση των οφειλών. Συνεπώς, τα χέρια του εκκαθαριστή είναι ‘δεμένα’ υπό την έννοια ότι αυτός θα πρέπει να λάβει το προϊόν του δανείου που πρέπει να εξοφληθεί», διευκρίνισε στην «δ» ο οικονομολόγος και μέλος του δ.σ. του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Λουκαράς.
Πρόσφατα, σχετική παρέμβαση για το θέμα έκανε και το Οικονομικό Επιμελητήριο –Παράρτημα Δωδεκανήσου καθώς πολλοί επιχειρηματίες βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε η «δ», αυτή την περίοδο υπάρχει στην τοπική οικονομία μια…. ‘βραδυφλεγής βόμβα’ που έρχεται από το παρελθόν και αφορά τα ‘κόκκινα δάνεια’ των επιχειρήσεων παλαιοτέρων ετών από την Τράπεζα Δωδεκανήσου, τα οποία σήμερα είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν.
Το βασικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι ότι τα δάνεια αυτά, ο εκκαθαριστής δεν μπορεί να τα ρυθμίσει με συνέπεια να προτείνει τις εξής επιλογές: ή θα εξοφληθεί το δάνειο με εξαγορά από κάποιον άλλον ή θα πρέπει να πωληθεί η επένδυση ώστε να δοθούν όλα τα χρήματα. Δεν υπάρχει άλλη λύση, ούτε π.χ. να δοθεί ένα χρηματικό ποσό έναντι ή να υπαχθούν σε μία από τις ρυθμίσεις που κάνουν οι συστημικές τράπεζες.
«Οι επενδύσεις που χρηματοδοτήθηκαν με τέτοια δάνεια, δεν μπορούν να προχωρήσουν και οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε ασφυξία και σε αδιέξοδο. Ο εκκαθαριστής δεν έχει πολλές εναλλακτικές. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι ενδεχομένως να πρέπει να δώσει λύση το κράτος με νομοθετική ρύθμιση ή θα προχωρήσει σε άλλες προτάσεις. Ο πρώτος εκκαθαριστής που είχε αναλάβει την Τράπεζα Δωδεκανήσου προχώρησε σε κάποιες ρυθμίσεις που είχαν μια πολύ συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η οποία έχει παρέλθει για τα διάφορα δάνεια. Σήμερα, έχουν συσσωρευθεί όλα τα δάνεια από επιχειρήσεις που βρίσκονταν σε προβληματική κατάσταση από πριν. Δυστυχώς, σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν μπορεί να εφαρμοστεί ούτε ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών που υπάρχει για τέτοιες περιπτώσεις και εφαρμόζεται από την Τράπεζα της Ελλάδας. Συνεπώς, δημιουργείται ένα τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο αλλά και ένα επίσης τεράστιο ζήτημα με κοινωνικές διαστάσεις που ‘μπλοκάρει’ πάρα πολλά άλλα πράγματα και την ευελιξία που θα μπορούσε να έχει μια επιχείρηση, όπως π.χ. τον εξωδικαστικό συμβιβασμό», λέει ο κ. Λουκαράς.
Ο…. ‘γόρδιος αυτός δεσμός’, προβληματίζει πολύ έντονα τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής μας όχι μόνον στην Ρόδο αλλά και σε άλλα νησιά, αφού οι απαιτήσεις είναι ασφυκτικές.
Πολλές επιχειρήσεις είναι εγκλωβισμένες (κατασκευαστικές εταιρείες, οικοδομές, Real Estate, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, χονδρεμπόριο κ.ά.) οι οποίες μάλιστα, συμπαρασύρουν και άλλες δραστηριότητες όπως προμηθευτές, προσωπικό κ.λπ.
Να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις αυτές ανήκουν στον επαγγελματικό τομέα και δεν έχουν να κάνουν με δάνεια καταναλωτικά ή ιδιωτικά.
Εκκαθαριστής είναι η εταιρία «Ρqh» η οποία έχει αναλάβει την εκκαθάριση όλων των πρώην συνεταιριστικών τραπεζών της χώρας, ύστερα από διαγωνισμό που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου