Τοπικές Ειδήσεις

Εντονη διαμαρτυρία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Δωδεκανήσου διαμαρτύρεται έντονα για το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών που εξήγγειλε η Κυβέρνηση.

Η εισαγωγή του φορολογητέου τεκμαρτού εισοδήματος, δηλαδή η φορολόγηση εισοδήματος που πιθανά δεν έχει εισπραχθεί, οδηγεί σε ασφυξία ένα μεγάλο τμήμα των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων.

Με τα νέα φορολογικά μέτρα που προτείνονται από την Κυβέρνηση, δεν καταπολεμάται η φοροδιαφυγή, αλλά προστατεύονται τα μεγάλα εισοδήματα εις βάρος των πολλών. Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει ως φοροφυγάδες, συλλήβδην τους ελευθεροεπαγγελματίες, γεγονός που δεν ευσταθεί και αδικεί μεγάλο τμήμα αυτών. Επιχειρείται, επίσης, η ταύτιση των ελεύθερων επαγγελματιών με τους μισθωτούς, ενώ πρόκειται για διαφορετικές κατηγορίες φορολογουμένων, μιας και οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν αφορολόγητο εισόδημα ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών, που καλώς τις έχουν.

 

Τα οριζόντια φορολογικά μέτρα είναι αναχρονιστικά, άδικα και ισοπεδωτικά. Δεν καταπολεμούν την φοροδιαφυγή, απεναντίας την προωθούν και την συγκαλύπτουν.

 

Καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε ειλικρινή διάλογο με τους εκπροσώπους όλων των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και επιστημόνων και να επιφέρει τις αναγκαίες αλλαγές στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου διότι:

 

1. Στερείται κάθε ηθικού ερείσματος η ψήφιση φορολογικού νομοσχεδίου τον τελευταίο μήνα του οικονομικού έτους, χωρίς να το γνωρίζουν οι φορολογούμενοι εξ αρχής.

 

2. Επιλέγεται ως τεκμαρτό εισόδημα για τον επαγγελματία, ο ετήσιος μικτός κατώτερος μισθός των μισθωτών και όχι ο καθαρός φορολογητέος, μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών του.

 

3. Η διασύνδεση του τεκμαρτού εισοδήματος με το σύνολο της μισθοδοσίας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις, υποκρύπτει ενδεχόμενο φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.

 

4. Η προσαύξηση του τεκμαρτού εισοδήματος κατά το 10% του συνολικού κόστους μισθοδοσίας, προωθεί την ανεργία.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Ν.Π.Δ.Δ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΥΡΟΥ 2 – ΡΟΔΟΣ 85100 ΤΗΛ.:22410-28544 website: www.osdod.gr e-mail: osdode@gmail.com info@osdod.gr

 

Ρόδος 29/11/2023

 

5. Η σύγκριση του ετήσιου τζίρου της επιχείρησης με τον μέσο όρο των τζίρων των επιχειρήσεων με τον ίδιο ΚΑΔ και η προσαύξηση του τεκμαρτού εισοδήματος αυτών, σωρευτικά, με συντελεστές 35%, 70% και 100% , τιμωρεί τον ειλικρινή φορολογούμενο που δηλώνει τζίρο μεγαλύτερο του μέσου όρου των τζίρων .

 

6. Δε δίνονται κίνητρα στους φορολογούμενους για φοροαπαλλαγές, στοιχείο απαραίτητο για τη σύλληψη φορολογητέας ύλης.

 

7. Το νομοσχέδιο λειτουργεί αντίθετα με τον σκοπό και τη φιλοσοφία του.

 

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Δωδεκανήσου στηρίζει και μετέχει σε όλες τις δράσεις και τις αποφάσεις της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

 

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

 

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Νίκος Κ Διακογεωργίου Συμεών Μ. Δοντάς

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου