Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο ξενοδοχείο Mediterranean η επίσημη τελετή για το διορισμό του κ. Γιώργου Τσέλιου, αντιπροέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, ως επίτιμου προξένου της Νορβηγίας στη Ρόδο, παρουσία του Πρέσβη της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Γιον Γκέλσταντ.
Σημειώνεται ότι με Προεδρικό Διάταγμα ήδη από 10.07.2018, που εκδόθηκε με πρόταση του υπουργού Εξωτερικών και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 36 του Συντάγματος και των άρθρων 10, 12 παρ. 1 και 71 του κυρωτικού ν. 90/1975 καθώς και του άρθρου 54 παρ. 3 του ν. 3566/2007, το οποίο δημοσιεύθηκε προχθές στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναγνωρίζεται ο Γεώργιος Τσέλιος του Κωνσταντίνου, ως Επίτιμος Πρόξενος της Νορβηγίας με έδρα την Ρόδο και δικαιοδοσία στα νησιά της Δωδεκανήσου, πλην της νήσου Κω, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε απλά το επίσημο τελετουργικό με αφορμή την ανάληψη τω καθηκόντων του κ. Τσέλιου, ο οποίος είναι επίσης ο επίτιμος πρόξενος της Σουηδίας και της Δανίας στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αθλητισμού και Πολιτισμού Μαριέτα Παπαβασιλείου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιώργος Αντώνογλου, η επίτιμη πρόξενος της Γαλλίας στη Ρόδο Αλίκη Μοσχή-Gauguet, η επίτιμη πρόξενος της Πολωνίας στη Ρόδο Αικατερίνη Ασπράκη, ο αστυνομικός διευθυντής της Α’ Δωδεκανήσου, Μιχάλης Καληωράκης, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων, των σωμάτων ασφαλείας, και του επιχειρηματικού κόσμου του νησιού και μεταξύ αυτών ο ξενοδόχος, Γιάννης Χατζηλαζάρου.
Ο κ. Γκλέσταντ τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα για τη Νορβηγία η διατήρηση των μακροχρόνιων δεσμών με την Ελλάδα. Τόνισε ότι ο κ. Τσέλιος είναι ένας πολύτιμος συνεργάτης που θα συμβάλει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Αναλυτικότερα ο πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα ανέφερε τα εξής: «Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι τη Ρόδο. Όμως η περίσταση της επίσημης αναγόρευσης του κ. Γιώργου Τσέλιου σε πρόξενο της Νορβηγίας στη Ρόδο, είναι η καλύτερη αφορμή γι΄ αυτό το πρώτο μου ταξίδι στο νησί.
Είναι όμορφο να ταξιδεύω στην Ελλάδα και να βλέπω την καλή δουλειά που γίνεται στα προξενεία μας. Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, που την αγαπούν τόσο πολύ οι Νορβηγοί, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε έμπιστους συνεργάτες σε κάθε μέρος, έτοιμους να ανταποκριθούν σε κάθε περίσταση. Θέλω με την ευκαιρία να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην τέως επίτιμη πρόξενο της Νορβηγίας, κα Μαριάννα Σουλούνια για την πολύ καλή δουλειά της.
Για μία χώρα όπως είναι η Νορβηγία, είναι πολύ σημαντικό η επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο. Το έθνος μας διαμορφώθηκε και εξελίχθηκε από εξωτερικά ερεθίσματα και ιδέες. Η εξωστρέφεια και η διαπολιτισμική εμπλοκή είναι στοιχεία που μας χαρακτηρίζουν ως έθνος. Αυτή η νοοτροπία αποτελεί το εφόδιο για το μέλλον.
Οι Νορβηγοί είναι περήφανοι που ανήκουν σε Ευρωπαϊκό έδαφος. Μοιραζόμαστε αξίες όπως η Δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, ισότητα φύλων… Η συνεργασία είναι σημαντική όσο ποτέ άλλοτε. Χρειαζόμαστε καλούς συνεργάτες για να εφαρμόζουμε πάντα τις βέλτιστες λύσεις. Η βασική μας προτεραιότητα είναι να αναπτύξουμε και να διατηρήσουμε μακροχρόνιους δεσμούς με συνεργάτες μας στην Ελλάδα.
Ο κ. Γιώργος Τσέλιος είναι ο επίτιμος πρόξενος της Ρόδου από το καλοκαίρι και ήδη ένας από τους πολυτιμότερους συνεργάτες μας. Είναι ήδη ο πρόξενος της Σουηδίας και της Δανίας και συνεπώς ο πιο κατάλληλος άνθρωπος που θα μπορούσε να συμβάλει στην επέκταση της Σκανδιναβικής συνεργασίας. Η Ρόδος προσελκύει μεγάλο αριθμό Νορβηγών επισκεπτών κάθε χρόνο ενώ στο νησί ζει μόνιμα μία κοινότητα Νορβηγών. Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Τσέλιος θα κάνει μία εξαιρετική δουλειά ενισχύοντας περισσότερα τις σχέσεις της Νορβηγίας με την Ελλάδα».
Ως «ορόσημο» στην πορεία του χαρακτήρισε την ανάληψη των καθηκόντων τού επίτιμου προξένου της Νορβηγίας, ο κ. Τσέλιος. Είπε ότι οι δύο χώρες μπορούν να επιτύχουν πολλά πράγματα μαζί. Από την στενή σχέση των δύο χωρών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, θα υπάρξουν πολλά οφέλη και δη για τον τουρισμό.
«Στη ζωή κάθε ανθρώπου υπάρχουν στιγμές ορόσημα. Τέτοια ακριβώς στιγμή είναι η σημερινή για εμένα. Είναι πολύ μεγάλη τιμή και συνάμα ευθύνη η εκπροσώπηση μίας φίλης χώρας στην ιδιαίτερη πατρίδα μου στη Ρόδο. Γι’ αυτό και θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς τον εξοχότατο πρέσβη της Νορβηγίας στην Αθήνα, Γιον Γκέλσταντ, τον οποίο θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα αναλώσω όλες μου τις δυνάμεις για να τιμήσω αυτή την εμπιστοσύνη στο ακέραιο. Η Νορβηγία και η Ελλάδα έχουν ένα κοινό στοιχείο… Είναι λαοί της θάλασσας και ξέρουν τι σημαίνει να διαπλέει κανείς πελάγη και ωκεανούς αντιμετωπίζοντας απειλές αλλά και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για τις εθνικές τους οικονομίες.
Γι΄ αυτό και γνωρίζουμε καλά την αξία της συνεργασίας. Η Ελλάδα έχει να μάθει πολλά από τη νορβηγική τεχνογνωσία, όπως την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Επιπλέον η νορβηγική αγορά μπορεί να εκτιμήσει την ποιότητα και την αυθεντικότητα πολλών προϊόντων της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής. Έχουμε πολλά να προσπαθήσουμε και να πετύχουμε στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Προσωπικά, θέλω να τονίσω ότι θα εργαστώ με αφοσίωση και συνέπεια για την επίτευξη του στόχου. Το προξενείο της Νορβηγίας κάνει ένα νέο ξεκίνημα στη Ρόδο σηματοδοτώντας ένα νέο σταθμό στη διπλωματική ιστορία του νησιού. Βασικό μας μέλημα είναι κάθε Νορβηγός πολίτης ο οποίος βρίσκεται ή θα βρεθεί στη Ρόδο ή σε κάποιο από τα νησιά της Δωδεκανήσου να νιώσει την ποιότητα, την αμεσότητα και την ασφάλεια. Με λίγα λόγια, θέλουμε κάθε Νορβηγός να αισθανθεί τη Ρόδο σαν το σπίτι του. Πάνω σε αυτό το συναίσθημα μπορούμε να οικοδομήσουμε μία ακόμη πιο στενή σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Από αυτή τη στενή σχέση θα βγει ωφελημένος και ο τουρισμός, στον οποίο στηρίζεται το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της Ρόδου όπως και όλων των νησιών.
Η ροή των Νορβηγών επισκεπτών είναι αυξητική, ειδικά από το 2012 και μετά. Η Ρόδος δέχεται κάθε χρόνο 80.000 έως 90.000 Νορβηγούς. Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε σύντομα να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο αυτό τον αριθμό. Έχουμε να κάνουμε πολλά και θα το κάνουμε με την καθοδήγηση του κ. Πρέσβη. Και για να μιλήσω στη γλώσσα της μουσικής, αυτός είναι ο συνθέτης και μαέστρος και εμείς εδώ θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε μαζί του την άριστη εκτέλεση».

Τον κ. Τσέλιο συνεχάρη ο δήμαρχος Ρόδου για την ανάληψη των καθηκόντων του επίτιμου προξένου της Νορβηγίας, ευχόμενος αυτή η εκδήλωση να αποτελέσει την αφετηρία πολλών σημαντικών δράσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Φώτο Νίκολας Νάνεφ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ